Reclamă

Câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care e ora potrivită de culcare

Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei. Părinții sunt obosiți și dornici să se relaxeze, în timp ce copiii de toate vârstele par să găsească un ultim boost de energie și nu vor să aibă nimic de-a face cu somnul. Află câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă.

Publicat: 12 august 2023, 08:40
O mamă care îi citește o poveste copilului în timpul rutinei de somn
Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei / Shutterstock

Încă o poveste, încă un mers la baie și încă o întrebare duc rapid către o noapte târzie și nimeni nu beneficiază de odihna de care are nevoie.

Dacă acest lucru se întâmplă des, s-ar putea să începi să te întrebi dacă tu și copilul dormiți suficient. De ce este atât de important ca copilul tău să doarmă suficient? Ce înseamnă privarea de somn? Cum să ajungi la ora de culcare potrivită pentru copil?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte ore trebuie să doarmă un copil

Indiferent de vârstă, somnul este o parte vitală a stării de sănătate. Există multe beneficii dacă dormi suficient, dar pot exista și consecințe negative dacă nu te odihnești cum trebuie. Cum afectează copilul o oră târzie de somn?

Funcția creierului. Somnul este legat de anumite funcții ale creierului, cum ar fi concentrarea, productivitatea. Toate acestea influențează comportamentul și succesul școlar al unui copil.

Greutatea. Tiparele de somn afectează hormonii responsabili de apetit. Lipsa somnului interferează cu capacitatea de a regla aportul de alimente, ceea ce face ca supraalimentarea să fie un lucru probabil.

Reclamă

Performanță fizică. Somnul afectează abilitățile fizice ale unei persoane. Odihna adecvată înseamnă performanță mai bună, concentrare, energie, claritate mentală și viteză mai rapidă.

Sănătate fizică. Există multe moduri în care somnul promovează sănătatea. Somnul vindecă organismul, dar ajută și la prevenirea bolilor și a problemelor de sănătate. Odihna adecvată va regla tensiunea arterială, va ajuta la prevenirea bolilor de inimă, va reduce șansele de apnee în somn, va reduce inflamația, va stimula sistemul imunitar și va reduce riscul de creștere în greutate.

Reclamă

Îmbunătățirea sănătății mintale. Lipsa somnului are un impact negativ asupra stării de spirit și a inteligenței sociale și emoționale. Un copil care nu doarme corect este mai probabil să sufere de depresie, să nu aibă empatie și să nu fie conștient de emoțiile și reacțiile altor oameni.

Somnul, esențial pentru sănătatea tuturor

Studiile au descoperit că adolescenții au mai multe șanse să se implice în comportamente neadecvate atunci când sunt privați de somn. Vor avea probleme în a-și regla starea de spirit, făcându-i mai agresivi și impulsivi. Incapacitatea lor de a se autoregla poate chiar să arate ca simptomele ADHD.

Privarea de somn devine periculoasă atunci când adolescenții conduc. Impulsivitatea și asumarea riscurilor, împreună cu epuizarea, îi expun la un risc mai mare de accidente. De fapt, conducerea sub stare de oboseală este comparabilă cu conducerea cu un conținut de alcool în sânge de 0,08.

Somnul este atât de esențial pentru sănătatea tuturor, dar de câte ori de odihnă ai nevoie? Ce recomandă pediatrii?

Recomandări de somn de la pediatri

Cerințele de somn variază în funcție de vârstă. Nu va fi la fel pentru fiecare persoană în parte. Unii oameni au nevoie de mai mult somn decât alții.

Iată un ghid de bază despre ceea ce recomandă pediatrii pentru copii.

 • Vârsta 4-12 luni: 12-16 ore;
 • Vârsta 1-2 ani: 11-14 ore;
 • Vârsta 3-5 ani: 10-13 ore;
 • Vârsta 6-12 ani: 9-12 ore;
 • Vârsta 13-18 ani: 8-10 ore.

Semne că copilul tău nu doarme suficient

Există modalități prin care îți poți da seama dacă copilul tău nu doarme suficient. Iată lucruri specifice la care trebuie să fii atentă

 • Somnolență excesivă în timpul zilei;
 • Dificultate de a se trezi la timp;
 • Hiperactivitate;
 • Depresie;
 • Neatenţie;
 • Modificări ale dispoziției;
 • Comportament agresiv;
 • Iritabilitate;
 • Nerăbdare;
 • Controlarea impulsurilor.

Lipsa prelungită de somn poate cauza probleme relaționale și poate împiedica capacitatea copilului de a se descurca bine la grădiniță sau școală. Ce poți face dacă îți dai seama că copilul tău nu doarme suficient?

Cum să pui la punct o rutină de somn

Rutina somnului sau un program de culcare va ajuta copilul să adoarmă mai repede. De asemenea, va îmbunătăți calitatea somnului. Va trebui să te adaptezi la ceea ce funcționează pentru familia ta, dar următoarele sugestii pot ajuta pe toată lumea să aibă o oră decentă de culcare.

Pentru Bebeluși

Majoritatea oamenilor cred că trebuie să-și lase copilul „să plângă” la culcare. Cu toate acestea, există modalități prin care poți învăța un bebeluș să doarmă fără lacrimi, făcând experiența mai plăcută pentru toată lumea. De fapt, studiile arată că antrenamentul blând al somnului este la fel de eficient ca și lăsarea unui copil să plângă, dar fără stres. Ce este antrenamentul blând pentru somn?

Antrenament pentru un somn blând. Această metodă ajută bebelușii și copiii mici să adoarmă singuri. Există două moduri prin care poți obține acest lucru:

Rutine pozitive. Copiii învață să adoarmă cu ușurință folosind ritualuri reconfortante, liniștitoare și previzibile, de până la douăzeci de minute. Cheia este să alegi o oră de culcare care să nu fie prea devreme. Un copil care nu este obosit se va lupta cu ora de somn.

Începe procesul atunci când copilului îi este somn, chiar dacă este mai târziu decât ai prefera. Vei observa un model și vei descoperi rapid momentul în care încep să se retragă în mod natural. Fă din asta ora de culcare pentru moment. Copilul va învăța să asocieze somnul cu rutina și vei putea începe cu cincisprezece până la douăzeci de minute mai devreme pentru a-și ajusta încet programul.

Adormirea cu prezența părinților. Cu această metodă, stai cu bebelușul sau copilul tău până când acesta adoarme. În timp, poți sta în picioare, apoi pe scaun. În cele din urmă, copilul tău va putea dormi fără tine. Un studiu a arătat că utilizarea acestei metode a ajutat sugarii să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori.

Ambele moduri necesită timp și răbdare, dar sunt eficiente și mai puțin traumatizante decât lăsarea unui sugar sau a unui copil mic să plângă.

Pentru copii de vârste mai mari

Este mai ușor să urmezi o rutină dacă o începi de la o vârstă fragedă, dar niciodată nu este prea târziu pentru a o începe. Vestea bună este că durează doar câteva nopți pentru a observa o îmbunătățire a somnului copilului tău.

Aceste idei te vor ajuta să stabilești un program care să încurajeze copilul să adoarmă mai ușor, mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.

 • Oferă-i o gustare hrănitoare.
 • Fă-i baie.
 • Spală-l pe dinți.
 • Citește-i o poveste.
 • Cântă-i un cântec.
 • Schimbă-l în pijamale.
 • Vorbește cu el despre evenimentele din timpul zilei.

Pentru cele mai bune rezultate, alege câteva activități și fă-le în aceeași ordine în fiecare seară. Scade treptat intensitatea luminilor.

Pentru adolescenți

Și adolescenții pot beneficia de o rutină de somn. De obicei, ei sunt capabili să-și stabilească ora de culcare, dar puțină organizare îi poate ajuta să obțină somnul de care au nevoie. Prin implementarea următoarelor sfaturi, adolescentul tău se poate odihni mai bine.

 • Roagă-l să evite cofeina seara.
 • Limitează timpul de utilizare al ecranelor.
 • Spune-i să evite excesul de mâncare noaptea târziu.
 • Încurajează-l să facă șaizeci de minute de sport pe zi.
 • Stinge luminile și aerisește bine camera.

Prin implementarea acestor sfaturi, poți asigura odihnă adecvată pentru întreaga familie și ore de culcare potrivite pentru copii.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș, îmbrăcat cu o salopetî gri cu dungi albastre, care stă într-un pătuț din lemn, care are deasupra capului un carusel, iar mama sa stă sprinjinită cu mâinile și capul de pătuț, ilustrând Bebelușul plânge când e așezat în pat
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci
Mămică îmbrăcată cu o bluză roșie și pantaloni gri, care arată cu degetul spre băiețelul iei, îmbrăcat cu cămașă cu carouri, amenințăndu-l și o mână o are prinsă de mâna acestuia, ilustrând amenințările îi fac pe copii să se simtă nesiguri
Amenințările îi fac pe copii să se simtă nesiguri. Iată ce să faci în schimb
Amenințările îi fac pe copii să se simtă nesiguri. Iată ce să faci în schimb
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide