Reclamă

Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Acesta e un subiect discutat intens în toate cărțile de parenting modern. Cum pot fi ghidați cei mici astfel încât conținutul pe care îl primesc prin intermediul ecranelor să fie considerat o activitate educativă a explicat chiar invitata noastră.

Iulia Stănescu și Laura Cosoi, în haine elegante, în platoul DePărinți.ro
Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane / DePărinți.ro
Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Iulia Stănescu e consultant în digital marketing și educație, coordonator al agenției DiFine Social, coorganizator al evenimentul SocialPedia și trainer social media. Ea are o experiență de 17 ani în comunicare și educație digitală.

Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane

Potrivit Iuliei, „social media nu este un monstru”, are și părți bune. Cu toate acestea, platformele sociale pot ascunde și o mulțime de pericole. Din păcate, dacă un copil are acces la tehnologie de la o vârstă fragedă, el nu are cum să le perceapă ca pe niște pericole, nu are cum să fie conștient de ele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum facem să avem un control asupra vieților copiilor noștri în era digitală?
-Putem să facem tot ce ține de noi având în vedere că social media, digitalul, device-urile sunt aici ca să rămână. Trebuie mereu să ne gândim la asta. Facebook a apărut în România acum aproape 20 de ani. De atunci au apărut alte rețele sociale, TikTok, Instagram și vor mai apărea. Tot ce putem noi să facem este să ne asigurăm că cei mici și adolescenții folosesc social media, mediul digital, device-urile într-un mod responsabil. Trebuie să avem grijă să le povestim despre lucrurile bune, dar și mai puțin bune care se pot întâmpla în digital.

-Cum ajungem să le explicăm copiilor de aceste pericole?
-Cred că în primul rând începe cu educația părinților și a copiilor. Avem tendința să discutăm despre ce fac copiii sau ce facem noi cu copiii. Dar înainte de asta e nevoie să ne educăm și noi separat ca să putem să fim conștienți de tot ce se întâmplă în mediul online. Să citim mai mult despre fiecare platformă. Informațiile sunt pe tot felul de site-uri de specialitate, dar informații se găsesc și pe site-urile și blogurile platformelor sociale. Inclusiv informații despre cum se pot configura aplicațiile pentru copii, pentru ca cei mici să poată utiliza în siguranță platformele.

Site-urile de specialitate care dețin astfel de informații sunt Socialinsider, Social Media Examiner. Cel mai important pas este însă să reținem că deși aceste aplicații susțin că iau măsuri de fiecare dată când „copilul deraiază”, nu se prea întâmplă. În mediul digital cel mai mare pericol este că „oricine poate să fie oricine”.

Iulia Stănescu oferă cursuri de educație digitală pentru copii

La cursurile ei de educație digitală, Iulia le explică copiilor prin intermediul poveștilor cum să folosească corect și într-un mod inteligent media digitală. Tot la aceste cursuri, cei mici sunt încurajați să vorbească cu părinții despre ceea ce văd și li se întâmplă în social media.

-Când este copilul pregătit din punct de vedere emoțional și psihic să primească acces la ecrane?
-Cât mai târziu ca vârstă. Mai târziu de 3 ani. Realitatea este însă că mulți copii au deja conturi în social media de la 6 ani, făcute de părinți.

Reclamă

-Cât e normal să se uite un copil la ecrane în timpul unei zile?
-Aș zice că nu mai mult de o oră pe zi. De cele mai multe ori e bine să primească acces după ce au terminat temele. Sau după o activitate cu familia, dar nu înainte de culcare.

-În ce capcane pot să cadă preadolescenții în relația cu device-urile?
-Preadolescenții petrec foarte mult timp pe YouTube și pe Roblox. Cred că tot comunicarea e cheia, ea ajută foarte mult. Am avut copii la cursuri care urmăreau YouTube strict pentru pasiunile lor.

Problema apare atunci când copiii urmăresc conținut nepotrivit pe platformele sociale doar ca să fie celebri și să aibă bani. „Asta văd pe platforme și sunt vrăjiți de această perspectivă. Ei văd că poți să câștigi bani făcând asta”.

