Reclamă

Infecții cronice ale urechii la copii mici. Care sunt simptomele și când e cazul să mergi la medic cu copilul

Apariția unei infecții a urechii este destul de gravă și se poate complica foarte ușor dacă nu e tratată rapid. Infecțiile recurente ale urechii sunt însă ceea ce probabil nu vrei pentru copilul tău. Ai mai jos mai multe detalii despre infecții cronice ale urechii la copii mici și ce poți face ca ele să nu se agraveze.

Un bebeluș care se confruntă cu durere de ureche
Există mai multe tipuri de infecții ale urechii / Shutterstock

Stare agitată, rinoree, febră, mâncărime, durere, pierderea poftei de mâncare și dificultatea de a dormi sunt printre cele mai frecvente semne că urechea celui mic se confruntă cu o infecție.

Infecția cronică este diagnosticul pe care specialiștii îl pun după ce un copil continuă să aibă infecții ale urechii destul de des. Dacă și tu ești într-o astfel de situație, află mai multe din rândurile de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este mai exact o infecție a urechii

Există mai multe tipuri de infecții ale urechii. Printre cele mai frecvente se numără otita medie acută. Ea apare de obicei împreună cu o răceală sau o altă infecție a căilor respiratorii superioare, atunci când mucoasa trompei lui Eustachio se umflă și se blochează. Blocajul face ca lichidul să se acumuleze în urechea medie din spatele timpanului, care devine apoi un teren de reproducere pentru bacterii.

Durerea și pierderea temporară a auzului copilului se întâmplă din cauza lichidului blocat care exercită presiune asupra timpanului. Febra care apare este cauzată de infecția din urechea medie cu care se luptă corpul copilului.

Reclamă

Infecțiile urechii sunt una dintre cele mai frecvente boli în rândul copiilor. Nu numai că tuburile din urechile copiilor sunt mai scurte și mai mici, dar modul în care sunt înclinate face mai ușor ca lichidul să rămână blocat și să se acumuleze. Majoritatea copiilor au cel puțin o infecție a urechii până la 2 ani.

Când otitele devin infecții cronice ale urechii

Una sau două infecții ale urechii pe an sunt considerate normale de către specialiști. Cu toate acestea, dacă copilul are trei episoade de otită în șase luni sau patru într-un an, atunci specialiștii pot pune diagnosticul de infecție cronică a urechii.

De asemenea, este posibil ca copilul să mai aibă lichid care nu se elimină de la o infecție a urechii la alta.

Reclamă

Ce cauzează infecțiile cronice ale urechii

Specialiștii ORL nu au identificat cauza exactă a infecțiilor recurente ale urechii la copii, dar factorii pot crește riscul de apariție a acestora.

Copiii din colectivitate sunt expuși la mai mulți germeni și bacterii decât cei care nu merg la grădiniță.

Cercetările arată că copiii care cresc în jurul fumului de țigară au o incidență mai mare de infecții ale urechii. Nivelurile ridicate de poluare pot crește, de asemenea, riscul de infecții ale urechii.

Dacă există istoric familial de infecții ale urechii, copilul le poate moșteni. De asemenea, alergiile pot provoca inflamarea sau iritarea căilor respiratorii superioare și a trompelor lui Eustachie.

Băieții tind să aibă mai multe infecții ale urechii decât fetele, deși experții nu cunosc exact motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Copiii mai mici de 18 luni sunt mai predispuși la infecții ale urechii decât copiii mai mari, deoarece sistemul imunitar al bebelușilor și al copiilor mici este mai puțin dezvoltat și trompele lui Eustachie sunt mai mici.

Copiii care s-au născut prematur tind să aibă mai multe infecții ale urechii decât alți copii.

Vaccinarea antigripală și vaccinul pneumococic pot ajuta la prevenirea unor infecții ale urechii. Lipsa acestor vaccinuri poate duce la complicații ale urechii.

Care este tratamentul pentru o infecție a urechii

În ultimii ani, medicii au redus utilizarea antibioticelor pentru a trata orice infecție a urechii. Un motiv este că infecțiile urechii care sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii. În infecțiile virale, corpul nu răspunde oricum la antibiotice.

De asemenea, s-a dovedit de-a lungul timpului că cele mai multe infecții ale urechii dispar fără antibiotic după două sau trei zile, iar administrarea de prea multe antibiotice poate expune copilul riscului de a deveni rezistent la aceste medicamente puternice atunci când sunt cu adevărat necesare.

Pediatrii sugerează adesea paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii.

Uneori, totuși, sunt necesare antibiotice, mai ales atunci când infecția este severă, dar tratamentul este prescris de medic. Cel mai important este ca cel mic să primească un diagnostic corect.

Cum se tratează infecțiile cronice ale urechii

Medicii au metode diferite de tratare a infecțiilor cronice ale urechii. De obicei, prima linie de tratament atunci când un copil are o durere de ureche este urmărirea simptomelor sau antibioticul.

Dacă antibioticele nu reușesc să vindece infecția, iar durerea de ureche persistă sau e recurentă, medicii sugerează adesea drenarea chirurgicală a lichidului din ureche și ventilarea zonei cu ajutorul unor tuburi pentru a normaliza presiunea în urechea medie. Această procedură este efectuată de un medic ORL.

După aproximativ 12 luni, tuburile cad de obicei de la sine. Acestea ar trebui să ofere o soluție temporară până când copilul depășește perioada de a dezvolta infecții ale urechii.

Medicul ar putea sugera, de asemenea, îndepărtarea adenoidelor copilului, cunoscute și sub numele de polipi. Adenoizii sunt țesut limfatic situat în partea din spate a nasului în partea superioară a gâtului și pot bloca trompa lui Eustachio.

Te-ar mai putea interesa și
Mama curăță cu atenție urechile băiețelului
Cum să cureți urechile copilului mic
Cum să cureți urechile copilului mic
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Închide