Reclamă

Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști

Pubertatea este perioada în care copiii se dezvoltă fizic și emoțional și spre îndreaptă spre adolescență. La fete, vârsta medie de apariție a pubertății este de 10 ani, iar la băieți de 11 ani. Pubertatea precoce este atunci când încep să apară semnele pubertății. Află de mai jos tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce pentru a gestiona cum se cuvine această perioadă.

O fetiță care trece prin pubertate
Când pubertatea se termină, creșterea în înălțime se oprește / Shutterstock

Pubertatea precoce este înainte de 7 sau 8 ani la fete și de 9 ani la băieți. Din păcate, uneori este un semn al unei probleme de sănătate.

Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce

La fete, semnele de pubertate precoce sunt date de dezvoltarea sânilor înainte de vârsta de 7 sau 8 ani, începerea menstruației înainte de vârsta de 10 ani, creștere rapidă în înălțime. La băieți, semnele pubertății precoce sunt date de mărirea testiculelor sau penisului, creștere rapidă în înălțime.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, apariția părului pubian, de la subraț sau facial, îngroșarea vocii, apariția acneei sau miros de corp matur sunt și ele semne ale pubertății precoce, dar de cele mai multe ori nu sunt semne de îngrijorare.

Reclamă

Cum afectează pubertatea precoce copiii

Când pubertatea se termină, creșterea în înălțime se oprește. Deoarece corpul lor se maturizează și creșterea oaselor se oprește la o vârstă mai devreme decât în ​​mod normal, copiii cu pubertate precoce care nu este tratată, de obicei, nu își ating potențialul maxim de înălțime. S-ar putea să înceteze să crească prea devreme și să ajungă la o înălțime mai mică decât ar fi făcut-o altfel.

Trecerea devreme prin pubertate poate fi dificilă pentru copii din punct de vedere emoțional și social. Fetele cu pubertate precoce, de exemplu, pot fi jenate să aibă menstruație sau să aibă sânii măriți cu mult înaintea colegelor lor. Ele pot fi tratate diferit pentru că par mai în vârstă.

Chiar și emoțiile și comportamentul se pot schimba la copiii cu pubertate precoce. Fetele pot deveni capricioase și se pot confrunta cu stări de iritabilitate. Băieții pot deveni mai agresivi și, de asemenea, pot dezvolta un limbaj nepotrivit vârstei lor.

Ce cauzează pubertatea precoce

Debutul pubertății este în mod normal declanșat de hipotalamus. Această zonă a creierului semnalează glandei pituitare (o glandă de mărimea unui bob de mazăre în apropierea bazei creierului) să elibereze hormoni care stimulează ovarele (la fete) sau testiculele (la băieți) pentru a produce hormoni sexuali.

Reclamă

Cel mai frecvent, mai ales la fete, pubertatea precoce se datorează faptului că creierul trimite semnale mai devreme decât ar trebui. Nu există nicio altă problemă medicală de bază.

Mai rar, pubertatea precoce provine dintr-o problemă mai gravă, cum ar fi o tumoare sau o traumă. Problemele tiroidiene sau ovariene pot declanșa, de asemenea, pubertatea timpurie. În aceste cazuri, apar de obicei alte simptome care indică o problemă mai gravă.

Pubertatea precoce este mai puțin frecventă la băieți și este mai probabil să fie legată de o altă problemă medicală. Pentru aproximativ 5% dintre băieți, afecțiunea este moștenită.

Unele fete și unii băieți pot avea o creștere timpurie a părului pubian sau la subraț ori miros corporal care nu este legat de alte modificări ale dezvoltării sexuale. Aceasta se numește adrenarhe prematură (ah-druh-NAR-kee). Majoritatea nu au nevoie de tratament și vor prezenta celelalte simptome date de pubertate la vârsta obișnuită, dar e important să-i vadă un medic.

Cum este diagnosticată pubertatea precoce

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul poate cere efectuarea unor analize de sânge pentru a căuta niveluri ridicate de hormoni sexuali. Radiografii ale încheieturii și mâinii copilului pot arăta dacă oasele se maturizează prea devreme.

Rareori, testele imagistice, cum ar fi RMN-urile, sunt efectuate pentru a exclude cauzele mai puțin frecvente ale pubertății precoce.

Cum se tratează pubertatea precoce

Dacă copilul trece printr-o pubertate precoce, medicul pediatru vă poate trimite la un endocrinolog pediatru (un medic specializat în tulburări de creștere și hormonale la copii) pentru tratament.

Obiectivele tratamentului sunt:

  • stopează dezvoltarea sexuală;
  • stopează creșterea rapidă și maturarea osoasă care poate duce la o statură mică sau la începutul precoce al menstruației.

Uneori, tratamentul unei probleme de sănătate conexe poate opri pubertatea precoce. Dar, în majoritatea cazurilor, nu există altă boală, așa că tratamentul implică de obicei terapie hormonală pentru a opri dezvoltarea sexuală.

Ce pot face părinții atunci când apare pubertatea precoce

Oferă-i copilului tău o explicație simplă și adevărată despre ceea ce se întâmplă. Explică-i că aceste schimbări sunt normale pentru copiii mai mari și adolescenții, dar că corpul lui a început să se dezvolte puțin prea devreme. Spune-i copilului și despre un consult medical și pașii care sunt de făcut.

De asemenea, e important ca părinții să observe dacă există tachinare sau alte probleme sociale care pot afecta emoțional copilul.

Modul în care reacționează părinții poate influența atitudinea copilului față de aceste schimbări corporale. Pentru a promova o imagine corporală sănătoasă și o stime de sine puternică sunt de evitat comentariile legate de aspectul copilului.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Mama stă lângă copilul ei care e pe oliță
Cum înveți copilul să facă la oliță: sfaturi de la specialiști
Cum înveți copilul să facă la oliță: sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide