Reclamă

Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro

Infertilitate, fertilizare in vitro, hormon anti-Mullerian, puncție, transfer embrionar, aceste cuvinte sunt doar o mică parte dintre termenii pe care i-ai putea auzi odată ce ai pășit în cabinetul unui medic specialist în infertilitate. Ai mai jos un dicționar de termeni FIV pentru a recunoaște mai ușor limbajul specialiștilor.

O femeie care discută cu medicul ei
Dacă te regăsești printre milioanele de femei care luptă cu infertilitatea, iată un dicționar al principalilor termeni / Shutterstock

Infertilitatea nu mai este un subiect tabu. Statisticile arată că sunt o mulțime de cupluri în lume ce au primit acest diagnostic, mai precis unul din cinci.

Dicționar de termeni FIV

Dacă te regăsești printre milioanele de femei care luptă cu infertilitatea, iată un dicționar al principalilor termeni pe care-i vei auzi foarte des, realizat cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Infertilitate

Reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține sarcina și de a o duce la termen, după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. Diagnosticul de infertilitate se stabilește doar în urma unor teste minuțioase, de durată, efectuate de către ambii membri ai cuplului.

Ovocite

Suntcelule reproductive feminine, a căror cantitate și calitate scade odată cu înaintarea în vârstă. Ovocitul se dezvoltă în interiorul ovarelor, într-un săculeț plin cu lichid care poartă denumirea de folicul.

Spermatozoid

Este celula reproducătoare de tip masculin, produsă în testicule şi prezentă în lichidul seminal (spermă). Lichidul seminal transportă și hrănește spermatozoizii. O ejaculare medie conţine aproximativ 200 de milioane de spermatozoizi.

AMH sau hormon anti-Mullerian

Este un indicator al rezervei ovariane pe care o mai are o femeie fertilă într-o anumită etapă a vieții. Dozarea acestui hormon este recomandată în special femeilor care, deși se află la vârsta fertilă, nu obțin sarcina, celor care au în istoricul familial cazuri de menopauză precoce sau au semne de menopauză prematură, au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor, femeilor cu diagnosticul de endometrioză, celor care au un nivel scăzut de vitamina D, dar și celor care își planifică să obțină o sarcină în viitorul foarte apropiat.

Analize hormonale

Se recomandă pentru alcătuirea profilului hormonal al femeii și este alcătuit dintr-o serie de teste de sânge pentru aflarea valorilor unor hormoni importanți în procesul de reproducere. Este vorba despre valorile LH (hormon luteinizant), FSH (hormon de stimulare foliculară), estradiolului, progesteronului, prolactinei, TSH, T3 și T4, AMH. 

Reclamă

hCG sau gonadotropina corionică umană

I se mai spune și hormonul de sarcină și este un hormon secretat de învelișul special al embrionului în curs de creștere, în timpul unei sarcini. Cu alte cuvinte, hCG ajută la dezvoltarea normală a unei sarcini. Creșterea concentrației de hCG în sângele femeii gravide (sau în urină) este un semn important și foarte timpuriu al existenței unei sarcini. 

Spermogramă

Este testul care dă indicii despre calitatea și cantitatea spermatozoizilor și poate scoate la iveală eventualele anomalii ce împiedică apariția unei sarcini: oligospermie (număr scăzut de spermatozoizi), astenospermie (capacitate redusă de deplasare a spermatozoizilor), teratospermie (formă anormală a spermatozoizilor ce nu pot fecunda ovulul) și azoospermie (lipsă totală a spermatozoizilor). Este cel mai ușor mod de a verifica fertilitatea de tip masculin și este reprezentat de analiza spermei colectate. O spermogramă arată concentrația spermei, motilitatea și forma spermatozoizilor.

Laparoscopia

O procedură chirurgicală, minim invazivă și nedureroasă, ce presupune introducerea unui tub foarte subțire (numit laparoscop) în abdomen pentru a vizualiza organele abdominale sau genitale interne. În timpul procedurii, medicul poate efectua și o recoltare de țesut, dar poate interveni și asupra problemei depistate (endometrioză, îndepărtarea aderențelor, efectuarea ligaturii tubare, îndepărtarea unor organe – uterul, splină, vezică biliară, apendice etc.).

Histerosalpingografia

Este o analiză simplă, ușor invazivă, ce arată dacă uterul are un aspect normal, fără malformații, dar și dacă trompele uterine sunt sau nu permeabile. Se recomandă atunci când sarcina întârzie să apară, dar și atunci când durerile menstruale sunt foarte intense, iar hemoragiile sunt abundente. 

Histerosonografia

Este un procedeu minim invaziv ce testează permeabilitatea trompelor uterine și evaluează cavitatea uterină folosind o soluție salină. Poate înlocui histerosalpingografia.

Histeroscopia

Este o procedură foarte simplă în care, cu ajutorul endoscopului, medicul vizualizează cavitatea uterină și îi permite să facă unele intervenții minore. Este indicată în hemoragii uterine, fibrom și polipi uterini, malformații etc.

Ecografia transvaginală

Fără a fi dureroasă sau iradiantă, ecografia transvaginală este o metodă imagistică de examinare a uterului, ovarelor, colului uterin și vaginului. Se poate efectua oricând de-a lungul ciclului menstrual, dar pentru anumite afecțiuni (chisturi ovariene, polipi endometriali, grosime endometru) medicul va recomanda o anumită perioadă.

Ecografiile 2D, 3D, 4D

Sunt metode imagistice prin care se urmărește evoluția și dezvoltarea fătului și a mediului în care acesta crește, nu sunt invazive și nu au efecte adverse. Cele mai folosite sunt ecografiile 2D, iar cele 3 și 4D sunt mai avansate din punctul de vedere al tehnologiei utilizate.

Fertilizarea in vitro sau FIV

Este o metodă de reproducere umană asistată medical care presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Reprezintă un cumul de proceduri care tratează infertilitatea și ajută la conceperea unui copil.

Stimularea ovariană

Este prima etapă a procedurii FIV. Pentru producerea mai multor ovule, ce vor fi supuse fertilizării, este necesară stimularea ovarelor cu ajutorul tratamentelor medicamentoase. Nu există un tratament standard, acesta fiind adaptat nevoilor fiecărei femei în parte și ține atât de vârsta pacientei, cât și de modul în care ovarele acesteia reacționează la tratamentul aplicat.

Puncția ovariană

Este procedeul de colectare a ovocitelor și se realizează sub ghidaj ecografic. Este o procedură scurtă și nedureroasă, pacienta fiind sub anestezie ușoară.

Fertilizarea ovocitelor

Este un pas important al fertilizării in vitro. Este etapa în care ovocitele recoltate sunt fertilizate cu materialul seminal donat de partener. La finalul acestei etape, se cunoaște numărul embrionilor viabili ce pot fi transferați în uter.

Embriotransfer sau transferul embrionar

Reprezintă transferul embrionilor viabili în uter cu ajutorul unui cateter foarte fin. Are loc la 2-6 zile de la puncția ovocitelor, nu este o procedură dureroasă și nu necesită anestezie. Numărul embrionilor transferați se discută cu fiecare cuplu în parte, alegerea numărului acestora se face ținând cont și de vârsta femeii, de istoricul medical al cuplului, de numărul încercărilor la care a mai fost supus cuplul.

Te-ar mai putea interesa și
Cuplu în cabinetul medicului ginecolog
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Piciorușe de bebeluș
Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări
Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări
Cuplu de tineri în cabinetul medicului
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Teste de sânge în laborator
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Helicobacter Pylori este o bacterie în formă de spirală care afectează stomacul. Este o infecție bacteriană contagioasă despre care specialiștii spun că încă nu sunt siguri cum se transmite. Infecția cu Helicobacter Pylori la copii este......
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
2
Femeie care acuză dureri și stă pe o canapea pe un fundal deschis la culoare
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
Nu există nicio îndoială a faptului că durerea resimțită de mamă atunci când aduce pe lume un copil este mare. Totuși, specialiștii au strâns laolaltă mai multe experiențe la fel de intense ca nașterea. Astfel, toată lumea poate vedea......
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
3
O mamă care vorbește cu fiica ei
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard
Stima de sine este ceva ce se construiește cărămidă cu cărămidă încă din primele etape de dezvoltare ale unui copil. De acest lucru sunt responsabili în primă fază adulții care au grijă de el. Deși stima de sine e foarte importantă......
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard
4
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Medic ORL consultă fetița
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Operația de polipi, cunoscută medical sub numele de adenoidectomie, este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la copii. Polipii sunt țesuturi limfatice care se află în spatele nasului și, deși sunt utili în combaterea......
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș stă pe pat, iar mama îl dă cu cremă
20 septembrie, 06:53
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Un copil care își suflă singur nasul
17 septembrie, 07:38
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
O femeie gravidă care se află la un control medical
17 septembrie, 07:38
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
Fetiță care poartă ochelari de vedere
16 septembrie, 06:44
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Băiețel care nu se simte bine stă întins pe pat
16 septembrie, 06:11
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Un terapeut care lucrează cu un copil
15 septembrie, 07:57
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Închide