Reclamă

Trimestrul 1 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Partea cea mai frumoasă din trimestrul 1 de sarcină este că afli că ești însărcinată printr-un simplu test de sarcină pe care îl efectuezi chiar la tine acasă. Apoi urmează prima programare la medicul ginecolog. Acesta îți va confirma sarcina și tot el îți va face recomandările pentru efectuarea testelor de sânge. De asemenea, veți stabili împreună și calendarul următoarelor consultații prenatale. 

O femeie însărcinată în primul trimestru de sarcină, cu o ecografie a bebelușului în mână
Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină / Shutterstock

Din păcate, tot în această perioadă te vei confrunta cu primele simptome ale sarcinii, cum ar fi oboseala, greața, insomnia și durerile de cap, care durează pe toată durata trimestrului 1. În principal, vinovații sunt hormonii de sarcină care au nivel crescut. Discută cu medicul pentru oricare dintre lucrurile care te deranjează și nu lua niciun medicament fără acordul acestuia.

Durata trimestrului 1 de sarcină

Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 1 de sarcină (săptămâna 1-4 de sarcină), luna 2 de sarcină (săptămâna 5-8 de sarcină) și luna 3 de sarcină (săptămâna 9-13 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 1 de sarcină

Bebelușul crește destul de repede în trimestrul 1. Este perioada în care se formează toate organele din corp. Se dezvoltă creierul și inima, se formează trăsăturile faciale și chiar îi cresc picioarele, mâinile, dar și unghiile. Din acest motiv, bebelușul este cel mai vulnerabil acum la alcool, droguri, tutun, unele medicamente și substanțe toxice. 

La sfârșitul trimestrului 1 de sarcină, bebelușul începe să înghită lichidul amniotic și poate elimina urina. Pe măsură ce înghite lichidul amniotic, acesta poate produce și meconiu (o substanță neagră și lipicioasă care se acumulează în intestine), care va deveni primul scaun al bebelușului.

Nu în ultimul rând, capul începe să aibă o dimesiune care începe să fie în echilibru cu restul corpului, iar pe degete se formează amprentele.

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 1 de sarcină

În trimestrul 1 de sarcină unele femei nu au simptome sau acestea se manifestă discret. Altele le resimt din plin. Află din rândurile de mai jos ce poți experimenta:

Reclamă
 • Spotting și sângerări. Este posibil să observi pete de sânge care coincid cu perioada în care ar trebui să apară menstruația, dar de fapt este vorba despre sângerarea de implantare. Deși sângerarea ușoară nu este motiv de îngrijorare la începutul sarcinii, este indicat să discuți cu ginecologul pentru a verifica dacă totul este în regulă.
 • Grețuri matinale. Din nefericire, grețurile pot apărea și pe parcursul zilei, nu doar dimineața. Dacă sunt accentuate, ar trebui să discuți cu medicul pentru a-ți recomanda medicamente sigure.
 • Diaree. Scaunele moi sau apoase pot apărea în timpul sarcinii timpurii. De obicei nu sunt îngrijorătoare, dar diareea persistentă poate duce la deshidratare.
 • Dureri de cap. Modificările hormonale pot fi responsabile pentru durerile de cap din primul trimestru de sarcină. Acestea pot fi provocate și de stres, congestie nazală, alergii, lipsă de somn sau deshidratare.
 • Crampe. La începutul sarcinii, crampele pot apărea când are loc implantarea, atunci când ovulul fertilizat se atașează de uter. Apoi, pe măsură ce uterul se extinde și se adaptează la noile schimbări din organism, poate provoca crampe.
 • Dureri de spate. Deși acestea tind să apară mai mult în trimestrul 2 și 3 de sarcină, nu este neobișnuit să le simți și în trimestrul 1.

Ce alte simptome ar mai putea apărea

Pe lângă cele mai sus menționate, te mai poți confrunta și cu următoarele semne și simptome:

 • Balonare. Progesteronul este responsabil pentru balonare pentru că relaxează mușchii din tot corpul, inclusiv cei ai tractului digestiv. Acest hormon încetinește progresul alimentelor prin intestin, oferind bacteriilor intestinale sănătoase mai mult timp pentru a produce gaze după fiecare masă.
 • Oboseală. Nivelurile crescute de progesteron te pot face să te simți foarte obosită. De aceea, în această perioadă este bine să te odihnești cât de des poți.
 • Secreții abundente. În această perioadă, din cauza creșterii nivelului de estrogen, este posibil să observi o creștere a cantității secrețiilor vaginale. De obicei, acestea nu prezintă motiv de îngrijorare, dar dacă ai dureri, mâncărimi sau scurgeri care miros urât sau arată neobișnuit, discută neapărat cu medicul.
 • Sânii dureroși. Printre primele semne ale sarcinii se numără și modificările de la nivelul sânilor. Aceștia devin foarte sensibili, cresc în volum, iar mameloanele devin dureroase la atingere.

Ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină

Sarcina prezintă multe necunoscute, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le bifezi în trimestrul 1 de sarcină:

 • Ia vitamine prenatale. Ideal este să iei acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Acesta are un rol important în diminuarea riscului ca bebelușul să dezvolte defecte congenitale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De asemenea, e indicat să iei vitamine prenatale. Acestea asigură aportul necesar de nutrienți pentru o bună dezvoltare a bebelușului. 
 • Verifică-ți starea de sănătate. Discută cu medicul despre istoricul medical al familiei și dacă ai probleme de sănătate. În plus, ți se vor recomanda diferite teste pentru a vedea dacă există ceva ce ar putea pune sarcina în pericol.
 • Pregătește-te să auzi bătăile inimii și să-ți vezi bebelușul. Undeva în jurul săptămânilor 7-12 este posibil să auzi bătăile inimii bebelușului cu ajutorul unui monitor fetal Doppler. Între săptămânile 11-13 de sarcină ar trebui să vorbești cu medicul pentru a programa morfologia de trimestru 1. Este o investigație imagistică avansată, cu ajutorul căreia se pot depista anomaliile cromozomiale, anomaliile de dezvoltare și se măsoară vârsta exactă a sarcinii. 
 • Renunță la obiceiurile nesănătoase. Fumatul, consumul de alcool și de substanțe interzise în timpul sarcinii nu este sigur pentru tine sau pentru bebeluș. De asemenea, unele activități și substanțe pot fi periculoase atât pentru tine cât și pentru bebelușul în curs de dezvoltare. 
 • Ia în considerare testele genetice. În săptămâna 10 de sarcină, poți face un test de sânge non-invaziv. Te ajută să depisteazi din timp anomaliile cromozomiale, dar și sexul copilului.
 • Anunțarea sarcinii. Dacă faci parte din categoria viitoarele mămici nerăbdătoare, poți anunța sarcina. Sunt și femei care așteaptă să treacă cu bine de trimestrul 1 pentru că riscul de avort spontan scade semnificativ.
Te-ar mai putea interesa și
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Bebelușul râde în brațele mamei
Simțul umorului la bebeluși. Studiile arată că se dezvoltă începând din prima lună de viață
Simțul umorului la bebeluși. Studiile arată că se dezvoltă începând din prima lună de viață
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză albă cu dungi albastre, în cabinetul medicului, stând pe un scaun alb, în timp ce medicul îi palpează ganglionii de la gât și el scoate limba, confirmând scarlatina
29 noiembrie, 06:57
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide