Reclamă

Câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care e ora potrivită de culcare

Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei. Părinții sunt obosiți și dornici să se relaxeze, în timp ce copiii de toate vârstele par să găsească un ultim boost de energie și nu vor să aibă nimic de-a face cu somnul. Află câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă.

Publicat: 12 august 2023, 08:40
O mamă care îi citește o poveste copilului în timpul rutinei de somn
Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei / Shutterstock

Încă o poveste, încă un mers la baie și încă o întrebare duc rapid către o noapte târzie și nimeni nu beneficiază de odihna de care are nevoie.

Dacă acest lucru se întâmplă des, s-ar putea să începi să te întrebi dacă tu și copilul dormiți suficient. De ce este atât de important ca copilul tău să doarmă suficient? Ce înseamnă privarea de somn? Cum să ajungi la ora de culcare potrivită pentru copil?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte ore trebuie să doarmă un copil

Indiferent de vârstă, somnul este o parte vitală a stării de sănătate. Există multe beneficii dacă dormi suficient, dar pot exista și consecințe negative dacă nu te odihnești cum trebuie. Cum afectează copilul o oră târzie de somn?

Funcția creierului. Somnul este legat de anumite funcții ale creierului, cum ar fi concentrarea, productivitatea. Toate acestea influențează comportamentul și succesul școlar al unui copil.

Greutatea. Tiparele de somn afectează hormonii responsabili de apetit. Lipsa somnului interferează cu capacitatea de a regla aportul de alimente, ceea ce face ca supraalimentarea să fie un lucru probabil.

Reclamă

Performanță fizică. Somnul afectează abilitățile fizice ale unei persoane. Odihna adecvată înseamnă performanță mai bună, concentrare, energie, claritate mentală și viteză mai rapidă.

Sănătate fizică. Există multe moduri în care somnul promovează sănătatea. Somnul vindecă organismul, dar ajută și la prevenirea bolilor și a problemelor de sănătate. Odihna adecvată va regla tensiunea arterială, va ajuta la prevenirea bolilor de inimă, va reduce șansele de apnee în somn, va reduce inflamația, va stimula sistemul imunitar și va reduce riscul de creștere în greutate.

Reclamă

Îmbunătățirea sănătății mintale. Lipsa somnului are un impact negativ asupra stării de spirit și a inteligenței sociale și emoționale. Un copil care nu doarme corect este mai probabil să sufere de depresie, să nu aibă empatie și să nu fie conștient de emoțiile și reacțiile altor oameni.

Somnul, esențial pentru sănătatea tuturor

Studiile au descoperit că adolescenții au mai multe șanse să se implice în comportamente neadecvate atunci când sunt privați de somn. Vor avea probleme în a-și regla starea de spirit, făcându-i mai agresivi și impulsivi. Incapacitatea lor de a se autoregla poate chiar să arate ca simptomele ADHD.

Privarea de somn devine periculoasă atunci când adolescenții conduc. Impulsivitatea și asumarea riscurilor, împreună cu epuizarea, îi expun la un risc mai mare de accidente. De fapt, conducerea sub stare de oboseală este comparabilă cu conducerea cu un conținut de alcool în sânge de 0,08.

Somnul este atât de esențial pentru sănătatea tuturor, dar de câte ori de odihnă ai nevoie? Ce recomandă pediatrii?

Recomandări de somn de la pediatri

Cerințele de somn variază în funcție de vârstă. Nu va fi la fel pentru fiecare persoană în parte. Unii oameni au nevoie de mai mult somn decât alții.

Iată un ghid de bază despre ceea ce recomandă pediatrii pentru copii.

  • Vârsta 4-12 luni: 12-16 ore;
  • Vârsta 1-2 ani: 11-14 ore;
  • Vârsta 3-5 ani: 10-13 ore;
  • Vârsta 6-12 ani: 9-12 ore;
  • Vârsta 13-18 ani: 8-10 ore.

Semne că copilul tău nu doarme suficient

Există modalități prin care îți poți da seama dacă copilul tău nu doarme suficient. Iată lucruri specifice la care trebuie să fii atentă

  • Somnolență excesivă în timpul zilei;
  • Dificultate de a se trezi la timp;
  • Hiperactivitate;
  • Depresie;
  • Neatenţie;
  • Modificări ale dispoziției;
  • Comportament agresiv;
  • Iritabilitate;
  • Nerăbdare;
  • Controlarea impulsurilor.

