Deși nu sunt foarte dese, sarcinile cu gemeni pot apărea datorită istoricului familial, al tratamentelor de fertilitate sau altor factori. Acestea au nevoie de o supraveghere prenatală mai frecventă, pentru că riscul de complicații este mult mai ridicat decât în cazul sarcinii unice.
Sarcina cu gemeni: semne și simptome
Există anumite semne care apar în primele săptămâni ale sarcinii și care pot dezvălui faptul că ai gemeni. Printre acestea se pot enumera:
- Mișcări fetale timpurii.
- Mișcări fetale în mai multe zone.
- Înălțimea fundului uterin care este mai mare decât vârsta gestațională.
- Creșterea rapidă în greutate.
- Prezenta unor niveluri ridicate de hCG, un hormon de sarcină, sau alfa-fetoproteină (AFP), o proteină produsă de ficatul fătului.
- Auzi mai multe bătăi de inimă la Doppler-ul fetal.
În privința simptomelor, acestea sunt similare sarcinii unice, doar că sunt mult mai intense. În sarcina cu gemeni este posibil să experimentezi:
- Sensibilitate a sânilor.
- Oboseală.
- Urinare frecventă.
- Apetit crescut.
- Grețuri matinale.
Tipuri de gemeni
Gemenii pot fi fraternali sau fie identici. Gemenii fraternali apar atunci când doi spermatozoizi fertilizează două ovule, într-un singur ciclu. Acest lucru înseamnă că fiecare bebeluș are o placentă separată. Gemenii fraternali pot avea același sex sau de sex diferit. Spre deosebire de aceștia, gemenii identici apar atunci când un singur embrion provenit dintr-un ovul și un spermatozoid se împarte în două. Când în sarcina cu gemeni aceștia sunt identici, întotdeauna de același sex.
În cazuri rare, pot apărea sarcini cu gemeni uniți, care apar apar atunci când un embrion de gemeni identici nu se divide complet. Corpurile bebelușilor sunt fuzionate și pot împărți organe vitale. În general, punctele comune de fuziune sunt pieptul sau abdomenul, iar acest lucru poate avea ca rezultat un ficat sau o inimă comună.
Care sunt șansele să ai o sarcină cu gemeni
Circumstanțele care-ți cresc șansele de a avea gemeni includ:
- Vârsta. Femeile cu vârsta de peste 35 de ani sunt mai predispuse să elibereze mai multe ovule în timpul ovulației.
- Istoricul familiei. Dacă din partea mamei tale există antecedente de gemeni faternali, există o șansă să poți concepe gemeni pe cale naturală.
- Tratamentele de fertilitate. Sarcina gemelară este mai frecventă la persoanele care urmează tratamente de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro.
- Obezitate. Persoanele cu un indice de masă corporală mai mare de 30 au mai multe șanse de a concepe gemeni.
- Antecedente personale. Dacă ai avut gemeni în timpul unei sarcini anterioare, ai mai multe șanse să concepi gemeni din nou.
Când sarcina cu gemeni se consideră la termen
În cazul sarcinii cu gemeni, se consideră că a ajuns la termen la 37 de săptămâni. Însă, de multe ori se întâmplă ca femeile să intre în travaliu mai devreme.
Sunt disponibile puține tratamente pentru a preveni travaliul prematur și nu întotdeauna au succes. Odată ce intri în travaliu, nu există nicio modalitate de a opri evoluția acestuia.
Complicații care pot apărea în sarcina cu gemeni
În cazul sarcinilor cu gemeni, atât mama, cât și bebelușii se confruntă cu un risc mai mare de complicații. Sunt necesare controalele prenatale mai frecvente, pentru a se putea detecta eventualele problemele în stadii mai timpurii. Sarcina cu gemeni poate include următoarele complicații:
- Anemia.
- Afecțiunile congenitale, inclusiv spina bifida.
- Diabetul gestațional.
- Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii (preeclampsie).
- Restricție de creștere intrauterină.
- Lichidul amniotic scăzut (oligohidramnios).
- Ruptura de placentă.
- Nașterea prematură.
- Prea mult lichid amniotic (polihidramnios).
- Sindromul de transfuzie de la geamăn la geamăn, în care doar unul dintre gemeni primește o cantitate adecvată de sânge în uter.
Dacă gemenii se nasc prematur sunt expuși riscului de complicații suplimentare, care pot include:
- Hemoragii cerebrale.
- Probleme de respirație din cauza plămânilor subdezvoltați, inclusiv apnee.
- Dificultăți în a se încălzi.
- Probleme de hrănire.
- Greutate scăzută la naștere.
- Probleme de vedere (retinopatie de prematuritate).