Grețurile matinale sunt destul de neplăcute în timpul sarcinii și te pot lua prin surprindere în orice moment, mai ales că pot fi însoțite și de vărsături. Mai jos, găsești răspunsurile la toate întrebările despre acestea și cum să le faci față.
Când încep grețurile matinale în sarcină
Este obișnuit ca persoanele care suferă de grețuri matinale să înceapă să se simtă destul de rău în jurul a șase săptămâni de sarcină, spune babylist.com. „De obicei, simptomele încep în jurul săptămânii 6 de sarcină și ating un vârf în săptămânile 9-10, apoi, se ameliorează treptat”, spune Dr. Sarah Yamaguchi. Dar, pentru unele femei, durează ceva mai mult până când încep să apară.
Pe măsură ce începi să simțiți debutul grețurilor, mai este un lucru de reținut: „grețurile matinale“ nu apar doar dimineața. „Este o denumire puțin greșită. Pot apărea oricând, ziua sau noaptea“, spune medicul ginecolog Jennifer Lang, din Los Angeles.
Grețurile matinale în sarcină: cauze
Grețurile matinale sunt puse pe seama hormonilor, care îți inundă organismul atunci când rămâi însărcinată. Este vorba despre estrogen, progesteron și gonadotropina corionică umană (hCG). De asemenea, au fost legate și de proteinele eliberate de placentă.
Deși există unele dovezi pentru ceea ce poate cauza grețurile matinale în sarcină, medicii nu știu exact ce le provoacă. O teorie ar fi legată de faptul că „din punct de vedere evolutiv, ar putea fi o modalitate de protecție pentru a evita toxinele dăunătoare în timp ce bebelușul este cel mai vulnerabil“, spune Lang.
Unii medici spun că simptomele grețurilor matinale sunt un semn ale unei sarcini sănătoase. Acest lucru este puțin liniștitor, deși există o mulțime de bebeluși sănătoși ale căror mame nu au avut grețuri.
Cum se simt grețurile matinale în sarcină
Grețurile matinale în sarcină presupun adesea una dintre aceste simptome (sau o combinație): greață, vărsături și aversiuni alimentare. Însă, grețurile matinale pot fi diferite pentru fiecare femeie însărcinată. Unele mămici au doar ușoare stări de greață, timp de câteva săptămâni. Altele au greață în toată regula și vomită, neputând să beneficieze de niciun nutrient. Cu siguranță, există o gamă de severitate a simptomelor și este greu de prezis cum va fi experiența ta. Unele persoane au experiențe diferite de grețuri matinale, de la o sarcină la alta.
Dacă nu te simțiți încă rău, s-ar putea să fii norocoasă. Ai putea fi una dintre cele cinci persoane însărcinate care nu are grețuri matinale. În cazul în care grețurile matinale sunt severe, ai putea suferi de hyperemesis gravidarum. Această afecțiune poate duce la deshidratare, pierdere în greutate și dezechilibre electrolitice.
Semne că nu este vorba de grețuri matinale în sarcină
Nu este întotdeauna tipic să te simți rău în timpul sarcinii, dar, în anumite cazuri, poate să nu fie vorba despre asta. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, ar putea fi o intoxicație alimentară, gripă sau altceva și ar trebui să suni medicul:
- Grețuri matinale în sarcină, care încep târziu. Dacă ai grețuri sau vărsături, care încep după săptămâna 9 de sarcină.
- Durere. Dacă ai dureri de stomac, dureri abdominale sau sensibilitate abdominală.
- Febră. Febra este un semn de boală, niciodată un simptom al grețurilor matinale.
- Dureri de cap. Același lucru este valabil și pentru durerea de cap. Dacă te confrunți cu ea, s-ar putea să existe o altă explicație pentru greața ta.
- Umflături la gât. Uneori, problemele tiroidiene pot provoca greață. Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului tău, așa că, ia aminte dacă ești umflată în acea zonă.
Remedii împotriva grețurilor matinale
Simptomele tipice ale grețurilor matinale în sarcină pot fi atenuate folosind câteva strategii. S-ar putea să trebuiască să faci câteva încercări pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Ai putea să încerci următoarele:
- Păstrează mâncarea lângă pat. Mâncatul câtorva biscuiți sau a unui baton de granola, la prima oră a dimineții te pot ajuta să-ți liniștești stomacul, înainte de a te ridica din pat.
- Mănâncă des. Dacă este posibil, nu sta cu stomacul gol, pentru că atunci simptomele grețurilor matinale tind să se amplifice.
- Ia mese mici. Nu este necesar să mânânci tone de feluri de mâncare, chiar dacă îți revine pofta și vrei să profiți. Este mai puțin probabil să-ți agresezi sistemul digestiv dacă mănânci des, dar în cantități mici.
- Bea băuturi carbogazoase. Unele persoane consideră că băuturile carbogazoase ajută la ameliorarea stărilor de greață. De asemenea, ia înghițituri mici, în loc să bei pe nerăsuflate un pahar de apă sau limonadă.
- Mănâncă tot ce-ți permite stomacul. E de înțeles că îți dorești să optezi pentru alimente sănătoase, dar, dacă ai poftă de produse de patiserie, atunci optează pentru acestea, fără să exagerezi.
- Experimentează carbohidrați versus proteine. Unele gravide consideră că alimentele bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, le atenuează simptomele grețurilor matinale. Altele se simt mai bine consumând proteine, cum ar fi nucile și carnea de pasăre.
- Încearcă diferite arome. Ghimbirul, menta și lămâia sunt doar câteva arome care ajută la calmarea simptomelor grețurilor matinale.
- Evită mirosurile și aromele deranjante. Dacă știi că o anumită aromă te supără, încearcă să nu o mai folosești la gătit sau dacă aroma unui parfum îți face rău, renunță la el.