Reclamă

Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces

Cum meseria de părinte se spune că este cea mai grea din lume și vine cu provocări infinite, nu strică niciodată să asculți sfatul unui specialist. De aceea, Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka.

Ilinca Tranulis, cu un sacou negru, la DePărinți.ro
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka / DePărinți.ro
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces

Ilinca Tranulis este medic pediatru, consultant în alăptare și mamă a trei copii. Provocarea alăptării a fost simțită de ea și în rolul de mamă, iar Andreea Ibacka a profitat de ocazie ca să o întrebe cu ocazia acestui interviu despre procesul de alăptare și care sunt beneficiile lui atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut.

Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro

Alăptarea este o etapă foarte importantă în viața unui nou-născut. Ea este cea care îi oferă pe lângă hrană, legătura minunată cu mama sa, dar și un sistem imunitar mai puternic. Și datorită beneficiile multiple, acest proces trebuie să înceapă cu dreptul pentru ca mama și copilul să se bucure de el pe deplin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Când trebuie o proaspătă mămică să apeleze la ajutorul unui consultant în alăptare?
-Teoretic alăptarea ar trebui să fie ceva instinctiv, să meargă bine. Mama, după ce a născut ar trebui să ia copilul și să-l pună cât mai repede la piept. Există încă multe maternități unde copiii sunt separați de mame și uneori ajung să se întâlneacă după două sau trei zile. Cu cât lucrul acesta se întâmplă mai repede, prima oră după naștere, când copilul are toate instinctele pregătite, cu atât e mai bine. Orice nu funcționează, trebuie văzut de un specialist. Din păcate, nu există altă persoană pricepută la alăptare.

-Dacă copilul se atașează corect, iar mama are lapte, nu ar trebui să existe nicio durere, nu?
-E extrem de important ca mama să știe că nu trebuie să simtă nicio durere. Dacă durerile persistă sau rănile de la mamelor se agravează, ceva nu este în regulă și trebuie corectat. Și mai e ceva important, dacă pe mamă o doare, cel mai probabil copilul nu transferă laptele cum trebuie la el. Sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, nu trebuie făcute compromisuri.

-Alăptăm la cerere sau la program?
-100% la cerere, eu sunt adepta chiar și a oferirii laptelui praf la cerere, nu avem niște roboței. Ei trebuie să mănânce atât cât vor, atunci când vor. Grija că copilul nu s-a săturat la sân și trebuie suplimentat cu lapte praf este nefondată. Copiii plâng din zeci de alte motive și se liniștesc la sân. Majoritatea problemelor se rezolvă la sân.

Copilul știe cel mai bine ce are nevoie

Chiar dacă în spital cea mai populară recomandare este ca copilul să sugă aproximativ 10 minute la un sân, 10 minute la celălalt sân, aceasta nu este cel mai bun sfat. Primele 10 minute de supt de la sân, când laptele e mai subțire, țin de sete. Dacă copilul e liniștit și încă înghite, nu e nevoie să-l mutăm atât de repede la celălalt sân. Copilul știe cel mai bine ce are de făcut, chiar mai bine și decât un consultant în alăptare.

-Ce putem face ca mame să stimulăm lactația?
-Ar fi foarte ușor să avem un supliment minune pe care să-l luăm și să mărească cantitatea de lapte. Lactația este în primele șase săptămâni reglată hormonal. O mamă va produce lapte pentru doi sau trei copii, după îndepătarea placentei. Pe măsură ce copilul suge la cerere, lactația se reglează astfel încât să-i ofere fix cât îi trebuie.

Reclamă

Frenul lingual și colicile bebelușului, două mari provocări

-Ce este frenul lingual scurt, cum îl poate observa o mămică la bebelușul ei și cât se poate corecta pentru o alăptare corectă?
-Frenul lingual îl avem toți. Este acea ață sub limbă care atașează limba de planșeul bucal și care poate fi mai scurtă la unii copii. El trebuie să fie lung și elastic ca să funcționeze bine. Orice restricție în mișcările feței afectează cumva și dezvoltarea căilor respiratorii mai târziu. Pot alăpta cu un fren scurt dacă ajut copilul prin compresii să scoată laptele din sân. Este extrem de important să analizeze frenul un consultant în lactație. El este cel mai în măsură să spună dacă acel fren trebuie tăiat sau nu. Există însă niște terapii care prin masaj pot face frenul mai elastic, apoi se face o reeevaluare ca să se decidă dacă trebuie tăiat sau nu.

O altă mare provocare la bebelușii nou-născuți sunt colicile. Ele sunt cele care dau dureri de burtică și îi face pe cei mici să plângă. Iată ce poți face ca să ajuți bebelușul:

  • să ai grijă cum alăptezi;
  • să ridici copilul și să-l bați pe spate;
  • să îl masezi pe burtică;
  • să îl încurajezi să aibă scaun regulat.

Emisiunea online DePărinți.ro | Sfatul Specialistului se poate urmări în AntenaPLAY.

Alăptarea întreruptă din cauza unei boli sau a unui tratament urmat de mamă

Pentru că alăptarea este atât de importantă pentru dezvoltarea bebelușului, e bine de menționat și că o mamă fumătoare mai bine reduce numărul de țigări și își alăptează bebelușul decât să nu-i mai ofere copilului sân ca să fumeze. O îngrijorare mare se naște și în momentul în care mama se îmbolnăvește și are nevoie de tratament medicamentos ca să se facă bine.

-Când ar trebui oprită sau pusă pe pauză alăptarea și ce tip de medicație nu este recomandat în alăptare?
-Există câteva situații în care este contraindicată alăptarea. Ele sunt extrem de grave și de rare. E vorba de o tuberculoză activă, de o hepatită activă, de un cancer. Deci boli extrem de serioase. Dacă e vorbe de ceva viral, mama este contagioasă cu o zi înainte să-și dea seama că este bolnavă. Mama începe deja să producă anticorpi pentru germenele respectiv. Copilul îi primește prin lapte. Dar copilul a fost expus deja, deci e importantă continuarea alăptării. Va face o formă ușoară pentru că primește anticorpi prin laptele matern. Toate medicamentele uzuale sunt permise. Le verificăm la 07alăptare sau e-lactancia.org, unde scriem substanța activă și vom afla dacă e permis în alăptare sau nu medicamentul.

Mituri despre alăptare, demontate de Ilinca Tranulis

-Cum decurge alăptarea cu implant mamar?
-Există mai multe tipuri de introduceri a implantului. Cele mai multe se fac undeva sub sân sau în lateral, deci nu sunt probleme în alăptare. Medicul estetician nu ar trebui să-i facă unei femei o intervenție care poate afecta mai târziu viața copilului ei.

-Cum procedăm când un copil alăptat începe diversificarea?
-Continuăm să alăptăm la cerere. Până spre un an copilul își ia majoritatea nutrienților din lapte. Diversificarea e doar pentru a se obișnui cu gusturi, cu texturi noi. Nu există o rețetă care să se aplice tuturor. Trebuie să ne uităm la copil, nu să urmăm niște pași bătuți în cuie.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusiv timp de 6 luni, de bază până la 1 an. Alăptarea poate să meargă mai departe până la doi ani și peste. Nu există un moment în care alăptarea devine inutilă și trebuie oprită. Chiar dacă rolul nutritiv scade după un an, cel imunitar și cel afectiv sunt încă foarte importante.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care ține în mână mai multe pastile și are un bebeluș la sân
Medicamente permise și interzise în timpul alăptării
Medicamente permise și interzise în timpul alăptării
articol cu video
Ilinca Tranulis și Mirela Vaida, la DePărinți.ro, machiate și aranjate, în rochii elegante
Ilinca Tranulis a vorbit despre alăptare și beneficiile ei la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului: „Știam că este minunată, dar nu știm încă toate minunile pe care le poate face”
Ilinca Tranulis a vorbit despre alăptare și beneficiile ei la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului: „Știam că este minunată, dar nu știm încă toate minunile pe care le poate face”
articol cu video
Ilinca Tranulis, machiată, cu zâmbetul pe buze, într-o rochie cu imprimeu
Ilinca Tranulis a vorbit la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului despre îngrijirea nou-născuților
Ilinca Tranulis a vorbit la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului despre îngrijirea nou-născuților
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, iar capacitatea de a-și menține corpul în această poziție joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Tocmai de aceea, e important să știi care......
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
3
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Apariția primului dinte al bebelușului reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei familii. Ea marchează debutul unei etape importante în dezvoltarea fizică și în evoluția sănătății orale a micuțului. Primul dinte al......
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
7 decembrie, 13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Mama anxioasă care stă pe canapea cu mâna la cap în timp ce copiii aleargă prin casă
5 decembrie, 06:05
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
Medicul consultă bebelușul în urechi
4 decembrie, 08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Închide