Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro

La fel ca animalele, oamenii se nasc cu instincte naturale sau cu răspunsuri fizice în organism, care sunt declanșate fără a fi nevoie să le învețe sau să se gândească la ele. Reflexul Moro este un exemplu de comportament normal, instinctual, pe care îl are un copil sănătos. Iată tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro la bebeluși.

Publicat: 15 aprilie 2024, 06:59
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
Reflexul Moro este o reacție normală, involuntară, pe care nou-născuții și sugarii o au atunci când sunt surprinși / Shutterstock

Ca proaspătă mamă, probabil că ai sute de întrebări despre nou-născutul tău. Înveți totul despre etapele lor de dezvoltare și auzi tot felul de termeni tehnici pe care medicii par să-i descrie drept cunoștințe comune. Aceste lucruri te pot face să te simți anxioasă mereu și nesigură pe tine. Un astfel de termen este reflexul Moro, așa că hai să descoperim împreună ce este.

Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro

Reflexul Moro este o reacție normală, involuntară, pe care nou-născuții și sugarii o au atunci când sunt surprinși. Când reflexul Moro este declanșat ca reacție la stimuli, copilul își va extinde brusc brațele în lateral, ca și cum ar fi căzut în gol. Câteva secunde mai târziu, brațele vor reveni în mod natural în jos și se vor îndrepta pe lângă corp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Faza 1 a reflexului Moro: Bebelușul se încordează arcuindu-și spatele, își îndreaptă picioarele și își înclină capul pe spate. Aceste mișcări sunt însoțite de o inhalare.
  • Faza 2: Copilul își strânge brațele înapoi, se ghemuiește, expiră, ia o poziție embrionară și, de obicei, începe să plângă sau este foarte neliniștit.
Reclamă

Reflexul Moro apare de obicei în primele zile după naștere, deși poate dura mai mult dacă copilul tău s-a născut prematur. Reflexul Moro este considerat un reflex „primitiv” pentru că se întâmplă instinctual, fără gândire. Sistemul nervos central al bebelușului este programat să reacționeze în acest fel atunci când apare surprindere. Reflexul Moro a fost observat chiar și la sugarii prematuri încă de la 25 de săptămâni.

Cât durează

În dezvoltarea normală a sugarului, reflexul Moro dispare în jurul vârstei de 5-6 luni. Pentru sugarii cu afecțiuni neurologice grave sau de control motor, cum ar fi paralizia cerebrală, reflexul Moro ar putea să nu dispară niciodată. El poate să fie prezent chiar și la vârsta adultă.

Testul pentru reflexul Moro

În primele câteva zile după nașterea bebelușului, medicul va efectua câteva teste și examinări simple pentru a verifica dezvoltarea copilului. Ei vor efectua un test de reflex Moro pentru a verifica dacă acesta este prezent la copilul tău.

Cu bebelușul întins sau ținut în poziție orizontală, medicul ar putea ridica capul copilului ușor deasupra corpului și apoi să-l lase să cadă în mână. Dacă este declanșat reflexul Moro, brațele bebelușului tău se vor extinde, în momentul în care simt că cade și apoi se vor îndoi încet spre corp.

Reclamă

Alte teste pentru declanșarea reflexului Moro includ lovirea pe burtă sau atingerea suprafeței de lângă cap dacă bebelușii stau întinși. Pentru a asigura acuratețea, medicul va efectua un test de reflex Moro când bebelușul este treaz, mâinile lui sunt deschise sau relaxate și nu plânge.

Dacă reflexul nu s-a declanșat, medicul poate dori să efectueze teste suplimentare pentru a evalua dezvoltarea copilului. Dacă bebelușul tău s-a nascut prematur, reflexul acestuia ar putea sa nu fie prezent în primele câteva zile după naștere. În cazuri rare, un răspuns reflex Moro absent sau slab ar putea fi un semn al sindromului Down.

Cum să calmezi un copil când are reflex Moro

Reflexul Moro apare doar ca răspuns la un eveniment pe care copilul tău îl găsește surprinzător. Odată ce bebelușul își dă seama că nu este în pericol, brațele lui se vor întoarce spre corp și se vor relaxa. După ce reflexul Moro a fost declanșat, îți poți mângâia bebelușul în același mod în care ai face-o în mod obișnuit, legănându-l, liniștindu-l cu vocea sau ducându-l într-o cameră întunecată și liniștită.

De asemenea, poți declanșa reflexul atunci când culci copilul, ceea ce îl va trezi. Dacă bebelușul tău adoarme în brațele tale, iată câteva sfaturi pentru a-ți pune copilul în pat fără să-l sperii:

  • Ține copilul cât mai aproape de tine pe măsură ce-l cobori în pătuț.
  • Dacă reflexul se declanșează în timpul somnului și se trezesc singuri, poți înfășa copilul înainte de culcare. O noapte cu un somn liniștit este la fel de importantă pentru tine ca și pentru bebeluș, așa că păstrează zona de somn confortabilă, liniștită și întunecată, astfel încât bebelușul să nu tresară ușor.

Când este timpul să suni medicul

Reflexul Moro este un răspuns normal, involuntar la nou-născuți și sugari. Cu toate acestea, ar trebui să discuți cu medicul dacă observi că bebelușul încă are reflexul Moro după vârsta de șase luni sau bănuiești că reflexul său este declanșat mai des decât în mod normal. Ei pot efectua diferite teste pentru a evalua dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului tău.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide