Dacă această situație are loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină este definită ca ruptura prematură de membrane. Riscurile sunt crescute, atât pentru mamă cât și pentru copil. Infecțiile pot afecta viața amândurora, astfel că medicul ginecolog va ști imediat ce proceduri trebuie să urmeze în acest sens.
Ruptura prematură de membrane
Aproape de data limită a sarcinii, ruptura membranelor are loc în mod natural pentru a forța nașterea. Înainte de termen acest eveniment are loc din cauza unei infecții care s-a instalat în uter. Printre alți factori care determină ca sarcina să fie astfel pusă în pericol se numără: factorii socio-economici ( atunci când viitoarea mamă nu primește îngrijirea necesară pe parcursul celor 9 luni de sarcină), boli cu transmitere sexuală ( chlamydia sau gonorrea), nașterii premature în trecut, sângerări vaginale, fumatul în timpul sarcinii sau alte cauze care nu pot fi descoperite atât de ușor.
Este un factor de risc ce nu trebuie pierdut. Bebelușul se poate naște cu doar câteva zile după ce a avut loc ruperea membranelor și poate dezvolta infecții, arată clevelandclinic.org. Un alt risc major constă în complicația severă numită corioamniotita. Semnele acesteia sunt temperatura crescută asociată cu nivelul crescut de celule albe, durere abdominală sau durere la urinare.
Alte complicații constau în modificarea localizării placentei, compresia cordonului ombilical, naștere prin cezariană sau infecții care apar după naștere.
Care sunt simptomele ruperii premature a membranelor
Atunci când vorbim despre ruperea apei este foarte dificil să îți dai seama dacă este vorba despre o scurgere vaginală sau pur și simplu nevoia de a merge la toaletă nu a mai putut fi reținută. Printre cele mai comune simptome se numără scurgerea unui fluid din vagin și senzația constantă de ud.
Specialiștii susțin că poți să descoperi foarte ușor dacă este vorba despre ruperea prematură a membranelor dacă folosești hârtie de toaletă. Aceasta trebuie așezată pe lenjeria intimă și în cazul în care este vorba despre un lichid fără miros și culoare, atunci este cazul să contactezi medicul specialist. Dacă are miros și culoare, atunci cel mai probabil vorbim despre urină, arată rochester.edu. De asemenea, dacă ești nesigură pe ceea ce se întâmplă, contactează medicul care se ocupă de sarcina ta.
Cum este diagnosticată ruperea prematură a membranelor
Pe lângă un cosult medical complet și o istorie a tuturor examinărilor anterioare, ruperea prematură a membranelor poate fi detectată în mai multe feluri. Examinarea cervixului poate determina de unde anume apare scurgerea. Testarea pH-ului ( acid sau alcalin) fluidului contează de asemenea în acest caz, dar și testul cu ultrasunete ori investigația la microscop.
Dacă este vorba despre ruperea prematură a membranelor, doctorul poate solicita internarea în spital până la naștere. Tratamentul necesar depinde de o serie de factori, inclusiv vârsta gestațională, simptome sau infecțiile pe care viitoarea mamă le poate avea. De asemenea, istoricul general al stării de sănătate este foarte important.
Toleranța în cazul anumitor medicamente, proceduri sau terapii, opiniile sau preferințele pacientelor vor fi de luat în considerare de către medicul specialist. Alte tratamente pot include monitorizarea în cazul unor infecții și antibiotice pentru prevenirea acestora.
Cum poate fi prevenită ruperea prematură a membranelor
Cu toate că viitoarele mămici și-ar dori să prevină această situație, specialiștii susțin că nu se poate. Are totuși o legătură strânsă cu fumatul pe toată durata sarcinii. Limitarea țigărilor sau chiar stoparea fumatului vine în ajutor.
Istoricul de sănătate general, dar și o asociere cu complicații ale unor sarcini trecute poate duce la ruperea prematură a membranelor în timpul sarcinii. Nașterea naturală este posibilă după ce are loc acest eveniment.