Îngrijirea dentară adecvată începe de la o vârstă fragedă, și perierea dinților la copii este unul dintre obiceiurile esențiale pe care micuții trebuie să le dezvolte pentru a-și menține un zâmbet sănătos. Învățarea și încurajarea copiilor să se perieze în mod regulat reprezintă o investiție în sănătatea lor orală pe termen lung.
Perierea dinților copilului ar trebui să înceapă atunci când erup primii dinți. De fapt, specialiștii recomandă ca perierea să aibă loc înainte ca micuțul să aibă dinți, cu ajutorul unei lavete moi cu care să-i ștergi ușor gingiile. După ce copilului i-au apărut câțiva dinți, poți folosi o periuță de dinți moale, umezită cu apă. Mai târziu, poți începe să-i periezi dinții și cu pastă de dinți. Atenție, stomatologii recomandă ca părinții să-și ajute copiii să se spele pe dinți până în jurul vârstei de 9 ani.
De ce este importantă perierea dinților la copii
Cel mai bun mod de a îndepărta placa bacteriană, o peliculă subțire, lipicioasă și plină de bacterii, de pe dinți și gingii este să speli dinții copilului în mod regulat și corect. Iar pe lângă asta, periajul ajută și la prevenirea anumitor probleme în sănătatea orală.
Prevenirea cariilor
Perierea regulată a dinților ajută la eliminarea resturilor de mâncare și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, reducând astfel riscul apariției cariilor dentare.
Menținerea gingiilor sănătoase
Perierea corectă împiedică inflamația gingiilor și previne sângerările gingivale.
Prevenirea respirației mirositoare
Chiar și copiii se pot confrunta cu respirație mirositoare, dar și cu placă bacteriană. De aceea, e important ca periajul să se efectueze corect și regulat.
Ce tehnică de periaj să-l înveți pe copil
În general, majoritatea dentiștilor recomandă o tehnică circulară pentru periaj. Aceasta include periajul doar a unui grup mic de dinți, acoperind treptat întreaga gură.
Pasul 1: Așază periuța lângă dinți, la un unghi de 45 de grade.
Pasul 2: Periază delicat doar un grup mic de dinți (într-o mișcare circulară) până când întreaga gură este acoperită.
Pasul 3: Periază partea exterioară a dinților, interiorul dinților și suprafețele de mestecat.
Pasul 4: Periază ușor limba pentru a elimina bacteriile și a împrospăta respirația.
Pasul 5: Repetă pașii de la unu la patru de cel puțin două ori pe zi, în special după mese și gustări
Sfaturi pentru perierea dinților la copii
Folosește o periuță de dinți cu peri moi, special concepută pentru copii. Perii moi previn deteriorarea smalțului și a gingiilor sensibile.
Cumpără-i o pastă de dinți adecvată. Pentru copiii sub 2 ani, alege o pastă de dinți fără fluor. Pentru cei peste 2 ani, alegeți paste de dinți cu o cantitate de fluor adaptat vârstei lor.
Învață copilul să perieze dinții corect, folosind mișcări delicate de periaj în cerc. Stai lângă el când se spală pe dinți pentru a te asigura că nu înghite pastă de dinți.
Oferă-i un exemplu pozitiv în acest sens și asigură-te că te vede în momentul în care te speli pe dinți.
Perierea dinților la copii este un pas important în menținerea sănătății orale. Cu răbdare și încurajare, copilul va căpăta o rutină sănătoasă de spălare a dinților.