Reclamă

Diversificarea clasică la bebeluși

Este o idee bună să aștepți până la aproximativ 6 luni înainte de a introduce alimente solide în alimentația bebelușului. Laptele matern sau formula pentru sugari furnizează energia și nutrienții de care are nevoie micuțul până această vârstă, cu excepția vitaminei D în unele cazuri. Ai mai jos toți pașii pe care e recomandat să-i urmezi pentru a începe diversificarea clasică.

Un bebeluș care stă în scaunul de masă și ține în mâini o linguriță și un bol de mâncare
Dacă alăptezi, hrănirea numai cu lapte matern până la vârsta de aproximativ 6 luni va proteja copilul împotriva bolilor și infecțiilor / Shutterstock

Dacă alăptezi, hrănirea cu lapte matern până la vârsta de aproximativ 6 luni va proteja copilul împotriva bolilor și infecțiilor. Așteptarea până la această vârstă îi oferă copilului timp să se dezvolte. Atunci el poate face față cu brio alimentelor solide. Micuțul va fi mai capabil să se hrănească singur. Copilul reușește mai ușor să ducă alimentele în jurul gurii, să le mestece și să le înghită. Acest lucru înseamnă că poate încerca o gamă largă de gusturi și texturi mai repede.

Diversificarea clasică la bebeluși

În mod tradițional, diversificarea la bebeluși se începe cu alimente lichide sau sub formă de piure, care se oferă copilului cu ajutorul unei lingurițe. Vezi la ce trebuie să fii atentă atunci când se apropie vârsta de 6 luni a copilului și încep discuțiile despre hrănire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Semnele că bebelușul este pregătit pentru alimente solide

Există 3 semne clare care, atunci când apar împreună la vârsta de aproximativ 6 luni, arată că bebelușul este pregătit pentru primele alimente solide, alături de laptele matern sau formula de lapte.

  • Dacă copilul stă într-o poziție așezată și ține capul neclintit.
  • Își coordonează-și ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ridice și să o bage singur în gură.
  • Înghite mâncarea în loc să o scuipe înapoi.

Următoarele comportamente pot fi confundate cu semne că copilul lor este pregătit pentru alimente solide:

  • Își mănâncă mâinile.
  • Se trezește noaptea mai mult decât de obicei și vrea mai multe mese de lapte.
  • Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebeluși și nu neapărat un semn că le este foame sau că sunt gata să înceapă diversificarea.

Introducerea alimentelor solide nu va face copilul să doarmă mai bine peste noapte. Uneori, o cantitate mai mare de lapte va ajuta până când sunt gata pentru alimente solide.

Reclamă

Cum să începi cu alimente solide în diversificarea clasică

La început, copilul va avea nevoie doar de o cantitate mică de mâncare înainte de hrănirea obișnuită cu lapte. Nu trebuie să-ți faci griji pentru cât de mult mănâncă. Cel mai important lucru este să-l obișnuiești cu noi gusturi și texturi și să-l înveți cum să ducă alimente solide în gură și cum să le înghită.

La început de diversificare clasică, bebelușii vor continua să obțină cea mai mare parte a energiei și a nutrienților din laptele matern sau din laptele formulă. Există câteva alimente pe care să nu le oferi bebelușului tău. De exemplu, nu adăuga zahăr sau sare în mâncarea bebelușului sau în apa pentru gătit.

Bebelușii nu ar trebui să mănânce alimente sărate, deoarece rinichii lor nu sunt suficient dezvoltați. Zahărul poate provoca carii dentare, așa cum bine se știe.

Sfaturi pentru ca bebelușul să aibă un început bun cu alimentele solide

Mâncatul este o abilitate cu totul nouă. Unii bebeluși învață să accepte alimente și texturi noi mai repede decât alții. Continuă să încerci și încurajează-l. Acordă-i mult timp, mai ales la început.
Mergi cu diversificarea în ritmul lui și lasă-l să îți arate când îi este foame sau se simte sătul. Oprește-te când copilul tău dă semne că nu mai vrea. Un astfel de semn ar putea consta în închiderea fermă a gurii sau întoarcerea capului.

Dacă folosești o lingură pentru a-l hrăni, așteaptă ca bebelușul să deschidă gura înainte de a-i oferi mâncarea. Nu forța copilul să mănânce. Așteaptă până data viitoare dacă îl vezi că nu este interesat. Ai răbdare și continuă să oferi o varietate de alimente, chiar și cele care nu par să fie pe gustul lui. Poate fi nevoie de 10 încercări sau mai multe pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu alimente, arome și texturi noi.

Detaliile de care e indicat să ții cont în timpul meselor

Vor fi zile când mănâncă mai mult, unele când mănâncă mai puțin și apoi zile în care va respinge cu totul mâncarea. Nu trebuie să-ți faci griji, acest lucru este perfect normal.

Lasă copilul să se bucure și să atingă mâncarea. Lasă-l să se hrănească singur, folosind degetele, de îndată ce își arată interesul. Dacă folosești o lingură, copilul tău poate dori să o țină în propriile mâini sau îi poți oferi o altă lingură pentru a încerca să se hrănească singur.

E important ca pe parcursul mesei să reduci distracția la minimum. De asemenea, evită să așezi copilul în fața televizorului, telefonului sau a tabletei. Arată-i cum mănânci tu. Bebelușii își formează comportamentul prin imitare. Stai cât mai mult posibil și organizează mesele în așa fel încât acestea să fie în familie.

Progresia texturii în diversificarea clasică

Odată ce ai început să introduci alimente solide de la vârsta de aproximativ 6 luni, încearcă să treci copilul de la piure sau amestecuri la alimente cu dimensiuni mai mari, de îndată ce le poate gestiona.

Acest lucru îi ajută să învețe să mestece, să ducă alimente solide în jurul gurii și să înghită.

Sunt bebeluși care au nevoie de puțin mai mult timp pentru a se obișnui cu noile texturi. Așa că, ar putea prefera la început alimente cu texturi fine sau chiar hrănirea cu lingurița.

Siguranța și igiena

Când îi introduci bebelușului alimente solide, este important să ai o grijă deosebită pentru a nu-l pune în pericol.

  • Spală întotdeauna mâinile înainte de a pregăti mâncarea și păstrează suprafețele curate
  • Testează mâncarea înainte de a i-o oferi copilului.
  • Spală și curăță fructele și legumele crude și evită alimentele dure, cum ar fi nucile întregi, morcovul sau mărul crud.
  • Îndepărtează sâmburi tari din fructe și oasele din carne sau pește.
  • Taie alimente mici, rotunde, cum ar fi strugurii și roșiile cherry.
  • Ouăle sunt considerate cu risc scăzut de salmonella și sunt sigure pentru bebeluși doar dacă le consumă gătite.
  • Rămâi întotdeauna cu copilul tău când mănâncă.

Instrumente necesare în diversificarea clasică

Scaun înalt. Bebelușul trebuie să stea în siguranță într-o poziție verticală pentru a putea înghiți corect. Utilizează întotdeauna un ham de siguranță bine fixat într-un scaun înalt. Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat pe suprafețe ridicate.

Bavete din plastic pentru a strânge mai ușor resturile de mâncare.

Lingurile moi sunt mai blânde cu gingiile bebelușului.

Bol mic din plastic. S-ar putea să fie util să ai un bol special cu o bază ce se lipește pentru a-l menține la locul lui.

Cumpără o cană de la aproximativ 6 luni și oferă-i celui mic înghițituri mici de apă la mese. Folosește o cană deschisă sau o cană cu curgere liberă fără supapă. Acestea vor ajuta copilul să învețe să soarbă și este mai bine pentru dinți.

Recipientele din plastic și tăvile pentru cuburi de gheață pot fi utile pentru congelarea mâncării în porții mici.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
2
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată vrei să iei în considerare toate aspectele care te pot ajuta în acest sens. Află cum poți recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului......
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Fetiță care vomită în pungă
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Răul de mașină la copii poate fi epuizant pentru micuți și stresant pentru părinți. Acest disconfort este destul de frecvent întâlnit la copii, însă, din fericire, există sfaturi despre cum să previi răul de mașină la copii. Care......
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Parteneri
Cele mai noi
Femeie gătește somon la tigaie
10 mai, 07:39
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
Mama pregătește bagajul copilului, iar micuțul o ajută
10 mai, 07:35
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
9 mai, 07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Închide