Reclamă

Tipuri de mâncărimi la bebeluși și copii mici. Sfaturi și remedii

Schimbările de comportament în viața unui micuț nu sunt tocmai ușor de gestionat. Atunci când vorbim despre nervozitate fără un motiv aparent real, căutăm mai multe cauze. Află totul despre tipuri de mâncărimi la bebeșuli și copii mici și vezi care sunt cele mai bune remedii. Scărpinatul și pielea roșie însoțită de bubițe nu este chiar cel mai plăcut mod în care un copil dorește să-și petreacă zilele.

Pielea bebelușului cu iritație și mâinile mamei care îl îngrijesc
Află totul despre tipuri de mâncărimi la bebeșuli și copii mici și vezi care sunt cele mai bune remedii. Scărpinatul și pielea roșie însoțită de bubițe nu este chiar cel mai plăcut mod în care un copil dorește să-și petreacă zilele / Shutterstock

Dacă mâncărimea nu este foarte deranjantă, nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru multă vreme. Încearcă să-l ții pe copil într-un loc confortabil până pielea revine la normal. În cazul în care vrei să cunoști mai multe informații despre ceea ce experimenteze, citește articolul de mai jos.

Tipuri de mâncărimi la bebeluși și copii mici

Să afli ce anume se ascunde în spatele senzațiilor de mâncărime în cazul copiilor și bebelușilor poate reprezenta o muncă de detectiv. Începe prin atenția asupra apariției mâncărimii și luarea în cosiderare a posibilelor cauze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Odată ce știi cu ce te confrunți poți lua măsuri în propria casă pentru ca cel mic să se simtă cât mai confortabil. Chiar și medicul pediatru poate verifica locul în care a apărut mâncărimea pentru ca totul să fie realizat profesionist.

Mulți bebeluși vor dezvolta mâncărimi din cauza scutecului. În primii ani de viață, roșeața va apărea în zona genitală sau pe fese. Urina și scaunul pot irita acea zonă, iar timpul îndelungat între schimburile de scutec nu ajută în acest sens. Poate fi vorba și despre infecții baecteriene sau altergie la un ingredient. Diferența dintre mâncărimea scutecului și o infecție este că la prima se observă o zonă roșie în timp ce la cea de-a doua avem deja coșuri, cruste pe piele sau margini ascuțite. Mâncărimile provocate de alergii pot semăna cu cele provocate de urticarie.  

Eczema mai este denumită și dermatită atopică. Este o boală cronică marcată de pielea inflamată, uscată și mâncărimi. Anumite situații pot dispărea, însă eczema poate fi controlată menținând pielea hidratată și evitând posibilele erupții.

Experții nu știu motivul pentru care apar eczemele, deși se crede că genetica joacă un rol important. Aceasta este asociată de asemenea cu alergiile sau astmul. Copiii și adulții care trec prin această situație, au o piele care nu îi protejează de posibilii iritanți sau alergeni din mediu. Vorbim aici despre praf, materiale care provoacă mâncărime, săpunuri sau detergenți și unele alimente. Ca rezultat, pielea prezintă erupții.

Motive pentru care apar mâncărimile în cazul bebelușilor și copiilor mici

Înțepăturile de albine, țânțari sau alte insecte pot face ca pielea micuțului să se înroșească. În cele mai rare dintre cazuri, mușcătura de gândac poate produce anafilaxie, o reacție alergică severă care blochează căile aeriene. Atunci când o insectă ne înțeapă, corpul reacționează la salivă sau venin prin aceea că devin inflamat. Depinde de insectă, însă mușcătura provoacă mâncărime și durere.

Reclamă

Poate că știi felul în care arată o piele uscată, dar și cum se simte. Pielea bebelușilor este mult mai sensibilă și produce mult mai puține uleiuri care hidratează. Este concepută să se usuce. Copiii cu pielea uscată au aceleași simptome. Aceasta cauzează mâncărime și decojire.

Roseola infantum sau cea de-a șasea boală a copilăriei este o infecție virală care afectează micuții de la 6 la 2 luni. Se spune că și copiii între 3 luni și 4 ani sunt susceptibili. Nu există tratament, dar virusul se va curăța de la sine într-o săptămână, arată whattoexpect.com. Roseola este cauzată de doi viruși și provine din aceeași familie ca HSV, dar față de herpes nu aduce afecte bucale sau negi genitali. Este foarte contagioasă și poate fi împrăștiată prin strănut, tuse sau atingerea suprafețelor contaminate.

Infecția se manifestă prin febră foarte ridicată, nas care curge, iritabilitate și înroșirea ochilor. După doar câteva zile apar iritații roșii pe piept care apoi se răspândesc.

Reclamă

Alergii care provoacă mâncărimea pielii la copii

Afectează aproximativ 6% dintre cei mici și se întâmplă atunci când sistemul imunitar detectează anumite alimente ca fiind periculoase și reacționează întocmai. Alergiile alimentare apar atunci când corpul încearcă să se protejeze de potențialele pericole.

Reacțiile se pot declanșa atunci când mâncăm anumite alimente sau le atingem și ele apar ca eventuale pericole pentru organism. Printre cei mai comuni alergeni sunt ouăle, laptele, alunele, peștele, soia. Printre simptome se numără și mâncărimea.

Boala gură-mână-picior este una dintre cele mai comune afecțiuni și apare la copii sub 5 ani, mai ales în zilele călduroase de vară și la începutul toamnei. Provine din cauza unui virus care se poate răspândi prin salivă, scaune sau locuri contaminate. Primele simptome care apar sunt asemănătoare unei răceli comune. Febra, gâtul uscat și nasul care curge pot fi primele semnale de alarmă.

Boala a cincea a copilăriei sau eritemul infecțios este o infecție virală comună ce apare la copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Poate fi întâlnită și la bebeluși sau cei mici. Se pot îmbolnăvi și adulții, iar la femeile însărcinate pot să apară complicații. Este cauzată de parvovirusul B19 și se răspândește prin strănut sau tuse. Mâncărimile în sine nu sunt contagioase.

Primele simptome sunt febră scăzută pentru câteva zile. Atunci când începe să treacă, vor apărea mâncărimi pe obraji. Acestea se vor răspândi pe tot corpul.

Infecții întâlnite la bebeluși, copii și adulți

Urticaria este o problemă a pielii destul de des întâlnită. Se recunoaște după umflăturile roșii care încep să provoace mâncărimi. Infecțiile virale sunt cele mai comune declanșatoare în acest sens. Poate provine de asemenea de la infecțiile bacteriene, reacțiile la medicamente sau alimente, precum și expunerea la polen sau alți iritanți, spune cei de la healthline.com. În 30% dintre cazuri, cauza pentru care apare urticaria este necunoscută.

Arsurile solare sunt printre cele mai cunoscute experiențe care provoacă mâncărimi. Pielea poate deveni roșie și iritantă, dar și dureroasă și umflată în cele mai rele dintre cazuri. Apar după o expunere îndelungată la soare, iar copiii sunt cei mai predispuși, dat fiind faptul că pielea lor este delicată și subțire.

În cazul în care poți identifica sursa mâncărimii la copii, atunci situația poate fi tratată în confortul proprie case. În alte cazuri, este important să contactezi cât mai repede doctorul pentru a-ți da cele mai utile sfaturi.

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care își învață fetița cum să se spele pe mâini
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Mâini de copil pe burtica mamei într-un spațiu cu lumină difuză
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
Un copil care trage de mânerul unui sertar încercând să îl deschidă
Cum poți amenaja o cameră pentru a preveni răsturnarea pieselor mici de mobilier. Sfaturi pentru a-l ține pe cel mic în siguranță
Cum poți amenaja o cameră pentru a preveni răsturnarea pieselor mici de mobilier. Sfaturi pentru a-l ține pe cel mic în siguranță
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mâini de copil pe burtica mamei într-un spațiu cu lumină difuză
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
După ce ai devenit mămică pentru prima oară, șansele să ai depresie postnatală sunt crescute. Află la cât timp după naștere poți rămâne însărcinată și cum poți gestiona fiecare situație în parte. Specialiștii vin cu soluții......
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
2
Fetiță stă jos lângă bicicletă și își analizează julitura din genunchi
Cum tratezi juliturile și zgârieturile la copii
Accidentele minore sunt o parte a copilăriei. Copiii aleargă, se joacă și inevitabil, se lovesc. Juliturile și zgârieturile la copii sunt cele mai frecvente răni. Deși nu sunt grave, trebuie tratate corespunzător pentru a preveni......
Cum tratezi juliturile și zgârieturile la copii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Mama, tata și copiii fac planuri de vacanță
Vacanță liniștită în familie? Iată ce poți face înainte de a pleca pentru a te bucura de relaxare
Vrei să te bucuri de o vacanță liniștită în familie? E posibil, chiar dacă planificarea unei vacanțe cu cei mici poate părea complicată. Totuși, cu puțină organizare, poți transforma totul într-o experiență relaxantă. Trebuie doar......
Vacanță liniștită în familie? Iată ce poți face înainte de a pleca pentru a te bucura de relaxare
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Mamă stresată cu un copil în brațe într-un pat
23 august, 07:14
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
O mămică care își învață fetița cum să se spele pe mâini
21 august, 07:06
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Mama taie unghiile de la mâna copilului
20 august, 08:48
Cum să tai și să îngrijești unghiile copilului
Cum să tai și să îngrijești unghiile copilului
Băiatul stă pe pat lângă pisică și strănută
20 august, 07:18
Alergia la animale de companie: ce trebuie să faci dacă micuțul are această problemă
Alergia la animale de companie: ce trebuie să faci dacă micuțul are această problemă
Copil care e verificat în gât de către medic
19 august, 07:50
Dureri în gât la bebeluși și copii mici: ce trebuie să știi despre ele
Dureri în gât la bebeluși și copii mici: ce trebuie să știi despre ele
Un bebeluș care mănâncă singur în scaunul de masă
19 august, 07:25
Care sunt etapele hrănirii bebelușilor: tot ce trebuie să știi despre ele
Care sunt etapele hrănirii bebelușilor: tot ce trebuie să știi despre ele
Închide