Lipsa prelungită de somn poate cauza probleme relaționale și poate împiedica capacitatea copilului de a se descurca bine la grădiniță sau școală. Ce poți face dacă îți dai seama că copilul tău nu doarme suficient?

Cum să pui la punct o rutină de somn

Rutina somnului sau un program de culcare va ajuta copilul să adoarmă mai repede. De asemenea, va îmbunătăți calitatea somnului. Va trebui să te adaptezi la ceea ce funcționează pentru familia ta, dar următoarele sugestii pot ajuta pe toată lumea să aibă o oră decentă de culcare.

Pentru Bebeluși

Majoritatea oamenilor cred că trebuie să-și lase copilul „să plângă” la culcare. Cu toate acestea, există modalități prin care poți învăța un bebeluș să doarmă fără lacrimi, făcând experiența mai plăcută pentru toată lumea. De fapt, studiile arată că antrenamentul blând al somnului este la fel de eficient ca și lăsarea unui copil să plângă, dar fără stres. Ce este antrenamentul blând pentru somn?

Antrenament pentru un somn blând. Această metodă ajută bebelușii și copiii mici să adoarmă singuri. Există două moduri prin care poți obține acest lucru:

Rutine pozitive. Copiii învață să adoarmă cu ușurință folosind ritualuri reconfortante, liniștitoare și previzibile, de până la douăzeci de minute. Cheia este să alegi o oră de culcare care să nu fie prea devreme. Un copil care nu este obosit se va lupta cu ora de somn.

Începe procesul atunci când copilului îi este somn, chiar dacă este mai târziu decât ai prefera. Vei observa un model și vei descoperi rapid momentul în care încep să se retragă în mod natural. Fă din asta ora de culcare pentru moment. Copilul va învăța să asocieze somnul cu rutina și vei putea începe cu cincisprezece până la douăzeci de minute mai devreme pentru a-și ajusta încet programul.

Adormirea cu prezența părinților. Cu această metodă, stai cu bebelușul sau copilul tău până când acesta adoarme. În timp, poți sta în picioare, apoi pe scaun. În cele din urmă, copilul tău va putea dormi fără tine. Un studiu a arătat că utilizarea acestei metode a ajutat sugarii să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori.

Ambele moduri necesită timp și răbdare, dar sunt eficiente și mai puțin traumatizante decât lăsarea unui sugar sau a unui copil mic să plângă.

Pentru copii de vârste mai mari

Este mai ușor să urmezi o rutină dacă o începi de la o vârstă fragedă, dar niciodată nu este prea târziu pentru a o începe. Vestea bună este că durează doar câteva nopți pentru a observa o îmbunătățire a somnului copilului tău.

Aceste idei te vor ajuta să stabilești un program care să încurajeze copilul să adoarmă mai ușor, mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Oferă-i o gustare hrănitoare.
  • Fă-i baie.
  • Spală-l pe dinți.
  • Citește-i o poveste.
  • Cântă-i un cântec.
  • Schimbă-l în pijamale.
  • Vorbește cu el despre evenimentele din timpul zilei.

Pentru cele mai bune rezultate, alege câteva activități și fă-le în aceeași ordine în fiecare seară. Scade treptat intensitatea luminilor.

Pentru adolescenți

Și adolescenții pot beneficia de o rutină de somn. De obicei, ei sunt capabili să-și stabilească ora de culcare, dar puțină organizare îi poate ajuta să obțină somnul de care au nevoie. Prin implementarea următoarelor sfaturi, adolescentul tău se poate odihni mai bine.

  • Roagă-l să evite cofeina seara.
  • Limitează timpul de utilizare al ecranelor.
  • Spune-i să evite excesul de mâncare noaptea târziu.
  • Încurajează-l să facă șaizeci de minute de sport pe zi.
  • Stinge luminile și aerisește bine camera.

Prin implementarea acestor sfaturi, poți asigura odihnă adecvată pentru întreaga familie și ore de culcare potrivite pentru copii.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
O fețită bebeluș, cu un hanorac galbe, mușcă degetul unui băiețel cu hanorac bleu, afară în parc, toamna
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Copii pe o alee, cu ghiozdane colorate în spate, două fetițe dintre ei asistă la un comportament agresiv al unui băiat asupra unei alte fetițe, care stă așezată cu genunchii flexați și capul sprijinit, arătând-o cu degetul și râzând acoperindu-și gura cu mâna
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide