Reclamă

Impactul negativ al reclamelor asupra copilului tău. Cum ar putea să-l afecteze timpul petrecut în mediul online

Copiii petrec tot mai mult timp în mediul online și de la vârste din ce în ce mai fragede. Poate fi dificil uneori să controlezi întreg conținutul la care acesta este expus. În timp ce problemele legate de conținut pot fi gestionate în cea mai mare măsură, reclamele sunt destul de imprevizibile și pot fi o adevărată problemă pentru unii părinți. Specialiștii în parenting au analizat cu atenție care este impactul negativ al reclamelor asupra copilului tău. Vezi cum ar putea să-l afecteze timpul petrecut în mediul online.

Doi copii care se joacă împreună pe o tabletă în timp ce se ascund de părinți sub o pătură
Specialiștii în parenting au analizat cu atenție care este impactul negativ al reclamelor asupra copilului tău / Shutterstock

Societatea este „bombardată„ cu reclame în fiecare zi pe toate platformele de social media și nu numai. Reclamele destinate copiilor există de mult timp, însă în prezent sunt mai vizibile ca niciodată și ajung cu mult mai multă ușurință la cei mici. În condițiile evoluției rapide a relației copilului cu mediul online, poate fi din ce în ce mai greu să controlezi toate mesajele de marketing la care este expus copilul tău.

Impactul negativ al reclamelor asupra copilului tău

În timp ce unele reclame sunt evidente, altele tind să fie indirecte. Fie că își petrec timpul pentru a privi un videoclip sau a se juca, cel mai probabil și copilul tău va intra la un moment dat cu o reclamă din mediul online.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aplicațiile mobile conectate la internet ajungă să livreze în mod inevitabil și o reclamă. Specialiștii spun că tinerii și adolescenții sunt țintele cele mai ușoare ale mesajelor de marketing. Strategiile de marketing sunt din ce în ce mai agresive, iar multe dintre reclamele din online sunt camuflate foarte bine. De altfel, multe dintre aceste reclame pot apărea sub forma de „jocuri publicitare”.

Un studiu recent a arătat că peste 96% dintre cele mai descărcate aplicații gratuite pentru copii sub 5 ani au și un conținut comercial. Acest conținut comercial poate include reclame de tip pop-up, reclame ascunse sau „jocuri publicitare”.

Agențiile de publicitate se folosesc și de alte instrumente mai puțin vizibile de colectare a informațiilor pentru a permite personalizarea anunțurilor și a reclamelor livrate celor mici. Ce este cel mai grav este faptul că aceste reclame pot afecta în mod direct comportamentul unui copil.

Deși direcționarea reclamelor asupra copiilor pare inofensivă, experții atrag tot mai des semnale de alarmă. Cercetările tot mai frecvente au arătat că tinerii sunt ușor de influențat de reclamele pe care le văd în mediul online.

Specialiștii au pus acest lucru pe seama faptului că abilitățile de gândire critică ale unui copil nu sunt pe deplin dezvoltate. Academia Americană de Pediatrie (AAP) a evidențiat mai multe moduri prin care reclamele afectează în mod negativ comportamentul unui copil.

Reclamă
Reclamă

Impactul reclamelor alimentare și obezitatea la copii

Studiile recente au analizat legătura dintre reclamele alimentare și rata tot mai mare a obezității infantile. De cele mai multe ori, reclamele alimentare promovează alimente nesănătoase și bogate în calorii.

Afilierea unor branduri mari cu persoane cunoscute din media și mediul online conferă reclamelor și mai mult credibilitate.

Din dorința de a se asemăna cu „idolii lor” adolescenții și copii ajung să consume alimentele promovate în mediul online fără a discerne dacă acestea sunt sau nu benefice pentru sănătate.

Un studiu recent a arătat că vedete din industria muzicală au susținut 18 % dintre anunțurile online care promovau alimente nesănătoase. Dintre acestea, cea mai mare parte a vedetelor promovau băuturile bogate în zahăr.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că copiii cu vârste între 7 și 10 ani consumă mai multe calorii după ce joacă jocuri care au incluse și reclame la alimente nesănătoase.

Publicitatea alimentară a devenit o reală problemă în ultimii ani. Alimentele de tip fast-food sunt un pericol real pentru sănătatea pe termen lung a copiilor tăi.

Reclamele și creșterea consumului de tutun

Multe dintre reclamele din mediul online vizează consumul de tutun. Parents.com scrie că reclamele la tutun au fost interzise la televizor și radion încă din 1971 cu scopul de a scădea consumul acestora.

Totuși, în prezent există mult mai multă libertate în mediul online, iar produsele cu nicotină au avansat. În 2016, aproximativ 4 din 5 elevi de liceu și gimnaziu din Statele Unite ale Americii au fost expuși la reclame pentru țigări electronice din cel puțin o sursă.

O mulțime de persoane influnete din mediul online au promovat consumul de tutun sub diferite forme. Specialiștii încearcă să reglementeze această problemă pentru a diminua reclamele la tutun din mediul online.

Reclamele la alcool și influența acestora asupra copiilor

Tot din categoria viciilor cafe parte și consumul de alcool. Studiile au arătat o expunere în creștere la publicitatea pentru alcool în rândul tinerilor de școală de gimnaziu și liceu, mai ales în rețelele sociale.

O mulțime de studii din ultimii ani au descoperit o asociere între reclamele pentru alcool și consumul de alcool la minori.

Experții de la Healthy Children susțin că adolescenții care consumă alcool sau substanțe interzise au probleme la școală și pot prezent amai multe probleme de sănătate.

Reclamale care emit prejudecăți de valoare

Tot mai multe reclame din mediul online emit prejudecăți de valoare. Multe reclame fac referire la aspectul ideal al corpului, ceea ce poate duce la o imagine distorsionată a copilului asupra realității corpului său. Unele reclame prezintă „idealuri” care pot fi nesănătoase pentru aspectul corporal.

Totodată, reclamele pentru produse de iluminarea pielii sau de îndepărtarea părului pot crește anumite complexe din sufletul unui copil.

Aceste reclame ajung să nască adevărate trenduri, iar adolescenții sunt o țintă ușoară. De cele mai multe ori, idealurile nerealiste și standardele de frumusețe promovate în medie pot duce la tulburări de alimentație.

Ce spune Academia Americană de pediatrie despre impactul reclamelor asupra copiilor și adolescenților

Academia Americană de Pediatrie încurajează demersurile car eprivesc reglementarea mult mai strictă a reclamelor.

Academia își propune să intervină în publicitatea comercială pentru copiii mai mici de 7 ani. AAP își propune să limiteze publicitatea la copii mai mari și adolescenți. Ttoodată își dorește să interzică complet reclamele direcționate celor care au sub 18 ani.

De asemenea, Academia cere ca toate reclamele să fie etichetate în mod clar drept „conținut sponsorizat”. Academia Americană de Pediatrie a mai solicitat, de asemenea, interzicerea sau reducerea spoturilor publicitare pentru alimente și băuturi nesănătoase. AAP cere și interzicerea imaginilor care promovează consumul de tutun sau substanțe interzise.

Ca părinte poate fi dificil să controlezi tot ceea ce copilul tău vede în mediul online, însă poți cere îndrumarea unui specialist în parenting.

Este important să discuți și cu copilul tău atunci când solicită să cumpere un anumit produs după ce a văzut o reclamă din online.

Cel mai bine este să monitorizezi setările de confidențialitate de pe dispozitivele personale. Acesta este modul ideal pentru a impune niște limite în ceea ce privește sugestia reclamelor.

Încearcă să-ți ghidezi copilul. Ar trbui să-l ghidezi către un conținut de calitate.

Este important să vorbești cu acesta despre aplicațiile care colectează date personale. Nu în ultimul rând, explică-i că datele sunt colectate pentru a fi expediate în campaniile de marketing de mai târziu.

Chiar dacă este o misiunea grea, în timp poți reuși să-l ferești pe copilul tău de expunerea negativă a reclamelor din online. 

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
O mamă care își ține bebelușul în brațe
07:09
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
07:00
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Închide