Reclamă

Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard

Stima de sine este ceva ce se construiește cărămidă cu cărămidă încă din primele etape de dezvoltare ale unui copil. De acest lucru sunt responsabili în primă fază adulții care au grijă de el. Deși stima de sine e foarte importantă atât pentru băieți cât și pentru fete, la persoanele de sex feminin ea se poate pierde mult mai ușor. Află ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard.

O mamă care vorbește cu fiica ei
Viitorul lor stă în mâinile adulților care îi ghidează încă din primele clipe de viață / Shutterstock

Copiii au nevoie de un anumit grad de încredere în sine pentru a crește și a fi adulți fericiți și de succes. Viitorul lor stă în mâinile adulților care îi ghidează încă din primele clipe de viață. Deși presiunea este mare pe familia unui copil, lucrurile se pot rezolva de la sine dacă sunt respectate anumite principii și valori.

Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale

Încrederea este un indicator cheie al succesului unui copil, au arătat cercetările. Copiii și adulții au deopotrivă șanse mai mari să fie motivați să obțină ceea ce și-au propus atunci când au încredere că propriile abilități.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din păcate, cele mai bune modalități de a spori încrederea în sine a copiilor nu sunt întotdeauna evidente pentru părinții lor. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru părinții fetelor, care sunt mai predispuse decât băieții să sufere de probleme de încredere, așa cum am menționat și mai sus.

Reclamă

Presiunea este mai mare pe fete decât băieții pentru a atinge perfecțiunea în societate. De aici și până la probleme de încredere în sine nu mai e decât un pas.

Mai mult de 3 din 5 fete spun că simt presiunea societății pentru a fi perfecte. Majoritatea dă vina pe limbajul specific pe care îl aud direct de la părinți sau adulții din jur.

Încurajarea creativității unui copil poate contribui în mare măsură la creșterea încrederii în sine. Libertatea de alegere îi oferă șansa de a-și asuma riscuri. De a încerca de mai multe ori până obține ceea ce și-a propus.

„Când copiii se tem să eșueze, acest lucru le poate împiedica dorința de a explora și de a gândi în afara cutiei. Acest lucru are un impact asupra abilității-cheie a încrederii creative, care poate fi continuată până la vârsta adultă”, spune Jennifer Breheny Wallace, jurnalist absolvent al Harvard și cercetătoare în domeniul parentingului.

Reclamă

Ai mai jos câteva sfaturi care te pot ajuta să crești încrederea în sine a fetei tale.

Presiunea societății poate fi diminuată prin comunicare deschisă

Părinții pot reduce presiunea pe care fetele o au din partea societății în care se dezvoltă. Potrivit specialistului menționat mai sus, doar schimbând modul în care vorbim cu fetele, adulții pot atenua această presiune constantă de a atinge perfecțiunea.

Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de creativatate, care de cele mai multe ori aduce rezultate subiective. Cel mai important pentru un copil este să-i fie lăudat procesul, dincolo de rezultate.

Lăudând efortul, îi poți transmite fetei tale mesajul că un rezultat perfect nu este singurul lucru care contează. Comunicarea în acest sens poate ajuta copilul să rămână motivat pentru a continua să lucreze din greu în viitor. O va face chiar dacă eforturile anterioare au dat rezultatele pe care nu și le dorea.

Tratează eșecurile ca pe un pas înainte

Cel mai bine pentru un copil e să înțeleagă că greșelile și eșecurile sunt de fapt oportunități de învățare. Un copil nu trebuie să se simtă rușinat de eșec. Dacă tu ca adult îi explici ca rezultatul e de fapt un pas din întregul proces al evoluției sale, încrederea și motivația vor rămâne acolo pentru a experimenta în viitor. Copiii care au puterea și încrederea de a-și asuma riscurile necesare au mai multe șanse să încerce să depășească obstacolele cu care se vor confrunta. Vor avea mai mult succes pe termen lung.

De asemenea, e important să fii deschisă cu fiica ta. Dă-i exemple de greșeli pe care le-ai făcut în trecut și cum ai învățat din ele.

Oferă-i exemplul altor femei care au reușit ce și-au propus

Părinții pot încuraja copiii să discute deschis și să conteste stereotipurile de gen existente. Atunci când faci acest lucru, folosește-te de modele care le pot „sprijini creativitatea și le pot spori încrederea”. Vorbește-i despre femei care au reușit în industrii dominate de bărbați.

Modelele de urmat pot fi și prieteni sau persoane de familie, exemple mai apropiate de mediul în care se dezvoltă. Acest lucru o poate ajuta pe fiica ta să înțeleagă că are aproape pe cineva cu „realizări care pot servi ca un memento puternic că suntem cu toții capabili să realizăm lucruri mărețe”.

Discută mereu cu fiica ta despre ceea ce îi place, chiar dacă este prin intermediul unui joc creativ. Copiii preiau cel mai bine lecțiile de viață urmărind ceea ce fac adulții din jurul lor.

Te-ar mai putea interesa și
Un adult care ține în mâinile sale mâinile unui copil
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Închide