În cazul în care te numeri printre norocoase, ar trebui să știi că acea strălucire se datorează hormonilor din timpul sarcinii. „La fel ca și sarcina în sine și tenul poate să difere de la o persoană la alta“, spune Marisa Garshick, dermatolog la Manhattan Dermatology și Cosmetic Surgery Centers și profesor asistent de dermatologie la New York Presbyterian-Cornell, pentru verywellfamily.com.
Unele persoane însărcinate constată că au o nuanță roz a feței, împreună cu o piele mai luminoasă, în timp ce altele au experiența total opusă. Acestea se pot confrunta cu erupții cutanate, uscarea pielii și mâncărimi, lucruri cu care nu s-au mai confruntat înainte. Iată ce trebuie să știi despre tenul strălucitor în sarcină și ce alte modificări pot apărea pe parcursul celor nouă luni.
Cine este vinovat pentru tenul strălucitor în sarcină
Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii determină glandele să producă mai mult ulei. Acest lucru face ca fața să fie mai strălucitoare. În plus, un alt factor care contribuie la acest lucru ar putea fi pus pe seama fluxului sanguin, care face ca producția de sânge să crească cu aproximativ 50%.
„Tot acest volum suplimentar de sânge are un impact asupra modului în care arată vasele de sânge. Mai mult, poate contribui la înroșirea tenului. De asemenea, estrogenul poate face ca vasele de sânge să fie mai permeabile. Acestea pot apărea și mai pronunțate pe față și pe obraji“, spune ginecologul obstetrician Nathaniel DeNicola, care are sediul în Washington.
Acestea fiind spuse, nu toate femeile au tenul strălucitor în sarcină. Multe dintre pacientele lui Garshick observă că se confruntă cu acnee sau rozacee în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă din cauza creșterii producției de ulei. În plus, unele femei însărcinate pot observa și apariția unor pete maro în jurul frunții, obrajilor și nasului. Însă, nu trebuie să te stresezi foarte tare, pentru că toate acestea, cel mai probabil, sunt temporare.
Deși unele femei observă că au tenul strălucitor doar în primul și al doilea trimestru, acest lucru poate să dureze pe tot parcursul celor nouă luni“, spune Garshick. Dar, pe măsură ce hormonii fluctuează după naștere, această strălucire ar putea dispărea. În mod similar, este posibil să observi că afecțiunile pielii, care s-au înrăutățit pe timpul sarcinii, se ameliorează după naștere.
Alte probleme ale pielii în timpul sarcinii
Din păcate, nu toate femeile se pot bucura de un ten strălucitor în sarcină ca răspuns la schimbările hormonale. De fapt, aceste schimbări pot duce la afecțiuni ale pielii în zone chiar și dincolo de față. Schimbările hormonale responsabile de strălucirea din timpul sarcinii pot contribui la pete pe față, sâni, mameloane și coapse, din cauza melaninei suplimentare. De asemenea, acneea poate fi un efect secundar care apare în sarcină.
Din fericire, petele tind să se estompeze după naștere. De asemenea, acneea poate fi tratată fie cu produse fără prescripție medicală, fie cu produse care necesită rețetă. Însă, este important să discuți înainte cu medicul pentru orice îngrijorare ai legată de ten.