Reclamă

Trimestrul 1 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Partea cea mai frumoasă din trimestrul 1 de sarcină este că afli că ești însărcinată printr-un simplu test de sarcină pe care îl efectuezi chiar la tine acasă. Apoi urmează prima programare la medicul ginecolog. Acesta îți va confirma sarcina și tot el îți va face recomandările pentru efectuarea testelor de sânge. De asemenea, veți stabili împreună și calendarul următoarelor consultații prenatale. 

O femeie însărcinată în primul trimestru de sarcină, cu o ecografie a bebelușului în mână
Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină / Shutterstock

Din păcate, tot în această perioadă te vei confrunta cu primele simptome ale sarcinii, cum ar fi oboseala, greața, insomnia și durerile de cap, care durează pe toată durata trimestrului 1. În principal, vinovații sunt hormonii de sarcină care au nivel crescut. Discută cu medicul pentru oricare dintre lucrurile care te deranjează și nu lua niciun medicament fără acordul acestuia.

Durata trimestrului 1 de sarcină

Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 1 de sarcină (săptămâna 1-4 de sarcină), luna 2 de sarcină (săptămâna 5-8 de sarcină) și luna 3 de sarcină (săptămâna 9-13 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 1 de sarcină

Bebelușul crește destul de repede în trimestrul 1. Este perioada în care se formează toate organele din corp. Se dezvoltă creierul și inima, se formează trăsăturile faciale și chiar îi cresc picioarele, mâinile, dar și unghiile. Din acest motiv, bebelușul este cel mai vulnerabil acum la alcool, droguri, tutun, unele medicamente și substanțe toxice. 

La sfârșitul trimestrului 1 de sarcină, bebelușul începe să înghită lichidul amniotic și poate elimina urina. Pe măsură ce înghite lichidul amniotic, acesta poate produce și meconiu (o substanță neagră și lipicioasă care se acumulează în intestine), care va deveni primul scaun al bebelușului.

Nu în ultimul rând, capul începe să aibă o dimesiune care începe să fie în echilibru cu restul corpului, iar pe degete se formează amprentele.

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 1 de sarcină

În trimestrul 1 de sarcină unele femei nu au simptome sau acestea se manifestă discret. Altele le resimt din plin. Află din rândurile de mai jos ce poți experimenta:

Reclamă
  • Spotting și sângerări. Este posibil să observi pete de sânge care coincid cu perioada în care ar trebui să apară menstruația, dar de fapt este vorba despre sângerarea de implantare. Deși sângerarea ușoară nu este motiv de îngrijorare la începutul sarcinii, este indicat să discuți cu ginecologul pentru a verifica dacă totul este în regulă.
  • Grețuri matinale. Din nefericire, grețurile pot apărea și pe parcursul zilei, nu doar dimineața. Dacă sunt accentuate, ar trebui să discuți cu medicul pentru a-ți recomanda medicamente sigure.
  • Diaree. Scaunele moi sau apoase pot apărea în timpul sarcinii timpurii. De obicei nu sunt îngrijorătoare, dar diareea persistentă poate duce la deshidratare.
  • Dureri de cap. Modificările hormonale pot fi responsabile pentru durerile de cap din primul trimestru de sarcină. Acestea pot fi provocate și de stres, congestie nazală, alergii, lipsă de somn sau deshidratare.
  • Crampe. La începutul sarcinii, crampele pot apărea când are loc implantarea, atunci când ovulul fertilizat se atașează de uter. Apoi, pe măsură ce uterul se extinde și se adaptează la noile schimbări din organism, poate provoca crampe.
  • Dureri de spate. Deși acestea tind să apară mai mult în trimestrul 2 și 3 de sarcină, nu este neobișnuit să le simți și în trimestrul 1.

Ce alte simptome ar mai putea apărea

Pe lângă cele mai sus menționate, te mai poți confrunta și cu următoarele semne și simptome:

  • Balonare. Progesteronul este responsabil pentru balonare pentru că relaxează mușchii din tot corpul, inclusiv cei ai tractului digestiv. Acest hormon încetinește progresul alimentelor prin intestin, oferind bacteriilor intestinale sănătoase mai mult timp pentru a produce gaze după fiecare masă.
  • Oboseală. Nivelurile crescute de progesteron te pot face să te simți foarte obosită. De aceea, în această perioadă este bine să te odihnești cât de des poți.
  • Secreții abundente. În această perioadă, din cauza creșterii nivelului de estrogen, este posibil să observi o creștere a cantității secrețiilor vaginale. De obicei, acestea nu prezintă motiv de îngrijorare, dar dacă ai dureri, mâncărimi sau scurgeri care miros urât sau arată neobișnuit, discută neapărat cu medicul.
  • Sânii dureroși. Printre primele semne ale sarcinii se numără și modificările de la nivelul sânilor. Aceștia devin foarte sensibili, cresc în volum, iar mameloanele devin dureroase la atingere.

Ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină

Sarcina prezintă multe necunoscute, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le bifezi în trimestrul 1 de sarcină:

  • Ia vitamine prenatale. Ideal este să iei acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Acesta are un rol important în diminuarea riscului ca bebelușul să dezvolte defecte congenitale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De asemenea, e indicat să iei vitamine prenatale. Acestea asigură aportul necesar de nutrienți pentru o bună dezvoltare a bebelușului. 
  • Verifică-ți starea de sănătate. Discută cu medicul despre istoricul medical al familiei și dacă ai probleme de sănătate. În plus, ți se vor recomanda diferite teste pentru a vedea dacă există ceva ce ar putea pune sarcina în pericol.
  • Pregătește-te să auzi bătăile inimii și să-ți vezi bebelușul. Undeva în jurul săptămânilor 7-12 este posibil să auzi bătăile inimii bebelușului cu ajutorul unui monitor fetal Doppler. Între săptămânile 11-13 de sarcină ar trebui să vorbești cu medicul pentru a programa morfologia de trimestru 1. Este o investigație imagistică avansată, cu ajutorul căreia se pot depista anomaliile cromozomiale, anomaliile de dezvoltare și se măsoară vârsta exactă a sarcinii. 
  • Renunță la obiceiurile nesănătoase. Fumatul, consumul de alcool și de substanțe interzise în timpul sarcinii nu este sigur pentru tine sau pentru bebeluș. De asemenea, unele activități și substanțe pot fi periculoase atât pentru tine cât și pentru bebelușul în curs de dezvoltare. 
  • Ia în considerare testele genetice. În săptămâna 10 de sarcină, poți face un test de sânge non-invaziv. Te ajută să depisteazi din timp anomaliile cromozomiale, dar și sexul copilului.
  • Anunțarea sarcinii. Dacă faci parte din categoria viitoarele mămici nerăbdătoare, poți anunța sarcina. Sunt și femei care așteaptă să treacă cu bine de trimestrul 1 pentru că riscul de avort spontan scade semnificativ.
Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
O mămică care ține două degete cu pantofi în miniatură pe burtica ei
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
O mămică care îi oferă copilului ei o linguriță cu vitamina C
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Închide