Reclamă

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori

Tehnologia a pus stăpânire pe lumea modernă și este nelipsită din viețile noastre. Copiii ajung să intre în contact cu lumea internetului de la o vârstă tot mai fragedă. Experții ne avertizează constant cu privire la pericolul ascuns al expunerii copilului la lumina albastră. Află cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Acesta este pericolul pe care nu ar trebui să-l mai ignori.

O fetiță cu codițe care stă pe o canapea și se joacă pe tabletă pentru a ilustra cât de nociv este timpul petrecut de un copil în fața ecranelor
Specialiștii au dezvăluit cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor / Shutterstock

Părinții au devenit tot mai conștienți de pericolul ecranelor în ultimii ani, însă cu greu mai pot limita timpul de expunere al copilului la acestea. Tehnologia este omniprezentă în viața unei persoane și devine greu să impui limite clare și sănătoase pentru cel mic. Părinții au cele mai bune intenții de a-și crește copilul, însă acestea devin uneori nule în fața realității.

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor

Mulți părinți apelează la dispozitivele pe care le au la îndemână pentru a calma un copil rapid. Micuțul este fascinat de ceea ce vede pe ecran și astfel se liniștește. Însă acest truc este mai periculos decât ai putea crede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vedem tot mai des părinți care se află în mijloace de transport sau într-o sală de așteptare cu un copil care privește un ecran.

O modalitate simplă și sigură pentru a-și distrage atenția celui mic. Părinții sunt conștienți că timpul în fața ecranelor nu este bun pentru copil, însă de multe ori îl consideră „un rău necesar” pentru a avea parte de câteva momente de liniște.

Reclamă

Cum afectează timpul în fața ecrenelor un copil

Studiile au arătat că timpul petrecut în fața unui ecran poate avea un impact negativ asupra copiilor, în special asupra celor mici.

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă expunerea la ecran a copiilor care au sub 18 – 24 de luni. Chiar dacă pare tentant să-i pui celui mic un videoclip pentru a se calma atunci când este morocănos, cel mai bine ar fi să găsești o altă metodă pentru a-l ține ocupat.

Specialiștii spun că nu este clar dacă impactul negativ al timpului petrecut în fața ecranelor este nociv din cauza vizionării în sine sau din cauza faptului că înlocuiește activitățile interactive. Pentru un copil este importantă să aibă parte de cât mai multe activități interactive, mai ales în primii ani din viață.

Reclamă

Acestea susțin dezvoltarea sănătoasă a creierului și ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive are micuțului tău. Specialiștii de la HuffPost spun că 80 % din dezvoltarea creierului unui copil are loc până la vârsta de 3 ani. Este crucial ca primii ani din viața copilului să fie marcați de jocuri interactive, de interacțiunea cu părinții sau alți copii.

Cercetările recente arată, de asemenea, că timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor poate afecta funcțiile senzoriale ale copiilor. Un studiu recent a constata faptul că utilizarea ecranelor de copiii mici este asociată cu procesarea senzorială atipică.

Ce este procesarea senzorială și de ce medicii susțin că ar trebui să fie monitorizată

Atunci când vorbim de procesarea senzorială ne gândim la simțuri precum: văz, auz, miros, gust și atingere. Creierul nostru preia informațiile de la lumea din jur prin intermediul acestor căi pe care le folosește zilnic.

Acest lucru face referire la procesarea senzorială. Este unul dintre motivele pentru care e apropiem de o persoană pentru a auzi mai bine sau pentru care ne ferim atunci când o sursă de căldură ne provoac neplăcere.

Un copil care este privat de procesarea senzorială nu va ști mai târziu cum să reacționeze la stimulii pe care îi întâlnește. Procesarea senzorială implică de regulă integrarea informațiilor primite prin sistemele senzoriale ale corpului.

Este modul prin care o persoană percepe și înțelege lumea din jurul său. Specialiștii spun că există mai multe indicii care pot semnala o problemă de procesare senzorială a unui copil. Medicii studiază procesarea senzorială a copiilor din mai multe motive.

Copiii care întâmpină probleme de procesare senzorială sunt tratați cel mai adesea cu ajutorul terapiei ocupaționale, comportamentale sau a terapiei fizice. Studiile au arătat că problemele de procesare senzorială sunt asociate cu o calitate mai scăzută a vieții pentru tineri.

Nu în ultimul rând, medicii specialiști spun că problemele senzoriale sunt însoțite de ADHD sau tulburări din spectrul autismului. Studiile spun că 60 % dintr copii care au ADHD și 70 – 95 % dintre copii cu autism au și o procesare senzorială atipică.

Acest lucru nu înseamnă că fiecare copil cu o problemă de procesare senzorială are și una dintre aceste afecțiuni neurologice.Monitorizarea micuțului de către medicul specialist este cea mai importantă în stabilirea diagnosticului final. Află mai multe și despre copiii cu dificultăți de învățare. Iată ce trebuie să știi în aceste situații.

Ce efect au ecranele asupra procesării senzoriale a copiilor

Autorii mai multor studii au descoperi în ultimii ani diferite tipuri de procesare senzorială atipică asociată cu expunerea copiilor la ecrane.

Studiile au arătat că expunerea micuțului la ecrane pentru o perioadă mai lungă de timp îi va afecta capacitatea de procesare senzorială.

Studiile au vizat sensibilitatea senzorială și legătura acesteia cu evitarea senzațiilor. Mai mult, cercetările arată că micuții expuși la ecrane în mod îndelungat se confruntă cu probleme de atenție, întârzierea limbajului, probleme de comportament și probleme din cauza somnului. Studiile au stabilit o corelație între problemele senzoriale și timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Medicii mai susțin că problemele de comportament ar putea fi corelate și ele cu timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor.

Dacă ai un copil dificil, alintat sau reținut, toate acestea ar putea fi un rezultat al expunerii îndelungate la ecrane. Specialiștii recomandă ca timpul în fața ecranelor să fie limitat și înlocuit treptat cu activități orientate social.

Ce pot face părinții pentru a reduce impactul timpului petrecut în fața ecranelor

Primul pas pe care îl poți face este să minimizezi timpul petrecut în fața ecranelor. Limitele stricte nu sunt metode durabile în timp și nu sunt întotdeauna utile.

Este important să setezi bariere sănătoase, pa care copilul să le înțeleagă și să le accepte mai ușor. Înlocuirea timpului în fața ecranelor cu activități în aer liber ar putea fi o altă soluție potrivită pentru micuțul tău. Încearcă să te joci cu cel mic, să-i citești sau să faceți mișcare împreună. În loc să impui limite stricte, poți veni cu un plan bine pus la punct.

Poți seta reguli generale pentru întreaga familie. De exemplu, poți pune regula de a nu folosi dispozitivele la masă sau în dormitor.

Copilul va imita comportamentul părinților și va avea un exemplu pozitiv în familie. Aceste „norme” îi va ajuta să prioritizeze interacțiunea față în față și să se desprindă de ecrane.

Dacă ești îngrijorată cu privire la conținutul pe care copilul tău l-ar putea urmări în online, atunci setează-i cu atenție canalele pe care le poate urmări.

Este important să filtrezi și să echilibrezi conținutul pe care copilul tău îl consumă. Secialiștii de la Parents.com spun că cea mai bună metodă de limitare a timpului în fața ecranelor este să ai cât mai multe activități distractive cu copilul tău.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Închide