Canalul de lapte înfundat este un blocaj al laptelui într-o anumită zona din sân. De obicei, acesta se manifestă printr-o umflătură dureroasă sau o zonă întărită a sânului afectat. În zona aceea apare edemul și inflamația, adică pielea poate să fie caldă și roșie. Din fericire, starea generală este bună, și nu ar trebui să apară febră. Eventual, o stare febrilă minoră, sub 38.0 grade.
Cum știi că ai canalul de lapte înfundat
În marea majoritate a cazurilor, îți poți da seama destul de ușor că ai canalul de lapte înfundat. Există mai multe semne și simptome care ar putea indica prezența unei astfel de condiții.
-durere sau sensibilitate la unul dintre sâni. Durerea poate fi localizată într-o anumită zonă a sânului și poate fi mai intensă în timpul sau imediat după alăptare.
-inflamație în zona afectată a sânului. Pielea poate fi roșie și sensibilă la atingere.
-scăderea cantității de lapte. În momentul în care un canal de lapte este blocat sau înfundat, automat și cantitatea de lapte va scădea.
-bebelușul este agitat și refuză să mai mănânce de la sânul respectiv, deoarece nu-i mai vine laptele.
-prezența unor noduli sau umflături în sân. Înfundarea canalului de lapte poate crea blocaje în sân, care pot fi simțite sub formă de noduli sau umflături în sân.
De ce se blochează canalul de lapte
Există câțiva factori care favorizează blocarea canalului de lapte. Iar printre aceștia se numără:
-atașarea incorectă a bebelușului la sân
-scăderea producției de lapte
-folosirea protecțiilor de silicon pentru sâni
-rănile de la nivelul mameloanelor
-bebelușul are frenul sublingual scurt
-compresiile sânului(fie că porți haine prea strâmte, sutiene prea mici sau dormi pe burtă)
Cum tratezi canalul de lapte înfundat
Atunci când apare o astfel de situație cu blocarea canalului de lapte, specialiștii în alăptare recomandă mamelor să intervină cât mai rapid, pentru a nu se acumula tot mai mult lapte. De obicei, deblocarea canalului se produce în 24-48 de ore.
Alăptează frecvent
Una dintre cele mai eficiente modalități de tratare a unui canal de lapte înfundat este alăptarea frecventă și eficientă. Asigură-te că bebelușul este poziționat și se atașează corect la sân. Insistă să stea mai mult la sânul cu probleme, încă de la primele simptome. Alăptarea frecventă poate ajuta la desfundarea canalului de lapte și la reducerea inflamației.
Masează sânul și pune comprese calde
Masează ușor sânul afectat în timp ce alăptezi. Iar înainte de alăptare, pune comprese calde pe zona afectată. Ține-le cam 10-15 minute. Căldura ajută la deschiderea și la deblocarea canalului de lapte.
Pune comprese reci după alăptare
După alăptare, pune pe sânul afectat compresii cu apă rece. Acestea vor scădea secreția de lapte și, prin urmare, vor diminua acumularea laptelui în canalul respectiv.
Folosește o pompă de muls
Dacă ai dificultăți în a alăpta din cauza canalului de lapte înfundat, încearcă folosești o pompă de sân pentru a stimula fluxul de lapte și pentru a elibera blocajul. Această metodă poate fi utilă pentru a extrage laptele din zona afectată și pentru a evita stagnarea laptelui în sân.
Schimbă poziția de alăptare
Schimbarea poziției de alăptare poate ajuta la deschiderea și eliberarea canalului de lapte înfundat. Încearcă să experimentezi diferite poziții de alăptare, cum ar fi poziția de leagăn sau poziția de alăptare în picioare, pentru a permite o drenare mai bună a sânului afectat.
Tratarea unui canal de lapte înfundat necesită o abordare atentă și consecventă. De obicei, situația se rezolvă acasă, fără intervenții medicale. Însă, dacă nu reușești, atunci ar fi indicat să ceri ajutorul medicului.