Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină. Ce ar trebui să faci și la ce ar trebui să renunți

Atunci când vrei să rămâi însărcinată, ar trebui să iei în considerare și câteva schimbări legate de stilul de viață. Acestea te vor ajuta să te asiguri că starea ta de sănătate este cât mai bună. Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, fără să te sperii. Trebuie să te gândești că este o perioadă la care renunți la anumite lucruri, pentru a te asigura că ai o sarcină sănătoasă.

Tânără care dorește să rămână însărcinată are o cămașă albastră cu dungi albe, ține în mână o furculiță și mănâncă salată dintr-un bol alb, care are pe lângă el niște legături de ceapă, mere, nuci, avocado și 3 sticle cu sucuri de fructe, ilustrând pregătește-ți corpul pentru o sarcină
Pregătește-ți corpul pentru o sarcină făcând teste de sânge, un screening cervical și renunțând la fumat și alcool / Shutterstock

Renunțarea la alcool și fumat, dar și o greutate corporală sănătoasă, înainte de a concepe, îți pot crește șansele de a râmâne însărcinată. În plus, toate acestea te vor pregăti pentru o sarcină sănătoasă.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu o dietă sănătoasă

Adoptă o dietă echilibrată și încearcă să menții o greutate corporală care se încadrează în reperele pe care medicul ți le poate oferi. Acesta poate să îți calculeze indicele de masă corporală (știind înălțimea și greutate). Conform, babycentre.co.uk, un indice de masă corporală între 19 și 25 îți poate îmbunătăți șansele de a concepe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Femeile care sunt subponderale înainte de sarcină sunt mai predispuse să aibă copii prematuri, cu greutate mică la naștere. În plus, sunt mai predispuse să aibă un avort spontan timpuriu. Pe de altă parte femeilor cu o greutate corporală ridicată le este mai greu să conceapă: Mai mult, pot avea complicații pe timpul sarcinii.

Încearcă să mănânci cât mai sănătos, păstrând cele trei mese principale și două gustări. Adaugă în meniu cât mai multe fructe și legume, dar și proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

Reclamă

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină, renunțând la fumat și alcool

Dacă fumatul și consumul de alcool făceau parte din stilul tău de viață, află că trebuie să renunți la ele. Ele pot cauza probleme grave de sănătate pentru copilului și cresc riscul de avort spontan.

Renunțarea la acestea ar trebui să se facută cu cel puțin trei luni înainte de a concepe. Acest lucru asigură că ai corpul detoxifiat. Renunțarea la fumat poate fi destul de dificilă, dar ai posibilitatea de a cere ajutorul unui medic.  

Și alcoolul trebuie evitat complet, mai ales că nicio cantitate de alcool nu este sigură în timpul sarcinii. În plus, cu cât bei mai mult, cu atât crește riscul ca bebelușul să aibă probleme de sănătate pe termen lung.

Reclamă

Ce te-ar putea întreba medicul  

Dacă te decizi să faceți un control înainte de sarcină, medicul ginecolog te-ar putea întreba următoarele:

  • Dacă ai probleme cu menstruația.
  • Care este starea ta de sănătate.
  • Care este data ultimului test Papanicolau.
  • Dacă locul de muncă implică lucrul cu substanțe periculoase.

În plus, l-ar ajuta să știe dacă ai afecțiuni precum: diabet, astm, tensiune arterială ridicată, epilepsie, probleme tiroidiene, cardiace sau de sănătate mintală. De asemenea, este important să-i comunici medicului  dacă există afecțiuni genetice în familie.  

În cazul în care ai folosit contraceptive, fertilitatea ar trebui să apară destul de repede. De asemenea, nu ar trebui să afecteze timpul necesar pentru a concepe. Însă, în cazul în care ai folosit injecția contraceptivă, poate dura până la un an de la ultima injecție pentru ca nivelul de fertilitate să revină la normal.

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină: analize necesare

Ca să te asiguri că sănătatea nu-ți face probleme în a concepe, cel mai bine ar fi să-ți faci niște teste. Printre testele pe care medicul ți le-ar putea recomanda se numără:

Profilul TORCH

Poți face profilul TORCH, care cuprinde cele mai importante teste prenatale, care ar putea afecta embrionul și femeia însărcinată, ducând la avort spontan, moartea fătului sau pot apărea diferite malformații.

Acest profil poate verifica următoarele boli infecțioase: toxoplasmoza, sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul și infecţia cu virusul herpes simplex.

În plus, ar fi bine să mai adaugi și alte câteva teste de depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Printre acestea ar fi chlamydia, gonoreea și HIV-ul, chiar dacă nu ai niciun simptom. Netratate, pot cauza probleme de fertilitate și complicații în timpul sarcinii.

Screeningul cervical

Pregătește-ți corpul pentru o sarcină cu ajutorul sceeningului cervical. Dacă în ultimul an nu ai făcut un test Papanicolau și HPV, medicul te va sfătui să îl faci cât mai curând posibil, înainte de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii, screeningul ar putea fi influențat de modificările naturale ale colului uterin. Acest lucru poate face ca rezultatele să fie dificil de interpretat.

Teste de sânge

De asemenea, în cazul în care medicul ar putea să te suspecteze de probleme cu fierul sau cu glucoza, îți va recomanda teste pentru depistarea anemiei și a predispoziției de a dezvolta dibet de sarcină.

Suplimente pentru a concepe

Ideal, ar fi să iei acid folic cu trei luni înainte de a concepe. Acesta are un rol important în a reduce riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De aceea, este foarte important să ai suficient acid folic în primele săptămâni de sarcină. Atunci se dezvoltă creierul și sistemul nervos al bebelușului. Unele femei, care prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu un defect de tub neural, au nevoie de o doză mai mare de acid folic. Pentru asta ar trebui să vorbești cu medicul ginecolog.  

În plus, pregătește-ți corpul pentru o sarcină luând vitamina D. Această vitamină ajută la o bună dezvoltare a sistemului osos al copilului.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Femeie frumoasă cu burtică de gravidă ține un bol cu mâncare în mână
Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină. Ce spun specialiștii
Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină. Ce spun specialiștii
Femeie gravidă taie legume în bucătărie
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama ține adolescenta în brațele sale
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să......
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
2
Opal Sandy se dă pe tobogan
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea. Opal Sandy poate auzi aproape perfect după o intervenție chirurgicală revoluționară care a durat doar 16 minute. În acest fel, micuța......
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Mama se uită împreună cu bebelușul pe geamul avionului
12 mai, 07:31
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Mama vorbește cu adolescenta despre droguri
11 mai, 07:04
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Bebeluș zâmbește în somn
10 mai, 07:42
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Femeie gătește somon la tigaie
10 mai, 07:39
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
Mama pregătește bagajul copilului, iar micuțul o ajută
10 mai, 07:35
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
9 mai, 08:21
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Închide