Reclamă

Siguranța scaunelor auto: cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți

Asigurarea siguranței copiilor în mașină este o prioritate pentru orice părinte, iar utilizarea corectă a scaunelor auto este esențială pentru protejarea micuților în cazul unui accident. Din păcate, mulți părinți fac greșeli comune care pot compromite eficacitatea și siguranța scaunelor auto. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli și cum să le eviți pentru a te asigura că al tău copil călătorește în siguranță.

Mama își pune fetița în scaunul auto
Asigură-te că scaunul auto al copilului este corect amplasat / Shutterstock

Studiile arată că aproximativ 59% dintre scaunele auto pentru copii sunt instalate sau utilizate incorect. Aceste erori pot varia de la centuri de siguranță prea largi sau răsucite până la poziționarea incorectă a scaunului.

Utilizarea corectă a scaunelor auto reduce riscul de deces pentru sugari cu 71% și pentru copiii mici (cu vârsta de 1-4 ani) cu 54%, comparativ cu utilizarea centurilor de siguranță obișnuite .

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani, utilizarea scaunelor auto reduce riscul de rănire cu 45% comparativ cu utilizarea centurilor de siguranță.

Siguranța scaunelor auto: cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți

Conform legislației române, copiii cu o înălțime de până la 135 cm trebuie să fie transportați în autovehicule folosind un sistem de siguranță adecvat pentru copii (scaun auto, înălțător etc.), omologat și corespunzător greutății și dimensiunilor copilului.

Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot folosi centura de siguranță a vehiculului, cu condiția ca aceasta să fie corect ajustată și să ofere protecția necesară.

Reclamă

Instalarea incorectă a scaunului auto

Instalarea incorectă a scaunului auto este una dintre cele mai frecvente greșeli. Un scaun montat greșit poate reduce semnificativ protecția oferită în caz de accident.

Citește cu atenție manualul scaunului auto și al vehiculului. Urmează toate instrucțiunile și asigură-te că scaunul este bine fixat, fără a se mișca mai mult de 2 cm în orice direcție. Dacă ai dubii, solicită ajutorul unui specialist sau al unui centru de inspecție a scaunelor auto pentru a testa siguranța scaunelor auto.

Reclamă

Utilizarea greșită a centurii de siguranță

Centurile de siguranță ale scaunului auto pot fi prea largi, răsucite sau plasate incorect pe corpul copilului.

Verifică întotdeauna ca centura de siguranță să fie strânsă corespunzător și să nu fie răsucită. Centurile de umăr trebuie să fie plasate la nivelul sau ușor sub umerii copilului pentru scaunele orientate spre spate. Și la sau deasupra umerilor pentru scaunele orientate spre înainte. Centura de siguranță trebuie să fie suficient de strânsă încât să nu poți pune mai mult de un deget între centură și corpul copilului.

Tranziția prematură la un scaun mai mare

Trecerea prea devreme de la un scaun orientat spre spate la unul orientat spre înainte sau la un înălțător este și ea o greșeală des întâlnită.

Copiii trebuie să rămână într-un scaun orientat spre spate cât mai mult timp posibil. Adică, până la limita maximă de greutate și înălțime specificată de producător. De obicei, acest lucru înseamnă cel puțin până la vârsta de 2 ani. Dar mulți experți recomandă să rămână până la 4 ani. Similar, utilizarea unui scaun înălțător trebuie să înceapă numai când copilul a depășit limitele scaunului auto orientat spre înainte.

Folosirea accesoriilor neaprobate de producător

Utilizarea pernuțelor, a huselor suplimentare sau altor accesorii care nu sunt aprobate de producătorul scaunului auto sunt și ele greșeli pe care ar fi bine să le eviți.

Utilizează doar accesoriile și componentele originale ale scaunului auto. Accesoriile neaprobate pot afecta negativ funcționarea scaunului și siguranța copilului în caz de accident.

Poziționarea incorectă a scaunului auto

Amplasarea scaunului auto pe locurile din față sau în poziții unde airbag-ul poate fi activat este o greșeală pe care ar trebui să o eviți.

Montează scaunul auto pe bancheta din spate. Dacă trebuie să pui scaunul pe locul din față, dezactivează airbag-ul. Locul din mijloc al banchetei din spate este, de obicei, cel mai sigur loc. Însă pentru a fi sigură de acest lucru, verifică manualul vehiculului pentru recomandări specifice.

Neglijarea verificării periodice poate afecta siguranța scaunelor auto

Presupunerea că, odată instalat, scaunul auto nu necesită verificări ulterioare este și ea o greșeală care poate afecta siguranța scaunelor auto.

Verifică regulat scaunul auto pentru a te asigura că este bine fixat. Dar și că centurile de siguranță sunt în stare bună. Ajustează centurile pe măsură ce copilul crește și asigură-te că scaunul rămâne corect instalat.

Îmbrăcăminte inadecvată

Punerea copilului în scaunul auto cu haine voluminoase, cum ar fi jachete groase, care pot împiedica strângerea corectă a centurilor de siguranță este o greșeală destul de des făcută de părinți.

Îmbracă copilul în haine subțiri pentru călătorii și folosește pături pentru a-l acoperi peste centurile de siguranță. Astfel, centurile vor sta aproape de corp, asigurând protecția optimă.

Asigurarea siguranței copiilor în mașină prin utilizarea corectă a scaunelor auto este esențială. Evitarea acestor greșeli poate face diferența în caz de accident, oferind copiilor protecția necesară. Fii atentă la detalii. Urmează instrucțiunile producătorului și verifică regulat instalarea scaunului auto pentru a te asigura că copilul tău călătorește în siguranță de fiecare dată.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide