Reclamă

Trimestrul 1 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Partea cea mai frumoasă din trimestrul 1 de sarcină este că afli că ești însărcinată printr-un simplu test de sarcină pe care îl efectuezi chiar la tine acasă. Apoi urmează prima programare la medicul ginecolog. Acesta îți va confirma sarcina și tot el îți va face recomandările pentru efectuarea testelor de sânge. De asemenea, veți stabili împreună și calendarul următoarelor consultații prenatale. 

O femeie însărcinată în primul trimestru de sarcină, cu o ecografie a bebelușului în mână
Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină / Shutterstock

Din păcate, tot în această perioadă te vei confrunta cu primele simptome ale sarcinii, cum ar fi oboseala, greața, insomnia și durerile de cap, care durează pe toată durata trimestrului 1. În principal, vinovații sunt hormonii de sarcină care au nivel crescut. Discută cu medicul pentru oricare dintre lucrurile care te deranjează și nu lua niciun medicament fără acordul acestuia.

Durata trimestrului 1 de sarcină

Trimestrul 1 cuprinde lunile 1-3 de sarcină, respectiv săptămânile 1-13 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 1 de sarcină (săptămâna 1-4 de sarcină), luna 2 de sarcină (săptămâna 5-8 de sarcină) și luna 3 de sarcină (săptămâna 9-13 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 1 de sarcină

Bebelușul crește destul de repede în trimestrul 1. Este perioada în care se formează toate organele din corp. Se dezvoltă creierul și inima, se formează trăsăturile faciale și chiar îi cresc picioarele, mâinile, dar și unghiile. Din acest motiv, bebelușul este cel mai vulnerabil acum la alcool, droguri, tutun, unele medicamente și substanțe toxice. 

La sfârșitul trimestrului 1 de sarcină, bebelușul începe să înghită lichidul amniotic și poate elimina urina. Pe măsură ce înghite lichidul amniotic, acesta poate produce și meconiu (o substanță neagră și lipicioasă care se acumulează în intestine), care va deveni primul scaun al bebelușului.

Nu în ultimul rând, capul începe să aibă o dimesiune care începe să fie în echilibru cu restul corpului, iar pe degete se formează amprentele.

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 1 de sarcină

În trimestrul 1 de sarcină unele femei nu au simptome sau acestea se manifestă discret. Altele le resimt din plin. Află din rândurile de mai jos ce poți experimenta:

Reclamă
  • Spotting și sângerări. Este posibil să observi pete de sânge care coincid cu perioada în care ar trebui să apară menstruația, dar de fapt este vorba despre sângerarea de implantare. Deși sângerarea ușoară nu este motiv de îngrijorare la începutul sarcinii, este indicat să discuți cu ginecologul pentru a verifica dacă totul este în regulă.
  • Grețuri matinale. Din nefericire, grețurile pot apărea și pe parcursul zilei, nu doar dimineața. Dacă sunt accentuate, ar trebui să discuți cu medicul pentru a-ți recomanda medicamente sigure.
  • Diaree. Scaunele moi sau apoase pot apărea în timpul sarcinii timpurii. De obicei nu sunt îngrijorătoare, dar diareea persistentă poate duce la deshidratare.
  • Dureri de cap. Modificările hormonale pot fi responsabile pentru durerile de cap din primul trimestru de sarcină. Acestea pot fi provocate și de stres, congestie nazală, alergii, lipsă de somn sau deshidratare.
  • Crampe. La începutul sarcinii, crampele pot apărea când are loc implantarea, atunci când ovulul fertilizat se atașează de uter. Apoi, pe măsură ce uterul se extinde și se adaptează la noile schimbări din organism, poate provoca crampe.
  • Dureri de spate. Deși acestea tind să apară mai mult în trimestrul 2 și 3 de sarcină, nu este neobișnuit să le simți și în trimestrul 1.

Ce alte simptome ar mai putea apărea

Pe lângă cele mai sus menționate, te mai poți confrunta și cu următoarele semne și simptome:

  • Balonare. Progesteronul este responsabil pentru balonare pentru că relaxează mușchii din tot corpul, inclusiv cei ai tractului digestiv. Acest hormon încetinește progresul alimentelor prin intestin, oferind bacteriilor intestinale sănătoase mai mult timp pentru a produce gaze după fiecare masă.
  • Oboseală. Nivelurile crescute de progesteron te pot face să te simți foarte obosită. De aceea, în această perioadă este bine să te odihnești cât de des poți.
  • Secreții abundente. În această perioadă, din cauza creșterii nivelului de estrogen, este posibil să observi o creștere a cantității secrețiilor vaginale. De obicei, acestea nu prezintă motiv de îngrijorare, dar dacă ai dureri, mâncărimi sau scurgeri care miros urât sau arată neobișnuit, discută neapărat cu medicul.
  • Sânii dureroși. Printre primele semne ale sarcinii se numără și modificările de la nivelul sânilor. Aceștia devin foarte sensibili, cresc în volum, iar mameloanele devin dureroase la atingere.

Ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină

Sarcina prezintă multe necunoscute, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le bifezi în trimestrul 1 de sarcină:

  • Ia vitamine prenatale. Ideal este să iei acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Acesta are un rol important în diminuarea riscului ca bebelușul să dezvolte defecte congenitale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De asemenea, e indicat să iei vitamine prenatale. Acestea asigură aportul necesar de nutrienți pentru o bună dezvoltare a bebelușului. 
  • Verifică-ți starea de sănătate. Discută cu medicul despre istoricul medical al familiei și dacă ai probleme de sănătate. În plus, ți se vor recomanda diferite teste pentru a vedea dacă există ceva ce ar putea pune sarcina în pericol.
  • Pregătește-te să auzi bătăile inimii și să-ți vezi bebelușul. Undeva în jurul săptămânilor 7-12 este posibil să auzi bătăile inimii bebelușului cu ajutorul unui monitor fetal Doppler. Între săptămânile 11-13 de sarcină ar trebui să vorbești cu medicul pentru a programa morfologia de trimestru 1. Este o investigație imagistică avansată, cu ajutorul căreia se pot depista anomaliile cromozomiale, anomaliile de dezvoltare și se măsoară vârsta exactă a sarcinii. 
  • Renunță la obiceiurile nesănătoase. Fumatul, consumul de alcool și de substanțe interzise în timpul sarcinii nu este sigur pentru tine sau pentru bebeluș. De asemenea, unele activități și substanțe pot fi periculoase atât pentru tine cât și pentru bebelușul în curs de dezvoltare. 
  • Ia în considerare testele genetice. În săptămâna 10 de sarcină, poți face un test de sânge non-invaziv. Te ajută să depisteazi din timp anomaliile cromozomiale, dar și sexul copilului.
  • Anunțarea sarcinii. Dacă faci parte din categoria viitoarele mămici nerăbdătoare, poți anunța sarcina. Sunt și femei care așteaptă să treacă cu bine de trimestrul 1 pentru că riscul de avort spontan scade semnificativ.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide