Reclamă

Testul fetal non-stres. De ce este necesar și cum funcționează

Atunci când bebelușul nu dorește încă să se nască, deși a trecut data calculată de medic sau când apar probleme în sarcină, ar putea fi necesar testul fetal non-stres. Este un test noninvaziv, care nu prezintă efecte secundare asupra mamei sau bebelușului. Acesta măsoară ritmul cardiac al bebelușului în timp ce acesta se mișcă în uter și în timpul contracțiilor, timp de 20-30 de minute.

Femeie însărcinată, care stă pe un pat, la spital și are niște centuri atașate pe burtă pentru a i se face testul fetal non-stres
Testul fetal non-stres verifică dacă bebelușul răspunde normal la stimulare și dacă primește suficient oxigen / Shutterstock

La majoritatea bebelușilor sănătoși, ritmul cardiac crește în timpul diferitelor mișcări. Dacă rezultatele testului fetal non-stres au arătat că ritmul cardiac nu este normal, poate însemna că bebelușul nu primește suficient oxigen. În acest caz, medicul îți va recomanda să naști de urgență, apelând la metode de a o provoca.

Când se face testul fetal non-stres

De obicei, testul fetal non-stres se face când medicul dorește să verifice starea de sănătate a fătului, dacă este vorba despre o sarcină cu risc ridicat sau atunci când data nașterii a trecut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Testul verifică dacă bebelușul răspunde normal la stimulare și dacă primește suficient oxigen, spune my.clevelandclinic.org. În cazul în care bebelușul nu răspunde stimulării, ar putea fi necesare mai multe teste. Unul dintre acestea ar putea fi profilul biofizic, dar și repetarea testului fetal non-stres. 

Profilul biofizic examinează respirația, mișcarea, cantitatea de lichid amniotic și tonusul bebelușului, pe lângă răspunsul la ritmul cardiac.

Reclamă

De ce este necesar de un test fetal non-stres 

Nu toată lumea are nevoie de un test fetal non-stres, dar există situații în care acesta este necesar. Unele motive pentru care medicul îl poate recomanda ar putea fi:

  • Ai depășit data nașterii. Asta înseamnă că bebelușul nu dă semne că ar vrea să se nască, chiar dacă au trecut cele 40 de săptămâni. Depășirea datei nașterii poate provoca complicații, chiar dacă sarcina este cu risc scăzut și sănătoasă.
  • Sarcina prezintă un risc ridicat. O sarcină cu risc ridicat ar putea include afecțiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. 
  • Nu simțiți bebelușul mișcându-se la fel de mult. 
  • Bebelușul este mai mic decât vârsta gestațională.
  • Ai o sarcină multiplă.
  • Ai Rh negativ. Dacă bebelușul are Rh pozitiv, corpul tău va produce anticorpi împotriva sângelui lor și acest lucru poate provoca complicații grave.

Cum funcționează testul fetal non-stres

Testul poate fi făcut săptămâna 28 de sarcină, pentru că este momentul în care ritmul cardiac al bebelușului începe să reacționeze la mișcări. Acesta urmează următorii pași:

Reclamă
  • Te întinzi pe un scaun înclinat sau pe o masa de examinare și medicul atașează două centuri elastice pe burta ta. Fiecare centură are atașat un senzor, care monitorizează contracțiile, chiar și pe cele pe care nu le puteți simți. Una dintre centuri monitorizează ritmul cardiac al bebelușului.
  • Medicul monitorizează aceste informații timp de aproximativ 30 de minute. Apoi, îți îndepărtează centurile din burtă și îți comunică rezultatele.
  • Dacă bebelușul nu se mișcă în timpul testului, este posibil să fie adormit și, pentru a-l trezi, medicul ar putea folosi un dispozitiv care face zgomot. Uneori, consumul unei băuturi carbogazoase sau a unei gustări ar putea ajuta la trezirea bebelușului.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide