Reclamă

Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar

Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea mentală este cunoscută sub numele de salt, iar creșterea fizică este cunoscută sub numele de puseu de creștere. Află mai multe despre salturile mentale ale copiilor și vezi în ce perioade ale dezvoltării apar.

Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor au loc în anumite perioade de timp definite, în funcție de vârsta lor gestațională / Shutterstock

Din fericire, salturile mentale sunt relativ previzibile. Creierul bebelușului va experimenta o creștere exponențială, atât fizică, cât și cognitivă, permițându-i celui mic să asimileze mult mai multe informații într-un timp foarte scurt.

Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă

Salturile mentale ale copiilor au loc în anumite perioade de timp definite, în funcție de vârsta lor gestațională (timpul de la concepție). De exemplu, dacă copilul tău s-a născut la 39 de săptămâni, toate salturile lui mentale vor avea loc o săptămână mai târziu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există 10 salturi mentale în primii doi ani de viață. Acestea apar la aproximativ cinci săptămâni, opt săptămâni, douăsprezece săptămâni, 19 săptămâni, 26 săptămâni (6 luni), 30 săptămâni (8 luni), 37 săptămâni (10 luni), 46 săptămâni (1 an), 55 săptămâni (14 luni) , 64 de săptămâni (16 luni) și 75 de săptămâni (1,5 ani).

În afară de perioadele menționate mai sus, există și câteva semne și semnale fizice pe care copilul tău le va avea atunci când se confruntă cu un salt mental. Probabil că o să fie mai morocănos decât de obicei, mai atașat de tine sau va plânge mai mult.

De asemenea, poți observa ca are un apetit mai dezvoltat ori din contră, își va pierde pofta de mâncare.

Reclamă

Cât durează un salt mental

Un salt poate dura oriunde între câteva zile și câteva săptămâni. Vestea bună este că după depășirea unui salt mental în care copilul va dobândi abilități noi, copilul o să fie mult mai calm și mai fericit.

Care este diferența dintre un salt mental și un puseu de creștere

Salturile mentale sunt relativ previzibile. Dacă însă bebelușul prezintă toate semnele, dar nu există salturi în viitorul lor apropiat, ar putea fi vorba despre un puseu de creștere. Corpul unui bebeluș crește rapid în primii doi ani de viață. Hrănirea compulsivă, trezirile nocturne frecvente, atașamentul și semne de iritabilitate, pot fi de asemenea semne de creștere fizică.

Reclamă

Salturile mentale ale copiilor: la ce vârsta apar

Indiferent de simptomele pe care copilul le are, care depind de personalitatea sa, micuțul va avea cu siguranță nevoie de mai multă dragoste și atenție în timpul acestor salturi mentale.

​Saltul 1

Din săptămâna 4, bebelușul intră în saltul 1, cel al senzațiilor. Primele semnale ale saltului 1 vor apărea între săptămânile 4 și 6, în funcție de momentul concepției. După acest salt, simțurile bebelușului vor suferi o dezvoltare bruscă și rapidă. După ce trece de saltul 1, acesta va fi deschis pentru noi experiențe și vei observa că este mai sensibil la stimulii fizici.

Saltul 2

Din săptămâna 7, bebelușul intră în saltul 2, lumea tiparelor. Primele semnale ale saltului pot apărea între săptămâna 7 și săptămâna 10. După ce a trecut prin saltul 2, bebelușul încetează să mai vadă lumea ca pe o mare aglomerare, va recunoaște diferite modele, și se va folosi mai mult de propriile simțuri.

Saltul 3

În jurul a 11 săptămâni, s-ar putea să vezi semne ale următorului salt mental care se apropie: saltul 3, lumea tranzițiilor line. Copilul dobândește încă o abilitate. Tranzițiile sunt date de tonuri de culoare, luminozitate sau obiecte în mișcare. Micuțul începe să aibă mai mult control asupra propriului corp.

Saltul 4

Din săptămâna 14 saltul 4, lumea evenimentelor, ar putea începe pentru copilul tău. Primele semnale ale saltului 4 vor apărea între săptămânile 14 și 20. În timpul saltului 3, bebelușul a învățat să vadă mai multe tranziții, modele sau senzații, fără să vadă nicio legătură. Dar după ce a făcut saltul 4, copilul va începe să înțeleagă că împreună, acestea formează un eveniment.

Saltul 5

De la 22 de săptămâni, bebelușul intră în lumea relațiilor. Între săptămânile 22 și 26, vei observa că bebelușul tău plânge mai mult, este mai nervos și mai atașat decât de obicei. Acestea sunt primele semnale că a început saltul 5. Acesta este un salt uriaș. Îi permite copilului să perceapă relațiile dintre toate salturile anterioare. El va începe să perceapă distanța fizică și relația de cauzalitate-efect.

Saltul 6

Din săptămâna 33, lumea categoriilor, saltul 6, este mai aproape ca niciodată. Primele semnale ale acestui salt vor apărea în săptămânile 33 până la 38. Odată ce bebelușul tău poate percepe „categorii”, își va da seama că își poate împărți lumea în grupuri. El înțelege că anumite lucruri seamănă foarte mult. De exemplu, că arată la fel, fac același sunet, au același gust, miros sau se simt la fel. Pe scurt, descoperă că diverse lucruri au aceleași caracteristici și, prin urmare, aparțin aceleiași categorii.

Saltul 7

În jur de 41 de săptămâni, lumea secvențelor bate la ușă, iar acesta este saltul 7. Între 41 și 47 de săptămâni, vei observa că bebelușul tău va fi mai înclinat să plângă sau să stea mai mult în preajma ta și să fie mai nervos decât de obicei. În timp ce bebelușul a analizat lucrurile în timpul saltului anterior, acum ele vor fi mai degrabă „constructive”. El va învăța mai ușor detalii despre ordinea lucrurilor.

Saltul 8

În acest salt, bebelușul tău își va sărbători prima aniversare. Copilul nu numai că va face un salt în dezvoltarea sa mentală, dar se va transforma și din bebeluș într-un copil mic. În jur de 51 de săptămâni, copilul poate face un salt în lumea programelor. În timp ce bebelușul a învățat să se ocupe de „secvențele” în timpul saltului precedent, el învață să observe și să realizeze diferite programe în timpul acestui salt. Poate învața că un scop final poate fi atins în moduri diferite. Spălatul vaselor, așezatul mesei, prânzul și îmbrăcatul sunt toate exemple de programe pe care bebelușul tău începe să le înțeleagă din ce în ce mai bine.

​Saltul 9

În jurul a 59 de săptămâni este posibil să vezi semne ale următorului salt, saltul 9. Aceasta este lumea principiilor. Dacă copilul tău a făcut saltul, vei observa că rulează tot felul de „programe” mai lin, mai natural și mai clar. Înțelege dintr-o dată mai bine ce fac ele sau ce înseamnă. Principiile le influențează gândirea. Începe să își dezvolte capacitatea de a-și seta obiective.

Saltul 10

În jur de 70 de săptămâni, copilul tău este pregătit pentru un nou salt în lumea sistemelor: saltul 10. În timp ce în saltul anterior ai putut vedea cum copilul tău a devenit mai agil cu lucrurile și limbajul, a testat emoțiile, a cerut să fie inclus și a început să spună da sau nu, acum poți observa copilul tău a devenit mai conștient de sisteme. Decizia îi este mult mai familiară.

Copilul tău va putea să aplice principiile mai ușor și să-și găsească propriul drum în această nouă lume a sistemelor, în interiorul și în afara casei.

Tabel cu salturile mentale ale copiilor
Creierul bebelușului va experimenta o creștere exponențială, atât fizică, cât și cognitivă / DePărinți.ro
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide