Reclamă

Semne de avort spontan: tot ce trebuie să știi despre ele și când să te îngrijorezi

Acest subiect legat de semne de avort spontan este poate unul dintre cele mai presante din momentul în care ai aflat că ești însărcinată. De unde știi dacă ai un avort spontan? Află ce să faci dacă ceva nu pare în regulă.

O femeie în cabinetul medicului, cu mâinile la față
În funcție de situația medicală, procesul fizic de pierdere a sarcinii poate varia de la o persoană la alta / Shutterstock

Avortul spontan este pierderea spontană a unei sarcini în primele 20 de săptămâni. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, aproximativ 10% dintre sarcinile detectate se termină cu avort spontan. 80% dintre avorturile spontane apar în primul trimestru. Cu toate acestea, experții cred că ratele reale de avort spontan sunt de fapt mai mari.

„Estimăm că aproximativ 30 până la 40% din toate concepțiile au ca rezultat o pierdere a sarcinii”, spune Helain Landy, profesor și președinte al Departamentului de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Universitar Georgetown. Ea spune că asta se întâmplă din cauza faptului că multe femei suferă un avort înainte de a afla că sunt însărcinate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ciuda faptul că avortul spontan este comun, pierderea sarcinii a fost multă vreme un subiect tabu. Din păcate, acest lucru înseamnă că multe gravide nu au informații despre cum se manifestă avortul spontan.

Cele mai frecvente semne de avort spontan

Zev Williams, director al Centrului de Fertilitate al Universității Columbia, explică că nu există „un singur mod” în care avortul spontan se manifestă.

În funcție de situația medicală, procesul fizic de pierdere a sarcinii poate varia de la o persoană la alta.

Reclamă

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de avort spontan este un avort spontan ratat, care este momentul în care activitatea cardiacă fetală se oprește, dar femeia gravidă încă nu se confruntă cu alte semne de pierdere a sarcinii.

Deși nu toate avorturile spontane au simptome vizibile înainte de a fi diagnosticate, există câteva semne comune de avort spontan care merită menționate.

Reclamă

Crampe uterine

Crampele cu spotting sunt principalul semn al unui avort spontan. Crampele de avort spontan apar deoarece contracțiile uterine sunt cele care expulzează conținutul uterului. Crampele de avort spontan sunt, în general, mai intense decât crampele din timpul menstruației și încetează de obicei într-o zi.

Sângerare vaginală

Sângerarea vaginală este un alt semn comun de avort spontan și ar trebui să fie întotdeauna adusă în atenția unui medic.

Nu toate sângerările din timpul sarcinii înseamnă avort spontan. În general, cu cât sângerarea este mai abundentă, cu atât ea reprezintă mai mult un motiv de îngrijorare. În mod similar, unele persoane se vor confrunta cu scurgeri (mucus alb-roz), țesut sau material asemănător cheagurilor în timp ce au un avort spontan.

Sângerarea din timpul unui avort spontan este mai abundentă decât o sângerare de menstruație. În cazul unui avort spontan, cea mai mare parte a țesutului va trece în două până la patru ore. Spottingul poate dura până la șase săptămâni.

Durere

Durerea poate fi un alt semn de avort spontan. Această durere poate fi localizată în abdomen, zona pelviană sau partea inferioară a spatelui și poate varia de la durere surdă și până la crampe asemănătoare menstruației. Poate fi dificil să distingi durerea de avort spontan de durerile normale ale sarcinii, de aceea e indicat să te adresezi medicului care îți monitorizează sarcina dacă ele persistă.

Scăderea mișcării fetale

În cazul avorturilor spontane târzii care apar în al doilea trimestru (aproximativ 14 până la 20 de săptămâni de sarcină), scăderea mișcării fetale poate fi, de asemenea, un semn de avort spontan.

Ce să faci dacă crezi că ai avort spontan

Cele mai frecvente simptome ale unui avort spontan sunt sângerarea sau crampele. Cu toate acestea, nu toate cazurile de sângerare vaginală sau crampe abdominale înseamnă avort spontan. Și nu toate avorturile spontane vor începe cu sângerare sau crampe.

Specialiștii spun că primul lucru pe care ar trebui să-l faci dacă crezi că ai putea avea un avort spontan este să anunți medicul.

„Este mult mai bine să suni și să ți se spună că nu ai de ce să-ți faci griji decât să nu suni și să ratezi ceva important”, spune dr. Williams. Sângerarea sau durerea de la începutul unei sarcini sunt ambele motive bune pentru a suna și a merge la un control.

Un ginecolg este cel mai în măsură să îți spună ce ai de făcut. Acesta îți poate cere să te prezinți la cabinet pentru o ecografie. Poate cere un test de sânge pentru a măsura nivelurile de hCG sau te poate îndruma către sistemul medical de urgență.

Ce va dori să știe doctorul de la tine

Când suni un medic, acesta îți va adresa o serie de întrebări despre simptomele tale pentru a determina ce se întâmplă și ce să faci în continuare. E important să fii pregătit să oferi informațiile de care are nevoie.

Un medic va dori să știe răspunsurile la întrebări precum următoarele:

  • Sângerezi? Dacă da, ce culoare are sângerarea și care este cantitatea ei?
  • Te doare?
  • Te simți amețită?
  • Respiri greu?
  • Ai febră sau scurgeri vaginale urât mirositoare?
  • Când a fost prima zi a ultimei menstruații?
  • Care este grupa ta de sânge?
  • Ai mai avut un avort spontan?

Simptomul principal pe care îl va căuta medicul este sângerarea. De asemenea, probabil că va dori să știe de cât timp sângerezi și cât de mult sângerezi. Pierderea unei cantități mari de sânge poate însemna o vizită medicală de urgență.

În cele din urmă, singura modalitate prin care poți afla dacă ai avut un avort spontan este printr-o ecografie pentru a examina uterul. Relevant este și un set de analize de sânge pentru a evalua nivelurile de hCG. Scăderea rapidă a nivelurilor de hCG indică, în general, un avort spontan complet.

Cea mai frecventă cauză a avortului spontan în primul trimestru este dată de anomaliile cromozomiale ale embrionului sau fătului care opresc dezvoltarea. În majoritatea cazurilor de avort spontan precoce, totuși, cauza rămâne necunoscută.

În cazul unui avort spontan care apare mai târziu în timpul sarcinii sau un avort spontan recurent (adică două sau mai multe avorturi spontane consecutive), un medic poate recomanda o evaluare și testare suplimentară pentru a încerca să determine cauza.

Indiferent dacă alegi să încerci să concepi din nou sau nu, este important să-ți lași spațiu și timp să te vindeci.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
O femeie gravidă consultată de medic
Care sunt cauzele unui avort spontan: de ce apare și cum îl poți preveni
Care sunt cauzele unui avort spontan: de ce apare și cum îl poți preveni
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiețel stă pe bancă și plânge
20 iunie, 08:44
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Două fetițe îi dau mamei să mănânce și ea morcovi
20 iunie, 07:22
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
Poze cu ecografii de sarcină și căpșuni
20 iunie, 06:36
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
19 iunie, 10:20
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Gravidă stă întinsă pe pat cu mâna pe burtă
19 iunie, 09:40
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
Mama îi arată fetei cum să scrie în agendă
19 iunie, 06:07
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Închide