Poți prepara ouăle într-o mulțime de feluri. Fie că preferi ouăle fierte, prăjite sau ouăle poșate, copilul tău se va bucura la final de un preparat gustos, sănătos și hrănitor.
Nutriționiștii recomandă introducerea ouălor în dieta copilului într-un mod treptat și echilibrat. Acest lucru se recomandă din cauza alergiilor alimentare care pot apărea în timp.
Ouăle în alimentația copilului
Dacă ai început deja procesul de diversificare și ai discutat cu medicul tău pediatru, atunci nu ar trebui să ai motive de îngrijorare.
Ouăle pot fi incluse într-o mulțime de preparate delicioase. Acestea pot fi servite la micul dejun, prânz și chiar și cină. Un singur ou poate conține în jur de 70 de calorii și 6 grame de proteine.
Gălbenușul conține cele mai multe beneficii pentru organism. Un singur gălbenuș poate conține 250 de miligrame de colină, necesară pentru buna funcționare a celulelor. Colina îmbunătățește, de asemenea, buna funcționare a ficatului.
Un singur ou este bogat în B12 și folați, fosfat, dar și seleniu.
Cu toate acestea, specialiștii de la Parents.com recomandă să fiia tentă atunci când introduci ouăle în alimentație deoarece se numără printre alimentele comune care pot provoca alergie. Pediatrii recomandă să le oferi copiilor ouă după vârsta de un an.
Gălbenușul ouălor nu conține proteine asociate cu reacția alergică. Albușul, pe de altă parte, conține proteine care pot produce reacții alergice.
Dacă copilul tău ești alergic la ouă, acest poate experimenta o serie de simptome. Specialiștii susțin că introducerea ouălor devreme în alimentație pot cauza mai târziu potențiale alergii.
Semne ale unei posibile alergii
Atunci când o persoană are alergii alimentare, corpul va indica acest lucru. Alergiile la ouă apar din cauza sistemului imunitar care nu este dezvoltat complet.
Dacă sistemul imunitar nu răspunde bine la proteinele din ouă, atunci pot apărea reacții alergice. Reacțiile alergice pot afecta pielea, sistemul digestiv, respirator și cardiovascular.
Simptomele includ: eczeme, amețeli diaree, vomă, crampe musculare, balonare, creșterea ritmului cardiac și multe altele. Severitatea simptomelor poate depinde de la un copil la altul.
Cel mai bine este să contactezi un medic specialist imediat ce observi o posibilă reacție alergică.
Cum introduci ouăle în alimentația copilului
Specialiștii de la Healthline recomandă să introduci ouăle în alimentația copilului după vârsta de 7 luni. Copilul tău ar trebui să consume într una și două lingurițe de proteine pe zi.
Înainte de a introduce ouăle în alimentația copilului, specialiștii recomandă să te consulți cu medicul tău pediatru. Acesta va putea decide dacă este un moment potrivit sau dacă cel mic va consuma ouă mai târziu.
După ce copilul tău a consumat ouă, specialiștii recomandă să aștepți cel puțin patru zile înainte de a introduce un aliment nou în dieta sa.
În felul acesta vei putea observa dacă cel mic are o reacție alergică la ou. Nutriționiștii spun că cel mai bine este să-i oferi celui mic mai întâi gălbenușul.
Ouăle pot fi fierte sau gătite sub formă de omletă. După ce copilul tău a împlinit vârsta de un an, atunci poți încerca să-i oferi și albușul. În felul acesta vei reduce semnificativ posibilitatea ca acesta să dezvolte ore reacție alergică, spun cei de la Healthline.com.