Reclamă

Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard

Stima de sine este ceva ce se construiește cărămidă cu cărămidă încă din primele etape de dezvoltare ale unui copil. De acest lucru sunt responsabili în primă fază adulții care au grijă de el. Deși stima de sine e foarte importantă atât pentru băieți cât și pentru fete, la persoanele de sex feminin ea se poate pierde mult mai ușor. Află ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard.

O mamă care vorbește cu fiica ei
Viitorul lor stă în mâinile adulților care îi ghidează încă din primele clipe de viață / Shutterstock

Copiii au nevoie de un anumit grad de încredere în sine pentru a crește și a fi adulți fericiți și de succes. Viitorul lor stă în mâinile adulților care îi ghidează încă din primele clipe de viață. Deși presiunea este mare pe familia unui copil, lucrurile se pot rezolva de la sine dacă sunt respectate anumite principii și valori.

Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale

Încrederea este un indicator cheie al succesului unui copil, au arătat cercetările. Copiii și adulții au deopotrivă șanse mai mari să fie motivați să obțină ceea ce și-au propus atunci când au încredere că propriile abilități.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din păcate, cele mai bune modalități de a spori încrederea în sine a copiilor nu sunt întotdeauna evidente pentru părinții lor. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru părinții fetelor, care sunt mai predispuse decât băieții să sufere de probleme de încredere, așa cum am menționat și mai sus.

Reclamă

Presiunea este mai mare pe fete decât băieții pentru a atinge perfecțiunea în societate. De aici și până la probleme de încredere în sine nu mai e decât un pas.

Mai mult de 3 din 5 fete spun că simt presiunea societății pentru a fi perfecte. Majoritatea dă vina pe limbajul specific pe care îl aud direct de la părinți sau adulții din jur.

Încurajarea creativității unui copil poate contribui în mare măsură la creșterea încrederii în sine. Libertatea de alegere îi oferă șansa de a-și asuma riscuri. De a încerca de mai multe ori până obține ceea ce și-a propus.

„Când copiii se tem să eșueze, acest lucru le poate împiedica dorința de a explora și de a gândi în afara cutiei. Acest lucru are un impact asupra abilității-cheie a încrederii creative, care poate fi continuată până la vârsta adultă”, spune Jennifer Breheny Wallace, jurnalist absolvent al Harvard și cercetătoare în domeniul parentingului.

Reclamă

Ai mai jos câteva sfaturi care te pot ajuta să crești încrederea în sine a fetei tale.

Presiunea societății poate fi diminuată prin comunicare deschisă

Părinții pot reduce presiunea pe care fetele o au din partea societății în care se dezvoltă. Potrivit specialistului menționat mai sus, doar schimbând modul în care vorbim cu fetele, adulții pot atenua această presiune constantă de a atinge perfecțiunea.

Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de creativatate, care de cele mai multe ori aduce rezultate subiective. Cel mai important pentru un copil este să-i fie lăudat procesul, dincolo de rezultate.

Lăudând efortul, îi poți transmite fetei tale mesajul că un rezultat perfect nu este singurul lucru care contează. Comunicarea în acest sens poate ajuta copilul să rămână motivat pentru a continua să lucreze din greu în viitor. O va face chiar dacă eforturile anterioare au dat rezultatele pe care nu și le dorea.

Tratează eșecurile ca pe un pas înainte

Cel mai bine pentru un copil e să înțeleagă că greșelile și eșecurile sunt de fapt oportunități de învățare. Un copil nu trebuie să se simtă rușinat de eșec. Dacă tu ca adult îi explici ca rezultatul e de fapt un pas din întregul proces al evoluției sale, încrederea și motivația vor rămâne acolo pentru a experimenta în viitor. Copiii care au puterea și încrederea de a-și asuma riscurile necesare au mai multe șanse să încerce să depășească obstacolele cu care se vor confrunta. Vor avea mai mult succes pe termen lung.

De asemenea, e important să fii deschisă cu fiica ta. Dă-i exemple de greșeli pe care le-ai făcut în trecut și cum ai învățat din ele.

Oferă-i exemplul altor femei care au reușit ce și-au propus

Părinții pot încuraja copiii să discute deschis și să conteste stereotipurile de gen existente. Atunci când faci acest lucru, folosește-te de modele care le pot „sprijini creativitatea și le pot spori încrederea”. Vorbește-i despre femei care au reușit în industrii dominate de bărbați.

Modelele de urmat pot fi și prieteni sau persoane de familie, exemple mai apropiate de mediul în care se dezvoltă. Acest lucru o poate ajuta pe fiica ta să înțeleagă că are aproape pe cineva cu „realizări care pot servi ca un memento puternic că suntem cu toții capabili să realizăm lucruri mărețe”.

Discută mereu cu fiica ta despre ceea ce îi place, chiar dacă este prin intermediul unui joc creativ. Copiii preiau cel mai bine lecțiile de viață urmărind ceea ce fac adulții din jurul lor.

Te-ar mai putea interesa și
Un adult care ține în mâinile sale mâinile unui copil
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Cei doi copii își îmbrățișează mama care tocmai a venit acasă de la muncă
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
Echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă este o provocare pentru mulți oameni. Dacă și tu simți că jonglezi constant între responsabilitățile profesionale și cele personale, acest articol îți oferă soluții practice pentru......
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
3
Fetița este pusă să aleagă între două cartonașe
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Independența copilului tău începe cu abilitatea de a lua decizii. Când îl ajuți să gândească singur și să-și asume alegerile, îl pregătești pentru o viață responsabilă și plină de încercări. Dar cum încurajezi copilul să ia......
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Cele mai noi
Mama îi pune copilului mănușile pe mână, chiar lângă mașină
22 ianuarie, 07:13
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Bunicul se joacă împreună cu nepotul cu jucării din lemn
20 ianuarie, 07:28
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Mama îi dă bebelușului picături de vitamina D
20 ianuarie, 06:04
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
19 ianuarie, 07:37
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
O mamă stresată de copii
19 ianuarie, 06:28
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Doi copii care se joacă cu lego
18 ianuarie, 07:49
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Închide