Reclamă

Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro

Infertilitate, fertilizare in vitro, hormon anti-Mullerian, puncție, transfer embrionar, aceste cuvinte sunt doar o mică parte dintre termenii pe care i-ai putea auzi odată ce ai pășit în cabinetul unui medic specialist în infertilitate. Ai mai jos un dicționar de termeni FIV pentru a recunoaște mai ușor limbajul specialiștilor.

O femeie care discută cu medicul ei
Dacă te regăsești printre milioanele de femei care luptă cu infertilitatea, iată un dicționar al principalilor termeni / Shutterstock

Infertilitatea nu mai este un subiect tabu. Statisticile arată că sunt o mulțime de cupluri în lume ce au primit acest diagnostic, mai precis unul din cinci.

Dicționar de termeni FIV

Dacă te regăsești printre milioanele de femei care luptă cu infertilitatea, iată un dicționar al principalilor termeni pe care-i vei auzi foarte des, realizat cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Infertilitate

Reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține sarcina și de a o duce la termen, după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. Diagnosticul de infertilitate se stabilește doar în urma unor teste minuțioase, de durată, efectuate de către ambii membri ai cuplului.

Ovocite

Suntcelule reproductive feminine, a căror cantitate și calitate scade odată cu înaintarea în vârstă. Ovocitul se dezvoltă în interiorul ovarelor, într-un săculeț plin cu lichid care poartă denumirea de folicul.

Spermatozoid

Este celula reproducătoare de tip masculin, produsă în testicule şi prezentă în lichidul seminal (spermă). Lichidul seminal transportă și hrănește spermatozoizii. O ejaculare medie conţine aproximativ 200 de milioane de spermatozoizi.

AMH sau hormon anti-Mullerian

Este un indicator al rezervei ovariane pe care o mai are o femeie fertilă într-o anumită etapă a vieții. Dozarea acestui hormon este recomandată în special femeilor care, deși se află la vârsta fertilă, nu obțin sarcina, celor care au în istoricul familial cazuri de menopauză precoce sau au semne de menopauză prematură, au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor, femeilor cu diagnosticul de endometrioză, celor care au un nivel scăzut de vitamina D, dar și celor care își planifică să obțină o sarcină în viitorul foarte apropiat.

Analize hormonale

Se recomandă pentru alcătuirea profilului hormonal al femeii și este alcătuit dintr-o serie de teste de sânge pentru aflarea valorilor unor hormoni importanți în procesul de reproducere. Este vorba despre valorile LH (hormon luteinizant), FSH (hormon de stimulare foliculară), estradiolului, progesteronului, prolactinei, TSH, T3 și T4, AMH. 

Reclamă

hCG sau gonadotropina corionică umană

I se mai spune și hormonul de sarcină și este un hormon secretat de învelișul special al embrionului în curs de creștere, în timpul unei sarcini. Cu alte cuvinte, hCG ajută la dezvoltarea normală a unei sarcini. Creșterea concentrației de hCG în sângele femeii gravide (sau în urină) este un semn important și foarte timpuriu al existenței unei sarcini. 

Spermogramă

Este testul care dă indicii despre calitatea și cantitatea spermatozoizilor și poate scoate la iveală eventualele anomalii ce împiedică apariția unei sarcini: oligospermie (număr scăzut de spermatozoizi), astenospermie (capacitate redusă de deplasare a spermatozoizilor), teratospermie (formă anormală a spermatozoizilor ce nu pot fecunda ovulul) și azoospermie (lipsă totală a spermatozoizilor). Este cel mai ușor mod de a verifica fertilitatea de tip masculin și este reprezentat de analiza spermei colectate. O spermogramă arată concentrația spermei, motilitatea și forma spermatozoizilor.

Laparoscopia

O procedură chirurgicală, minim invazivă și nedureroasă, ce presupune introducerea unui tub foarte subțire (numit laparoscop) în abdomen pentru a vizualiza organele abdominale sau genitale interne. În timpul procedurii, medicul poate efectua și o recoltare de țesut, dar poate interveni și asupra problemei depistate (endometrioză, îndepărtarea aderențelor, efectuarea ligaturii tubare, îndepărtarea unor organe – uterul, splină, vezică biliară, apendice etc.).

Histerosalpingografia

Este o analiză simplă, ușor invazivă, ce arată dacă uterul are un aspect normal, fără malformații, dar și dacă trompele uterine sunt sau nu permeabile. Se recomandă atunci când sarcina întârzie să apară, dar și atunci când durerile menstruale sunt foarte intense, iar hemoragiile sunt abundente. 

Histerosonografia

Este un procedeu minim invaziv ce testează permeabilitatea trompelor uterine și evaluează cavitatea uterină folosind o soluție salină. Poate înlocui histerosalpingografia.

Histeroscopia

Este o procedură foarte simplă în care, cu ajutorul endoscopului, medicul vizualizează cavitatea uterină și îi permite să facă unele intervenții minore. Este indicată în hemoragii uterine, fibrom și polipi uterini, malformații etc.

Ecografia transvaginală

Fără a fi dureroasă sau iradiantă, ecografia transvaginală este o metodă imagistică de examinare a uterului, ovarelor, colului uterin și vaginului. Se poate efectua oricând de-a lungul ciclului menstrual, dar pentru anumite afecțiuni (chisturi ovariene, polipi endometriali, grosime endometru) medicul va recomanda o anumită perioadă.

Ecografiile 2D, 3D, 4D

Sunt metode imagistice prin care se urmărește evoluția și dezvoltarea fătului și a mediului în care acesta crește, nu sunt invazive și nu au efecte adverse. Cele mai folosite sunt ecografiile 2D, iar cele 3 și 4D sunt mai avansate din punctul de vedere al tehnologiei utilizate.

Fertilizarea in vitro sau FIV

Este o metodă de reproducere umană asistată medical care presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Reprezintă un cumul de proceduri care tratează infertilitatea și ajută la conceperea unui copil.

Stimularea ovariană

Este prima etapă a procedurii FIV. Pentru producerea mai multor ovule, ce vor fi supuse fertilizării, este necesară stimularea ovarelor cu ajutorul tratamentelor medicamentoase. Nu există un tratament standard, acesta fiind adaptat nevoilor fiecărei femei în parte și ține atât de vârsta pacientei, cât și de modul în care ovarele acesteia reacționează la tratamentul aplicat.

Puncția ovariană

Este procedeul de colectare a ovocitelor și se realizează sub ghidaj ecografic. Este o procedură scurtă și nedureroasă, pacienta fiind sub anestezie ușoară.

Fertilizarea ovocitelor

Este un pas important al fertilizării in vitro. Este etapa în care ovocitele recoltate sunt fertilizate cu materialul seminal donat de partener. La finalul acestei etape, se cunoaște numărul embrionilor viabili ce pot fi transferați în uter.

Embriotransfer sau transferul embrionar

Reprezintă transferul embrionilor viabili în uter cu ajutorul unui cateter foarte fin. Are loc la 2-6 zile de la puncția ovocitelor, nu este o procedură dureroasă și nu necesită anestezie. Numărul embrionilor transferați se discută cu fiecare cuplu în parte, alegerea numărului acestora se face ținând cont și de vârsta femeii, de istoricul medical al cuplului, de numărul încercărilor la care a mai fost supus cuplul.

Te-ar mai putea interesa și
Cuplu în cabinetul medicului ginecolog
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Piciorușe de bebeluș
Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări
Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări
Cuplu de tineri în cabinetul medicului
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
Cele mai noi
Mocasini sau balerini? Cum alegi încălțămintea perfectă pentru un stil feminin, practic și modern
10 iulie, 18:12
Mocasini sau balerini? Cum alegi încălțămintea perfectă pentru un stil feminin, practic și modern
Mocasini sau balerini? Cum alegi încălțămintea perfectă pentru un stil feminin, practic și modern
O femeie cu părul lung și o pălărie de soare, vara la mare.
10 iulie, 15:42
Clorul și sarea îți distrug părul vara în vacanță? Iată cum îl poți salva cu ușurință
Clorul și sarea îți distrug părul vara în vacanță? Iată cum îl poți salva cu ușurință
Bol din lemn, așezat pe o masă din lemn, cu fructe uscate, nuci și alune, alimente care îți redau energia, care zboară și cad și pe masă și o lingură din lemn care stă în aer, într-o parte a bolului
10 iulie, 06:45
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
O mămică care îți îmbrățișează copilul, pe stradă, iar copilul are o cămașă cu dungi și un ghiozdan albastru, înainte de a intra în grădiniță
7 iulie, 10:38
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Mai mulți copii care se joacă și cooperează împreună
3 iulie, 10:19
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
o mămică care își îmbrățișează fiica și aplică parenting blând
30 iunie, 13:10
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Închide