Reclamă

Grețurile matinale în sarcină. Când încep și cum să le deosebești de alte probleme de sănătate

Poate că grețurile matinale sunt unele dintre cele mai comune simptome care anunță sarcina. Deși se numesc matinale, acestea pot apărea în orice moment al zilei și le poți simți prezența pe toată perioada sarcinii. Grețurile matinale în sarcină pot fi cauzate de schimbările hormonale, care apar la începutul sarcinii, sau se pot asocia cu aversiunile alimentare. 

Femeie însărcinată, îmbrăcată în trening roz, care stă pe o canapea neagră, cu o pernă bej, și îți ține mâinile la gură, având în spate tablouri pe perete, ilustrând grețurile matinale în sarcină
Grețurile matinale sunt puse pe seama estrogenului, progesteronului și a gonadotropinei corionice umană (hCG) / Shutterstock

Grețurile matinale sunt destul de neplăcute în timpul sarcinii și te pot lua prin surprindere în orice moment, mai ales că pot fi însoțite și de vărsături. Mai jos, găsești răspunsurile la toate întrebările despre acestea și cum să le faci față.

Când încep grețurile matinale în sarcină

Este obișnuit ca persoanele care suferă de grețuri matinale să înceapă să se simtă destul de rău în jurul a șase săptămâni de sarcină, spune babylist.com. „De obicei, simptomele încep în jurul săptămânii 6 de sarcină și ating un vârf în săptămânile 9-10, apoi, se ameliorează treptat”, spune Dr. Sarah Yamaguchi. Dar, pentru unele femei, durează ceva mai mult până când încep să apară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe măsură ce începi să simțiți debutul grețurilor, mai este un lucru de reținut: „grețurile matinale“ nu apar doar dimineața. „Este o denumire puțin greșită. Pot apărea oricând, ziua sau noaptea“, spune medicul ginecolog Jennifer Lang, din Los Angeles.

Grețurile matinale în sarcină: cauze

Grețurile matinale sunt puse pe seama hormonilor, care îți inundă organismul atunci când rămâi însărcinată. Este vorba despre estrogen, progesteron și gonadotropina corionică umană (hCG). De asemenea, au fost legate și de proteinele eliberate de placentă.

Deși există unele dovezi pentru ceea ce poate cauza grețurile matinale în sarcină, medicii nu știu exact ce le provoacă. O teorie ar fi legată de faptul că „din punct de vedere evolutiv, ar putea fi o modalitate de protecție pentru a evita toxinele dăunătoare în timp ce bebelușul este cel mai vulnerabil“, spune Lang.

Unii medici spun că simptomele grețurilor matinale sunt un semn ale unei sarcini sănătoase. Acest lucru este puțin liniștitor, deși există o mulțime de bebeluși sănătoși ale căror mame nu au avut grețuri.

Cum se simt grețurile matinale în sarcină

Grețurile matinale în sarcină presupun adesea una dintre aceste simptome (sau o combinație): greață, vărsături și aversiuni alimentare. Însă, grețurile matinale pot fi diferite pentru fiecare femeie însărcinată. Unele mămici au doar ușoare stări de greață, timp de câteva săptămâni. Altele au greață în toată regula și vomită, neputând să beneficieze de niciun nutrient. Cu siguranță, există o gamă de severitate a simptomelor și este greu de prezis cum va fi experiența ta. Unele persoane au experiențe diferite de grețuri matinale, de la o sarcină la alta.

Reclamă

Dacă nu te simțiți încă rău, s-ar putea să fii norocoasă. Ai putea fi una dintre cele cinci persoane însărcinate care nu are grețuri matinale. În cazul în care grețurile matinale sunt severe, ai putea suferi de hyperemesis gravidarum. Această afecțiune poate duce la deshidratare, pierdere în greutate și dezechilibre electrolitice.

Semne că nu este vorba de grețuri matinale în sarcină

Nu este întotdeauna tipic să te simți rău în timpul sarcinii, dar, în anumite cazuri, poate să nu fie vorba despre asta. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, ar putea fi o intoxicație alimentară, gripă sau altceva și ar trebui să suni medicul:

  • Grețuri matinale în sarcină, care încep târziu. Dacă ai grețuri sau vărsături, care încep după săptămâna 9 de sarcină.
  • Durere. Dacă ai dureri de stomac, dureri abdominale sau sensibilitate abdominală.
  • Febră. Febra este un semn de boală, niciodată un simptom al grețurilor matinale.
  • Dureri de cap. Același lucru este valabil și pentru durerea de cap. Dacă te confrunți cu ea, s-ar putea să existe o altă explicație pentru greața ta.
  • Umflături la gât. Uneori, problemele tiroidiene pot provoca greață. Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului tău, așa că, ia aminte dacă ești umflată în acea zonă.
Reclamă

Remedii împotriva grețurilor matinale

Simptomele tipice ale grețurilor matinale în sarcină pot fi atenuate folosind câteva strategii. S-ar putea să trebuiască să faci câteva încercări pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Ai putea să încerci următoarele:

  • Păstrează mâncarea lângă pat. Mâncatul câtorva biscuiți sau a unui baton de granola, la prima oră a dimineții te pot ajuta să-ți liniștești stomacul, înainte de a te ridica din pat.
  • Mănâncă des. Dacă este posibil, nu sta cu stomacul gol, pentru că atunci simptomele grețurilor matinale tind să se amplifice.
  • Ia mese mici. Nu este necesar să mânânci tone de feluri de mâncare, chiar dacă îți revine pofta și vrei să profiți. Este mai puțin probabil să-ți agresezi sistemul digestiv dacă mănânci des, dar în cantități mici.
  • Bea băuturi carbogazoase. Unele persoane consideră că băuturile carbogazoase ajută la ameliorarea stărilor de greață. De asemenea, ia înghițituri mici, în loc să bei pe nerăsuflate un pahar de apă sau limonadă.
  • Mănâncă tot ce-ți permite stomacul. E de înțeles că îți dorești să optezi pentru alimente sănătoase, dar, dacă ai poftă de produse de patiserie, atunci optează pentru acestea, fără să exagerezi.
  • Experimentează carbohidrați versus proteine. Unele gravide consideră că alimentele bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, le atenuează simptomele grețurilor matinale. Altele se simt mai bine consumând proteine, cum ar fi nucile și carnea de pasăre.
  • Încearcă diferite arome. Ghimbirul, menta și lămâia sunt doar câteva arome care ajută la calmarea simptomelor grețurilor matinale.
  • Evită mirosurile și aromele deranjante. Dacă știi că o anumită aromă te supără, încearcă să nu o mai folosești la gătit sau dacă aroma unui parfum îți face rău, renunță la el.
Te-ar mai putea interesa și
O femeie cu durere pe cap, pe jos, lângă pat
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil prins între doi băieți care pun presiune pe el
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Observi că prietenul copilului tău are un comportament care îl influențează într-un mod negativ? Poate că a început să mintă, să ignore regulile sau să adopte atitudini care nu îi sunt caracteristice. Ca mamă, este firesc să îți......
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
2
O fetiță supărată că se ceartă părinții ei
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Trauma se manifestă diferit pentru fiecare copil, dar există și semne comune. Observarea acestora poate ajuta un terapeut să determine cauza, dar și cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației. Ai mai jos lista cu semnele traumei la......
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fetița spală vase la chiuvetă
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
Atribuirea de sarcini casnice copiilor reprezintă o modalitate excelentă de a-i ajuta să dezvolte un simț al responsabilității și al disciplinei. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Minnesota, implicarea copiilor încă de la o......
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care face aerosoli
14 ianuarie, 07:21
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Mama și fetița sunt i cabinetul medicului nutriționist
14 ianuarie, 06:07
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Femeie descoperă mucegaiul negru după canapea
13 ianuarie, 07:06
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Mama se joacă cu bebelușul care stă întins pe pat
13 ianuarie, 06:45
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Gravidă se pregătește să-și ia vitaminele necesare pentru sarcină
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
O mamă care verifică urechea fiicei sale
10 ianuarie, 06:10
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Închide