Reclamă

Îngrijirea nou-născutului în primele zile de viață

Aducerea unui bebeluș acasă, după ce a fost născut, este un eveniment pe care orice familie îl așteaptă. Pe cât de emoționant, copleșitor și plin de bucurie este un astfel de moment, pe atât de stresant poate fi, mai ales pentru părinții care sunt la primul copil. Asta pentru că există multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru îngrijirea nou-născutului, înainte ca bebelușul să vină acasă, chiar din timpul sarcinii. 

Nou-născut care doarme pe-o parte, pe un cearșaf alb, învelit cu o păturică albă și mâinile mamei peste el
Îngrijirea nou-născutului presupune ca acesta să să fie hrănit, de câte ori este nevoie, spălat, schimbat și ajutat să doarmă / Shutterstock

După ce vei naște, vei sta împreună cu bebelușul, în spital, aproximativ 3 zile, pentru ca medicii să se asigure că amândoi vă simțiți bine. Deci ar mai fi puțin timp să setezi ultimile detalii cu partenerul, pentru ca totul să fie în ordine când vii cu bebelușul acasă.

Ce trebuie să știi despre îngrijirea nou-născutului 

Bebelușii nu au nevoie de prea multe lucruri ca să fie fericiți. Totuși, câteva lucruri sunt esențiale: ei trebuie să fie hrăniți, de câte ori este nevoie, să fie spălați, schimbați și să fie ajutați să doarmă. Iată un scurt ghid care să te ajute în primele zile când ajungi cu nou-născutul acasă:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentația nou-născutului

Indiferent dacă alăptezi sau îi dai formulă bebelușului, acesta ar trebui să fie hrănit la 1-3 ore, asfel încât să mănânce de 8-12 ori, în 24 de ore, conform nytimes.com. Mesele frecvente îl vor ajuta să recupereze greutatea pierdută după naștere. Pe măsură ce bebelușul crește, va putea mânca mai mult la fiecare masă, scăzând numărul acestora. 

Dacă ai dificultăți în alăptare, ideal este să ceri ajutorul unui consultat specializat. Acesta te va ajuta să atașezi corect bebelușul la sân și te va sprijini în cazul în care întâmpini probleme care te împiedică să alăptezi, pentru a nu renunța prea devreme.   

Academia Americană de Pediatrie recomandă să alăptezi cel puțin șase luni, pentru ca bebelușul să beneficieze de toți nutrienții necesari pentru a crește sănătos.

Reclamă

Somnul nou-născutului

În general, nou-născutul doarme destul de mult, trezindu-se doar pentru a fi hrănit, la câteva ore, spune stanfordchildrens.com. Pentru că nou-născutul are stomacul mic, se trezește, în medie, la 3 ore pentru a bea lapte. Practic, doarme 8-9 ore, în timpul zilei, și aproximativ 8 ore pe timp de noapte. Totuși, tiparul de somn diferă de la un bebeluș la altul. Majoritatea nu încep să doarmă toată noaptea (6-8 ore) până la vârsta de cel puțin 3 luni, iar  unii dintre bebeluși nu dorm toată noaptea până mai aproape de 1 an.

În plus, ei nu fac diferența între zi și noapte și trebuie ajutați. Pentru a face asta, trebuie ca ziua să păstrezi zgomotele normale, practic să îți desfășori activitățile legate de casă, chiar și când doarme. Pe timpul nopții, închide lumina și elimină orice zgomot.  

Reclamă

Dacă observi schimbări în comportamentul de somn al bebelușului, este posibil să fie îl supere ceva. E posibil să treacă printr-un puseu de creștere și să aibă nevoie să mănânce mai des sau poate este suprastimulat. Dacă ai orice îngrijorare, cel mai bine aer fi bine să discuți cu un medic despre asta.

Descoperă informații utile despre displazia de șold la bebeluși: care sunt cauzele și cum se poate trata.

Igiena și îngrijirea nou-născutului

Așa cum noi ne îngrijim corpul, la fel trebuie să procedăm și cu cel al unui nou-născut. În spital, se vor ocupa de el asistentele, dar acasă, tu și partenerul veți fi responsabili. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te ocupa de igiena bebelușului și îngrijirea nou-născutului:

Cordonul ombilical

După ce copilul a fost născut, o bucată din cordonul ombilical rămâne în exterior și este prinsă cu o clemă. Acea bucată va cădea în 2-3 săptămâni, dar, până se va întâmpla asta, trebuie să ai grijă de zona din jurul ei. La fiecare schimbare de scutec, unii medici spun că e bine să dezinfectezi zona și eventual să folosești o pudră care usucă, alții că ar trebui să lași locul să se usuce natural. 

Oricum, până cade, trebuie să eviți ca buricul să stea mult în contact cu apa, nu trebuie să fie acoperit cu scutecul și nu trebuie lovită zona respectivă, pentru că este foarte sensibilă. În cazul în care buricul miroase urât, se înroșește, se umflă sau face puroi, iar bebelușul pare febril sau iritabil, ia legătura cu medicul.

Pielea

Chiar dacă este foarte fină, pielea bebelușului are nevoie de hidratare și pentru asta poți folosi o cremă dermatocosmetică special dedicată acesteia. O piele îngrijită “acționează ca o barieră bună împotriva infecțiilor”, spune pediatrul Michelle Ponti, din Londra, pentru todaysparents.com. Se poate întâmpla ca în jurul vârstei de 2-4 săptămâni să apară acnee pe frunte, obrajii, nas și bărbie și chiar pe corp. Aceasta este cauzată de hormonii mamei, pe care bebelușul încă îi are în corp. Nu trebuie să intri în panică, va trece de la sine. În cazul în care apare o erupție, eczemă sau ceva ce semnalează o alergie, discută cu un specialist. 

Ochii

Ochii se curăță zilnic, cu ser fiziologic și comprese sterile, începând din colțul exterior, spre cel interior. Mișcările trebuie să fie fine, fără să apeși sau să freci. Uneori, canalele lacrimale se pot înfunda și ochii pot avea o secreție gălbuie sau pot apărea cruste pe pleoape. Dacă persistă, e posibil ca pediatrul să prescrie bebelușului niște picături oftalmice.

Nasul

Și nasul bebelușilor trebuie curățat. Ai nevoie de ser fiziologic, pentru a înmuia mucozitățile, și, apoi, le poți scoate cu pompița. Ideal este să aveți o umiditate bună în cameră, pentru că un aer uscat ar putea duce la înfundarea nasului.

Gura

Pentru că bebelușul beau destul de des lapte, trebuie să ai grijă să-i cureți mereu gura (limba, gingiile și obrajii). Ai nevoie de un tifon, pe care poți pune puțină glicerină simplă. Dacă observi pete albe în gură, ar putea fi vorba despre afte sau candidoză, care neapărat trebuie tratată.

Organele genitale 

Dacă ai fetiță, curăță zona cu un tampon și apă caldă, din față spre spate, pentru a evita răspândirea bacteriilor. După ce ai uscat pielea, folosește o cremă care să protejeze împotriva iritațiilor de scutec. Pe piața există formule bio, din plante, care îngrijesc cu delicatețe pielea bebelușului.

Și în cazul băieților, zona din juriul penisului și a fundului trebuie curățată cu delicatețe, cu apă călduță și gel de duș pentru bebeluși. Apoi, trebuie să usuci bine toate pliurile. Pentru zona scutecului, folosește o cremă specială, cu gălbenele. 

Scalpul

Și pielea din zona scalpului trebuie îngrijită cu atenție, mai ales că fontanelele nu s-au închis încă. Unii bebeluși dezvoltă cruste, care dispar de la sine în prime luni de viață. Pentru îndepărtarea lor, poți folosi produse special dedicate, pentru scalpul bebelușului, emoliente, și o perie cu perii moi.

Unghiile

Vei vedea că unghiile cresc foarte repede și, pentru că bebelușii au mișcări necontrolate, se pot zgâria foarte ușor. De aceea, e bine să ai o forfecuță cu vârfuri ascuțite pe care să o folosești când doarme și are mâinile relaxate.

Urechile

Acestea se curăță natural, în niciun caz nu trebuie să folosești bețișoarele. Dacă există un exces de ceară, poți curăța cu un tampon steril înmuiat în apă călduță, partea exterioară a urechii.

Baia

Cel mai probabil, vei tentată să crezi că bebelușul trebuie spălat zilnic. Pentru că pielea acestora este foarte sensibilă, trei băi pe săptămână sunt suficiente. Aveți grijă să folosiți apă călduță, un gel de curățare, cu o formulă dedicată bebelușilor, fără parfum și parabeni. 

Te-ar mai putea interesa și
Mamă care își ține nou-născutul în brațe
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Mamă brunetă cu părul lung și ondulat, aplecată asupra bebelușului care stă pe un pat cu lenjerie albă, cu o mână îi mângâie capul și cu cealaltă mână îi ține o mânuță și îi sărută brațul, ilustrând greșeli în îngrijirea bebelușului
Greșeli în îngrijirea bebelușului. Ce ar trebui să eviți cu desăvârșire
Greșeli în îngrijirea bebelușului. Ce ar trebui să eviți cu desăvârșire
Mămică, îmbrăcată cu o bluză gri, care stă la ferească și ține un nou născut în brațe, ilustrând Cum să te joci cu nou-născutul
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, iar capacitatea de a-și menține corpul în această poziție joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Tocmai de aceea, e important să știi care......
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
3
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Apariția primului dinte al bebelușului reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei familii. Ea marchează debutul unei etape importante în dezvoltarea fizică și în evoluția sănătății orale a micuțului. Primul dinte al......
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Mama și fiica urlă una la cealaltă
07:25
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Mămică blondă, îmbrăcată cu o bluză albă, care zgâlțâie și ceartă un bebeluș îmbrăcat cu body alb, în timp ce stă pe un fotoliu galben, sindromul copilului zgâlțâit
07:22
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
Băiețelul împinge castronul cu mâncare
07:00
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Închide