Reclamă

Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău

Somnul este vital pentru buna dezvoltare a micuțului tău. Sănătatea bebelușului depinde în mare măsură și de numărul de ore pe care acesta le doarme. Este important ca micuțul să aibă parte de un somn odihnitor, însă acest lucru nu este întotdeauna cu putință. Specialiștii au dezvăluit motivul pentru care bebelușii plâng în somn.

O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
Specialiștii au dezvăluit motivul pentru care bebelușii plâng în somn / Shutterstock

Ca adulți suntem obișnuiți cu vorbitul sau mersul în somn. De cele mai multe ori acestea sunt semne ale oboselii. Însă, cât de obișnuiți suntem cu fenomenul plânsului în somn? Pentru bebeluși, plânsul în timpul somnului este un comportament complet normal.

Motivul pentru care bebelușii plâng în somn

Proaspeții părinți nu trebuie să se teamă atunci când bebelușul lor plânge în somn. Specialiștii spun că fenomenul este unul cât se poate de normal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate fi tulburător să-ți auzi bebelușul plângând în somn. Cel mai probabil îți faci griji pentru siguranța și bunăstarea micuțului tău.

Specialiști spun că există mai multe motive simple pentru care bebelușul ar putea plânge în timpul somnului.

Bebelușii ar putea plânge în somn din cauza ciclurilor scurte

Bebelușii își petrec primele luni din viață dormind mai multe ore pe zi. Nou-născuții își petrec mai bine de jumătate din orele de somn în REM.

Somnul REM este cunoscut și sub denumirea de „somn activ”, fiind perioada în care are loc mișcarea rapidă a ochilor, iar corpul intră în „starea de veghe”. În această perioadă a somnului, respirația este mai rapidă, ritmul cardiac crește, iar activitatea undelor cerebrale este tot mai crescută, creierul fiind destul de activ.

Bebelușii experimentează și ei, de asemenea, acest timp de somn. În timpul somnului REM, micuții se mișcă, gânguresc în somn, iar uneori pot plânge.

Reclamă

Nou-născuții revin la somnul REM la fiecare 45 – 50 de minute, motiv pentru care plânsul în somn poate fi destul de des pe parcursul unei nopți. Toate aceste reacții sunt perfect normale și nu ar trebui să provoace motive de îngrijorare părinților, spun specialiștii de la Parents.com.

Bebelușii ar putea plânge în somn deoarece le este foame

Bebelușii se află într-un proces rapid de creștere în primele luni de viață. Atunci când se trezesc din somn, cel mai adesea vor cere de mâncare.

Nou-născuții trebuie alăptați la fiecare 2 până la 3 ore pe noapte, iar bebelușii care obișnuiesc să consume lapte praf au nevoie să fie hrăniți la fiecare 3 până la 4 ore. Plânsul este, cel puțin în primele luni din viață, singura formă prin care copilul poate să comunice cu părinții săi.

Astfel, micuțul tău ar putea plânge în somn deoarece încearcă să-ți transmită un mesaj clar. Cel mai adesea copilul tău se va liniști imediat ce este hrănit.

Poți încerca să consulți și metodele specialiștilor de a pune un bebeluș la somn. Există câteva aspecte importante pe care nu ar trebui să le pierzi din vedere atunci când vine vorba de odihna micuțului tău.

Bebelușii ar putea plânge în somn din cauza reflexului de tresărire

Sistemul nervos al bebelușului se dezvoltă rapid în primele luni din viață. Acest lucru înseamnă că reflexele copilului sunt destul de puternice și pot perturba somnul micuțului.

De exemplu, reflexul de trăsăsire, cunoscut drept reflexul Moro, poate provoca mișcări bruște ale mâinilor.

Mișcările necontrolate ale micuțului îl poate face pe acesta să plângă. Este un lucru destul de rar întâlnit, însă poate reprezenta unul dintre principalele motive pentru care bebelușii plâng în somn.

Reclamă

Bebelușii plâng în somn deoarece sunt incomozi sau sunt mult prea obosiți

Bebelușii pot experimenta mai multe stări care să le provoace nemulțumirea. Plânsul este, cel mai adesea, singura formă de comunicare a nemulțumirii.

Scutecele murdare sau umede, mediul de somn prea rece sau prea cald, durerea provocată de colici, toate acestea sunt semnele care îți pot transmite că bebelușul tău se simte incomod. Un alt motiv pentru care micuțul tău ar putea plânge în timpul somnului este determinat de nivelul de oboseală.

Poți crede că un bebeluș obosit va adormi imediat. Nimic mai fals. Un nou-născut care este obosit va fi iritat și își va exprima nervozitatea prin plâns.

Oboseala excesivă duce la creșterea cortizolului, ducând în timp la apariția tulburărilor de somn la bebeluși.

Cum poți interpreta plânsul bebelușului tău

Bebelușul tău se folosește de plâns pentru a comunica atunci când ceva îl nemulțumește. Plânsul bebelușului poate fi diferit în funcție de nemulțumirile pe care le are. Părinții vor învăța, în timp, limbajul propriului lor copil.

De cele mai multe ori, scâncetele bebelușului dezvăluie faptul că micuțul a trecut de la un ciclu de somn la altul, a citat Happiestbaby.com.

Scâncetele sunt semne ale agitației mai degrabă decât un semn că micuțul necesită atenție imediată. Scâncetele în timpul somnului sunt des întâlnite în primele săptămâni din viața copilului.

Plânsul brusc și puternic, care escaladează rapid, poate însemna că bebelușul are nevoie de atenția părinților săi. De cele mai multe ori acest tip de plâns apare când micuțului îi este foame.

Cum liniștești un bebeluș care plânge în somn

Am stabilit deja că plânsul copilului poate varia în funcție de nevoile acestuia. Diferitele tipuri de plâns vor necesita, de asemenea, diferite metode de calmare ale noului-născut.

De fapt, specialiștii spun că ar trebui să ignori micile scâncete și să acționezi doar atunci când micuțul nu se poate liniști singur. Aceștia susțin că nu trebuie să te grăbești să liniștești copilul. Bebelușii sunt în mod natural zgomotoși și scâncetele din timpul somnului REM sunt complet normalele.

De cele mai multe ori copiii se liniștesc singuri în astfel de momente. O altă metodă de a calma un bebeluș care plânge în somn este să activezi o sursă care produce zgomot alb. Zgomotul alb este un element esențial pentru liniștirea bebelușilor, spun specialiștii.

Zgomotul alb îi ajută pe micuți să ignore alte sunete perturbatoare ale somnului. Mai mult, cercetările au arătată că zgomotul alb imită sunetele liniștitoare constante pe care bebelușul le-ar fi auzit în uter. O altă metodă de calmare a copilului este să înfășori copilul.

Acest lucru l-ar putea ajuta pe bebeluș să nu se mai zvârcolească în timpul somnului și sp fie mult mai liniștit. Dacă aceste trucuri nu reușesc să-l calmeze pe cel mic, atunci poți face o verificare rapidă a atmosferei în care doarme copilul.

Asigură-te că lumina este difuză și că temperatura este una echilibrat. Verifică scutecul bebelușului și asigură-te că acestuia nu-i mai este foame.

Este important să înțelegi limbajul copilului tău pentru a putea determina care sunt nevoile sale și cum anume îi poți face somnul liniștit și odihnitor.

Bebelușii nu pot avea coșmaruri

Un părinte se poate gândi că bebelușul său plânge în somn deoarece are coșmaruri. Totuși, specialiștii susțin că bebelușii nu experimentează vise până la vârsta de 2 ani.

Astfel, atunci când bebelușul tău plânge, nu trebuie să te temi că acesta ar avea un vis urât. Coșmarurile apar cel mai adesea la copiii de vârstă școlară, dar li la copiii de până la 4 ani.

Specialiștii spun că sunt rare cazurile în care bebelușii vor experimenta coșmaruri, astfel că nu trebuie să te temi din acest punct de vedere. Învață să-ți asculți copilul și să identifici din timp care este motivul pentru care ar putea plânge în somn.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care trece prin pubertate
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Mama stă lângă copilul ei care e pe oliță
Cum înveți copilul să facă la oliță: sfaturi de la specialiști
Cum înveți copilul să facă la oliță: sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama ține adolescenta în brațele sale
12 mai, 08:43
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Închide