Reclamă

Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii

Când ești însărcinată, vrei să faci tot posibilul pentru a proteja sănătatea ta și a bebelușului tău. Pe lângă o alimentație echilibrată și odihnă, evitarea toxinelor ascunse din mediul înconjurător este o măsură importantă. Chiar dacă ele nu sunt vizibile, aceste substanțe chimice pot fi prezente în multe obiecte din casă și produse de zi cu zi. Vestea bună este că, poți să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii și îți poți crea un mediu mai sigur.

Gravidă spală legumele
Pentru a evita toxinele ascunse în timpul sarcinii, folosește produse cât mai naturale / Shutterstock

Toxinele ascunse sunt substanțe chimice pe care le găsim în alimente, produse de curățenie, cosmetice sau chiar în aerul pe care îl respirăm. Unele dintre ele sunt inofensive în cantități mici. Însă, pe parcursul sarcinii este bine să le limitezi pe cât posibil, pentru a nu-ți expune organismul și fătul la riscuri. Printre cele mai comune toxine se numără ftalații, bisfenolul A (BPA), parabeni, pesticidele și metalele grele.

Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii

Într-un articol publicat pe parents.com, specialiștii îți arată cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Alege produse cosmetice și de îngrijire personală fără chimicale

Când vine vorba de produse de îngrijire personală, cum ar fi cremele, loțiunile, machiajul și șampoanele, citește etichetele cu atenție. Mulți dintre acești agenți pot conține parabeni, ftalați și alte substanțe care pot afecta echilibrul hormonal. În schimb, optează pentru produse organice, fără parfum și fără parabeni.

Dacă vrei să fii sigură, caută produse etichetate „fără BPA” și „fără parabeni”. De asemenea, poți înlocui loțiunile cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau de migdale, care sunt mult mai sigure.

Încearcă să folosești cât mai puține lucruri din plastic

Plasticul, mai ales cel care conține bisfenol A (BPA), este cunoscut pentru efectele sale asupra sănătății hormonale. Evită să folosești recipiente din plastic pentru a depozita alimentele, mai ales când vine vorba de alimente calde. Iar asta deoarece temperatura poate face ca substanțele toxice să migreze în mâncare.

În loc de plastic, poți opta pentru sticlă sau ceramică, care sunt alternative mult mai sigure. Dacă ai nevoie de recipiente de plastic, caută variante fără BPA.  Și evită să le folosești în cuptorul cu microunde.

Curăță casa cu produse naturale pentru a evita toxinele ascunse în timpul sarcinii

Produsele de curățenie sunt unele dintre principalele surse de toxine din locuință. Mulți detergenți și soluții de curățat conțin substanțe care pot irita căile respiratorii sau pielea. În sarcină, este recomandat să alegi produse de curățenie naturale, care nu conțin substanțe chimice dure.

Reclamă

În loc să folosești spray-uri chimice, poți să cureți suprafețele cu oțet și bicarbonat de sodiu, o soluție naturală și eficientă. Lămâia este, de asemenea, o soluție bună pentru igienizare. Poți face un spray simplu din apă, oțet și câteva picături de ulei esențial pentru un efect antibacterian și un miros plăcut.

Consumă alimente organice și spală bine fructele și legumele

Unele pesticide utilizate în agricultură pot afecta sănătatea, mai ales în timpul sarcinii. Când este posibil, optează pentru fructe și legume organice, pentru că acestea sunt mai puțin expuse la substanțe chimice. Dacă nu găsești produse organice, spală bine fructele și legumele cu apă rece sau chiar folosește o soluție de apă și bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta cât mai multe pesticide.

Ai grijă la mobila și materialele de construcție din casă

Mobilierul nou sau anumite materiale de construcție pot elibera compuși organici volatili (VOC) în aer, cum ar fi formaldehida. Dacă renovezi locuința sau dacă îți cumperi mobilă nouă, este bine să aerisești bine spațiul. Și să eviți să stai în camerele nou mobilate până când mirosul dispare.

Alege mobilier realizat din materiale naturale sau optează pentru produse etichetate cu „emisie redusă de formaldehidă”. De asemenea, vopselele pe bază de apă, fără compuși organici volatili, sunt o alternativă mai sigură pentru zugrăvit.

Evită expunerea la fum și alte poluanți

Fumul de țigară este un alt poluant periculos, mai ales pentru o femeie însărcinată. Fumatul pasiv poate afecta sănătatea copilului, crescând riscul unor complicații în sarcină. Alți poluanți din aer, cum ar fi gazele de eșapament și praful, pot fi evitate prin limitarea timpului petrecut în zone aglomerate. Și prin folosirea unor purificatoare de aer în locuință.

Bea apă filtrată pentru a evita toxinele ascunse în timpul sarcinii

Apa este esențială pentru sănătatea ta și a bebelușului, dar trebuie să fii atentă și la calitatea ei. Unele ape pot conține urme de metale grele, nitrați sau alte substanțe chimice. Folosește un filtru de apă pentru a îndepărta impuritățile și bea apă filtrată. Poți investi într-un filtru de apă pentru robinet sau poți cumpăra apă îmbuteliată de calitate.

Alege haine din materiale naturale

Multe țesături, în special cele sintetice, pot conține substanțe chimice folosite în procesul de producție. Alege haine din bumbac organic sau alte materiale naturale și evită hainele care miros puternic a chimicale.

De asemenea, spală hainele noi înainte de a le purta, pentru a îndepărta orice substanță folosită în procesul de fabricație.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie tristă stă pe canapea și se uită în gol
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
Gravidă se plimbă afară și își ține mâinile pe burtă
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului
Gravidă cu guler medical stă pe pat
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide