Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină. Ce ar trebui să faci și la ce ar trebui să renunți

Atunci când vrei să rămâi însărcinată, ar trebui să iei în considerare și câteva schimbări legate de stilul de viață. Acestea te vor ajuta să te asiguri că starea ta de sănătate este cât mai bună. Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, fără să te sperii. Trebuie să te gândești că este o perioadă la care renunți la anumite lucruri, pentru a te asigura că ai o sarcină sănătoasă.

Tânără care dorește să rămână însărcinată are o cămașă albastră cu dungi albe, ține în mână o furculiță și mănâncă salată dintr-un bol alb, care are pe lângă el niște legături de ceapă, mere, nuci, avocado și 3 sticle cu sucuri de fructe, ilustrând pregătește-ți corpul pentru o sarcină
Pregătește-ți corpul pentru o sarcină făcând teste de sânge, un screening cervical și renunțând la fumat și alcool / Shutterstock

Renunțarea la alcool și fumat, dar și o greutate corporală sănătoasă, înainte de a concepe, îți pot crește șansele de a râmâne însărcinată. În plus, toate acestea te vor pregăti pentru o sarcină sănătoasă.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu o dietă sănătoasă

Adoptă o dietă echilibrată și încearcă să menții o greutate corporală care se încadrează în reperele pe care medicul ți le poate oferi. Acesta poate să îți calculeze indicele de masă corporală (știind înălțimea și greutate). Conform, babycentre.co.uk, un indice de masă corporală între 19 și 25 îți poate îmbunătăți șansele de a concepe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Femeile care sunt subponderale înainte de sarcină sunt mai predispuse să aibă copii prematuri, cu greutate mică la naștere. În plus, sunt mai predispuse să aibă un avort spontan timpuriu. Pe de altă parte femeilor cu o greutate corporală ridicată le este mai greu să conceapă: Mai mult, pot avea complicații pe timpul sarcinii.

Încearcă să mănânci cât mai sănătos, păstrând cele trei mese principale și două gustări. Adaugă în meniu cât mai multe fructe și legume, dar și proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, renunțând la fumat și alcool

Dacă fumatul și consumul de alcool făceau parte din stilul tău de viață, află că trebuie să renunți la ele. Ele pot cauza probleme grave de sănătate pentru copilului și cresc riscul de avort spontan.

Renunțarea la acestea ar trebui să se facută cu cel puțin trei luni înainte de a concepe. Acest lucru asigură că ai corpul detoxifiat. Renunțarea la fumat poate fi destul de dificilă, dar ai posibilitatea de a cere ajutorul unui medic.  

Și alcoolul trebuie evitat complet, mai ales că nicio cantitate de alcool nu este sigură în timpul sarcinii. În plus, cu cât bei mai mult, cu atât crește riscul ca bebelușul să aibă probleme de sănătate pe termen lung.

Reclamă

Ce te-ar putea întreba medicul  

Dacă te decizi să faceți un control înainte de sarcină, medicul ginecolog te-ar putea întreba următoarele:

  • Dacă ai probleme cu menstruația.
  • Care este starea ta de sănătate.
  • Care este data ultimului test Papanicolau.
  • Dacă locul de muncă implică lucrul cu substanțe periculoase.

În plus, l-ar ajuta să știe dacă ai afecțiuni precum: diabet, astm, tensiune arterială ridicată, epilepsie, probleme tiroidiene, cardiace sau de sănătate mintală. De asemenea, este important să-i comunici medicului  dacă există afecțiuni genetice în familie.  

În cazul în care ai folosit contraceptive, fertilitatea ar trebui să apară destul de repede. De asemenea, nu ar trebui să afecteze timpul necesar pentru a concepe. Însă, în cazul în care ai folosit injecția contraceptivă, poate dura până la un an de la ultima injecție pentru ca nivelul de fertilitate să revină la normal.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină: analize necesare

Ca să te asiguri că sănătatea nu-ți face probleme în a concepe, cel mai bine ar fi să-ți faci niște teste. Printre testele pe care medicul ți le-ar putea recomanda se numără:

Profilul TORCH

Poți face profilul TORCH, care cuprinde cele mai importante teste prenatale, care ar putea afecta embrionul și femeia însărcinată, ducând la avort spontan, moartea fătului sau pot apărea diferite malformații.

Acest profil poate verifica următoarele boli infecțioase: toxoplasmoza, sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul și infecţia cu virusul herpes simplex.

În plus, ar fi bine să mai adaugi și alte câteva teste de depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Printre acestea ar fi chlamydia, gonoreea și HIV-ul, chiar dacă nu ai niciun simptom. Netratate, pot cauza probleme de fertilitate și complicații în timpul sarcinii.

Screeningul cervical

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu ajutorul sceeningului cervical. Dacă în ultimul an nu ai făcut un test Papanicolau și HPV, medicul te va sfătui să îl faci cât mai curând posibil, înainte de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii, screeningul ar putea fi influențat de modificările naturale ale colului uterin. Acest lucru poate face ca rezultatele să fie dificil de interpretat.

Teste de sânge

De asemenea, în cazul în care medicul ar putea să te suspecteze de probleme cu fierul sau cu glucoza, îți va recomanda teste pentru depistarea anemiei și a predispoziției de a dezvolta dibet de sarcină.

Suplimente pentru a concepe

Ideal, ar fi să iei acid folic cu trei luni înainte de a concepe. Acesta are un rol important în a reduce riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De aceea, este foarte important să ai suficient acid folic în primele săptămâni de sarcină. Atunci se dezvoltă creierul și sistemul nervos al bebelușului. Unele femei, care prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu un defect de tub neural, au nevoie de o doză mai mare de acid folic. Pentru asta ar trebui să vorbești cu medicul ginecolog.  

În plus, pregătește-ți corpul pentru o sarcină luând vitamina D. Această vitamină ajută la o bună dezvoltare a sistemului osos al copilului.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care stă pe canapea si are în spatele ei o doula care îi face masaj
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide