Reclamă

Grețurile matinale în sarcină. Când încep și cum să le deosebești de alte probleme de sănătate

Poate că grețurile matinale sunt unele dintre cele mai comune simptome care anunță sarcina. Deși se numesc matinale, acestea pot apărea în orice moment al zilei și le poți simți prezența pe toată perioada sarcinii. Grețurile matinale în sarcină pot fi cauzate de schimbările hormonale, care apar la începutul sarcinii, sau se pot asocia cu aversiunile alimentare. 

Femeie însărcinată, îmbrăcată în trening roz, care stă pe o canapea neagră, cu o pernă bej, și îți ține mâinile la gură, având în spate tablouri pe perete, ilustrând grețurile matinale în sarcină
Grețurile matinale sunt puse pe seama estrogenului, progesteronului și a gonadotropinei corionice umană (hCG) / Shutterstock

Grețurile matinale sunt destul de neplăcute în timpul sarcinii și te pot lua prin surprindere în orice moment, mai ales că pot fi însoțite și de vărsături. Mai jos, găsești răspunsurile la toate întrebările despre acestea și cum să le faci față.

Când încep grețurile matinale în sarcină

Este obișnuit ca persoanele care suferă de grețuri matinale să înceapă să se simtă destul de rău în jurul a șase săptămâni de sarcină, spune babylist.com. „De obicei, simptomele încep în jurul săptămânii 6 de sarcină și ating un vârf în săptămânile 9-10, apoi, se ameliorează treptat”, spune Dr. Sarah Yamaguchi. Dar, pentru unele femei, durează ceva mai mult până când încep să apară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe măsură ce începi să simțiți debutul grețurilor, mai este un lucru de reținut: „grețurile matinale“ nu apar doar dimineața. „Este o denumire puțin greșită. Pot apărea oricând, ziua sau noaptea“, spune medicul ginecolog Jennifer Lang, din Los Angeles.

Grețurile matinale în sarcină: cauze

Grețurile matinale sunt puse pe seama hormonilor, care îți inundă organismul atunci când rămâi însărcinată. Este vorba despre estrogen, progesteron și gonadotropina corionică umană (hCG). De asemenea, au fost legate și de proteinele eliberate de placentă.

Deși există unele dovezi pentru ceea ce poate cauza grețurile matinale în sarcină, medicii nu știu exact ce le provoacă. O teorie ar fi legată de faptul că „din punct de vedere evolutiv, ar putea fi o modalitate de protecție pentru a evita toxinele dăunătoare în timp ce bebelușul este cel mai vulnerabil“, spune Lang.

Unii medici spun că simptomele grețurilor matinale sunt un semn ale unei sarcini sănătoase. Acest lucru este puțin liniștitor, deși există o mulțime de bebeluși sănătoși ale căror mame nu au avut grețuri.

Cum se simt grețurile matinale în sarcină

Grețurile matinale în sarcină presupun adesea una dintre aceste simptome (sau o combinație): greață, vărsături și aversiuni alimentare. Însă, grețurile matinale pot fi diferite pentru fiecare femeie însărcinată. Unele mămici au doar ușoare stări de greață, timp de câteva săptămâni. Altele au greață în toată regula și vomită, neputând să beneficieze de niciun nutrient. Cu siguranță, există o gamă de severitate a simptomelor și este greu de prezis cum va fi experiența ta. Unele persoane au experiențe diferite de grețuri matinale, de la o sarcină la alta.

Reclamă

Dacă nu te simțiți încă rău, s-ar putea să fii norocoasă. Ai putea fi una dintre cele cinci persoane însărcinate care nu are grețuri matinale. În cazul în care grețurile matinale sunt severe, ai putea suferi de hyperemesis gravidarum. Această afecțiune poate duce la deshidratare, pierdere în greutate și dezechilibre electrolitice.

Semne că nu este vorba de grețuri matinale în sarcină

Nu este întotdeauna tipic să te simți rău în timpul sarcinii, dar, în anumite cazuri, poate să nu fie vorba despre asta. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, ar putea fi o intoxicație alimentară, gripă sau altceva și ar trebui să suni medicul:

  • Grețuri matinale în sarcină, care încep târziu. Dacă ai grețuri sau vărsături, care încep după săptămâna 9 de sarcină.
  • Durere. Dacă ai dureri de stomac, dureri abdominale sau sensibilitate abdominală.
  • Febră. Febra este un semn de boală, niciodată un simptom al grețurilor matinale.
  • Dureri de cap. Același lucru este valabil și pentru durerea de cap. Dacă te confrunți cu ea, s-ar putea să existe o altă explicație pentru greața ta.
  • Umflături la gât. Uneori, problemele tiroidiene pot provoca greață. Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului tău, așa că, ia aminte dacă ești umflată în acea zonă.
Reclamă

Remedii împotriva grețurilor matinale

Simptomele tipice ale grețurilor matinale în sarcină pot fi atenuate folosind câteva strategii. S-ar putea să trebuiască să faci câteva încercări pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Ai putea să încerci următoarele:

  • Păstrează mâncarea lângă pat. Mâncatul câtorva biscuiți sau a unui baton de granola, la prima oră a dimineții te pot ajuta să-ți liniștești stomacul, înainte de a te ridica din pat.
  • Mănâncă des. Dacă este posibil, nu sta cu stomacul gol, pentru că atunci simptomele grețurilor matinale tind să se amplifice.
  • Ia mese mici. Nu este necesar să mânânci tone de feluri de mâncare, chiar dacă îți revine pofta și vrei să profiți. Este mai puțin probabil să-ți agresezi sistemul digestiv dacă mănânci des, dar în cantități mici.
  • Bea băuturi carbogazoase. Unele persoane consideră că băuturile carbogazoase ajută la ameliorarea stărilor de greață. De asemenea, ia înghițituri mici, în loc să bei pe nerăsuflate un pahar de apă sau limonadă.
  • Mănâncă tot ce-ți permite stomacul. E de înțeles că îți dorești să optezi pentru alimente sănătoase, dar, dacă ai poftă de produse de patiserie, atunci optează pentru acestea, fără să exagerezi.
  • Experimentează carbohidrați versus proteine. Unele gravide consideră că alimentele bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, le atenuează simptomele grețurilor matinale. Altele se simt mai bine consumând proteine, cum ar fi nucile și carnea de pasăre.
  • Încearcă diferite arome. Ghimbirul, menta și lămâia sunt doar câteva arome care ajută la calmarea simptomelor grețurilor matinale.
  • Evită mirosurile și aromele deranjante. Dacă știi că o anumită aromă te supără, încearcă să nu o mai folosești la gătit sau dacă aroma unui parfum îți face rău, renunță la el.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide