Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină. Ce ar trebui să faci și la ce ar trebui să renunți

Atunci când vrei să rămâi însărcinată, ar trebui să iei în considerare și câteva schimbări legate de stilul de viață. Acestea te vor ajuta să te asiguri că starea ta de sănătate este cât mai bună. Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, fără să te sperii. Trebuie să te gândești că este o perioadă la care renunți la anumite lucruri, pentru a te asigura că ai o sarcină sănătoasă.

Tânără care dorește să rămână însărcinată are o cămașă albastră cu dungi albe, ține în mână o furculiță și mănâncă salată dintr-un bol alb, care are pe lângă el niște legături de ceapă, mere, nuci, avocado și 3 sticle cu sucuri de fructe, ilustrând pregătește-ți corpul pentru o sarcină
Pregătește-ți corpul pentru o sarcină făcând teste de sânge, un screening cervical și renunțând la fumat și alcool / Shutterstock

Renunțarea la alcool și fumat, dar și o greutate corporală sănătoasă, înainte de a concepe, îți pot crește șansele de a râmâne însărcinată. În plus, toate acestea te vor pregăti pentru o sarcină sănătoasă.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu o dietă sănătoasă

Adoptă o dietă echilibrată și încearcă să menții o greutate corporală care se încadrează în reperele pe care medicul ți le poate oferi. Acesta poate să îți calculeze indicele de masă corporală (știind înălțimea și greutate). Conform, babycentre.co.uk, un indice de masă corporală între 19 și 25 îți poate îmbunătăți șansele de a concepe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Femeile care sunt subponderale înainte de sarcină sunt mai predispuse să aibă copii prematuri, cu greutate mică la naștere. În plus, sunt mai predispuse să aibă un avort spontan timpuriu. Pe de altă parte femeilor cu o greutate corporală ridicată le este mai greu să conceapă: Mai mult, pot avea complicații pe timpul sarcinii.

Încearcă să mănânci cât mai sănătos, păstrând cele trei mese principale și două gustări. Adaugă în meniu cât mai multe fructe și legume, dar și proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, renunțând la fumat și alcool

Dacă fumatul și consumul de alcool făceau parte din stilul tău de viață, află că trebuie să renunți la ele. Ele pot cauza probleme grave de sănătate pentru copilului și cresc riscul de avort spontan.

Renunțarea la acestea ar trebui să se facută cu cel puțin trei luni înainte de a concepe. Acest lucru asigură că ai corpul detoxifiat. Renunțarea la fumat poate fi destul de dificilă, dar ai posibilitatea de a cere ajutorul unui medic.  

Și alcoolul trebuie evitat complet, mai ales că nicio cantitate de alcool nu este sigură în timpul sarcinii. În plus, cu cât bei mai mult, cu atât crește riscul ca bebelușul să aibă probleme de sănătate pe termen lung.

Reclamă

Ce te-ar putea întreba medicul  

Dacă te decizi să faceți un control înainte de sarcină, medicul ginecolog te-ar putea întreba următoarele:

  • Dacă ai probleme cu menstruația.
  • Care este starea ta de sănătate.
  • Care este data ultimului test Papanicolau.
  • Dacă locul de muncă implică lucrul cu substanțe periculoase.

În plus, l-ar ajuta să știe dacă ai afecțiuni precum: diabet, astm, tensiune arterială ridicată, epilepsie, probleme tiroidiene, cardiace sau de sănătate mintală. De asemenea, este important să-i comunici medicului  dacă există afecțiuni genetice în familie.  

În cazul în care ai folosit contraceptive, fertilitatea ar trebui să apară destul de repede. De asemenea, nu ar trebui să afecteze timpul necesar pentru a concepe. Însă, în cazul în care ai folosit injecția contraceptivă, poate dura până la un an de la ultima injecție pentru ca nivelul de fertilitate să revină la normal.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină: analize necesare

Ca să te asiguri că sănătatea nu-ți face probleme în a concepe, cel mai bine ar fi să-ți faci niște teste. Printre testele pe care medicul ți le-ar putea recomanda se numără:

Profilul TORCH

Poți face profilul TORCH, care cuprinde cele mai importante teste prenatale, care ar putea afecta embrionul și femeia însărcinată, ducând la avort spontan, moartea fătului sau pot apărea diferite malformații.

Acest profil poate verifica următoarele boli infecțioase: toxoplasmoza, sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul și infecţia cu virusul herpes simplex.

În plus, ar fi bine să mai adaugi și alte câteva teste de depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Printre acestea ar fi chlamydia, gonoreea și HIV-ul, chiar dacă nu ai niciun simptom. Netratate, pot cauza probleme de fertilitate și complicații în timpul sarcinii.

Screeningul cervical

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu ajutorul sceeningului cervical. Dacă în ultimul an nu ai făcut un test Papanicolau și HPV, medicul te va sfătui să îl faci cât mai curând posibil, înainte de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii, screeningul ar putea fi influențat de modificările naturale ale colului uterin. Acest lucru poate face ca rezultatele să fie dificil de interpretat.

Teste de sânge

De asemenea, în cazul în care medicul ar putea să te suspecteze de probleme cu fierul sau cu glucoza, îți va recomanda teste pentru depistarea anemiei și a predispoziției de a dezvolta dibet de sarcină.

Suplimente pentru a concepe

Ideal, ar fi să iei acid folic cu trei luni înainte de a concepe. Acesta are un rol important în a reduce riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De aceea, este foarte important să ai suficient acid folic în primele săptămâni de sarcină. Atunci se dezvoltă creierul și sistemul nervos al bebelușului. Unele femei, care prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu un defect de tub neural, au nevoie de o doză mai mare de acid folic. Pentru asta ar trebui să vorbești cu medicul ginecolog.  

În plus, pregătește-ți corpul pentru o sarcină luând vitamina D. Această vitamină ajută la o bună dezvoltare a sistemului osos al copilului.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă spală legumele
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
O mămică care mănâncă o felie de tort cu ciocolată
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
O femeie care pregătește gustări sănătoase pentru femeile însărcinate
Gustări sănătoase recomandate pentru femeile însărcinate. Cum să-ți potolești poftele în această perioadă
Gustări sănătoase recomandate pentru femeile însărcinate. Cum să-ți potolești poftele în această perioadă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță care stă pe vasul de toaletă și are hârtie igienică în mână
06:12
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
05:36
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Închide