Reclamă

De la ce vârstă doarme copilul singur, una dintre provocările parenting-ului modern

De la ce vârstă doarme copilul singur? Ar trebui să doarmă deja singur? În camera lui sau doar în pătuțul lui? Nu știi când și dacă e momentul potrivit? Ai avut o tentativă de încercare, însă copilul a fugit rapid în dormitorul tău? La toate aceste întrebări și nelămuriri vom încerca, mai jos, să găsim răspunsurile potrivite.

Băiatul își ține mâinile la ochi înainte de a adormi singur
Vârsta la care copilul doarme singur depinde de mai mulți factori printre care și dependența de mamă / Shutterstock

Una dintre provocările majore cu care se confruntă părinții este să știe la ce vârstă doarme copilul singur. Sau când ar putea să înceapă să doarmă singur. Această tranziție este un moment semnificativ în dezvoltarea copilului și poate ridica numeroase întrebări și îngrijorări. Deși nu există un răspuns unic care să se potrivească tuturor copiilor, există câteva aspecte importante pe care le poți lua în considerare atunci când decizi că este timpul să încurajezi copilul să doarmă singur.

De la ce vârstă doarme copilul singur

”Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, susțin experții. Iar motivul pentru care avansează o astfel de teorie este simplu. Copilul mic se adaptează mai ușor și mai rapid unei situații noi. Regula se aplică și în acest caz. Dar ce înseamnă devreme?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Academia Americană de Pediatrie recomandă dormitul copilului în aceeași cameră cu părinții până la vârsta de un an. În aceeași cameră, nu și în același pat. Un studiu realizat în 2017 de Academie sugerează că bebelușii ar trebui să doarmă în camera lor, începând cu vârsta de 4 luni. În acel studiu, bebelușii cu camere separate au dormit mai mult decât cei care au împărțit camera cu părinții lor. La 4 luni, bebelușii au dormit în medie cu 46 de minute mai mult. La 9 luni, cu 40 de minute mai mult, iar la 30 de luni, bebelușii care au dormit mai devreme în camerele lor au avut tendința de a dormi și ei mai mult.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că în primele luni de viață bebelușii au mai multă nevoie de noi. Și în timpul zilei, dar și în timpul nopții. Iar această realitate face destul de dificilă separarea. Ceea ce poți face este să practici co-sleeping-ul, adică să dormi în aceeași cameră cu bebelușul, dar nu în același pat.

Pe măsură ce copilul crește, discuția despre momentul în care ar trebui să înceapă să doarmă singur devine mai relevantă. În general, cam după vârsta de doi ani, mulți părinți aleg să încurajeze tranziția către un pat propriu și o cameră separată. Bineînțeles, depinde și de spațiul de care dispui, de problemele copilului sau de felul lui de a fi.

Cât timp poate dura tranziția

Dacă micuțul este sănătos, nu răcește foarte des și nu are probleme cu mâncarea, atunci s-ar putea ca tranziția să se realizeze în decursul a câtorva nopți.

În schimb, dacă cel mic răcește des sau are ceva probleme de sănătate și nu se alimentează corespunzător, tranziția s-ar putea să fie ceva mai dificilă.

Reclamă

Ca o regulă general valabilă, tranziția spre dormitul singur al copilului nu se face dacă este răcit, dacă îi cresc dinții sau dacă a început grădinița.

Cum poți proceda dacă vrei ca micuțul să doarmă singur

Specialiștii recomandă ca procesul de învățare a dormitului singur să se desfășoare lin, în perioadele în care starea de sănătate a copilului este bună, iar atmosfera în familie e una relaxată.

Nu grăbi procesul

Este normal ca micuțul să aibă anxietate de separare. Nu te aștepta, ca brusc, copilul să doarmă singur în camera lui din prima seara. Inițial, poți să stai lângă el până adoarme. Mai apoi, poți începe să stai pe un scaun lângă patul lui. După aceea, îi poți acorda 15-20 de minute în care să se pregătească singur de somn. În acest timp își poate aprinde lumina de veghe sau își poate lua o jucărie de pluș lângă el.

Fă tranziția interesantă

Dormitul în propriul pat nu ar trebui să sune ca o pedeapsă, ci ca o realizare. Încurajează-l și spune-i cât de distractiv va fi să aibă tot patul doar pentru el. Dacă nu e deja cumpărat, îl poți implica și pe el în alegerea unui pat. De asemenea, puteți merge împreună să cumpărați lenjeria.

Recompensează-l când reușește să doarmă singur

Poți să-i oferi o jucărie nouă cu care să doarmă sau să-i gătești mâncarea preferată. Important e să simtă că dormitul singur e un motiv de sărbătoare.

Creează o rutină de somn

Creează-i copilului o rutină de somn. Spre exemplu, începe prin a merge la baie și a se spăla pe dinți și a face duș. Mai apoi, urmează schimbarea în pijamale și citirea unei povești. Mai păstrează înca 10-15 minute pentru a vă povesti ce s-a întâmplat în ziua respectivă, după care urmează somnul. Aceste activități îi vor antrena mintea să fie pregătită pentru somn.

Asigură-te că spațiul de dormit este sigur și confortabil

În camera în care doarme copilul, temperatura nu ar trebui să depășească 22 de grade. De asemenea, salteaua ar trebui să fie fermă. În cameră nu ar trebui să fie nici dispozitive electronice precum televizor, radio, telefon sau tabletă.

Nu uita că fiecare copil este unic, iar tranziția spre dormitul copilului singur în cameră se face treptat și cu multă răbdare.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță care stă în fund, ridicată din spmn din cauza unui pavor nocturn, stând cu mâinile la urechi și țipăși este acoperită cu pilot
Pavorul nocturn. Ce este și care sunt cauzele care îl determină
Pavorul nocturn. Ce este și care sunt cauzele care îl determină
Fetiță care doarme în pat, pe burtă
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
Bebelușul care se uită la televizor pe o canapea de culoare gri
Efectele ecranelor asupra copiilor: studiile arată rezultate îngrijorătoare
Efectele ecranelor asupra copiilor: studiile arată rezultate îngrijorătoare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
băiat care doarme cu gura deschisă în așternuturi albe
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
Printre afecțiunile pe care cei mici le pot întâmpina de-a lungul vieții se numără și aceasta. Apneea în somn la copii poate fi destul de îngrijorătoare pentru părinți, dar este important de știut că există modalități de a o depista......
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie care nu poate să doarmă într-un pat cu un ceas în prim-plan
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Proaspetele mămici întâmpină tot felul de dificultăți la începutul maternității. Printre acestea, insomnia postpartum joacă un rol important. Este o problemă comună și se referă la dificultatea de a adormi sau de a sta trează. Viața......
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Bebelușul stă pe pat întins pe spate cu degetul în gură
07:56
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
07:20
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Mama, tata și fetița se distrează în casă
06:15
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Copil se uită la două cartonașe de memorie
12 aprilie, 08:26
Activități pentru dezvoltarea copilului
Activități pentru dezvoltarea copilului
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un tricou gri și jeanși, care stă pe un scaun într-un cabinet medical, și un medic cu halat alb și mănuși chirurgicale, albastre, are o seringă în mână și se apropie de mâna ei să îi recolteze sânge
12 aprilie, 08:04
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Gravidă vorbește cu prietena ei care bea un ceai
12 aprilie, 07:43
Fraza toxică pe care n-ar trebui să o audă viitoarele mame
Fraza toxică pe care n-ar trebui să o audă viitoarele mame
Închide