Torticolisul este o cauză comună a durerii de gât la tineri și, în general, nu este asociat cu o leziune anterioară a gâtului sau dureri de gât.
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Torticolisul provoacă de obicei durere pe o parte a gâtului. Este posibil să simți durere în mijlocul gâtului și în umeri și cap. Gâtul tău poate fi foarte sensibil și dacă încerci să masezi zona pentru a oferi o relaxare a mușchilor, este posibil ca aceștia să-ți dea spasme. De asemenea, s-ar putea să fie dificil să îți îndrepți gâtul sau să te întorci într-o anumită poziție.
Simptomele vor dispărea de obicei complet în decurs de o săptămână și, de obicei, durerea cauzată de torticolis se ameliorează considerabil în una sau două zile. Uneori, simptomele pot dura mai mult, dar acest lucru nu este obișnuit.
Ce cauzează torticolisul
Uneori bebelușii se nasc cu torticolis, de exemplu dacă a existat un traumatism la naștere sau dacă au o anomalie la nivelul coloanei vertebrale.
La copii și adulți, torticolisul se datorează de obicei unui spasm muscular brusc la nivelul gâtului, care se poate datora unei răniri sau unor traumatisme ale unui mușchi. Vătămarea poate fi atât de minoră încât e posibil să nici nu îți amintești de ea. Uneori, cauza poate fi inflamația la nivelul gâtului.
Uneori, torticolisul poate să apară și dacă ai o problemă neurologică numită distonie.
Așa cum am spus și mai sus torticolisul nu este o afecțiune care să provoace îngrijorare, dar dacă simtptomele persistă e indicat să mergi la un control medical de specialitate. De asemenea, e indicat să mergi la medic dacă:
- durerea ta se înrăutățește;
- durerea ta nu se ameliorează în aproximativ o săptămână;
- ai furnicături, „înțepături” sau amorțeală în brațe sau picioare;
- începi să ai dificultăți cu vezica urinară sau intestinul gros;
- ai febră, dar și dureri de gât.
Cum este diagnosticat torticolisul
Medicul va face un examen fizic și poate recomanda o radiografie sau o tomografie computerizată.
De obicei, torticolisul se poate trata prin aplicarea unui obiect cald pe zonă care va ajuta la ameliorarea durerii, dar și prin masarea gâtului.
Dacă copilul tău are torticolis, cere sfaturi despre cum să-l poziționezi în timpul hrănirii și al somnului. De asemenea, poți învăța cum să-l ajuți să-și miște capul pentru a încuraja gâtul să se relaxeze.
În cazul apariției torticolisului, încearcă să rămâi activă și să miști gâtul cât mai normal posibil. Mișcă capul și gâtul în mod natural pentru a preveni ca el să devină și mai rigid de atât.
Dacă simptomele torticolisului nu se îmbunătățesc, dacă ești îngrijorată sau ai alte simptome în afară de cele date de torticolis, consultă un kinetoterapeut sau un medic pentru investigații suplimentare.
Cum se poate preveni torticolisul
Pentru a reduce riscul de durere a gâtului, încercă să-ți îmbunătățești postura cu exerciții ușoare de întindere sau mergi la un curs de yoga sau Pilates.
Dacă stai mult la un birou, fă în așa fel încât spațiul de lucru să corespundă nevoilor tale. Utilizează un suport pentru picioare dacă descoperi că genunchii și șoldurile nu sunt la nivel și picioarele nu stau plat pe pământ.
De asemenea, poate fi necesar să muți obiectele pe care le utilizezi în mod regulat mai aproape de tine, astfel încât să nu vă răsucești sau să mergi prea departe pentru a găsi elementele de care ai nevoie.
Sprijină-ți gâtul în timp ce dormi cu o pernă de sprijin și dormi doar cu o pernă.
Reglează tetiera în mașină, astfel încât să fie cel puțin la nivelul ochilor și cât mai aproape de ceafă. Nu conduce dacă nu poți întoarce capul liber.
Foarte rar torticolisul poate fi un semn că ai o afecțiune mai gravă, cum ar fi o infecție, un abces sau o tumoare la cap ori gât sau o leziune a gâtului. Cu toate acestea, consultă medicul dacă ai torticolis cu oricare dintre următoarele simptome:
- febră;
- durere de cap;
- vedere dublă;
- sensibilitate la lumină;
- dificultate în menținerea echilibrului în timpul mersului.