Reclamă

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori

Tehnologia a pus stăpânire pe lumea modernă și este nelipsită din viețile noastre. Copiii ajung să intre în contact cu lumea internetului de la o vârstă tot mai fragedă. Experții ne avertizează constant cu privire la pericolul ascuns al expunerii copilului la lumina albastră. Află cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Acesta este pericolul pe care nu ar trebui să-l mai ignori.

O fetiță cu codițe care stă pe o canapea și se joacă pe tabletă pentru a ilustra cât de nociv este timpul petrecut de un copil în fața ecranelor
Specialiștii au dezvăluit cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor / Shutterstock

Părinții au devenit tot mai conștienți de pericolul ecranelor în ultimii ani, însă cu greu mai pot limita timpul de expunere al copilului la acestea. Tehnologia este omniprezentă în viața unei persoane și devine greu să impui limite clare și sănătoase pentru cel mic. Părinții au cele mai bune intenții de a-și crește copilul, însă acestea devin uneori nule în fața realității.

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor

Mulți părinți apelează la dispozitivele pe care le au la îndemână pentru a calma un copil rapid. Micuțul este fascinat de ceea ce vede pe ecran și astfel se liniștește. Însă acest truc este mai periculos decât ai putea crede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vedem tot mai des părinți care se află în mijloace de transport sau într-o sală de așteptare cu un copil care privește un ecran.

O modalitate simplă și sigură pentru a-și distrage atenția celui mic. Părinții sunt conștienți că timpul în fața ecranelor nu este bun pentru copil, însă de multe ori îl consideră „un rău necesar” pentru a avea parte de câteva momente de liniște.

Reclamă

Cum afectează timpul în fața ecrenelor un copil

Studiile au arătat că timpul petrecut în fața unui ecran poate avea un impact negativ asupra copiilor, în special asupra celor mici.

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă expunerea la ecran a copiilor care au sub 18 – 24 de luni. Chiar dacă pare tentant să-i pui celui mic un videoclip pentru a se calma atunci când este morocănos, cel mai bine ar fi să găsești o altă metodă pentru a-l ține ocupat.

Specialiștii spun că nu este clar dacă impactul negativ al timpului petrecut în fața ecranelor este nociv din cauza vizionării în sine sau din cauza faptului că înlocuiește activitățile interactive. Pentru un copil este importantă să aibă parte de cât mai multe activități interactive, mai ales în primii ani din viață.

Reclamă

Acestea susțin dezvoltarea sănătoasă a creierului și ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive are micuțului tău. Specialiștii de la HuffPost spun că 80 % din dezvoltarea creierului unui copil are loc până la vârsta de 3 ani. Este crucial ca primii ani din viața copilului să fie marcați de jocuri interactive, de interacțiunea cu părinții sau alți copii.

Cercetările recente arată, de asemenea, că timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor poate afecta funcțiile senzoriale ale copiilor. Un studiu recent a constata faptul că utilizarea ecranelor de copiii mici este asociată cu procesarea senzorială atipică.

Ce este procesarea senzorială și de ce medicii susțin că ar trebui să fie monitorizată

Atunci când vorbim de procesarea senzorială ne gândim la simțuri precum: văz, auz, miros, gust și atingere. Creierul nostru preia informațiile de la lumea din jur prin intermediul acestor căi pe care le folosește zilnic.

Acest lucru face referire la procesarea senzorială. Este unul dintre motivele pentru care e apropiem de o persoană pentru a auzi mai bine sau pentru care ne ferim atunci când o sursă de căldură ne provoac neplăcere.

Un copil care este privat de procesarea senzorială nu va ști mai târziu cum să reacționeze la stimulii pe care îi întâlnește. Procesarea senzorială implică de regulă integrarea informațiilor primite prin sistemele senzoriale ale corpului.

Este modul prin care o persoană percepe și înțelege lumea din jurul său. Specialiștii spun că există mai multe indicii care pot semnala o problemă de procesare senzorială a unui copil. Medicii studiază procesarea senzorială a copiilor din mai multe motive.

Copiii care întâmpină probleme de procesare senzorială sunt tratați cel mai adesea cu ajutorul terapiei ocupaționale, comportamentale sau a terapiei fizice. Studiile au arătat că problemele de procesare senzorială sunt asociate cu o calitate mai scăzută a vieții pentru tineri.

Nu în ultimul rând, medicii specialiști spun că problemele senzoriale sunt însoțite de ADHD sau tulburări din spectrul autismului. Studiile spun că 60 % dintr copii care au ADHD și 70 – 95 % dintre copii cu autism au și o procesare senzorială atipică.

Acest lucru nu înseamnă că fiecare copil cu o problemă de procesare senzorială are și una dintre aceste afecțiuni neurologice.Monitorizarea micuțului de către medicul specialist este cea mai importantă în stabilirea diagnosticului final. Află mai multe și despre copiii cu dificultăți de învățare. Iată ce trebuie să știi în aceste situații.

Ce efect au ecranele asupra procesării senzoriale a copiilor

Autorii mai multor studii au descoperi în ultimii ani diferite tipuri de procesare senzorială atipică asociată cu expunerea copiilor la ecrane.

Studiile au arătat că expunerea micuțului la ecrane pentru o perioadă mai lungă de timp îi va afecta capacitatea de procesare senzorială.

Studiile au vizat sensibilitatea senzorială și legătura acesteia cu evitarea senzațiilor. Mai mult, cercetările arată că micuții expuși la ecrane în mod îndelungat se confruntă cu probleme de atenție, întârzierea limbajului, probleme de comportament și probleme din cauza somnului. Studiile au stabilit o corelație între problemele senzoriale și timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Medicii mai susțin că problemele de comportament ar putea fi corelate și ele cu timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor.

Dacă ai un copil dificil, alintat sau reținut, toate acestea ar putea fi un rezultat al expunerii îndelungate la ecrane. Specialiștii recomandă ca timpul în fața ecranelor să fie limitat și înlocuit treptat cu activități orientate social.

Ce pot face părinții pentru a reduce impactul timpului petrecut în fața ecranelor

Primul pas pe care îl poți face este să minimizezi timpul petrecut în fața ecranelor. Limitele stricte nu sunt metode durabile în timp și nu sunt întotdeauna utile.

Este important să setezi bariere sănătoase, pa care copilul să le înțeleagă și să le accepte mai ușor. Înlocuirea timpului în fața ecranelor cu activități în aer liber ar putea fi o altă soluție potrivită pentru micuțul tău. Încearcă să te joci cu cel mic, să-i citești sau să faceți mișcare împreună. În loc să impui limite stricte, poți veni cu un plan bine pus la punct.

Poți seta reguli generale pentru întreaga familie. De exemplu, poți pune regula de a nu folosi dispozitivele la masă sau în dormitor.

Copilul va imita comportamentul părinților și va avea un exemplu pozitiv în familie. Aceste „norme” îi va ajuta să prioritizeze interacțiunea față în față și să se desprindă de ecrane.

Dacă ești îngrijorată cu privire la conținutul pe care copilul tău l-ar putea urmări în online, atunci setează-i cu atenție canalele pe care le poate urmări.

Este important să filtrezi și să echilibrezi conținutul pe care copilul tău îl consumă. Secialiștii de la Parents.com spun că cea mai bună metodă de limitare a timpului în fața ecranelor este să ai cât mai multe activități distractive cu copilul tău.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
14 mai, 08:31
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Închide