Reclamă

Este Roblox sigur pentru copii? Iată ce spun experții

Printre cele mai accesate și populare jocuri în rândul copiilor se află Roblox. Iar dacă ești părinte, cu siguranță ai auzit de el. Și ai auzit și păreri pro și contra despre acest joc. Motiv pentru care, în rândurile de mai jos, vom încerca să aflăm dacă este potrivit pentru copii, dar și la ce riscuri se expun cei care se joacă.

Băiat se joacă pe Roblox
Asigură-te că ești la curent cu toate informațiile legate de jocul Roblox / Shutterstock

Potrivit experților, Roblox, ca orice alt joc poate afecta copilul. În sensul că-l poate face să fie extrem de dependent. Și să-i reducă din capacitatea de a se concentra la alte activități. Însă, el este considerat un joc sigur pentru copiii mai mari, mai ales dacă aceștia sunt supravegheați de părinți.

Ce este Roblox

Roblox este o platformă gratuită de jocuri online care permite utilizatorilor să joace jocuri concepute de alți jucători. Dar și să își creeze propriile jocuri. Platforma a cunoscut un impuls major de popularitate, în 2006 și a câștigat rapid popularitate datorită naturii sale interactive și posibilităților nelimitate de creație. Utilizatorii își pot personaliza avatarurile, pot socializa cu alți jucători și pot explora o varietate de lumi virtuale. Totodată, platforma are o medie de 70,2 milioane de utilizatori zilnici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Platforma de imaginație”, așa cum este denumită pe site-ul oficial, este disponibilă pe toate smartphone-urile, tabletele, computerele, și alte dispozitive, unde utilizatorii își pot proiecta și încărca propriile jocuri pe un program proprietar numit Roblox Studio.  

Reclamă

Ce riscuri are Roblox

Cu toate acestea, odată cu popularitatea sa, Roblox a devenit și un teren fertil pentru unele riscuri. Printre acestea se numără:

-conținutul inadecvat. Deși Roblox are reguli stricte privind conținutul acceptabil, uneori jocurile sau conversațiile pot conține limbaj sau imagini nepotrivite pentru copii.

-interacțiunile nedorite. În timp ce majoritatea jucătorilor sunt copii sau adolescenți, există și adulți pe platformă, ceea ce poate duce la interacțiuni nedorite sau abuzive.

-potențialele amenințări de securitate. Există riscul ca hackerii să încerce să obțină informații personale sau să compromită conturile utilizatorilor.

Reclamă

-posibilitatea de a face achiziții în joc. Roblox oferă opțiunea de a cumpăra obiecte virtuale cu bani reali, iar acest lucru poate duce la cheltuieli neașteptate sau la expunerea copiilor la conceptul de achiziții în aplicații.

Ce spun experții despre Roblox

În ceea ce privește siguranța copiilor pe Roblox, părerile experților sunt împărțite. Unii consideră că platforma este relativ sigură atâta timp cât sunt luate măsuri de precauție adecvate, cum ar fi monitorizarea timpului petrecut de copii pe platformă și comunicarea deschisă despre experiențele lor online.

Pe de altă parte, alți experți avertizează că niciun mediu online nu este complet sigur și că este important ca părinții să fie vigilenți și să înțeleagă riscurile implicate în utilizarea Roblox sau a altor platforme similare. Shelby Knox, director de campanie pentru ParentsTogether, o organizație nonprofit din SUA axată pe familie susține că niciun copil nu ar trebui lăsat nesupravegheat în timp ce se joacă pe o platformă online.

Există limită de vârstă pentru acest joc?

Nu există o vârstă oficială la care copiii să poată juca Roblox. Dar cei de la Common Sense Media consideră platforma sigură pentru utilizatorii de peste 13 ani „pe baza provocărilor continue cu conținut problematic. Cu toate acestea, cei de la  Roblox susțin că platforma este sigură și pentru copiii mai mici de atât. Cu condiția să fie activate restricțiile de cont, iar părinții să fie atenți la activitățile copiilor lor pe platformă.

La sfârșitul anului 2021, Roblox a introdus o funcție de verificare a vârstei, care cere ca un copil de peste 13 ani să își verifice vârsta cu ajutorul unui act de identitate.

„Cu toate acestea, părinții ar trebui să rețină că verificarea vârstei copilului le oferă acces la mai multe funcții, cum ar fi chat-ul vocal, care poate aduce riscuri suplimentare”, explică Shelby Knox pentru parents.com. Ea mai subliniază și faptul că , în septembrie 2022, Roblox a introdus noi orientări privind experiența care permit ca fiecare joc să primească una dintre cele trei clasificări: „Toate vârstele”, „9+” sau „13+”.

„Astfel, părinții pot alege ce nivel este potrivit pentru copilul lor, accesând setările din contul copilului lor”, spune Knox.

În plus, anumite caracteristici, cum ar fi chat-ul vocal, sunt, de asemenea, limitate de vârstă chiar de către Roblox. Compania cere jucătorilor să dovedească faptul că au peste 13 ani pentru a accesa funcția de chat vocal.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide