Reclamă

Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata

Sindromul Pica este o tulburare de alimentație, frecventă la copii și în cazul anumitor afecțiuni, care presupune înghițirea, în mod compulsiv, de produse nealimentare. Copiii mici pun adesea în gură obiecte nealimentare (iarba, furnici sau jucării) pentru că sunt curioși în legătură cu lumea din jurul lor. Însă, sindromul Pica este deosebit de periculos pentru că pot fi ingerate anumite lucruri extrem de toxice pentru organism.

O fotografie cu un bebeluș care mănâncă nisip, utilizată pentru a ilustra sindromul Pica
Sindromul Pica este mai frecvent la copiii care trăiesc în situații socio-economice scăzute / Shutterstock

Persoanele cu Sindromul Pica se simt adesea jenate sau rușinate de această afecțiune. Din această cauză, de cele mai multe ori, acestea nu caută tratament, deși există.

Ce este sindromul Pica

Pica este o tulburare de alimentație în care o persoană mănâncă în mod compulsiv lucruri care nu sunt alimentare și care nu au nicio valoare nutritivă. În funcție de momentul și motivul pentru care o persoană face acest lucru, sindromul Pica poate fi normal și inofensiv. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Conform kidshealth.org, acest sindrom poate apărea la oricine, la orice vârstă, dar tinde să apară la trei grupuri specifice de persoane:

 • Copiii mici, în special cei sub 6 ani.
 • Persoanele însărcinate.
 • Persoanele cu anumite afecțiuni mentale, în special tulburarea de spectru autist, dizabilități intelectuale sau schizofrenie.

Produse nealimentare consumate frecvent

Persoanele cu pica mănâncă adesea următoarele:

Reclamă
 • Cenușă
 • Pudră pentru copii sau pudră de talc
 • Cretă
 • Cărbune
 • Argilă, pământ sau pământ
 • Zaț de cafea
 • Coji de ouă
 • Fecale (rahat) de orice fel
 • Păr, sfoară sau ață
 • Gheață
 • Așchii de vopsea
 • Hârtie
 • Pietricele
 • Mâncare pentru animale de companie
 • Săpun
 • Lână sau pânză.

Cum te poate afecta sindromul Pica 

Pica este o afecțiune compulsivă, iar persoanele care o au le foarte greu să se controleze. Pentru persoanele care mănâncă lucruri cum ar fi gheața, un comportament comun în cazul unei femei însărcinate, sindromul este inofensiv. 

În funcție de ceea ce mănânci, pica îți poate deteriora dinții. De asemenea, poate duce la probleme periculoase chiar și atunci când mănânci lucruri care nu sunt toxice. Un exemplu este atunci când oamenii mănâncă păr (cunoscut sub numele de tricofagie), care poate rămâne blocat în tractul digestiv, provocând blocaje, rupturi ale intestinului sau alte probleme.

De asemenea, paraziții care trăiesc în sol pot infecta persoanele care mănâncă pământ sau argilă (geofagie). De asemenea, oamenii pot contracta boli dacă mănâncă fecale, în special fecale de animale de companie care pot conține paraziți sau alți germeni.

Simptomele sindromului Pica

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune preferă un singur tip de produs nealimentar pe care îl mănâncă.

Din această cauză, Pica poate cauza alte afecțiuni sau probleme, care au propriile seturi de simptome, printre care:

 • Anemie.
 • Ascariasis (infecție cu viermi rotunzi).
 • Constipație.
 • Dezechilibru electrolitic.
 • Ritmuri neregulate ale inimii (aritmii).
 • Intoxicație cu plumb.
 • Obstrucția/blocajul intestinului subțire și al intestinului gros.

Cauzele sindromului Pica

Experții nu știu exact de ce apare Pica, dar cercetătorii spun că anumiți factori cresc riscul de a o dezvolta. Aceștia includ: 

 • Comportamente culturale sau învățate. Anumite tipuri de Pica sunt comportamente comune, acceptate social în anumite culturi și religii. Un exemplu, la un un sanctuar religios, romano-catolic, din New Mexico, este obișnuit să se mănânce pământ. 
 • Stresul sau anxietatea. Pica ar putea fi o ieșire sau un mecanism de adaptare pentru persoanele cu aceste probleme.
 • Condiții de viață dificile în timpul copilăriei. Pica este mai frecventă la copiii care trăiesc în situații socio-economice scăzute. Unele explicații posibile includ faptul că pica este un mecanism de a face față situațiilor de abuz sau neglijare. De asemenea, ar putea fi un comportament de căutare a atenției, în special atunci când unul sau ambii părinți sunt absenți din viața copilului.
 • Deficiențe nutriționale. Persoanele care prezintă semne de sindrom Pica au adesea deficiențe de minerale sau de altă natură în alimentație. Deficiențele de fier, calciu și zinc sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii simt nevoia să mânânce produse nealimentare.
 • Condiții de sănătate mintală. Acestea includ afecțiuni pe care o persoană le-ar putea dezvolta spontan, afecțiuni pe care le-a avut la naștere din cauza unor perturbări în modul în care s-a dezvoltat în uter și tulburări genetice pe care le-a moștenit de la părinții săi.
 • Anumite medicamente. Sunt anumite medicamente care cresc riscul ca cineva să dezvolte sindromul Pica sau comportamente similare. 

Sindromul Pica: diagnostic

Diagnosticarea acestui sindrom necesită patru criterii, exceptând anumite situații menționate mai jos:

 • Timp. Diagnosticul presupune persistența consumului de obiecte sau substanțe fără valoare alimentară sau nutritivă timp de cel puțin o lună.
 • Dezvoltarea mentală. Aceasta înseamnă că o persoană s-a dezvoltat dincolo de un anumit punct din punct de vedere mental și ar trebui să știe să nu mănânce lucruri care nu sunt alimente sau nu au valoare nutritivă.
 • Fără factori sociali și culturali. Aceasta înseamnă că persoana nu are motive sociale sau culturale care să explice acest comportament.
 • Nu există condiții medicale sau de sănătate mintală. Acest lucru înseamnă că Pica nu se întâmplă din cauza altor afecțiuni.

Cum se tratează sindromul Pica

De obicei, la copii și persoanele însărcinate, acest sindrom dispare de la sine. În cazul copiilor cu dizabilități intelectuale (sau alte probleme care interferează cu învățarea), îndepărtarea obiectelor problematice și supravegherea sunt foarte importante.

Principala formă de tratament pentru sindromul Pica este terapia. Printre metode de terapie posibile se pot enumera:

 • Terapia aversivă ușoară. Această metodă implică învățarea persoanelor să evite comportamentele sindromului Pica folosind aversiuni ușoare (consecințe) pentru a învăța persoanele să evite obiectele nealimentare și pentru a consolida pozitiv comportamentele alimentare sănătoase.
 • Terapia comportamentală. Această metodă de terapie implică predarea unor mecanisme și strategii de a face față, pentru a o ajuta să își schimbe comportamentul.
 • Întărirea diferențială. Prin această metodă, oamenii învață să evite comportamentele sindromului Pica, prin concentrarea asupra altor comportamente și activități.
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care se plimbă singură pe stradă, cu un ursuleț în brațe
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide