Reclamă

Totul despre durerea de spate în timpul sarcinii. Sfaturi și soluții de la specialiști

Când devii mămică se schimbă multe lucruri la nivel fizic și psihic. Hormonii au un rol esențial în această călătorie. Citește totul despre durerea de spate în timpul sarcinii și ce sfaturi oferă experții pentru a ușura situațiile neprevăzute care apar pe parcurs. Dacă experimentezi astfel de simptome, află că nu ești singura. 80% dintre viitoarele mămici acuză dureri de spate în decursul celor 9 luni.

Femeie gravidă stă pe pat cu mâinile la spate și la burtă
Citește totul despre durerea de spate în timpul sarcinii și ce sfaturi oferă experții pentru a ușura situațiile neprevăzute care apar pe parcurs / Shutterstock

Unele femei simt durere în zona lombară, pe când altele acuză astfel de simptome în partea superioară a sptaleui, gâtului sau umerilor. Acest lucru se întâmplă pentru că greutatea bebelușului este adăugată alături de cea a mamei și astfel mușchii au parte de mult prea multă presiune.

Totul despre durerea de spate în timpul sarcinii

Specialiștii susțin că cele mai multe dintre femeile însărcinate acuză dureri în zona lombară, însă acest lucru nu înseamnă că partea de sus a spatelui este mai ferită în cazul unor astfel de situații. Au loc în cazul persoanelor care petrec ore întregi în picioare. Deci, ce cauzează durerile de spate în timpul sarcinii și cum poți scăpa de ele? Iată tot ceea ce trebuie să știi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În timpul sarcinii poți experimenta dureri multiple și discomfort general, însă durerea de spate afectează femeilor aflate în primul și în cel de-al treilea trimestru. Care este motivul? În primul trimestru este vorba despre mărimea sânilor. Aceștia încep să crească pentru a oferi micuțului tot ceea ce este necesar pentru hrană. Durerea de spate în timpul sarcinii este dureroasă și poate fi resimțită în mai multe modalități. Poate avea loc doar pe o parte sau pe ambele părți, arată parents.com. Publicațiile de specialitate recomandă vizita în cabinetul doctorului atunci când te simți nesigură pe ceea ce trăiești.

Reclamă

Motivele pentru care apare durerea de spate în timpul sarcinii

Este normal să experimentezi și aceste episoade dat fiind faptul că schimbările care au loc în corp pe toată durata sarcinii sunt majore. Iată cele mai comune motive pentru acest disconfort în particular:

Schimbarea centrului de gravitație: uterul se mărește în sarcină și mușchii gâtului sunt nevoiți să se întindă pentru a împinge umerii în găsirea echilibrului perfect. Efortul cauzează întinderea coloanei ce duce la dureri de spate în partea superioară. Pe măsură ce sarcina evoluează, centrul de greutate se mută de asemenea înspre partea din față. Din moment ce mușchii spatelui nu sunt obișnuiți, apare durerea de spate.

Schimbările hormonale: în timpul sarcinii este secretat un hormon numit relaxină. Acesta ajută la relaxarea ligamentelor din jurul pelvisului pentru a pregăti corpul pentru naștere. Rezultă întinderea mușchilor și coloanei vertebrale ce duce la dureri de spate.

Mărimea uterului: uterul continuă să se mărească pe tot parcursul sarcinii, ceea ce înseamnă că presiunea revine în tot corpul. În special, nervii și vasele de sânge care înconjoară coloana au parte de toată această modificare. Presiunea se va simți mai mare dacă stai întinsă pe spate în cel de-al treilea trimestru.

Reclamă

Postura incorectă: o femeie ia în greutate între 10 și 15 kilograme pe tot parcursul sarcinii. Toată acea greutate va stresa spatele și coloana. O postură corectă va fi o provocare pentru partea superioară a spatelui. Purtarea tocurilor în tot acest timp va îngreuna situația, arată newyorkpaincare.com.

Remedii pentru a ușura durerea de spate în timpul sarcinii

Din fericire, există mai multe modalități prin care poți diminua acest disconfort pe parcursul sarcinii. Vezi despre ce este vorba:

Alege corect încălțămintea: tocurile vor adăuga o durere în plus în partea superioară a spatelui. Pantofii cu talpă plată sunt cei recomandați, potriviți pentru fiecare mărime individual.

Menține o postură corectă: este foarte dificil să-ți menții spatele drept atunci când abdomenul împinge toată greutatea în față. Important este ca umerii să fie împinși în spate și coloana să rămână dreaptă. Este important ca poziția să fie schimbată cât de des se poate pentru a nu pune prea multă presiune într-o singură zonă. Încearcă să-ți arcuieși genunchii atunci când te apleci și ridică-ți corpul cu ajutorul picioarelor în locul spatelui.

Dormi într-o poziție corectă: Să dormi pe spate în timpul sarcinii nu este chiar atât de ușor cu toată greutatea pe care corpul o susține. De aceea, este important să găsești o poziție corectă de somn. Poți folosi perne speciale pentru femeile însărcinată pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Optează pentru exerciții fizice: cu toată acea greutate în plus, sportul este ultimul lucru la care te gândești în sarcină. Cu toate acestea, exercițiile fizice sunt esențiale pentru a nu lua în greutate mai mult decât este necesar. Pentru cele mai multe dintre femei, 14 kilograme în sarcină sunt îndeajuns. Încearcă să nu depășești acest segment. Mersul sau înotul sunt exerciții fizice perfecte pentru femeile însărcinate.

Alte sfaturi pentru scăderea în intensitate a durerii de spate

Doctorul îți mai poate recomanda următoarele abordări pentru ca durerea de spate să scadă în intensitate. Printre acestea se numără și yoga prenatală ( aceasta îmbunătățește postura corpului și te pregătește pentru naștere), masajul prenatal ( dacă experimenteze durere acută este cazul să apelezi la ajutorul fizioterapiei), înotul ( alungă presiunea din coloană, fiind un sport perfect pentru femeile însărcinate).

Durerea de spate în partea superioară este normală în timpul sarcinii, dar ar trebui să știi exact momentul în care ceva nu este în regulă. Este important să-ți contactezi doctorul dacă au loc următoarele lucruri: ai simptome de travaliu, durerea de spate vine însoțită de scurgere vaginală, simți o senzație de usturime la urinare și urinezi des, durerea de spate este severă, simți o senzație de amorțeală în cadrul extremităților.

Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide