Reclamă

Cum să fii un părinte modern. Noțiunile de bază

Fiecare părinte are câte un stil diferit atunci când vine vorba despre educația copiilor. Cu toții ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri, dar uneori poți întâlni sfaturi contradictorii cu privire la modul în care să creștem un copil încrezător, bun și de succes. Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără o atitudine sănătoasă față de somn, alimentație și disciplină, mai ales că toate acestea au un impact major asupra dezvoltării copiilor. Ai mai jos noțiunile de bază despre cum să fii un părinte modern.

Publicat: 8 februarie 2024, 07:07
Familie, formată din părinți, bunici și copii, stau la masă, mănâncă și râd, iar pe lângă farfurii și boluri cu mâncare sunt și pahare cu apă
Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără somnul, alimentația și disciplina copiilor / Shutterstock

Este important să te concentrezi pe un echilibru între priorități, responsabilitățile cotidiene și trecerea rapidă de la nevoile copiilor, la ale celorlalți membri ai familiei și ale tale. În general, părinții moderni se informează și nu urmează nicio autoritate unică. În cele ce urmează cei afla cum poți să-ți crești copilul așa cum îți dorești, fără te pierzi pe tine în acest proces.

Cum să fii un părinte modern: noțiunile de bază

Cercetările ne spun că, pentru a crește un copil autonom și cu o stimă de sine ridicată, este mai eficient să fii informat decât autoritar, conform nytimes.com. Pe măsură ce copilul crește, provocările se vor schimba, iar gândirea ta poate evolua, însă abordarea trebuie să fie consecventă, fermă și plină de iubire. Este mai important ca un copil să te asculte, să te respecte și să aibă încredere în tine, mai degrabă decât să se teamă de tine. Toate acestea se pot clădi pe un suport de bază în care somnul, alimentația și disciplina sunt extrem de importante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cum să adormi un copil

Tiparele de somn ale bebelușilor și variază, dar și părinții oscilează între metodele de a-i adormi. De asemenea, părinții trebuie să gestioneze modul în care fac față nopților întrerupte.

Somnul bebelușului

După primele luni de viață, în care prime luni în care au bebelușul are nevoie să fie hrănit în timpul nopții, poți aplica una dintre cele două tehnici, în legătură cu somnul bebelușului. Pe de-o parte este aceea de a-l liniști dacă se trezește, iar pe de altă parte este cea în care bebelușul înveță să adoarmă și să se liniștească singur.

În privința celei de-a doua tehnici bebelușului i se permite să plângă pentru intervale scurte, prescrise, pe parcursul mai multor nopți sau i se avansează ora de culacare cu 15 minute, astfel încât copilul să devină din ce în ce mai obosit.

Deși mulți părinți raportează că aceste strategii îmbunătățesc tiparele de somn ale copiilor lor, există și părinți care consideră că ideea de a lăsa un copil să plângă noaptea este nejustificat de dură.

Nu în ultimul rând, și părinții trebuie să fie conștienți de efectele privarii de somn. Dacă nu reușiți să adormiți bebelușul, discută cu  medicul pediatru sau cere ajutorul unui membru al familiei. 

Reclamă

Somnul copiilor mai mari

Pentru copiii mai mari, regulile în jurul somnului sunt mult mai clare. In primul rând închideți dispozitivele și nu le lăsați niciodată în camera copilului. Citiți împreună povești și construiește ritualuri care îi ajută pe copiii să se relaxeze și să adoarmă. Stabilirea unor rutine regulate înainte de culcare și a unor modele de somn consecvente vor fi și mai importante, pe măsură ce copiii cresc și merg la școală. Un somn regulat influențează performanțele școlare și comportamentul lor social.

Alimentația copilul

În privința alimentației copilului, pediatrii recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață. Apoi, continuă alăptărea la sân, pe măsură ce introduci o serie de alimente solide. Deoarece, nu toate mamele se pot descurca singure, uneori sunt făcute să se simtă prost dacă alăptarea este dificilă sau dacă nu pot respecta aceste recomandări. Dar este important să alegi ceea ce funcționează pentru tine și pentru familia ta.

Dacă alăptarea exclusivă nu funcționează, poți să oferi bebelușului lapte la biberon. După 6 luni începe diversificarea. Este un moment excelent pentru a le oferi copiilor o gamă de variată de alimente, bogate în vitamine și minerale.

Copiii mici pot fi mofturoși și dificil de hrănit. Este important să-i lași să se hrănească singuri, atât cât își doresc. Astfel pot învăța despre diferite texturi, gusturi și le încurajezi independența. Luați masa împreună cu copiii. Asta îi ajută să te urmărească alături de ceilalți membri ai familiei, care mănâncă o varietate de alimente sănătoase, în timp ce vorbesc și petrec timp împreună.

Copiii nu ar trebui să privească în ecrane, în timp ce mănâncă, pentru că acest obicei predispune la obezitate. Este important să ajuți copiii să mănânce o varietate de alimente sănătoase, în locul celor procesate.

În cazul în care ai un copil mofturos, nu găti mese speciale pentru acesta. Dar încearcă să nici nu transformi masa într-un câmp de bătaie. În schimb, poți încerca :

  • Arată-le cum să-și facă singuri o farfurie, care să conțină alimente cu diferite culori.
  • Du-l la magazinul alimentar să aleagă un produs pe care ar vrea să îl încerce.
  • Invită-l să vă ajute să pregătiți mâncarea.
  • Lasă-l să experimenteze amestecuri cu diferite alimente. 
  • Oferă gustări din ceea ce mănâncă toți ceilalți.

Cum să disciplinezi un copil

Atunci când vine vorba despre disciplina copiilor mici trebuie să fii răbdătoare și consecventă. Asta înseamnă cu va trebui să exprimi și să aplici aceleași reguli tot timpul. Pauzele (time outs) funcționează foarte eficient pentru unii copii, dar și părinții ar putea avea nevoie de ele, mai ales că mulți părinți sunt supuși mereu stresului .

O altă tehnică bună este distragerea atenției. Ideea pe care trebuie să o transmiți este aceea că nu-ți place comportamentul și de aceea îl corectezi. Dar trebuie să asiguri copilul că îl iubești în continuare, chiar dacă a făcut ceva care nu-ți place.

Mizează mai mult pe laude decât la pedepse. Disciplina fizică, cum ar fi lovirea și bătaia, tinde să producă un comportament agresiv la copii. Este mult mai eficient să folosești un sistem prin care pot câștiga privilegii, decât să le piardă ca pedeapsă. De exemplu, oferă-i timp pentru a viziona un film. Atunci când lauzi comportamentul pozitiv, copiii au tendința să îl repete.

Oricât de mult îți iubești copilul, învață să pui limte și să spui „nu“ atunci când este cazul, chiar dacă se va supăra pe tine. Astfel va știi că există reguli și, de asemenea, și consecințe.

Când dorim să corectăm un comportament negativ poți spune:

„Este în regulă să nu-ți placă fratele sau colegul tău de clasă, dar nu să-l lovești.“

„Este în regulă să te simți furios sau frustrat, dar fii corect.“

Apeciază-ți copilul ori de câte ori reușește reușește să se controleze emoțiile negative. Și, nu uita, în cazul în care ți-ai pierdut pierdut controlul sau te-ai comportat urât cu copilul, cere-ți scuze.  

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O familie fericită care stă pe o canapea și se distrează cu copiii lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Fetiță doarme singură în pat
Când pot rămâne copiii singuri acasă peste noapte
Când pot rămâne copiii singuri acasă peste noapte
O bunică cu nepoțelul bebeluș în brațe
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Fetiță completează vision board-ul
15 noiembrie, 06:17
Cum să creezi un vision board pentru copii
Cum să creezi un vision board pentru copii
Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov
14 noiembrie, 07:48
Singurul liceu din România în care elevii pot susține Bacalaureatul internațional. Examentul e recunoscut oriunde în lume
Singurul liceu din România în care elevii pot susține Bacalaureatul internațional. Examentul e recunoscut oriunde în lume
Închide