Reclamă

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori

Tehnologia a pus stăpânire pe lumea modernă și este nelipsită din viețile noastre. Copiii ajung să intre în contact cu lumea internetului de la o vârstă tot mai fragedă. Experții ne avertizează constant cu privire la pericolul ascuns al expunerii copilului la lumina albastră. Află cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Acesta este pericolul pe care nu ar trebui să-l mai ignori.

O fetiță cu codițe care stă pe o canapea și se joacă pe tabletă pentru a ilustra cât de nociv este timpul petrecut de un copil în fața ecranelor
Specialiștii au dezvăluit cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor / Shutterstock

Părinții au devenit tot mai conștienți de pericolul ecranelor în ultimii ani, însă cu greu mai pot limita timpul de expunere al copilului la acestea. Tehnologia este omniprezentă în viața unei persoane și devine greu să impui limite clare și sănătoase pentru cel mic. Părinții au cele mai bune intenții de a-și crește copilul, însă acestea devin uneori nule în fața realității.

Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor

Mulți părinți apelează la dispozitivele pe care le au la îndemână pentru a calma un copil rapid. Micuțul este fascinat de ceea ce vede pe ecran și astfel se liniștește. Însă acest truc este mai periculos decât ai putea crede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vedem tot mai des părinți care se află în mijloace de transport sau într-o sală de așteptare cu un copil care privește un ecran.

O modalitate simplă și sigură pentru a-și distrage atenția celui mic. Părinții sunt conștienți că timpul în fața ecranelor nu este bun pentru copil, însă de multe ori îl consideră „un rău necesar” pentru a avea parte de câteva momente de liniște.

Reclamă

Cum afectează timpul în fața ecrenelor un copil

Studiile au arătat că timpul petrecut în fața unui ecran poate avea un impact negativ asupra copiilor, în special asupra celor mici.

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă expunerea la ecran a copiilor care au sub 18 – 24 de luni. Chiar dacă pare tentant să-i pui celui mic un videoclip pentru a se calma atunci când este morocănos, cel mai bine ar fi să găsești o altă metodă pentru a-l ține ocupat.

Specialiștii spun că nu este clar dacă impactul negativ al timpului petrecut în fața ecranelor este nociv din cauza vizionării în sine sau din cauza faptului că înlocuiește activitățile interactive. Pentru un copil este importantă să aibă parte de cât mai multe activități interactive, mai ales în primii ani din viață.

Reclamă

Acestea susțin dezvoltarea sănătoasă a creierului și ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive are micuțului tău. Specialiștii de la HuffPost spun că 80 % din dezvoltarea creierului unui copil are loc până la vârsta de 3 ani. Este crucial ca primii ani din viața copilului să fie marcați de jocuri interactive, de interacțiunea cu părinții sau alți copii.

Cercetările recente arată, de asemenea, că timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor poate afecta funcțiile senzoriale ale copiilor. Un studiu recent a constata faptul că utilizarea ecranelor de copiii mici este asociată cu procesarea senzorială atipică.

Ce este procesarea senzorială și de ce medicii susțin că ar trebui să fie monitorizată

Atunci când vorbim de procesarea senzorială ne gândim la simțuri precum: văz, auz, miros, gust și atingere. Creierul nostru preia informațiile de la lumea din jur prin intermediul acestor căi pe care le folosește zilnic.

Acest lucru face referire la procesarea senzorială. Este unul dintre motivele pentru care e apropiem de o persoană pentru a auzi mai bine sau pentru care ne ferim atunci când o sursă de căldură ne provoac neplăcere.

Un copil care este privat de procesarea senzorială nu va ști mai târziu cum să reacționeze la stimulii pe care îi întâlnește. Procesarea senzorială implică de regulă integrarea informațiilor primite prin sistemele senzoriale ale corpului.

Este modul prin care o persoană percepe și înțelege lumea din jurul său. Specialiștii spun că există mai multe indicii care pot semnala o problemă de procesare senzorială a unui copil. Medicii studiază procesarea senzorială a copiilor din mai multe motive.

Copiii care întâmpină probleme de procesare senzorială sunt tratați cel mai adesea cu ajutorul terapiei ocupaționale, comportamentale sau a terapiei fizice. Studiile au arătat că problemele de procesare senzorială sunt asociate cu o calitate mai scăzută a vieții pentru tineri.

Nu în ultimul rând, medicii specialiști spun că problemele senzoriale sunt însoțite de ADHD sau tulburări din spectrul autismului. Studiile spun că 60 % dintr copii care au ADHD și 70 – 95 % dintre copii cu autism au și o procesare senzorială atipică.

Acest lucru nu înseamnă că fiecare copil cu o problemă de procesare senzorială are și una dintre aceste afecțiuni neurologice.Monitorizarea micuțului de către medicul specialist este cea mai importantă în stabilirea diagnosticului final. Află mai multe și despre copiii cu dificultăți de învățare. Iată ce trebuie să știi în aceste situații.

Ce efect au ecranele asupra procesării senzoriale a copiilor

Autorii mai multor studii au descoperi în ultimii ani diferite tipuri de procesare senzorială atipică asociată cu expunerea copiilor la ecrane.

Studiile au arătat că expunerea micuțului la ecrane pentru o perioadă mai lungă de timp îi va afecta capacitatea de procesare senzorială.

Studiile au vizat sensibilitatea senzorială și legătura acesteia cu evitarea senzațiilor. Mai mult, cercetările arată că micuții expuși la ecrane în mod îndelungat se confruntă cu probleme de atenție, întârzierea limbajului, probleme de comportament și probleme din cauza somnului. Studiile au stabilit o corelație între problemele senzoriale și timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Medicii mai susțin că problemele de comportament ar putea fi corelate și ele cu timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor.

Dacă ai un copil dificil, alintat sau reținut, toate acestea ar putea fi un rezultat al expunerii îndelungate la ecrane. Specialiștii recomandă ca timpul în fața ecranelor să fie limitat și înlocuit treptat cu activități orientate social.

Ce pot face părinții pentru a reduce impactul timpului petrecut în fața ecranelor

Primul pas pe care îl poți face este să minimizezi timpul petrecut în fața ecranelor. Limitele stricte nu sunt metode durabile în timp și nu sunt întotdeauna utile.

Este important să setezi bariere sănătoase, pa care copilul să le înțeleagă și să le accepte mai ușor. Înlocuirea timpului în fața ecranelor cu activități în aer liber ar putea fi o altă soluție potrivită pentru micuțul tău. Încearcă să te joci cu cel mic, să-i citești sau să faceți mișcare împreună. În loc să impui limite stricte, poți veni cu un plan bine pus la punct.

Poți seta reguli generale pentru întreaga familie. De exemplu, poți pune regula de a nu folosi dispozitivele la masă sau în dormitor.

Copilul va imita comportamentul părinților și va avea un exemplu pozitiv în familie. Aceste „norme” îi va ajuta să prioritizeze interacțiunea față în față și să se desprindă de ecrane.

Dacă ești îngrijorată cu privire la conținutul pe care copilul tău l-ar putea urmări în online, atunci setează-i cu atenție canalele pe care le poate urmări.

Este important să filtrezi și să echilibrezi conținutul pe care copilul tău îl consumă. Secialiștii de la Parents.com spun că cea mai bună metodă de limitare a timpului în fața ecranelor este să ai cât mai multe activități distractive cu copilul tău.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide