Reclamă

Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces

Cum meseria de părinte se spune că este cea mai grea din lume și vine cu provocări infinite, nu strică niciodată să asculți sfatul unui specialist. De aceea, Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka.

Ilinca Tranulis, cu un sacou negru, la DePărinți.ro
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka / DePărinți.ro
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces

Ilinca Tranulis este medic pediatru, consultant în alăptare și mamă a trei copii. Provocarea alăptării a fost simțită de ea și în rolul de mamă, iar Andreea Ibacka a profitat de ocazie ca să o întrebe cu ocazia acestui interviu despre procesul de alăptare și care sunt beneficiile lui atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut.

Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro

Alăptarea este o etapă foarte importantă în viața unui nou-născut. Ea este cea care îi oferă pe lângă hrană, legătura minunată cu mama sa, dar și un sistem imunitar mai puternic. Și datorită beneficiile multiple, acest proces trebuie să înceapă cu dreptul pentru ca mama și copilul să se bucure de el pe deplin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Când trebuie o proaspătă mămică să apeleze la ajutorul unui consultant în alăptare?
-Teoretic alăptarea ar trebui să fie ceva instinctiv, să meargă bine. Mama, după ce a născut ar trebui să ia copilul și să-l pună cât mai repede la piept. Există încă multe maternități unde copiii sunt separați de mame și uneori ajung să se întâlneacă după două sau trei zile. Cu cât lucrul acesta se întâmplă mai repede, prima oră după naștere, când copilul are toate instinctele pregătite, cu atât e mai bine. Orice nu funcționează, trebuie văzut de un specialist. Din păcate, nu există altă persoană pricepută la alăptare.

-Dacă copilul se atașează corect, iar mama are lapte, nu ar trebui să existe nicio durere, nu?
-E extrem de important ca mama să știe că nu trebuie să simtă nicio durere. Dacă durerile persistă sau rănile de la mamelor se agravează, ceva nu este în regulă și trebuie corectat. Și mai e ceva important, dacă pe mamă o doare, cel mai probabil copilul nu transferă laptele cum trebuie la el. Sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, nu trebuie făcute compromisuri.

-Alăptăm la cerere sau la program?
-100% la cerere, eu sunt adepta chiar și a oferirii laptelui praf la cerere, nu avem niște roboței. Ei trebuie să mănânce atât cât vor, atunci când vor. Grija că copilul nu s-a săturat la sân și trebuie suplimentat cu lapte praf este nefondată. Copiii plâng din zeci de alte motive și se liniștesc la sân. Majoritatea problemelor se rezolvă la sân.

Copilul știe cel mai bine ce are nevoie

Chiar dacă în spital cea mai populară recomandare este ca copilul să sugă aproximativ 10 minute la un sân, 10 minute la celălalt sân, aceasta nu este cel mai bun sfat. Primele 10 minute de supt de la sân, când laptele e mai subțire, țin de sete. Dacă copilul e liniștit și încă înghite, nu e nevoie să-l mutăm atât de repede la celălalt sân. Copilul știe cel mai bine ce are de făcut, chiar mai bine și decât un consultant în alăptare.

-Ce putem face ca mame să stimulăm lactația?
-Ar fi foarte ușor să avem un supliment minune pe care să-l luăm și să mărească cantitatea de lapte. Lactația este în primele șase săptămâni reglată hormonal. O mamă va produce lapte pentru doi sau trei copii, după îndepătarea placentei. Pe măsură ce copilul suge la cerere, lactația se reglează astfel încât să-i ofere fix cât îi trebuie.

Reclamă

Frenul lingual și colicile bebelușului, două mari provocări

-Ce este frenul lingual scurt, cum îl poate observa o mămică la bebelușul ei și cât se poate corecta pentru o alăptare corectă?
-Frenul lingual îl avem toți. Este acea ață sub limbă care atașează limba de planșeul bucal și care poate fi mai scurtă la unii copii. El trebuie să fie lung și elastic ca să funcționeze bine. Orice restricție în mișcările feței afectează cumva și dezvoltarea căilor respiratorii mai târziu. Pot alăpta cu un fren scurt dacă ajut copilul prin compresii să scoată laptele din sân. Este extrem de important să analizeze frenul un consultant în lactație. El este cel mai în măsură să spună dacă acel fren trebuie tăiat sau nu. Există însă niște terapii care prin masaj pot face frenul mai elastic, apoi se face o reeevaluare ca să se decidă dacă trebuie tăiat sau nu.

O altă mare provocare la bebelușii nou-născuți sunt colicile. Ele sunt cele care dau dureri de burtică și îi face pe cei mici să plângă. Iată ce poți face ca să ajuți bebelușul:

  • să ai grijă cum alăptezi;
  • să ridici copilul și să-l bați pe spate;
  • să îl masezi pe burtică;
  • să îl încurajezi să aibă scaun regulat.

Emisiunea online DePărinți.ro | Sfatul Specialistului se poate urmări în AntenaPLAY.

Alăptarea întreruptă din cauza unei boli sau a unui tratament urmat de mamă

Pentru că alăptarea este atât de importantă pentru dezvoltarea bebelușului, e bine de menționat și că o mamă fumătoare mai bine reduce numărul de țigări și își alăptează bebelușul decât să nu-i mai ofere copilului sân ca să fumeze. O îngrijorare mare se naște și în momentul în care mama se îmbolnăvește și are nevoie de tratament medicamentos ca să se facă bine.

-Când ar trebui oprită sau pusă pe pauză alăptarea și ce tip de medicație nu este recomandat în alăptare?
-Există câteva situații în care este contraindicată alăptarea. Ele sunt extrem de grave și de rare. E vorba de o tuberculoză activă, de o hepatită activă, de un cancer. Deci boli extrem de serioase. Dacă e vorbe de ceva viral, mama este contagioasă cu o zi înainte să-și dea seama că este bolnavă. Mama începe deja să producă anticorpi pentru germenele respectiv. Copilul îi primește prin lapte. Dar copilul a fost expus deja, deci e importantă continuarea alăptării. Va face o formă ușoară pentru că primește anticorpi prin laptele matern. Toate medicamentele uzuale sunt permise. Le verificăm la 07alăptare sau e-lactancia.org, unde scriem substanța activă și vom afla dacă e permis în alăptare sau nu medicamentul.

Mituri despre alăptare, demontate de Ilinca Tranulis

-Cum decurge alăptarea cu implant mamar?
-Există mai multe tipuri de introduceri a implantului. Cele mai multe se fac undeva sub sân sau în lateral, deci nu sunt probleme în alăptare. Medicul estetician nu ar trebui să-i facă unei femei o intervenție care poate afecta mai târziu viața copilului ei.

-Cum procedăm când un copil alăptat începe diversificarea?
-Continuăm să alăptăm la cerere. Până spre un an copilul își ia majoritatea nutrienților din lapte. Diversificarea e doar pentru a se obișnui cu gusturi, cu texturi noi. Nu există o rețetă care să se aplice tuturor. Trebuie să ne uităm la copil, nu să urmăm niște pași bătuți în cuie.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusiv timp de 6 luni, de bază până la 1 an. Alăptarea poate să meargă mai departe până la doi ani și peste. Nu există un moment în care alăptarea devine inutilă și trebuie oprită. Chiar dacă rolul nutritiv scade după un an, cel imunitar și cel afectiv sunt încă foarte importante.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie folosește pompa de muls
Cum tratăm canalul de lapte înfundat (blocat): cauze, simptome și prevenție
Cum tratăm canalul de lapte înfundat (blocat): cauze, simptome și prevenție
Mama își alăptează bebelușul în timp ce acesta doarme
Alăptatul în somn: cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele
Alăptatul în somn: cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele
Mama care își alăptează bebelușul
Durata unei sesiuni de alăptare: de cât timp are nevoie bebelușul pentru a se sătura
Durata unei sesiuni de alăptare: de cât timp are nevoie bebelușul pentru a se sătura
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide