Ținând cont de câteva aspecte, te poți asigura că sentimentele rănite, provocările periculoase și reproșurile de la întâlnirea de joacă nu vor afecta întâlnirile copilului de vârstă școalară.
Lucruri de care să ții cont pentru întâlnirile de joacă pentru copiii mai mari
Pentru ca o întâlnire de joacă să fie cât mai reușită, trebuie să ții cont de câteva aspecte. În primul rând acestea trebuie să fie organizate cu voia copilului și niciodată atunci când are o dispoziție proastă.
Lasă-l să aleagă
La această vârstă, copiii încep să planifice timpul pe care îl petrec împreună cu alți copii la școală. Asta include cu cine vor lua prânzul și cu cine se vor întâlni în timpul pauzei. Așa că este logic să îți lași copilului de vârstă școlară o oarecare libertate atunci când vine vorba de organizarea întâlnirilor de joacă.
Cu cât intervii mai puțin în procesul de planificare, cu atât copilul va simți mai mult control asupra lumii sale sociale și cu atât mai mult va învăța să fie o gazdă amabilă. Așa că, oferă-i opțiuni cu privire la cine să invite, când să facă întâlnirea și ce vor face copiii.
Păstreză un număr limitat de invitați
Trei copii pot fi cu adevărat prea mulți când vine vorba de întâlniri de joacă, spune Sara Wilford, expert în educația copiilor mici la Sarah Lawrence College din Bronxville, New York. În schimb, încearcă să limitezi întâlnirile de joacă la un singur prieten. În caz contrar, este prea ușor pentru cel de-al treilea copil să se simtă exclus.
Când copilul invită mai mulți prieteni, încearcă să formezi un grup de patru, astfel încât copiii să se poată împărți în perechi. Dacă nu-ți place ideea de a vedea atât de mulți copii acasă, aranjează o întâlnire la un loc de joacă sau în parc.
Ai grijă la timp
O oră este suficientă pentru o primă vizită, iar două ore sunt suficiente pentru întâlnirile de după școală, spune Lisa Church, profesoară din Hollidaysburg, Pennsylvania, autoarea cărții Everyday Creative Play. Așteaptă până când copiii sunt prieteni buni, înainte de a încerca vizite mai lungi, în weekend sau peste noapte.
Informează-te despre mâncare
Pentru că invitatul va petrece câteva ore jucându-se cu copilul tău, va trebui să fii pregătită cu niște gustări. Asigură-te că îi întrebați părinții despre orice potențiale alergii alimentare, sensibilități sau preferințe.
Protocolul de joacă
Nu permite ca cei mici să-și petreacă împreună timpul stând în fața ecranelor. Întâlnirile de joacă îi pot ajuta pe copii să își perfecționeze abilitățile sociale, lucru greu de făcut atunci când se uită fix la un ecran. Păstrează emisiunea sau jocul pentru perioada de relaxare de după întâlnire și planifică activități pe care copiii le pot face împreună. Anunță din timp părinții invitaților, precum și propriul copil despre această politică de interzicere a ecranelor.
Stabilește limite
Pe măsură ce copiii cresc și devin mai aventuroși. S-ar putea să fie nevoie să limitezi în mod clar zona lor de joacă. De exemplu, poate dorești să le spui că este bine să se joace în curtea din spate, dar nu este permisă aruncarea la coș pe alee, decât dacă ești prezentă.
Lăsă copiii să aleagă ce să facă
Planifică două sau trei activități, care crezi că ar putea să le placă copiilor, sugerează Lisa Church, dar nu insista să le faci când copiii se descurcă singuri. Acest lucru nu va face decât să agite un copil. Acesta va simți că te intervii în timpul special de joacă cu un prieten.
Fiți pregătită pentru „pauză“
Pe lângă faptul că ai la îndemână câteva gustări sănătoase, este bine să te gândești și la o activitate mai liniștită. Asta în cazul în care copiii se agită prea tare sau încep să se certe. Sara Wilford sugerează să coaceți fursecuri sau să citiți o carte împreună, să faceți o scurtă excursie afară sau arts-and-crafts.