Reclamă

Cum să fii un părinte modern. Noțiunile de bază

Fiecare părinte are câte un stil diferit atunci când vine vorba despre educația copiilor. Cu toții ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri, dar uneori poți întâlni sfaturi contradictorii cu privire la modul în care să creștem un copil încrezător, bun și de succes. Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără o atitudine sănătoasă față de somn, alimentație și disciplină, mai ales că toate acestea au un impact major asupra dezvoltării copiilor. Ai mai jos noțiunile de bază despre cum să fii un părinte modern.

Publicat: 8 februarie 2024, 07:07
Familie, formată din părinți, bunici și copii, stau la masă, mănâncă și râd, iar pe lângă farfurii și boluri cu mâncare sunt și pahare cu apă
Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără somnul, alimentația și disciplina copiilor / Shutterstock

Este important să te concentrezi pe un echilibru între priorități, responsabilitățile cotidiene și trecerea rapidă de la nevoile copiilor, la ale celorlalți membri ai familiei și ale tale. În general, părinții moderni se informează și nu urmează nicio autoritate unică. În cele ce urmează cei afla cum poți să-ți crești copilul așa cum îți dorești, fără te pierzi pe tine în acest proces.

Cum să fii un părinte modern: noțiunile de bază

Cercetările ne spun că, pentru a crește un copil autonom și cu o stimă de sine ridicată, este mai eficient să fii informat decât autoritar, conform nytimes.com. Pe măsură ce copilul crește, provocările se vor schimba, iar gândirea ta poate evolua, însă abordarea trebuie să fie consecventă, fermă și plină de iubire. Este mai important ca un copil să te asculte, să te respecte și să aibă încredere în tine, mai degrabă decât să se teamă de tine. Toate acestea se pot clădi pe un suport de bază în care somnul, alimentația și disciplina sunt extrem de importante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cum să adormi un copil

Tiparele de somn ale bebelușilor și variază, dar și părinții oscilează între metodele de a-i adormi. De asemenea, părinții trebuie să gestioneze modul în care fac față nopților întrerupte.

Somnul bebelușului

După primele luni de viață, în care prime luni în care au bebelușul are nevoie să fie hrănit în timpul nopții, poți aplica una dintre cele două tehnici, în legătură cu somnul bebelușului. Pe de-o parte este aceea de a-l liniști dacă se trezește, iar pe de altă parte este cea în care bebelușul înveță să adoarmă și să se liniștească singur.

În privința celei de-a doua tehnici bebelușului i se permite să plângă pentru intervale scurte, prescrise, pe parcursul mai multor nopți sau i se avansează ora de culacare cu 15 minute, astfel încât copilul să devină din ce în ce mai obosit.

Deși mulți părinți raportează că aceste strategii îmbunătățesc tiparele de somn ale copiilor lor, există și părinți care consideră că ideea de a lăsa un copil să plângă noaptea este nejustificat de dură.

Nu în ultimul rând, și părinții trebuie să fie conștienți de efectele privarii de somn. Dacă nu reușiți să adormiți bebelușul, discută cu  medicul pediatru sau cere ajutorul unui membru al familiei. 

Reclamă

Somnul copiilor mai mari

Pentru copiii mai mari, regulile în jurul somnului sunt mult mai clare. In primul rând închideți dispozitivele și nu le lăsați niciodată în camera copilului. Citiți împreună povești și construiește ritualuri care îi ajută pe copiii să se relaxeze și să adoarmă. Stabilirea unor rutine regulate înainte de culcare și a unor modele de somn consecvente vor fi și mai importante, pe măsură ce copiii cresc și merg la școală. Un somn regulat influențează performanțele școlare și comportamentul lor social.

Alimentația copilul

În privința alimentației copilului, pediatrii recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață. Apoi, continuă alăptărea la sân, pe măsură ce introduci o serie de alimente solide. Deoarece, nu toate mamele se pot descurca singure, uneori sunt făcute să se simtă prost dacă alăptarea este dificilă sau dacă nu pot respecta aceste recomandări. Dar este important să alegi ceea ce funcționează pentru tine și pentru familia ta.

Dacă alăptarea exclusivă nu funcționează, poți să oferi bebelușului lapte la biberon. După 6 luni începe diversificarea. Este un moment excelent pentru a le oferi copiilor o gamă de variată de alimente, bogate în vitamine și minerale.

Copiii mici pot fi mofturoși și dificil de hrănit. Este important să-i lași să se hrănească singuri, atât cât își doresc. Astfel pot învăța despre diferite texturi, gusturi și le încurajezi independența. Luați masa împreună cu copiii. Asta îi ajută să te urmărească alături de ceilalți membri ai familiei, care mănâncă o varietate de alimente sănătoase, în timp ce vorbesc și petrec timp împreună.

Copiii nu ar trebui să privească în ecrane, în timp ce mănâncă, pentru că acest obicei predispune la obezitate. Este important să ajuți copiii să mănânce o varietate de alimente sănătoase, în locul celor procesate.

În cazul în care ai un copil mofturos, nu găti mese speciale pentru acesta. Dar încearcă să nici nu transformi masa într-un câmp de bătaie. În schimb, poți încerca :

  • Arată-le cum să-și facă singuri o farfurie, care să conțină alimente cu diferite culori.
  • Du-l la magazinul alimentar să aleagă un produs pe care ar vrea să îl încerce.
  • Invită-l să vă ajute să pregătiți mâncarea.
  • Lasă-l să experimenteze amestecuri cu diferite alimente. 
  • Oferă gustări din ceea ce mănâncă toți ceilalți.

Cum să disciplinezi un copil

Atunci când vine vorba despre disciplina copiilor mici trebuie să fii răbdătoare și consecventă. Asta înseamnă cu va trebui să exprimi și să aplici aceleași reguli tot timpul. Pauzele (time outs) funcționează foarte eficient pentru unii copii, dar și părinții ar putea avea nevoie de ele, mai ales că mulți părinți sunt supuși mereu stresului .

O altă tehnică bună este distragerea atenției. Ideea pe care trebuie să o transmiți este aceea că nu-ți place comportamentul și de aceea îl corectezi. Dar trebuie să asiguri copilul că îl iubești în continuare, chiar dacă a făcut ceva care nu-ți place.

Mizează mai mult pe laude decât la pedepse. Disciplina fizică, cum ar fi lovirea și bătaia, tinde să producă un comportament agresiv la copii. Este mult mai eficient să folosești un sistem prin care pot câștiga privilegii, decât să le piardă ca pedeapsă. De exemplu, oferă-i timp pentru a viziona un film. Atunci când lauzi comportamentul pozitiv, copiii au tendința să îl repete.

Oricât de mult îți iubești copilul, învață să pui limte și să spui „nu“ atunci când este cazul, chiar dacă se va supăra pe tine. Astfel va știi că există reguli și, de asemenea, și consecințe.

Când dorim să corectăm un comportament negativ poți spune:

„Este în regulă să nu-ți placă fratele sau colegul tău de clasă, dar nu să-l lovești.“

„Este în regulă să te simți furios sau frustrat, dar fii corect.“

Apeciază-ți copilul ori de câte ori reușește reușește să se controleze emoțiile negative. Și, nu uita, în cazul în care ți-ai pierdut pierdut controlul sau te-ai comportat urât cu copilul, cere-ți scuze.  

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Fetiță supărată, care stă pe un covor gri, în living , iar în spatele ei este o canapea albă, îmbrăcată cu o bluză gri și jeanși, cu genunchii, iar mama ei. îmbrăcată într-o bluză gri cu dungi albe și jeanși, stă lângă ea pe covor și o ceartă, arătând cu degetul
Copilul tău te ignoră. Ce ar trebui să faci în acest caz
Copilul tău te ignoră. Ce ar trebui să faci în acest caz
Mamă, îmbrăcată cu o bluză bleu și jeanși albaștri, cu picioarele goale, care stă pe o canapea gri, în living, și ține capul fetei sale între palme, aceasta fiind îmbrăcată cu o rochie albă, ilustrând efecte pozitive asupra copiilor crescuți de părinți singuri
Efecte pozitive asupra copiilor crescuți de părinți singuri
Efecte pozitive asupra copiilor crescuți de părinți singuri
Familie care a adoptat modelul de educație bazat pe afecțiune, mama și tatăl stau pe o canapea bej având în spate o pernă albă și își ți toddlerul între ei și îl sărută pe obraji
Modelul de educație bazat pe afecțiune
Modelul de educație bazat pe afecțiune
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Tatăl își ține copilul în brațe, iar micuțul stă cu mânuța în gură pe umărul părintelui său
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
Luna tatălui sau concediul paternal, așa cum mai este el cunoscut, se acordă proaspeților tătici, care vor să se implice în îngrijirea și creșterea copilului în primii doi an de viață. În România, aceștia au dreptul la două......
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil......
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă își pregătește o mâncare de broccoli
24 februarie, 07:51
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
24 februarie, 07:27
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un bebeluș fericit care stă pe un covoraș și se joacă cu cuburi colorate
24 februarie, 06:56
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Fetița stă tristă pe canapea în timp ce părinții se ceartă în spatele ei
23 februarie, 05:58
7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională
7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională
Calendar ciclu menstrual
23 februarie, 05:53
Menstruația după naștere: la ce să te aștepți
Menstruația după naștere: la ce să te aștepți
O fetiță cu codițe care stă pe o canapea și se joacă pe tabletă pentru a ilustra cât de nociv este timpul petrecut de un copil în fața ecranelor
23 februarie, 05:34
Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori
Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori
Închide