Reclamă

Diabetul gestațional. Care sunt cauzele și cum îl poți trata

Pe timpul sarcinii, medicul recomandă mai multe tipuri de teste pentru a se asigura că bebelușul și mama sunt sănătoși. Unul dintre teste verifică nivelul glucozei în sânge și depistează, din timp, diabetul gestațional. De obicei, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot ține glicemia sub control, dar uneori este nevoie de insulină pentru a o gestiona. 

Femeie însărcinată, îmbracată cu o rochie gri, mulată, și o cămașă abă cu puncte bleu, pe deasupra, care ține în mână un castron cu legume și în cealaltă o farfurie cu un croasant, ilustrând diabetul gestațional
Diabetul gestațional este o afecțiune care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină anormal de ridicat / Shutterstock

Dacă nu este tratat, diabetul gestațional poate cauza probleme de sănătate atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Discută cu medicul pentru a stabili un plan alimentar care să te ajute să păstrezi glicemia la un nivel echilibrat.

Ce este diabetul gestațional

„Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii, atunci când o femeie nu a avut diabet de tip 1 sau de tip 2, înainte de a rămâne însărcinată“, spune Laura Hieronymus, doctor în practică de asistență medicală și vicepreședinte al programelor de îngrijire a sănătății la Asociația Americană de Diabet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La fel ca și diabetul obișnuit, care nu este legat de sarcină, diabetul gestațional este o afecțiune care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină anormal de ridicat. În cazul diabetului, organismul nu folosește zahărul (cunoscut și ca glucoză) pentru energie așa cum ar trebui, astfel încât glicemia nu se află la un nivel normal. Diabetul gestațional înseamnă, în mod specific, că apare pentru că ești însărcinată.

Reclamă

Vestea bună este că acest tip de diabet poate fi gestionat cu un tratament adecvat. Este important să știi dacă ai sau nu diabet gestațional, pentru ca medicul să-ți poată urmări îndeaproape glicemia și pentru a preveni problemele de sănătate care vă pot afecta pe amândoi. 

Atunci când ești însărcinată, testarea diabetului este o practică standard, care are loc între săptămâna 24-28, chiar dacă este a doua sau a treia sarcină și nu ai dezvoltat diabet gestațional anterior. Este vorba despre: testul de provocare a glucozei și testul de toleranță la glucoză.

Care sunt cauzele diabetului gestațional

Potrivit Asociației Americane de Diabet, cauzele exacte ale diabetului gestațional sunt necunoscute. Însă, anumiți hormoni de sarcină pot bloca producția de insulină  și creșterea excesivă în greutate ar putea fi vinovați, potrivit medicului Yvonne Bohn de la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, California. „Capacitatea organismului tău de a metaboliza glucoza este afectată dacă ai o greutate crescută“, spune Bohn. „De asemenea, placenta eliberează un hormon numit hPL (lactogen placentar uman), care, practic, poate afecta capacitatea organismului de a absorbi glucoza. Asta este ceea ce se numește rezistență la insulină“.

Insulina este un hormon care ajută la controlul zahărului din sânge și deplasează glucoza din sânge pentru a fi folosită ca energie. Pentru a menține nivelul de zahăr din sânge optim, în timpul sarcinii, organismul  (în special pancreasul) încearcă să producă mai multă insulină. În cazul în care nu reușește să facă asta, ajungi să ai diabet gestațional.

Reclamă

Cum afectează diabetul gestațional copilul

Bebelușul nu ar trebui să fie afectat dacă diabetul gestațional este diagnosticat și tratat. Însă, fără tratament, diabetul gestațional ar putea duce la:

  • Greutate mare la naștere (macrosomie fetală).
  • Naștere prematură.
  • Risc mai mare de cezariană.
  • Risc mai mare de rănire a umerilor bebelușului în timpul nașterii (din cauza dimensiunii mai mari).
  • Niveluri foarte scăzute de glucoză în sânge.
  • Probleme de respirație.
  • Risc mai mare de obezitate și diabet de tip 2 în viitor.

Ce este prediabetul 

„Prediabetul este atunci când nivelul de glucoză din sânge (zahăr din sânge) este mai mare decât în mod normal, dar nu încă suficient de mare pentru a fi diagnosticat ca diabet“, spune Hieronymus. A avea prediabet înseamnă că ai un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, precum și alte afecțiuni. Dacă ești diagnosticată cu prediabet la începutul sarcinii, ai un risc mai mare de a dezvolta ulterior diabet gestațional. Un diagnostic de prediabet la începutul sarcinii rezultă, de obicei, dintr-o glicemie, dimineața, pe nemâncate, de 110 mg/dL, spune Hieronymus. În cazul în care primești un diagnostic de prediabet în timpul sarcinii, medicul îți va monitoriza mai des glicemia și ar trebui să fii foarte atentă cu privire la propriul aport de zahăr și carbohidrați.

Diabetul gestațional: simptome

Diabetului gestațional este depistat cu ajutorul testelor, dar există și câteva semne care pot fi asociate cu acesta:

  • Setea excesivă sau gura uscată.
  • Urinare frecventă.
  • Greață (aceasta ar putea fi greu de diferențiat de grețurile matinale obișnuite).
  • Oboseală.
  • Infecții frecvente, cum ar candidoza, infecțiile urinare și infecțiile cutanate.
  • Vedere încețoșată.

„Cu toate acestea, aceste simptome sunt comune la orice persoană care este însărcinată, astfel încât pot fi ratate dacă le pui pe seama sarcinii“, spune Hieronymus. 

Factorii de risc pentru diabetul gestațional

Deși orice sarcină poate duce la apariția diabetului gestațional, există anumiți factori care te pot expune la un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Printre aceștia se numără:

  • Ai peste 35 de ani.
  • Ai prediabet.
  • Ai un indice de masă corporală un de 30 sau mai mare înainte de a rămâne însărcinată.
  • Ai sindromul ovarelor polichistice
  • Ai un istoric familial de diabet de tip 2.

Cum se tratează pentru diabetul gestațional

„Deoarece diabetul gestațional netratat este nesănătos pentru o femeie și pentru bebelușul ei, este esențial să se înceapă rapid tratamentul”, spune Hieronymus. Dacă ești diagnosticată cu diabet gestațional, medicul te va monitoriza mai des pe tot parcursul sarcinii. În plus, îți va recomanda un plan alimentar pentru a ține glicemia sub control.

„Tratamentul include întotdeauna un plan de masă individualizat și o activitate fizică moderată și regulată. Va include probabil o automonitorizare zilnică a glicemiei“, spune Hieronymus. Vei primi instrucțiuni despre cum să-ți monitorizezi glicemia. Va trebui să o verifici de mai multe ori pe zi, după mese, pentru a te asigura că este la un nivel sănătos.

„Acest lucru te va educa cu privire la alimentele pe care le consumi și care declanșează creșterea glicemiei”, spune Bohn. Femeile cu semne de diabet gestațional trebuie să mănânce mai multe proteine și legume și mai puțini carbohidrați.”

În plus, pe lângă o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice pot ajuta. Poți face 30 de minute de mișcare, pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână. Excepție face cazul în care ai o afecțiune care restricționează activitatea fizică, dar pentru asta discută cu medicul. Exercițiile fizice în sarcină ar putea include mersul pe jos, înotul și yoga prenatală.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, care ține o dietă vegană și vegetariană, îmbrăcată cu un maiou alb și o cămașă bleumarin, în carouri, care ține în mână un măr verde mușcat și cu cealaltă se sprijină de masa pe care sunt așezate un castron cu roșii și castraveți, un tocător cu un cuțit deasupra, și lângă acestea o varză, roșii, castraveți, un măr galben și o farfurie pe acre sunt așezate 2 buchete de broccoli și o conopidă
Dieta vegană și vegetariană în sarcină
Dieta vegană și vegetariană în sarcină
Fetiță cu părul prin intr-o coadă, cu o rochită albă cu vilane la gât și la mâneci, care sunt scurte, care stă la masă, având în față o farfurie cu paste, broccoli și morcovi și lângă ea este un pahar cu apă, ține în mână o furculiță și ține cealaltă mână ridicată cu degetul mare în sus, ilustrând 4 fraze toxice legate de alimentație
4 fraze toxice legate de alimentație pe care să nu le spui copilului 
4 fraze toxice legate de alimentație pe care să nu le spui copilului 
Mămică, îmbrăcată cu un tricou galbe și jeanși albi și o bentită roz pe cap, care stă pe o canapea gri alături fetița ei, îmbrăcată cu un tricou roz, puțin pătat cu mâncare, care ține în mână un ou curățat, care face parte din categoria de alimente bogate în fier, iar pe masă este un carton cu ouă și un castron roșu cu ouă tăiate și o vază ganbenp cu flori galbene și portocalii
Alimente bogate în fier, pentru toddleri
Alimente bogate în fier, pentru toddleri
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Cele mai noi
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
30 noiembrie, 06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Închide