Reclamă

Îngrijirea nou-născutului în primele zile de viață

Aducerea unui bebeluș acasă, după ce a fost născut, este un eveniment pe care orice familie îl așteaptă. Pe cât de emoționant, copleșitor și plin de bucurie este un astfel de moment, pe atât de stresant poate fi, mai ales pentru părinții care sunt la primul copil. Asta pentru că există multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru îngrijirea nou-născutului, înainte ca bebelușul să vină acasă, chiar din timpul sarcinii. 

Nou-născut care doarme pe-o parte, pe un cearșaf alb, învelit cu o păturică albă și mâinile mamei peste el
Îngrijirea nou-născutului presupune ca acesta să să fie hrănit, de câte ori este nevoie, spălat, schimbat și ajutat să doarmă / Shutterstock

După ce vei naște, vei sta împreună cu bebelușul, în spital, aproximativ 3 zile, pentru ca medicii să se asigure că amândoi vă simțiți bine. Deci ar mai fi puțin timp să setezi ultimile detalii cu partenerul, pentru ca totul să fie în ordine când vii cu bebelușul acasă.

Ce trebuie să știi despre îngrijirea nou-născutului 

Bebelușii nu au nevoie de prea multe lucruri ca să fie fericiți. Totuși, câteva lucruri sunt esențiale: ei trebuie să fie hrăniți, de câte ori este nevoie, să fie spălați, schimbați și să fie ajutați să doarmă. Iată un scurt ghid care să te ajute în primele zile când ajungi cu nou-născutul acasă:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentația nou-născutului

Indiferent dacă alăptezi sau îi dai formulă bebelușului, acesta ar trebui să fie hrănit la 1-3 ore, asfel încât să mănânce de 8-12 ori, în 24 de ore, conform nytimes.com. Mesele frecvente îl vor ajuta să recupereze greutatea pierdută după naștere. Pe măsură ce bebelușul crește, va putea mânca mai mult la fiecare masă, scăzând numărul acestora. 

Dacă ai dificultăți în alăptare, ideal este să ceri ajutorul unui consultat specializat. Acesta te va ajuta să atașezi corect bebelușul la sân și te va sprijini în cazul în care întâmpini probleme care te împiedică să alăptezi, pentru a nu renunța prea devreme.   

Academia Americană de Pediatrie recomandă să alăptezi cel puțin șase luni, pentru ca bebelușul să beneficieze de toți nutrienții necesari pentru a crește sănătos.

Reclamă

Somnul nou-născutului

În general, nou-născutul doarme destul de mult, trezindu-se doar pentru a fi hrănit, la câteva ore, spune stanfordchildrens.com. Pentru că nou-născutul are stomacul mic, se trezește, în medie, la 3 ore pentru a bea lapte. Practic, doarme 8-9 ore, în timpul zilei, și aproximativ 8 ore pe timp de noapte. Totuși, tiparul de somn diferă de la un bebeluș la altul. Majoritatea nu încep să doarmă toată noaptea (6-8 ore) până la vârsta de cel puțin 3 luni, iar  unii dintre bebeluși nu dorm toată noaptea până mai aproape de 1 an.

În plus, ei nu fac diferența între zi și noapte și trebuie ajutați. Pentru a face asta, trebuie ca ziua să păstrezi zgomotele normale, practic să îți desfășori activitățile legate de casă, chiar și când doarme. Pe timpul nopții, închide lumina și elimină orice zgomot.  

Reclamă

Dacă observi schimbări în comportamentul de somn al bebelușului, este posibil să fie îl supere ceva. E posibil să treacă printr-un puseu de creștere și să aibă nevoie să mănânce mai des sau poate este suprastimulat. Dacă ai orice îngrijorare, cel mai bine aer fi bine să discuți cu un medic despre asta.

Descoperă informații utile despre displazia de șold la bebeluși: care sunt cauzele și cum se poate trata.

Igiena și îngrijirea nou-născutului

Așa cum noi ne îngrijim corpul, la fel trebuie să procedăm și cu cel al unui nou-născut. În spital, se vor ocupa de el asistentele, dar acasă, tu și partenerul veți fi responsabili. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te ocupa de igiena bebelușului și îngrijirea nou-născutului:

Cordonul ombilical

După ce copilul a fost născut, o bucată din cordonul ombilical rămâne în exterior și este prinsă cu o clemă. Acea bucată va cădea în 2-3 săptămâni, dar, până se va întâmpla asta, trebuie să ai grijă de zona din jurul ei. La fiecare schimbare de scutec, unii medici spun că e bine să dezinfectezi zona și eventual să folosești o pudră care usucă, alții că ar trebui să lași locul să se usuce natural. 

Oricum, până cade, trebuie să eviți ca buricul să stea mult în contact cu apa, nu trebuie să fie acoperit cu scutecul și nu trebuie lovită zona respectivă, pentru că este foarte sensibilă. În cazul în care buricul miroase urât, se înroșește, se umflă sau face puroi, iar bebelușul pare febril sau iritabil, ia legătura cu medicul.

Pielea

Chiar dacă este foarte fină, pielea bebelușului are nevoie de hidratare și pentru asta poți folosi o cremă dermatocosmetică special dedicată acesteia. O piele îngrijită “acționează ca o barieră bună împotriva infecțiilor”, spune pediatrul Michelle Ponti, din Londra, pentru todaysparents.com. Se poate întâmpla ca în jurul vârstei de 2-4 săptămâni să apară acnee pe frunte, obrajii, nas și bărbie și chiar pe corp. Aceasta este cauzată de hormonii mamei, pe care bebelușul încă îi are în corp. Nu trebuie să intri în panică, va trece de la sine. În cazul în care apare o erupție, eczemă sau ceva ce semnalează o alergie, discută cu un specialist. 

Ochii

Ochii se curăță zilnic, cu ser fiziologic și comprese sterile, începând din colțul exterior, spre cel interior. Mișcările trebuie să fie fine, fără să apeși sau să freci. Uneori, canalele lacrimale se pot înfunda și ochii pot avea o secreție gălbuie sau pot apărea cruste pe pleoape. Dacă persistă, e posibil ca pediatrul să prescrie bebelușului niște picături oftalmice.

Nasul

Și nasul bebelușilor trebuie curățat. Ai nevoie de ser fiziologic, pentru a înmuia mucozitățile, și, apoi, le poți scoate cu pompița. Ideal este să aveți o umiditate bună în cameră, pentru că un aer uscat ar putea duce la înfundarea nasului.

Gura

Pentru că bebelușul beau destul de des lapte, trebuie să ai grijă să-i cureți mereu gura (limba, gingiile și obrajii). Ai nevoie de un tifon, pe care poți pune puțină glicerină simplă. Dacă observi pete albe în gură, ar putea fi vorba despre afte sau candidoză, care neapărat trebuie tratată.

Organele genitale 

Dacă ai fetiță, curăță zona cu un tampon și apă caldă, din față spre spate, pentru a evita răspândirea bacteriilor. După ce ai uscat pielea, folosește o cremă care să protejeze împotriva iritațiilor de scutec. Pe piața există formule bio, din plante, care îngrijesc cu delicatețe pielea bebelușului.

Și în cazul băieților, zona din juriul penisului și a fundului trebuie curățată cu delicatețe, cu apă călduță și gel de duș pentru bebeluși. Apoi, trebuie să usuci bine toate pliurile. Pentru zona scutecului, folosește o cremă specială, cu gălbenele. 

Scalpul

Și pielea din zona scalpului trebuie îngrijită cu atenție, mai ales că fontanelele nu s-au închis încă. Unii bebeluși dezvoltă cruste, care dispar de la sine în prime luni de viață. Pentru îndepărtarea lor, poți folosi produse special dedicate, pentru scalpul bebelușului, emoliente, și o perie cu perii moi.

Unghiile

Vei vedea că unghiile cresc foarte repede și, pentru că bebelușii au mișcări necontrolate, se pot zgâria foarte ușor. De aceea, e bine să ai o forfecuță cu vârfuri ascuțite pe care să o folosești când doarme și are mâinile relaxate.

Urechile

Acestea se curăță natural, în niciun caz nu trebuie să folosești bețișoarele. Dacă există un exces de ceară, poți curăța cu un tampon steril înmuiat în apă călduță, partea exterioară a urechii.

Baia

Cel mai probabil, vei tentată să crezi că bebelușul trebuie spălat zilnic. Pentru că pielea acestora este foarte sensibilă, trei băi pe săptămână sunt suficiente. Aveți grijă să folosiți apă călduță, un gel de curățare, cu o formulă dedicată bebelușilor, fără parfum și parabeni. 

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care ține un termometru deasupra pătuțului copilului ei pentru a arăta cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Mamă care își ține nou-născutul în brațe
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Mamă brunetă cu părul lung și ondulat, aplecată asupra bebelușului care stă pe un pat cu lenjerie albă, cu o mână îi mângâie capul și cu cealaltă mână îi ține o mânuță și îi sărută brațul, ilustrând greșeli în îngrijirea bebelușului
Greșeli în îngrijirea bebelușului. Ce ar trebui să eviți cu desăvârșire
Greșeli în îngrijirea bebelușului. Ce ar trebui să eviți cu desăvârșire
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide