Reclamă

De la ce vârstă doarme copilul singur, una dintre provocările parenting-ului modern

De la ce vârstă doarme copilul singur? Ar trebui să doarmă deja singur? În camera lui sau doar în pătuțul lui? Nu știi când și dacă e momentul potrivit? Ai avut o tentativă de încercare, însă copilul a fugit rapid în dormitorul tău? La toate aceste întrebări și nelămuriri vom încerca, mai jos, să găsim răspunsurile potrivite.

Băiatul își ține mâinile la ochi înainte de a adormi singur
Vârsta la care copilul doarme singur depinde de mai mulți factori printre care și dependența de mamă / Shutterstock

Una dintre provocările majore cu care se confruntă părinții este să știe la ce vârstă doarme copilul singur. Sau când ar putea să înceapă să doarmă singur. Această tranziție este un moment semnificativ în dezvoltarea copilului și poate ridica numeroase întrebări și îngrijorări. Deși nu există un răspuns unic care să se potrivească tuturor copiilor, există câteva aspecte importante pe care le poți lua în considerare atunci când decizi că este timpul să încurajezi copilul să doarmă singur.

De la ce vârstă doarme copilul singur

”Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, susțin experții. Iar motivul pentru care avansează o astfel de teorie este simplu. Copilul mic se adaptează mai ușor și mai rapid unei situații noi. Regula se aplică și în acest caz. Dar ce înseamnă devreme?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Academia Americană de Pediatrie recomandă dormitul copilului în aceeași cameră cu părinții până la vârsta de un an. În aceeași cameră, nu și în același pat. Un studiu realizat în 2017 de Academie sugerează că bebelușii ar trebui să doarmă în camera lor, începând cu vârsta de 4 luni. În acel studiu, bebelușii cu camere separate au dormit mai mult decât cei care au împărțit camera cu părinții lor. La 4 luni, bebelușii au dormit în medie cu 46 de minute mai mult. La 9 luni, cu 40 de minute mai mult, iar la 30 de luni, bebelușii care au dormit mai devreme în camerele lor au avut tendința de a dormi și ei mai mult.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că în primele luni de viață bebelușii au mai multă nevoie de noi. Și în timpul zilei, dar și în timpul nopții. Iar această realitate face destul de dificilă separarea. Ceea ce poți face este să practici co-sleeping-ul, adică să dormi în aceeași cameră cu bebelușul, dar nu în același pat.

Pe măsură ce copilul crește, discuția despre momentul în care ar trebui să înceapă să doarmă singur devine mai relevantă. În general, cam după vârsta de doi ani, mulți părinți aleg să încurajeze tranziția către un pat propriu și o cameră separată. Bineînțeles, depinde și de spațiul de care dispui, de problemele copilului sau de felul lui de a fi.

Cât timp poate dura tranziția

Dacă micuțul este sănătos, nu răcește foarte des și nu are probleme cu mâncarea, atunci s-ar putea ca tranziția să se realizeze în decursul a câtorva nopți.

În schimb, dacă cel mic răcește des sau are ceva probleme de sănătate și nu se alimentează corespunzător, tranziția s-ar putea să fie ceva mai dificilă.

Reclamă

Ca o regulă general valabilă, tranziția spre dormitul singur al copilului nu se face dacă este răcit, dacă îi cresc dinții sau dacă a început grădinița.

Cum poți proceda dacă vrei ca micuțul să doarmă singur

Specialiștii recomandă ca procesul de învățare a dormitului singur să se desfășoare lin, în perioadele în care starea de sănătate a copilului este bună, iar atmosfera în familie e una relaxată.

Nu grăbi procesul

Este normal ca micuțul să aibă anxietate de separare. Nu te aștepta, ca brusc, copilul să doarmă singur în camera lui din prima seara. Inițial, poți să stai lângă el până adoarme. Mai apoi, poți începe să stai pe un scaun lângă patul lui. După aceea, îi poți acorda 15-20 de minute în care să se pregătească singur de somn. În acest timp își poate aprinde lumina de veghe sau își poate lua o jucărie de pluș lângă el.

Fă tranziția interesantă

Dormitul în propriul pat nu ar trebui să sune ca o pedeapsă, ci ca o realizare. Încurajează-l și spune-i cât de distractiv va fi să aibă tot patul doar pentru el. Dacă nu e deja cumpărat, îl poți implica și pe el în alegerea unui pat. De asemenea, puteți merge împreună să cumpărați lenjeria.

Recompensează-l când reușește să doarmă singur

Poți să-i oferi o jucărie nouă cu care să doarmă sau să-i gătești mâncarea preferată. Important e să simtă că dormitul singur e un motiv de sărbătoare.

Creează o rutină de somn

Creează-i copilului o rutină de somn. Spre exemplu, începe prin a merge la baie și a se spăla pe dinți și a face duș. Mai apoi, urmează schimbarea în pijamale și citirea unei povești. Mai păstrează înca 10-15 minute pentru a vă povesti ce s-a întâmplat în ziua respectivă, după care urmează somnul. Aceste activități îi vor antrena mintea să fie pregătită pentru somn.

Asigură-te că spațiul de dormit este sigur și confortabil

În camera în care doarme copilul, temperatura nu ar trebui să depășească 22 de grade. De asemenea, salteaua ar trebui să fie fermă. În cameră nu ar trebui să fie nici dispozitive electronice precum televizor, radio, telefon sau tabletă.

Nu uita că fiecare copil este unic, iar tranziția spre dormitul copilului singur în cameră se face treptat și cu multă răbdare.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță care doarme în pat, pe burtă
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
Bebelușul care se uită la televizor pe o canapea de culoare gri
Efectele ecranelor asupra copiilor: studiile arată rezultate îngrijorătoare
Efectele ecranelor asupra copiilor: studiile arată rezultate îngrijorătoare
Mamă, îmbrăcată cu un pulover alb, care stă lângă patul copilului ei, care încearcă să doarmă, fiind acopit cu o pilotă, ilustrând copiii nu vor să meargă culcare
Copiii nu vor să meargă culcare. Care sunt adevăratele motive
Copiii nu vor să meargă culcare. Care sunt adevăratele motive
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide