Reclamă

12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți

Dacă ai gemeni sau multipleți sau pur și simplu ești curioasă să afli mai multe despre acești copii speciali, vei descoperi că lumea lor este plină de curiozități! De la legătura lor unică până la genele care contribuie la nașterea de multipleți, iată 12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți, bazate pe statistici și cercetări științifice.

Două fete gemene se distrează pe canapea
Există multe lucruri neobișnuite despre gemeni, iar unele sunt dovedite științific / Shutterstock

Gemenii și multipleții fascinează prin legătura lor unică și prin particularitățile care îi fac să fie speciali. Știai că, la nivel global, aproximativ 1 din 40 de nașteri este de gemeni?

Sau că probabilitatea de a avea gemeni crește cu până la 30% în cazul tratamentelor de fertilizare? De la aspecte genetice, legături emoționale și chiar limbaje secrete, descoperă câteva lucruri neștiute despre gemeni și multipleți, bazate pe statistici și studii care dezvăluie cât de unică și fascinantă este lumea acestor copii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți

Iată așadar câteva lucruri neștiute despre gemeni și multipleți, care au la bază date statistice și studii concludente.

Reclamă

Gemenii identici nu au amprente identice

Chiar dacă ADN-ul gemenilor identici este aproape identic, amprentele lor sunt diferite. Acest lucru se întâmplă deoarece amprentele se formează nu doar pe baza codului genetic, ci și sub influența factorilor externi din uter. Studiile arată că în timpul dezvoltării fetale, micile variații din uter contribuie la formarea unor amprente unice.

Gemenii identici sunt mai rari decât cei dizigoți

Doar aproximativ 0,3% dintre nașteri sunt de gemeni identici, în timp ce gemenii dizigoți (cei care nu arată identic și provin din două ovule diferite) sunt mai comuni, reprezentând 0,8% din totalul nașterilor la nivel global. Probabilitatea de a avea gemeni dizigoți crește odată cu vârsta mamei, iar fertilizarea in vitro este asociată, de asemenea, cu o creștere a nașterilor de multipleți.

Legătura dintre gemeni este mai profundă decât ți-ai imagina

Gemenii dezvoltă o legătură unică încă din uter, iar această conexiune rămâne puternică întreaga viață. Studiile arată că peste 50% dintre gemeni experimentează ceea ce este cunoscut sub numele de „empatie între gemeni”, adică sunt capabili să „simtă” emoțiile și durerile celuilalt, chiar și la distanță.

Tripleții și alte sarcini multiple sunt în creștere

Din 1980 până în prezent, rata nașterilor de tripleți a crescut de aproape 5 ori, datorită tehnicilor de fertilizare asistată și a tratamentelor hormonale. În prezent, în Statele Unite, 1 din 1.000 de nașteri este de tripleți, în timp ce în anii ’80, aceasta era 1 din 10.000. Această tendință este similară și în Europa.

Reclamă

Lucruri neștiute despre gemeni și multipleți: Gemenii „oglindă”

Gemenii oglindă sunt gemeni identici, dar cu caracteristici fizice inverse, ca imaginea în oglindă. De exemplu, unul poate fi dreptaci, iar celălalt stângaci, sau pot avea alunițe simetrice pe părți opuse ale corpului. Acest fenomen apare în aproximativ 25% dintre cazurile de gemeni identici.

Șansa de a avea gemeni este influențată de gene și etnie

Probabilitatea de a avea gemeni dizigoți este influențată de genetică, mai ales de istoricul din partea mamei. De exemplu, studiile arată că femeile de origine africană au cea mai mare rată de naștere a gemenilor dizigoți, în timp ce femeile asiatice au cea mai mică rată. În plus, probabilitatea de a avea gemeni crește și în cazul femeilor de peste 35 de ani.

Lucruri neștiute despre gemeni și multipleți: Gemenii pot avea doi tați diferiți

Da, ai citit bine. În cazuri extrem de rare, gemenii dizigoți pot avea tați diferiți. Fenomenul se numește superfecundație heteropaternă și apare atunci când două ovule sunt fertilizate de spermatozoizi provenind de la doi bărbați diferiți în decurs de câteva zile. Deși este foarte rar, există cazuri documentate medical.

Gemenii pot dezvolta propriul limbaj secret

În jur de 40% dintre gemeni dezvoltă o formă de „limbaj secret” în copilărie, cunoscut sub numele de criptofazie. Această formă de comunicare include sunete și cuvinte inventate pe care doar ei le înțeleg. Limbajul secret este mai frecvent în rândul gemenilor identici și poate dispărea odată cu începerea grădiniței sau școlii.

Lucruri neștiute despre gemeni și multipleți: Fetele au mai multe șanse să fie gemene

Statisticile arată că fetele au o probabilitate puțin mai mare de a fi gemene decât băieții. Într-un studiu realizat în Marea Britanie, 52% dintre gemeni erau fete, iar 48% băieți. Totuși, diferența nu este una semnificativă, dar este un fapt interesant.

Gemenii împart nu doar genele, ci și microbiomul intestinal

Cercetările recente arată că gemenii identici au o compoziție similară a microbiomului intestinal, deși nu este complet identică. Acest lucru poate explica de ce gemenii au deseori gusturi alimentare similare și răspund similar la anumite alimente.

Gemenii pot avea diferite grupe sanguine

Deși rare, există cazuri în care gemenii dizigoți au grupe de sânge diferite. Acest lucru se întâmplă deoarece provin din două ovule și doi spermatozoizi diferiți, iar fiecare moștenește gene diferite de la părinți. Gemenii identici au, în mod normal, aceeași grupă de sânge deoarece împărtășesc același ADN.

Gemenii nu sunt întotdeauna sincronizați în creștere

Chiar dacă gemenii împart același uter, fiecare dintre ei poate crește și se poate dezvolta în ritm propriu. Acest fenomen se numește sindromul transfuzor-transfuzat și apare la aproximativ 15% dintre gemenii identici care împart placenta. În aceste cazuri, unul dintre gemeni poate primi mai mult sânge și nutrienți decât celălalt, ceea ce poate duce la diferențe în greutatea și dezvoltarea lor la naștere.

Te-ar mai putea interesa și
Geme identice se țin în brațe
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr?
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr?
Copii care stau pe marginea unei ape într-o zi senină
Cum să călătorești atunci când ești părinte de gemeni. Află care sunt cele mai bune soluții
Cum să călătorești atunci când ești părinte de gemeni. Află care sunt cele mai bune soluții
Bebeluși gemeni, care stau îmbrățișați, așezați pe pat și acoperiți cu o păturică albă, până la mijloc, ilustrând lucruri surprinzătoare despre gemeni
Lucruri surprinzătoare despre gemeni
Lucruri surprinzătoare despre gemeni
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide