Reclamă

Diabetul gestațional. Care sunt cauzele și cum îl poți trata

Pe timpul sarcinii, medicul recomandă mai multe tipuri de teste pentru a se asigura că bebelușul și mama sunt sănătoși. Unul dintre teste verifică nivelul glucozei în sânge și depistează, din timp, diabetul gestațional. De obicei, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot ține glicemia sub control, dar uneori este nevoie de insulină pentru a o gestiona. 

Femeie însărcinată, îmbracată cu o rochie gri, mulată, și o cămașă abă cu puncte bleu, pe deasupra, care ține în mână un castron cu legume și în cealaltă o farfurie cu un croasant, ilustrând diabetul gestațional
Diabetul gestațional este o afecțiune care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină anormal de ridicat / Shutterstock

Dacă nu este tratat, diabetul gestațional poate cauza probleme de sănătate atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Discută cu medicul pentru a stabili un plan alimentar care să te ajute să păstrezi glicemia la un nivel echilibrat.

Ce este diabetul gestațional

„Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii, atunci când o femeie nu a avut diabet de tip 1 sau de tip 2, înainte de a rămâne însărcinată“, spune Laura Hieronymus, doctor în practică de asistență medicală și vicepreședinte al programelor de îngrijire a sănătății la Asociația Americană de Diabet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La fel ca și diabetul obișnuit, care nu este legat de sarcină, diabetul gestațional este o afecțiune care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină anormal de ridicat. În cazul diabetului, organismul nu folosește zahărul (cunoscut și ca glucoză) pentru energie așa cum ar trebui, astfel încât glicemia nu se află la un nivel normal. Diabetul gestațional înseamnă, în mod specific, că apare pentru că ești însărcinată.

Reclamă

Vestea bună este că acest tip de diabet poate fi gestionat cu un tratament adecvat. Este important să știi dacă ai sau nu diabet gestațional, pentru ca medicul să-ți poată urmări îndeaproape glicemia și pentru a preveni problemele de sănătate care vă pot afecta pe amândoi. 

Atunci când ești însărcinată, testarea diabetului este o practică standard, care are loc între săptămâna 24-28, chiar dacă este a doua sau a treia sarcină și nu ai dezvoltat diabet gestațional anterior. Este vorba despre: testul de provocare a glucozei și testul de toleranță la glucoză.

Care sunt cauzele diabetului gestațional

Potrivit Asociației Americane de Diabet, cauzele exacte ale diabetului gestațional sunt necunoscute. Însă, anumiți hormoni de sarcină pot bloca producția de insulină  și creșterea excesivă în greutate ar putea fi vinovați, potrivit medicului Yvonne Bohn de la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, California. „Capacitatea organismului tău de a metaboliza glucoza este afectată dacă ai o greutate crescută“, spune Bohn. „De asemenea, placenta eliberează un hormon numit hPL (lactogen placentar uman), care, practic, poate afecta capacitatea organismului de a absorbi glucoza. Asta este ceea ce se numește rezistență la insulină“.

Insulina este un hormon care ajută la controlul zahărului din sânge și deplasează glucoza din sânge pentru a fi folosită ca energie. Pentru a menține nivelul de zahăr din sânge optim, în timpul sarcinii, organismul  (în special pancreasul) încearcă să producă mai multă insulină. În cazul în care nu reușește să facă asta, ajungi să ai diabet gestațional.

Reclamă

Cum afectează diabetul gestațional copilul

Bebelușul nu ar trebui să fie afectat dacă diabetul gestațional este diagnosticat și tratat. Însă, fără tratament, diabetul gestațional ar putea duce la:

  • Greutate mare la naștere (macrosomie fetală).
  • Naștere prematură.
  • Risc mai mare de cezariană.
  • Risc mai mare de rănire a umerilor bebelușului în timpul nașterii (din cauza dimensiunii mai mari).
  • Niveluri foarte scăzute de glucoză în sânge.
  • Probleme de respirație.
  • Risc mai mare de obezitate și diabet de tip 2 în viitor.

Ce este prediabetul 

„Prediabetul este atunci când nivelul de glucoză din sânge (zahăr din sânge) este mai mare decât în mod normal, dar nu încă suficient de mare pentru a fi diagnosticat ca diabet“, spune Hieronymus. A avea prediabet înseamnă că ai un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, precum și alte afecțiuni. Dacă ești diagnosticată cu prediabet la începutul sarcinii, ai un risc mai mare de a dezvolta ulterior diabet gestațional. Un diagnostic de prediabet la începutul sarcinii rezultă, de obicei, dintr-o glicemie, dimineața, pe nemâncate, de 110 mg/dL, spune Hieronymus. În cazul în care primești un diagnostic de prediabet în timpul sarcinii, medicul îți va monitoriza mai des glicemia și ar trebui să fii foarte atentă cu privire la propriul aport de zahăr și carbohidrați.

Diabetul gestațional: simptome

Diabetului gestațional este depistat cu ajutorul testelor, dar există și câteva semne care pot fi asociate cu acesta:

  • Setea excesivă sau gura uscată.
  • Urinare frecventă.
  • Greață (aceasta ar putea fi greu de diferențiat de grețurile matinale obișnuite).
  • Oboseală.
  • Infecții frecvente, cum ar candidoza, infecțiile urinare și infecțiile cutanate.
  • Vedere încețoșată.

„Cu toate acestea, aceste simptome sunt comune la orice persoană care este însărcinată, astfel încât pot fi ratate dacă le pui pe seama sarcinii“, spune Hieronymus. 

Factorii de risc pentru diabetul gestațional

Deși orice sarcină poate duce la apariția diabetului gestațional, există anumiți factori care te pot expune la un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Printre aceștia se numără:

  • Ai peste 35 de ani.
  • Ai prediabet.
  • Ai un indice de masă corporală un de 30 sau mai mare înainte de a rămâne însărcinată.
  • Ai sindromul ovarelor polichistice
  • Ai un istoric familial de diabet de tip 2.

Cum se tratează pentru diabetul gestațional

„Deoarece diabetul gestațional netratat este nesănătos pentru o femeie și pentru bebelușul ei, este esențial să se înceapă rapid tratamentul”, spune Hieronymus. Dacă ești diagnosticată cu diabet gestațional, medicul te va monitoriza mai des pe tot parcursul sarcinii. În plus, îți va recomanda un plan alimentar pentru a ține glicemia sub control.

„Tratamentul include întotdeauna un plan de masă individualizat și o activitate fizică moderată și regulată. Va include probabil o automonitorizare zilnică a glicemiei“, spune Hieronymus. Vei primi instrucțiuni despre cum să-ți monitorizezi glicemia. Va trebui să o verifici de mai multe ori pe zi, după mese, pentru a te asigura că este la un nivel sănătos.

„Acest lucru te va educa cu privire la alimentele pe care le consumi și care declanșează creșterea glicemiei”, spune Bohn. Femeile cu semne de diabet gestațional trebuie să mănânce mai multe proteine și legume și mai puțini carbohidrați.”

În plus, pe lângă o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice pot ajuta. Poți face 30 de minute de mișcare, pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână. Excepție face cazul în care ai o afecțiune care restricționează activitatea fizică, dar pentru asta discută cu medicul. Exercițiile fizice în sarcină ar putea include mersul pe jos, înotul și yoga prenatală.

Te-ar mai putea interesa și
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
14 mai, 08:31
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Închide