Reclamă

Este Roblox sigur pentru copii? Iată ce spun experții

Printre cele mai accesate și populare jocuri în rândul copiilor se află Roblox. Iar dacă ești părinte, cu siguranță ai auzit de el. Și ai auzit și păreri pro și contra despre acest joc. Motiv pentru care, în rândurile de mai jos, vom încerca să aflăm dacă este potrivit pentru copii, dar și la ce riscuri se expun cei care se joacă.

Băiat se joacă pe Roblox
Asigură-te că ești la curent cu toate informațiile legate de jocul Roblox / Shutterstock

Potrivit experților, Roblox, ca orice alt joc poate afecta copilul. În sensul că-l poate face să fie extrem de dependent. Și să-i reducă din capacitatea de a se concentra la alte activități. Însă, el este considerat un joc sigur pentru copiii mai mari, mai ales dacă aceștia sunt supravegheați de părinți.

Ce este Roblox

Roblox este o platformă gratuită de jocuri online care permite utilizatorilor să joace jocuri concepute de alți jucători. Dar și să își creeze propriile jocuri. Platforma a cunoscut un impuls major de popularitate, în 2006 și a câștigat rapid popularitate datorită naturii sale interactive și posibilităților nelimitate de creație. Utilizatorii își pot personaliza avatarurile, pot socializa cu alți jucători și pot explora o varietate de lumi virtuale. Totodată, platforma are o medie de 70,2 milioane de utilizatori zilnici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Platforma de imaginație”, așa cum este denumită pe site-ul oficial, este disponibilă pe toate smartphone-urile, tabletele, computerele, și alte dispozitive, unde utilizatorii își pot proiecta și încărca propriile jocuri pe un program proprietar numit Roblox Studio.  

Reclamă

Ce riscuri are Roblox

Cu toate acestea, odată cu popularitatea sa, Roblox a devenit și un teren fertil pentru unele riscuri. Printre acestea se numără:

-conținutul inadecvat. Deși Roblox are reguli stricte privind conținutul acceptabil, uneori jocurile sau conversațiile pot conține limbaj sau imagini nepotrivite pentru copii.

-interacțiunile nedorite. În timp ce majoritatea jucătorilor sunt copii sau adolescenți, există și adulți pe platformă, ceea ce poate duce la interacțiuni nedorite sau abuzive.

-potențialele amenințări de securitate. Există riscul ca hackerii să încerce să obțină informații personale sau să compromită conturile utilizatorilor.

Reclamă

-posibilitatea de a face achiziții în joc. Roblox oferă opțiunea de a cumpăra obiecte virtuale cu bani reali, iar acest lucru poate duce la cheltuieli neașteptate sau la expunerea copiilor la conceptul de achiziții în aplicații.

Ce spun experții despre Roblox

În ceea ce privește siguranța copiilor pe Roblox, părerile experților sunt împărțite. Unii consideră că platforma este relativ sigură atâta timp cât sunt luate măsuri de precauție adecvate, cum ar fi monitorizarea timpului petrecut de copii pe platformă și comunicarea deschisă despre experiențele lor online.

Pe de altă parte, alți experți avertizează că niciun mediu online nu este complet sigur și că este important ca părinții să fie vigilenți și să înțeleagă riscurile implicate în utilizarea Roblox sau a altor platforme similare. Shelby Knox, director de campanie pentru ParentsTogether, o organizație nonprofit din SUA axată pe familie susține că niciun copil nu ar trebui lăsat nesupravegheat în timp ce se joacă pe o platformă online.

Există limită de vârstă pentru acest joc?

Nu există o vârstă oficială la care copiii să poată juca Roblox. Dar cei de la Common Sense Media consideră platforma sigură pentru utilizatorii de peste 13 ani „pe baza provocărilor continue cu conținut problematic. Cu toate acestea, cei de la  Roblox susțin că platforma este sigură și pentru copiii mai mici de atât. Cu condiția să fie activate restricțiile de cont, iar părinții să fie atenți la activitățile copiilor lor pe platformă.

La sfârșitul anului 2021, Roblox a introdus o funcție de verificare a vârstei, care cere ca un copil de peste 13 ani să își verifice vârsta cu ajutorul unui act de identitate.

„Cu toate acestea, părinții ar trebui să rețină că verificarea vârstei copilului le oferă acces la mai multe funcții, cum ar fi chat-ul vocal, care poate aduce riscuri suplimentare”, explică Shelby Knox pentru parents.com. Ea mai subliniază și faptul că , în septembrie 2022, Roblox a introdus noi orientări privind experiența care permit ca fiecare joc să primească una dintre cele trei clasificări: „Toate vârstele”, „9+” sau „13+”.

„Astfel, părinții pot alege ce nivel este potrivit pentru copilul lor, accesând setările din contul copilului lor”, spune Knox.

În plus, anumite caracteristici, cum ar fi chat-ul vocal, sunt, de asemenea, limitate de vârstă chiar de către Roblox. Compania cere jucătorilor să dovedească faptul că au peste 13 ani pentru a accesa funcția de chat vocal.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mămică care își ține copilul în brațe și îl alăptează
25 iunie, 07:27
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Bebeluș cu guler la gât
25 iunie, 07:21
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Proaspăta mămică își ține nou-născutul în brațe
24 iunie, 08:46
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Fetiță bea apă din sticlă
24 iunie, 06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
22 iunie, 07:34
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Închide