Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre alăptare. Află totul despre hrănirea la sân a bebelușului

Creierul, corpul și sistemul imunitar al bebelușului cresc și se dezvoltă semnificativ în primele 1000 de zile, începând din momentul în care este conceput. Alimentația bebelușului tău în această perioadă poate avea un impact pe tot parcursul vieții asupra sănătății și bunăstării lui. Află de aici tot ce trebuie să știi despre alăptare.

O mamă care își alăptează bebelușul în intimitatea casei, pe un fotoliu
Alimentația bebelușului tău în această perioadă poate avea un impact pe tot parcursul vieții asupra sănătății și bunăstării lui / Shutterstock

Laptele matern conține nutrienții optimi pentru a satisface nevoile bebelușului tău până la vârsta de șase luni. Ulterior, cel mai bine este să continui alăptarea împreună cu hrănirea complementară. E indicat să faci acest lucru până la vârsta de 2 ani și chiar mai mult. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea și creșterea copilului atât din punct de vedere fizic, cognitiv dar și emoțional.

Alăptarea ajută mamele să scape de kilogramele în plus pe care le-au acumulat în sarcină. De asemenea, scade riscul de cancer de sân, cancer ovarian, diabet și depresie postpartum.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este alăptarea exclusivă și de ce este importantă

Alăptarea exclusivă înseamnă hrănirea copilului cu lapte matern, fără alte alimente sau băuturi, cu excepția vitaminelor, suplimentelor minerale sau a medicamentelor prescrise.

Profesioniștii din domeniul sănătății de pretutindeni recomandă să alăptezi exclusiv bebelușul în primele șase luni de viață. Această etapă e necesară a obține cea mai bună creștere și dezvoltare pentru bebeluș. Alăptarea exclusivă reduce semnificativ infecțiile urechii, bolile respiratorii și diareea la bebeluși și ajută la o recuperare mai rapidă în timpul bolii. Riscul de mortalitate este, de asemenea, semnificativ mai mic la sugarii alăptați exclusiv la sân, comparativ cu cei alăptați parțial sau deloc.

Laptele matern are suficientă apă pentru a satisface aportul de lichide al bebelușului. Administrarea apei înainte de șase luni poate determina bebelușul să bea mai puțin lapte matern. De asemenea, poate duce la oprirea mai devreme a alăptării, punându-l pe cel mic în pericol de malnutriție.

La fel ca sarcina și nașterea, este posibil să fi auzit poveștile altor persoane despre experiențele lor cu alăptarea. A fost frumos pentru o persoană și a mers groaznic de rău pentru alta. Cu siguranță poți ajunge să te simți copleșită de toate informațiile pe care le primești. Pentru a elucida miturile despre procesul de alăptare ai mai jos elementele de bază ale alăptării. Iată ce trebuie să știi.

Reclamă

Sânii tăi în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, glandele producătoare de lapte din sânii tăi încep să crească și să se dezvolte. Hormonii precum estrogenul, progesteronul și prolactina joacă un rol major în pregătirea sânilor pentru a putea hrăni copilul.

Reclamă

Pe măsură ce sarcina ta evoluează, sânii tăi vor deveni mai mari. Areola, zona circulară care înconjoară mamelonul, va deveni mai întunecată. Acestea sunt semne bune că hormonii își fac treaba și corpul tău se pregătește să producă lapte matern pentru copilul tău.

Începe alăptarea cât mai curând posibil după ce copilul s-a născut. În mod ideal, ar trebui să încerci prima alăptare în prima oră după naștere.

Majoritatea bebelușilor sunt interesați să primească lapte de la mamă în primele două ore de viață. Chiar dacă sunt capabili să se hrănească în sesiuni scurte pentru că obosesc foarte ușor, aceste încercări vor determina sânii tăi să facă mai mult lapte.

Dacă trebuie să naști prin cezariană, vei putea să alăptezi fără nicio problemă. Alăptarea după o cezariană poate fi puțin mai dificilă pe măsură ce corpul se vindecă, dar este cu siguranță realizabil și sănătos pentru tine și copilul tău. Cu puțin sprijin care să te ajute să îți poziționezi copilul confortabil, este posibil să poți alăpta odată ce ai ajuns în salonul de nașteri.

Cu siguranță există o mulțime de îngrijorări cu privire la alăptarea nou-născutului. Multe spitale și centre de naștere au consultanți în lactație la îndemână. Ei te pot ghida în primele zile. Moașele și doula sunt adesea instruite pentru a-i ajuta pe noii părinți să înțeleagă ce presupune alăptarea.

Ce este atașarea la sân și cum se face corect

Modul în care bebelușul ia sânul în gură pentru a se hrăni se numește atașare și este foarte importantă. Un mamelon bun din silicon pentru alăptare îl poate ajuta pe bebeluș să scoată laptele din sâni. Acesta ar trebui să mențină aportul de lapte constant și din belșug. De asemenea, te poate ajută să eviți veziculele și mameloanele dureroase.

Atașarea corectă la sân poate necesita mai multe încercări. Pentru a se prinde corect, bebelușul ar trebui să se prindă de întregul mamelon, precum și de o parte din areola. Dacă buzele sunt întoarse spre exterior și bărbia și nasul ating sânul, acestea sunt semne bune că s-a atașat corect.

Dacă bebelușul a luat doar mamelonul în gură, folosește ușor un deget pentru a întrerupe atașarea dintre gură și sânul tău și încearcă să-l repoziționezi.

Poziții de alăptare

O poziție eficientă de alăptare încurajează un proces corect de alăptare. Poți alege să alăptezi în orice poziție în care te simți confortabilă. Poți încerca pozițiile obișnuite de alăptare pentru a vedea ce îți place și pentru a vedea ce i se potrivește bebelușului tău.

Pentru nou-născuții care au probleme cu atașarea, specialiștii recomandă să alăpteazi într-o poziție relaxată sau poziția de leagăn. Cu toate acestea, este o idee bună să încerci câteva poziții diferite, astfel încât să le poți alterna. Prin schimbarea punctelor de alăptare de la masă la masă, bebelușul poate trage laptele din diferite zone ale sânului.

Producția și etapele laptelui matern

Laptele matern este produs în funcție de cerere și ofertă. Practic, cu cât copilul tău se hrănește mai frecvent și mai eficient, cu atât vei produce mai mult lapte. Laptele tău matern trece prin trei etape principale în primele săptămâni de viață.

Ziua 0 până la ziua 5: În primele zile de alăptare, vei produce în principal colostru. Are o nuanță galbenă sau portocalie și este gros, bogat și plin de substanțe nutritive și imunoglobuline esențiale. Nu vei face mult colostru, dar acesta va umple burta minusculă a bebelușului recent născut cu tot ce are nevoie.

Zilele 5 până la 14: Laptele matern va crește în cantitate. În acest moment, sânii tăi se vor simți mult mai plini și mai grei pe măsură ce laptele tău matern se schimbă de la colostru la lapte de tranziție, o combinație între colostru și laptele matur.
Din ziua 14: în jurul celei de-a doua săptămâni, sânii tăi vor produce lapte matur. Acest lapte are o consistență mai subțire la începutul hrănirii și este mai gros și mai dens în nutrienți la sfârșit.

Cum să-ți dai seama dacă copilul tău primește suficient lapte matern

Deși este o îngrijorare foarte comună pentru mulți părinți, este rar ca o persoană să nu poată produce suficient lapte matern pentru copilul. Dacă bebelușul tău se prinde corect și e alăptat la fiecare două până la trei ore, corpul tău ar trebui să producă suficient lapte matern.

Pentru a fi sigură, poți fii atentă la semnele de mai jos și așa îți vei da seama că bebelușul tău primește suficient lapte.

  • Creștere în greutate constant.
  • Udă între șase și opt scutece pe zi.
  • Are mișcări regulate ale intestinului

Dacă ești îngrijorată de creșterea în greutate sau de hrănire a bebelușuluiă, nu ezita să consulți medicul pediatru sau un consultant în lactație certificat.

Instrumente pentru alăptare

Din acest articol cu tot ce trebuie să știi despre alăptare nu aveau cum să lipsească instrumentele pentru alăptare. Unul dintre lucrurile grozave despre alăptare este că ai deja tot ce ai nevoie pentru a alăpta cu succes: sânii tăi și copilul tău. Nu trebuie să cumpei consumabile suplimentare.

Cu toate acestea, există o varietate de produse utile pentru alăptare disponibile, iar unele mame le recomandă cu încredere. Dacă bebelușul are probleme în a se prinde, un consultant în alăptare îți poate recomanda mamelonul din silicon.

Multe femei apreciază tampoanele de alăptare pentru a ajuta la protejarea hainelor de scurgerile din sâni. Un sutien pentru alăptare te poate ajuta să te simți confortabilă și să-ți ușureze alăptarea atunci când nu ești acasă.

Pompa de sân

Multe femei care alăptează folosesc o pompă de sân. Unele o folosesc ocazional pentru a ușura angorjarea sânilor sau pentru a-i oferi bebelușului un biberon ocazional, în timp ce altele o fac în mod regulat pentru că s-au întors mai repede la serviciu sau au nevoie să plece des de acasă. Sunt și femei care folosesc exclusiv pompa de sâni. Dacă decizi să folosește pompa de sâni în mod regulat, găsește o pompă de sân și pungi de depozitare sau recipiente de stocare care se pliază pe stilul tău de viață.

Află și care sunt cele mai frecvente probleme în alăptare: sfaturi și soluții.

Ai grijă de tine

Recuperarea după naștere în timpul alăptării poate fi obositoare. Dacă ai și alți copii, poate fi și mai greu. Dar pentru a avea grijă de copilul tău, trebuie să ai grijă și de tine.

Este esențial să îți dai timp pentru a te vindeca și a te odihni. Aceast lucru înseamnă să dormi pentru a contracara oboseala postpartum, să te hrănești cu alimente sănătoase, să te hidratezi și să îți faci timp pentru exerciții ușoare.

Etape de alăptare și înțărcare

Alăptarea se schimbă pe măsură ce copilul tău crește. De la sesiunile de alăptare non-stop în timpul etapei de nou-născut până la introducerea alimentelor solide împreună cu laptele matern, există mai multe etape ale alăptării.

Fiecare are o abordare diferită pentru înțărcarea copilului. Nu există un moment potrivit sau greșit pentru a întrerupe alăptarea, așa că ar trebui să faci ceea ce ți se pare potrivit. Discuția cu medicul tău, cu medicul pediatru al copilului și cu alți părinți te poate ajuta să culegi informațiile de care ai nevoie pentru ca etapa finală a alăptării să fie la fel de satisfăcătoare pentru tine și copilul la fel ca la început. Și pentru că ai aflat tot ce trebuie să știi despre alăptare, află și care sunt problemele cu care te poți confrunta în această perioadă.

Probleme în timpul alăptării

Chiar dacă este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei mame, din păcate în timpul alăptării pot apărea diverse probleme. Cu toate acestea, ele se pot rezolva rapid dacă ai informațiile necesare și ceri ajutorul la timp personalului medical specializat. Ai mai jos câteva dintre cele mai frecvente probleme în timpul alăptării.

Sfarcurile dureroase

În primele câteva săptămâni de alăptare, sfârcurile pot fi dureroase sau sensibile, pe măsură ce se adaptează la noile schimbări. Dacă ai pielea mamelonului crăpată sau deteriorată sau simți durere care nu se ameliorează în primele 1-2 săptămâni, discută cu un consultant în alăptare sau cu medicul de familie.

Durere în timpul alăptării

Deși sânii și sfârcurile pot fi sensibile, odată ce bebelușul este atașat corect, alăptarea nu ar trebui să fie dureroasă. Uneori, durerea poate apărea dacă atașarea nu este corespunzătoare, ai un canal de lapte blocat, ai o infecție a sânilor (mastita) sau alte probleme.

Dacă ai dureri în timpul alăptării, în special febră, discută cu medicul pentru a afla de ce se întâmplă asta.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă cu fetița sa care se află împreună la un psiholog care le explică ce greșeli ar putea avea în relația mamă - fiică
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Închide