Alăptatul în somn este o practică frecventă, mai ales în rândul mamelor care nu vor să-și trezească copiii foarte des în timpul nopții. O astfel de practică presupune hrănirea copilului în timp ce acesta doarme, fie în timpul nopții, fie în timpul somnului de după-amiază.
Cum funcționează alăptatul în somn
Alăptatul în somn este, de cele mai multe ori, o soluție pentru mamele care vor să-și hrănească bebelușii, fără a-i trezi complet. Poți face acest lucru fie trezind ușor copilul, fie lăsându-l să doarmă și ademenindu-l cu sânul. Dar este posibil așa ceva? Ei bine, cercetările susțin că nou-născuții și sugarii au această capacitate de a mânca de la sân chiar și în timp ce dorm.
Bebelușii au un reflex înnăscut de a suge, spune Nicole Peluso, consultant în lactație. „Comportamentul înnăscut de a mânca pe care îl au nou-născuții le permite să se atașezi singuri la sân chiar și în timp ce dorm”, explică specialistul.
Cum îl ajută alăptatul în somn pe bebeluș
Din experiența sa, medicul neonatolog Jenelle Ferry spune că tehnica funcționează în cazul unor și nu funcționează în cazul altora. Există bebeluși, susține ea, care ajung să doarmă mai mult și mai bine dacă sunt hrăniți în somn, la fel cum există și bebeluși care au aceleași obiceiuri de somn, indiferent de metoda de alăptare.
Potrivit medicului neonatolog este important ca părinții să înțeleagă că alăptarea în somn nu contribuie la creșterea duratei de somn a bebelușului în general. În schimb, această practică va determina bebelușul să se trezească mai târziu pentru masă, astfel încât să se potrivească mai bine cu programul de somn al părinților. Mai mult, ea subliniază că hrănirea în timpul somnului este eficientă doar atunci când bebelușul se trezește din cauza foamei. „Dacă bebelușul se trezește noaptea din alte motive decât foamea, este mai puțin probabil ca hrănirea în timpul somnului să ducă la o îmbunătățire a situației”, explică aceasta într-un articol publicat pe site-ul parents.com.
Avantajele alăptatului în somn
Dar, așa cum specificam și la început, există și avantaje ale acestui tip de alăptare. Sunt avantaje observate de mamele care de-a lungul timpului au practicat alăptarea în somn, dar și de medicii neonatologi. Așadar, alăptatul în somn:
-consolidează relația mamă-copil
-îmbunătățește calitatea somnului, atât a mamei, cât și a copilului,
-îi oferă bebelușului un sentiment de siguranță și confort.
Dezavantajele alăptatului în somn
Însă, așa cum există avantaje, există și câteva dezavantaje. Iar printre acestea se numără:
-riscul de înec sau sufocare, deoarece poate fi mai dificil pentru mama să monitorizeze poziția și comportamentul copilului în timp ce doarme.
-dependența de a adormi la sân. Alăptatul în somn poate crea o dependență pentru copil, aceea de a adormi doar la sân.
-întreruperea somnului mamei. Mai ales dacă bebelușul are tendința de a se trezi des, atunci somnul mamei poate fi serios afectat.
Trucuri pentru alăptatul în somn
Specialistul în alăptare, Nicole Peluso a împărtășit trei sfaturi care pot face ca alăptarea în somn să fie un succes:
-așteaptă până bebelușul se mișcă, începe să-și bage degetele în gură sau imită suptul în somn
-evită să-l trezești complet. Asta înseamnă că nu-i vei schimba scutecul și nici nu vei face gălăgie
-nu aprinde becul, televizorul sau alte aparate care fac zgomot.
Așadar, decizia de a practica alăptatul în somn trebuie să fie luată în funcție de nevoile și preferințele fiecărei mame. Dar și de obiceiurile de somn ale fiecărui bebeluș.