Afirmațiile pozitive îi ajută pe oamenii de toate vârstele și reprezintă o modalitate excelentă de a construi stima de sine. Exemplele de mai jos sunt o practică minunată de împărtășit cu cei mici gândurile pe care le ai în legătură cu ei, dar și ce ar trebui să-și spună ei în situații care îi pot scoate din zona de confort.
Cum funcționează afirmațiile pozitive
Pe scurt, afirmațiile pozitive sunt declarații care te fac să te simți mai bine. Ele sunt menite să încurajeze o atmosferă plăcută, dar ajută și la consolidarea unui viitor mai bun.
Aceste afirmații ajută la construirea încrederii și la creșterea sentimentului de sine într-un mod sănătos. De cele mai multe ori, ele au un impact deosebit în jurul celor mici mai ales atunci când încep să-și descopere sentimentele.
Potrivit Dr. Bethany Cook, psihologul clinician, afirmațiile pozitive afectează atât părțile conștiente, cât și cele subconștiente ale creierului. Cu ajutorul unor afirmații pozitive poți ajuta copilul să învețe cum să-și gestioneze mai bine sentimentele și, în cele din urmă, să-și regleze răspunsurile la ele.
Tot ce trebuie să faci este extrem de simplu. Petrece timp cu copilul tău, e nevoie de doar câteva minute din fiecare zi, la ora care funcționează cel mai bine pentru amândoi. Aceste afirmații pot fi mai ușor asimilate de către cel mic, mai ales dacă a avut parte de un somn odihnitor.
Dimineața este ideală pentru că este o modalitate excelentă de a începe ziua într-o notă pozitivă. Dacă poți dedica aceeași oră în fiecare zi, cu atât mai bine. Această practică comună de bunăstare se dublează și ca o oportunitate pentru tine de a petrece timp de calitate împreună.
Pentru a-ți implica copilul, permite-i să aleagă singur una sau două afirmații. Dacă nu poate verbaliza foarte bine ceea ce are nevoie, îl poți întreba pe cel mic cum se simte și în acest fel îl ajuți să aleagă afirmațiile care sunt potrivite.
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil
Cu cât aceste afirmații sunt mai specifice pentru copilul tău, cu atât vor fi mai semnificative. De exemplu, dacă cel mic se confruntă cu tristețe, ai putea sugera o afirmație care spune: „Sentimentele rele vin și pleacă”.
Cel mai important este să stai față în față cu cel mic, la nivelul lui. De asemenea, poți rosti aceste afirmații cu cel mic în fața unei oglinzi pentru o experiență mai amuzantă.
O altă opțiune poate fi să rostești o afirmație pozitivă unei experiențe care se desfășoară în timp real. Cel mic poate ajunge să înțeleagă mai multe despre emoțiile lui și despre ce este important pentru el. Din partea ta, aceste afirmații trebuie mereu rostite cu încredere și convingere.
Afirmații pozitive pentru copii:
- Ești unică și specială.
- Ești perfectă așa cum ești.
- Diferențele ne fac speciali.
- Sunt în siguranță și îngrijită.
- Am multe talente.
- Pot învăța lucruri noi.
- Pot rezolva probleme sau am idei grozave.
- Nu voi renunța niciodată.
- Sunt curajoasă.
- Sunt un bun ascultător.
- Am o inimă mare.
- Sunt amabilă cu toată lumea.
- Am un prieten bun.
- Eu cred în mine.
- E în regulă să fiu eu însumi.
- Este în regulă să greșești.
- Este în regulă să ceri ajutor.
- Este în regulă să ai sentimente și să le exprimi.
- E în regulă să plângi.