-Cum facem ca părinții să înțeleagă capcanele acestor platforme, care pot face mai mult rău decât bine?
-Există oricând varianta controlului parental pe telefoane, pe device-uri și le spunem copiilor de el. Le poți limita accesul la internet. Poți inclusiv să vezi unde sunt copiii în orice moment, câtă baterie mai au la telefon, dacă mai sunt membrii ai familiei în jurul lor. Poți chiar să le citești mesajele, deși e un pic mai delicat.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Cât de mult „ai dreptul” să verifici activitatea copilului tău din mediul online

Deși Iulia a spus de această posibilitate de a verifica ce vorbește copilul tău cu altcineva, tot ea a punctat că nu este ceva etic. Cel mai bine ar fi ca legătura dintre tine și copil să fie una bună și ca micuțul să vină la tine să spună dacă cineva îi scrie un mesaj care merită o discuție în jurul lui.

Încrederea este un punct cheie în relația dintre un părinte și copilul său. Deși tehnologia ne oferă o mulțime de posibilități prin care putem controla ce fac copiii în mediul online, cea mai bună soluție ca cei mici să nu se pună în pericol este să discute cu adulții și să înțeleagă diferența dintre ce e bine și ce nu pentru ei. Acesta este cel mai real control.

-Există beneficii ale jocurilor online asupra copiilor? Care e vârsta la care pot primi acces la ele?
-Copiii folosesc Roblox, care este o platformă de jocuri unde au misiuni în echipe sau singuri, interacționează cu alți jucători. Roblox are și control parental. Sigur, ca pe orice platformă pot apărea bullying-ul și hate-ul. Vârsta recomandată pentru acest joc este după 7 sau 8 ani.

Cum afectează platformele sociale procesul de scriere al copiilor

Partea cea mai importantă este că cei mici trebuie să înțeleagă că nu trebuie să răspundă la provocările pe care le primesc din mediul online. Ei nu trebuie nici să răspundă sau să dea click pe link-uri primite de la persoane necunoscute. Dacă se întâmplă acest lucru, pot pierde acces la contul de Google al lor, dar și la cel al părinților. Li se pot fura din telefon foarte ușor o mulțime de date cu caracter personal.

-De ce WhatsApp e nociv pentru copii?
-Nu aș spune că e nociv pentru că e un mod prin care comunică cu prietenii lui, dar e un mijloc prin care poate să primească și mesaje de tip spam în care să dea click pe diverse link-uri. De asemenea, dacă numărul de telefon ajunge cumva online, copiii pot fi contactați de diverse persoane. Comunicarea scrisă în astfel de platforme de la o vârstă mică afectează modul lor de a scrie dincolo de ecrane, pe tabla de la școală de exemplu.

Care sunt semnele ce indică că un copil „nu are o relație bună cu gadget-urile”

Iulia Stănescu a menționat că părinții pot vedea ușor că relația copilului cu device-urile nu este un benefică. Aceste schimbări se reflectă în dorința de a petrecere mai mult timp pe device-uri, în stările copilului. În faptul că vrea să știe mai multe despre oamenii din mediul online sau diverse site-uri. Cel mai bine în acest moment ar fi ca părintele și copilul să discute pentru ca adultul să poată afla de unde vin toate aceste curiozități sau îngrijorări.

Deși poate părea că device-urile nu aduc cele mai multe beneficii în dezvoltarea unui copil, în încheierea interviului, Iulia Stănescu a punctat că fără ajutorul lor copilul nu și-ar mai primi atât de repede informațiile de care are nevoie. Copiii pot folosi internetul în scop educativ, pot interacționa cu copii din alte colțuri ale lumii pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare. Pot învăța limbi străine, pot învăța să facă diferența între conținutul bun și cel rău.

-E bine să facem detox de gadget-uri?
-Da, chiar e recomandat. Timpul offline a devenit o raritate în momentul acesta. Atunci când nu mai ești expus continuu la lucruri care te pot influența, nu te mai încarci cu ele.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide