Reclamă

Cum să fii un părinte modern. Noțiunile de bază

Fiecare părinte are câte un stil diferit atunci când vine vorba despre educația copiilor. Cu toții ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri, dar uneori poți întâlni sfaturi contradictorii cu privire la modul în care să creștem un copil încrezător, bun și de succes. Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără o atitudine sănătoasă față de somn, alimentație și disciplină, mai ales că toate acestea au un impact major asupra dezvoltării copiilor. Ai mai jos noțiunile de bază despre cum să fii un părinte modern.

Publicat: 8 februarie 2024, 07:07
Familie, formată din părinți, bunici și copii, stau la masă, mănâncă și râd, iar pe lângă farfurii și boluri cu mâncare sunt și pahare cu apă
Printre lucrurile la care ar trebui să fie atent un părinte modern se numără somnul, alimentația și disciplina copiilor / Shutterstock

Este important să te concentrezi pe un echilibru între priorități, responsabilitățile cotidiene și trecerea rapidă de la nevoile copiilor, la ale celorlalți membri ai familiei și ale tale. În general, părinții moderni se informează și nu urmează nicio autoritate unică. În cele ce urmează cei afla cum poți să-ți crești copilul așa cum îți dorești, fără te pierzi pe tine în acest proces.

Cum să fii un părinte modern: noțiunile de bază

Cercetările ne spun că, pentru a crește un copil autonom și cu o stimă de sine ridicată, este mai eficient să fii informat decât autoritar, conform nytimes.com. Pe măsură ce copilul crește, provocările se vor schimba, iar gândirea ta poate evolua, însă abordarea trebuie să fie consecventă, fermă și plină de iubire. Este mai important ca un copil să te asculte, să te respecte și să aibă încredere în tine, mai degrabă decât să se teamă de tine. Toate acestea se pot clădi pe un suport de bază în care somnul, alimentația și disciplina sunt extrem de importante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cum să adormi un copil

Tiparele de somn ale bebelușilor și variază, dar și părinții oscilează între metodele de a-i adormi. De asemenea, părinții trebuie să gestioneze modul în care fac față nopților întrerupte.

Somnul bebelușului

După primele luni de viață, în care prime luni în care au bebelușul are nevoie să fie hrănit în timpul nopții, poți aplica una dintre cele două tehnici, în legătură cu somnul bebelușului. Pe de-o parte este aceea de a-l liniști dacă se trezește, iar pe de altă parte este cea în care bebelușul înveță să adoarmă și să se liniștească singur.

În privința celei de-a doua tehnici bebelușului i se permite să plângă pentru intervale scurte, prescrise, pe parcursul mai multor nopți sau i se avansează ora de culacare cu 15 minute, astfel încât copilul să devină din ce în ce mai obosit.

Deși mulți părinți raportează că aceste strategii îmbunătățesc tiparele de somn ale copiilor lor, există și părinți care consideră că ideea de a lăsa un copil să plângă noaptea este nejustificat de dură.

Nu în ultimul rând, și părinții trebuie să fie conștienți de efectele privarii de somn. Dacă nu reușiți să adormiți bebelușul, discută cu  medicul pediatru sau cere ajutorul unui membru al familiei. 

Reclamă

Somnul copiilor mai mari

Pentru copiii mai mari, regulile în jurul somnului sunt mult mai clare. In primul rând închideți dispozitivele și nu le lăsați niciodată în camera copilului. Citiți împreună povești și construiește ritualuri care îi ajută pe copiii să se relaxeze și să adoarmă. Stabilirea unor rutine regulate înainte de culcare și a unor modele de somn consecvente vor fi și mai importante, pe măsură ce copiii cresc și merg la școală. Un somn regulat influențează performanțele școlare și comportamentul lor social.

Alimentația copilul

În privința alimentației copilului, pediatrii recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață. Apoi, continuă alăptărea la sân, pe măsură ce introduci o serie de alimente solide. Deoarece, nu toate mamele se pot descurca singure, uneori sunt făcute să se simtă prost dacă alăptarea este dificilă sau dacă nu pot respecta aceste recomandări. Dar este important să alegi ceea ce funcționează pentru tine și pentru familia ta.

Dacă alăptarea exclusivă nu funcționează, poți să oferi bebelușului lapte la biberon. După 6 luni începe diversificarea. Este un moment excelent pentru a le oferi copiilor o gamă de variată de alimente, bogate în vitamine și minerale.

Copiii mici pot fi mofturoși și dificil de hrănit. Este important să-i lași să se hrănească singuri, atât cât își doresc. Astfel pot învăța despre diferite texturi, gusturi și le încurajezi independența. Luați masa împreună cu copiii. Asta îi ajută să te urmărească alături de ceilalți membri ai familiei, care mănâncă o varietate de alimente sănătoase, în timp ce vorbesc și petrec timp împreună.

Copiii nu ar trebui să privească în ecrane, în timp ce mănâncă, pentru că acest obicei predispune la obezitate. Este important să ajuți copiii să mănânce o varietate de alimente sănătoase, în locul celor procesate.

În cazul în care ai un copil mofturos, nu găti mese speciale pentru acesta. Dar încearcă să nici nu transformi masa într-un câmp de bătaie. În schimb, poți încerca :

  • Arată-le cum să-și facă singuri o farfurie, care să conțină alimente cu diferite culori.
  • Du-l la magazinul alimentar să aleagă un produs pe care ar vrea să îl încerce.
  • Invită-l să vă ajute să pregătiți mâncarea.
  • Lasă-l să experimenteze amestecuri cu diferite alimente. 
  • Oferă gustări din ceea ce mănâncă toți ceilalți.

Cum să disciplinezi un copil

Atunci când vine vorba despre disciplina copiilor mici trebuie să fii răbdătoare și consecventă. Asta înseamnă cu va trebui să exprimi și să aplici aceleași reguli tot timpul. Pauzele (time outs) funcționează foarte eficient pentru unii copii, dar și părinții ar putea avea nevoie de ele, mai ales că mulți părinți sunt supuși mereu stresului .

O altă tehnică bună este distragerea atenției. Ideea pe care trebuie să o transmiți este aceea că nu-ți place comportamentul și de aceea îl corectezi. Dar trebuie să asiguri copilul că îl iubești în continuare, chiar dacă a făcut ceva care nu-ți place.

Mizează mai mult pe laude decât la pedepse. Disciplina fizică, cum ar fi lovirea și bătaia, tinde să producă un comportament agresiv la copii. Este mult mai eficient să folosești un sistem prin care pot câștiga privilegii, decât să le piardă ca pedeapsă. De exemplu, oferă-i timp pentru a viziona un film. Atunci când lauzi comportamentul pozitiv, copiii au tendința să îl repete.

Oricât de mult îți iubești copilul, învață să pui limte și să spui „nu“ atunci când este cazul, chiar dacă se va supăra pe tine. Astfel va știi că există reguli și, de asemenea, și consecințe.

Când dorim să corectăm un comportament negativ poți spune:

„Este în regulă să nu-ți placă fratele sau colegul tău de clasă, dar nu să-l lovești.“

„Este în regulă să te simți furios sau frustrat, dar fii corect.“

Apeciază-ți copilul ori de câte ori reușește reușește să se controleze emoțiile negative. Și, nu uita, în cazul în care ți-ai pierdut pierdut controlul sau te-ai comportat urât cu copilul, cere-ți scuze.  

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O mamă care își ține bebelușul în brațe
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide