Reclamă

Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar

Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea mentală este cunoscută sub numele de salt, iar creșterea fizică este cunoscută sub numele de puseu de creștere. Află mai multe despre salturile mentale ale copiilor și vezi în ce perioade ale dezvoltării apar.

Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor au loc în anumite perioade de timp definite, în funcție de vârsta lor gestațională / Shutterstock

Din fericire, salturile mentale sunt relativ previzibile. Creierul bebelușului va experimenta o creștere exponențială, atât fizică, cât și cognitivă, permițându-i celui mic să asimileze mult mai multe informații într-un timp foarte scurt.

Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă

Salturile mentale ale copiilor au loc în anumite perioade de timp definite, în funcție de vârsta lor gestațională (timpul de la concepție). De exemplu, dacă copilul tău s-a născut la 39 de săptămâni, toate salturile lui mentale vor avea loc o săptămână mai târziu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există 10 salturi mentale în primii doi ani de viață. Acestea apar la aproximativ cinci săptămâni, opt săptămâni, douăsprezece săptămâni, 19 săptămâni, 26 săptămâni (6 luni), 30 săptămâni (8 luni), 37 săptămâni (10 luni), 46 săptămâni (1 an), 55 săptămâni (14 luni) , 64 de săptămâni (16 luni) și 75 de săptămâni (1,5 ani).

În afară de perioadele menționate mai sus, există și câteva semne și semnale fizice pe care copilul tău le va avea atunci când se confruntă cu un salt mental. Probabil că o să fie mai morocănos decât de obicei, mai atașat de tine sau va plânge mai mult.

De asemenea, poți observa ca are un apetit mai dezvoltat ori din contră, își va pierde pofta de mâncare.

Reclamă

Cât durează un salt mental

Un salt poate dura oriunde între câteva zile și câteva săptămâni. Vestea bună este că după depășirea unui salt mental în care copilul va dobândi abilități noi, copilul o să fie mult mai calm și mai fericit.

Care este diferența dintre un salt mental și un puseu de creștere

Salturile mentale sunt relativ previzibile. Dacă însă bebelușul prezintă toate semnele, dar nu există salturi în viitorul lor apropiat, ar putea fi vorba despre un puseu de creștere. Corpul unui bebeluș crește rapid în primii doi ani de viață. Hrănirea compulsivă, trezirile nocturne frecvente, atașamentul și semne de iritabilitate, pot fi de asemenea semne de creștere fizică.

Reclamă

Salturile mentale ale copiilor: la ce vârsta apar

Indiferent de simptomele pe care copilul le are, care depind de personalitatea sa, micuțul va avea cu siguranță nevoie de mai multă dragoste și atenție în timpul acestor salturi mentale.

​Saltul 1

Din săptămâna 4, bebelușul intră în saltul 1, cel al senzațiilor. Primele semnale ale saltului 1 vor apărea între săptămânile 4 și 6, în funcție de momentul concepției. După acest salt, simțurile bebelușului vor suferi o dezvoltare bruscă și rapidă. După ce trece de saltul 1, acesta va fi deschis pentru noi experiențe și vei observa că este mai sensibil la stimulii fizici.

Saltul 2

Din săptămâna 7, bebelușul intră în saltul 2, lumea tiparelor. Primele semnale ale saltului pot apărea între săptămâna 7 și săptămâna 10. După ce a trecut prin saltul 2, bebelușul încetează să mai vadă lumea ca pe o mare aglomerare, va recunoaște diferite modele, și se va folosi mai mult de propriile simțuri.

Saltul 3

În jurul a 11 săptămâni, s-ar putea să vezi semne ale următorului salt mental care se apropie: saltul 3, lumea tranzițiilor line. Copilul dobândește încă o abilitate. Tranzițiile sunt date de tonuri de culoare, luminozitate sau obiecte în mișcare. Micuțul începe să aibă mai mult control asupra propriului corp.

Saltul 4

Din săptămâna 14 saltul 4, lumea evenimentelor, ar putea începe pentru copilul tău. Primele semnale ale saltului 4 vor apărea între săptămânile 14 și 20. În timpul saltului 3, bebelușul a învățat să vadă mai multe tranziții, modele sau senzații, fără să vadă nicio legătură. Dar după ce a făcut saltul 4, copilul va începe să înțeleagă că împreună, acestea formează un eveniment.

Saltul 5

De la 22 de săptămâni, bebelușul intră în lumea relațiilor. Între săptămânile 22 și 26, vei observa că bebelușul tău plânge mai mult, este mai nervos și mai atașat decât de obicei. Acestea sunt primele semnale că a început saltul 5. Acesta este un salt uriaș. Îi permite copilului să perceapă relațiile dintre toate salturile anterioare. El va începe să perceapă distanța fizică și relația de cauzalitate-efect.

Saltul 6

Din săptămâna 33, lumea categoriilor, saltul 6, este mai aproape ca niciodată. Primele semnale ale acestui salt vor apărea în săptămânile 33 până la 38. Odată ce bebelușul tău poate percepe „categorii”, își va da seama că își poate împărți lumea în grupuri. El înțelege că anumite lucruri seamănă foarte mult. De exemplu, că arată la fel, fac același sunet, au același gust, miros sau se simt la fel. Pe scurt, descoperă că diverse lucruri au aceleași caracteristici și, prin urmare, aparțin aceleiași categorii.

Saltul 7

În jur de 41 de săptămâni, lumea secvențelor bate la ușă, iar acesta este saltul 7. Între 41 și 47 de săptămâni, vei observa că bebelușul tău va fi mai înclinat să plângă sau să stea mai mult în preajma ta și să fie mai nervos decât de obicei. În timp ce bebelușul a analizat lucrurile în timpul saltului anterior, acum ele vor fi mai degrabă „constructive”. El va învăța mai ușor detalii despre ordinea lucrurilor.

Saltul 8

În acest salt, bebelușul tău își va sărbători prima aniversare. Copilul nu numai că va face un salt în dezvoltarea sa mentală, dar se va transforma și din bebeluș într-un copil mic. În jur de 51 de săptămâni, copilul poate face un salt în lumea programelor. În timp ce bebelușul a învățat să se ocupe de „secvențele” în timpul saltului precedent, el învață să observe și să realizeze diferite programe în timpul acestui salt. Poate învața că un scop final poate fi atins în moduri diferite. Spălatul vaselor, așezatul mesei, prânzul și îmbrăcatul sunt toate exemple de programe pe care bebelușul tău începe să le înțeleagă din ce în ce mai bine.

​Saltul 9

În jurul a 59 de săptămâni este posibil să vezi semne ale următorului salt, saltul 9. Aceasta este lumea principiilor. Dacă copilul tău a făcut saltul, vei observa că rulează tot felul de „programe” mai lin, mai natural și mai clar. Înțelege dintr-o dată mai bine ce fac ele sau ce înseamnă. Principiile le influențează gândirea. Începe să își dezvolte capacitatea de a-și seta obiective.

Saltul 10

În jur de 70 de săptămâni, copilul tău este pregătit pentru un nou salt în lumea sistemelor: saltul 10. În timp ce în saltul anterior ai putut vedea cum copilul tău a devenit mai agil cu lucrurile și limbajul, a testat emoțiile, a cerut să fie inclus și a început să spună da sau nu, acum poți observa copilul tău a devenit mai conștient de sisteme. Decizia îi este mult mai familiară.

Copilul tău va putea să aplice principiile mai ușor și să-și găsească propriul drum în această nouă lume a sistemelor, în interiorul și în afara casei.

Tabel cu salturile mentale ale copiilor
Creierul bebelușului va experimenta o creștere exponențială, atât fizică, cât și cognitivă / DePărinți.ro
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide