Reclamă

Diversificarea clasică la bebeluși

Este o idee bună să aștepți până la aproximativ 6 luni înainte de a introduce alimente solide în alimentația bebelușului. Laptele matern sau formula pentru sugari furnizează energia și nutrienții de care are nevoie micuțul până această vârstă, cu excepția vitaminei D în unele cazuri. Ai mai jos toți pașii pe care e recomandat să-i urmezi pentru a începe diversificarea clasică.

Un bebeluș care stă în scaunul de masă și ține în mâini o linguriță și un bol de mâncare
Dacă alăptezi, hrănirea numai cu lapte matern până la vârsta de aproximativ 6 luni va proteja copilul împotriva bolilor și infecțiilor / Shutterstock

Dacă alăptezi, hrănirea cu lapte matern până la vârsta de aproximativ 6 luni va proteja copilul împotriva bolilor și infecțiilor. Așteptarea până la această vârstă îi oferă copilului timp să se dezvolte. Atunci el poate face față cu brio alimentelor solide. Micuțul va fi mai capabil să se hrănească singur. Copilul reușește mai ușor să ducă alimentele în jurul gurii, să le mestece și să le înghită. Acest lucru înseamnă că poate încerca o gamă largă de gusturi și texturi mai repede.

Diversificarea clasică la bebeluși

În mod tradițional, diversificarea la bebeluși se începe cu alimente lichide sau sub formă de piure, care se oferă copilului cu ajutorul unei lingurițe. Vezi la ce trebuie să fii atentă atunci când se apropie vârsta de 6 luni a copilului și încep discuțiile despre hrănire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Semnele că bebelușul este pregătit pentru alimente solide

Există 3 semne clare care, atunci când apar împreună la vârsta de aproximativ 6 luni, arată că bebelușul este pregătit pentru primele alimente solide, alături de laptele matern sau formula de lapte.

  • Dacă copilul stă într-o poziție așezată și ține capul neclintit.
  • Își coordonează-și ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ridice și să o bage singur în gură.
  • Înghite mâncarea în loc să o scuipe înapoi.

Următoarele comportamente pot fi confundate cu semne că copilul lor este pregătit pentru alimente solide:

  • Își mănâncă mâinile.
  • Se trezește noaptea mai mult decât de obicei și vrea mai multe mese de lapte.
  • Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebeluși și nu neapărat un semn că le este foame sau că sunt gata să înceapă diversificarea.

Introducerea alimentelor solide nu va face copilul să doarmă mai bine peste noapte. Uneori, o cantitate mai mare de lapte va ajuta până când sunt gata pentru alimente solide.

Reclamă

Cum să începi cu alimente solide în diversificarea clasică

La început, copilul va avea nevoie doar de o cantitate mică de mâncare înainte de hrănirea obișnuită cu lapte. Nu trebuie să-ți faci griji pentru cât de mult mănâncă. Cel mai important lucru este să-l obișnuiești cu noi gusturi și texturi și să-l înveți cum să ducă alimente solide în gură și cum să le înghită.

La început de diversificare clasică, bebelușii vor continua să obțină cea mai mare parte a energiei și a nutrienților din laptele matern sau din laptele formulă. Există câteva alimente pe care să nu le oferi bebelușului tău. De exemplu, nu adăuga zahăr sau sare în mâncarea bebelușului sau în apa pentru gătit.

Bebelușii nu ar trebui să mănânce alimente sărate, deoarece rinichii lor nu sunt suficient dezvoltați. Zahărul poate provoca carii dentare, așa cum bine se știe.

Sfaturi pentru ca bebelușul să aibă un început bun cu alimentele solide

Mâncatul este o abilitate cu totul nouă. Unii bebeluși învață să accepte alimente și texturi noi mai repede decât alții. Continuă să încerci și încurajează-l. Acordă-i mult timp, mai ales la început.
Mergi cu diversificarea în ritmul lui și lasă-l să îți arate când îi este foame sau se simte sătul. Oprește-te când copilul tău dă semne că nu mai vrea. Un astfel de semn ar putea consta în închiderea fermă a gurii sau întoarcerea capului.

Dacă folosești o lingură pentru a-l hrăni, așteaptă ca bebelușul să deschidă gura înainte de a-i oferi mâncarea. Nu forța copilul să mănânce. Așteaptă până data viitoare dacă îl vezi că nu este interesat. Ai răbdare și continuă să oferi o varietate de alimente, chiar și cele care nu par să fie pe gustul lui. Poate fi nevoie de 10 încercări sau mai multe pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu alimente, arome și texturi noi.

Detaliile de care e indicat să ții cont în timpul meselor

Vor fi zile când mănâncă mai mult, unele când mănâncă mai puțin și apoi zile în care va respinge cu totul mâncarea. Nu trebuie să-ți faci griji, acest lucru este perfect normal.

Lasă copilul să se bucure și să atingă mâncarea. Lasă-l să se hrănească singur, folosind degetele, de îndată ce își arată interesul. Dacă folosești o lingură, copilul tău poate dori să o țină în propriile mâini sau îi poți oferi o altă lingură pentru a încerca să se hrănească singur.

E important ca pe parcursul mesei să reduci distracția la minimum. De asemenea, evită să așezi copilul în fața televizorului, telefonului sau a tabletei. Arată-i cum mănânci tu. Bebelușii își formează comportamentul prin imitare. Stai cât mai mult posibil și organizează mesele în așa fel încât acestea să fie în familie.

Progresia texturii în diversificarea clasică

Odată ce ai început să introduci alimente solide de la vârsta de aproximativ 6 luni, încearcă să treci copilul de la piure sau amestecuri la alimente cu dimensiuni mai mari, de îndată ce le poate gestiona.

Acest lucru îi ajută să învețe să mestece, să ducă alimente solide în jurul gurii și să înghită.

Sunt bebeluși care au nevoie de puțin mai mult timp pentru a se obișnui cu noile texturi. Așa că, ar putea prefera la început alimente cu texturi fine sau chiar hrănirea cu lingurița.

Siguranța și igiena

Când îi introduci bebelușului alimente solide, este important să ai o grijă deosebită pentru a nu-l pune în pericol.

  • Spală întotdeauna mâinile înainte de a pregăti mâncarea și păstrează suprafețele curate
  • Testează mâncarea înainte de a i-o oferi copilului.
  • Spală și curăță fructele și legumele crude și evită alimentele dure, cum ar fi nucile întregi, morcovul sau mărul crud.
  • Îndepărtează sâmburi tari din fructe și oasele din carne sau pește.
  • Taie alimente mici, rotunde, cum ar fi strugurii și roșiile cherry.
  • Ouăle sunt considerate cu risc scăzut de salmonella și sunt sigure pentru bebeluși doar dacă le consumă gătite.
  • Rămâi întotdeauna cu copilul tău când mănâncă.

Instrumente necesare în diversificarea clasică

Scaun înalt. Bebelușul trebuie să stea în siguranță într-o poziție verticală pentru a putea înghiți corect. Utilizează întotdeauna un ham de siguranță bine fixat într-un scaun înalt. Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat pe suprafețe ridicate.

Bavete din plastic pentru a strânge mai ușor resturile de mâncare.

Lingurile moi sunt mai blânde cu gingiile bebelușului.

Bol mic din plastic. S-ar putea să fie util să ai un bol special cu o bază ce se lipește pentru a-l menține la locul lui.

Cumpără o cană de la aproximativ 6 luni și oferă-i celui mic înghițituri mici de apă la mese. Folosește o cană deschisă sau o cană cu curgere liberă fără supapă. Acestea vor ajuta copilul să învețe să soarbă și este mai bine pentru dinți.

Recipientele din plastic și tăvile pentru cuburi de gheață pot fi utile pentru congelarea mâncării în porții mici.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide