Dacă și copilul tău mănâncă doar anumite preparate, nu tu ești de vină, spun specialiștii. Deși există multe sfaturi că anumite alimente trebuie reintroduse în alimentație după un timp de la prima încercare, se pare că refuzul nu este doar o fază pentru anumiți copii.
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați
Experții dezvăluie vârsta la care un copil este cel mai selectiv în privința mâncării și când părinții se pot aștepta ca cei mici să mănânce normal, așa cum e considerat de societate.
Cercetările sugerează că a fi pretențios cu mâncarea este în mare parte ceva legat de moștenirea genetică. Vestea proastă este că un copil poate rămâne selectiv la capitolul alimentație până la adolescență.
Un studiu pe 2.400 de perechi de gemeni a constatat că este mult mai probabil ca ambii frați să fie selectivi la mâncare dacă sunt identici decât dacă nu sunt.
Acest lucru înseamnă că ADN-ul lor joacă un rol cheie în consumul de alimente. Gemenii care nu sunt identifici sunt crescuți în același mod, dar mănâncă diferit. Ceea ce au descoperit oamenii de știință de la University College London ar putea „atenua vina părinților”.
Cu toate acestea, deși ADN-ul este extrem de important, părinții pot reduce riscul de a avea un copil pretențios, luând mesele în familie și introducându-le o gamă largă de alimente din primele etape ale diversificării.
Mâncatul selectiv se poate menține pe o perioadă mare de timp
Autorul principal, dr. Zeynep Nas, a spus: „Selecția la mâncare este ceva obișnuit în rândul copiilor și poate fi o sursă majoră de anxietate pentru părinți. Aceștia iau adesea vina asupra lor sau sunt învinovățiți de alții. Sperăm că descoperirea noastră poate ajuta la atenuarea acestei învinuiri. Acest comportament nu este un rezultat al educației parentale. Studiul nostru arată, de asemenea, că mâncatul selectiv nu este doar o „fază”, ci poate avea o traiectorie persistentă.”
Părinții din studiu, publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, au răspuns la întrebări despre obiceiurile gemenilor lor la vârsta de 16 luni, trei ani, cinci, șapte și 13 ani.
Ei au descoperit că gusturile gemenilor care nu sunt identici erau mult mai puțin asemănătoare decât la cei identici, demonstrând că genetica a jucat un rol important în preferințele alimentare.
Gemenii identici au dezvoltat preferințe diferite pe măsură ce au crescut, arătând că influența genelor s-a estompat în timp și stilul lor de viață a jucat un rol mai important.
Ceea ce trebuie să facă părinții este să-și îndrume copiii să mănânce o gamă variată de alimente.
Copiii care sunt selectivi la mâncare tind să consume mai multă mâncare care nu e tocmai sănătoasă. Ei refuză adesea fructele și legumele. De cele mai multe ori, acești copii selectivi la mâncare au crize de furie. Ei nu vor să încerce lucruri noi sau pretind că nu le place gustul sau textura anumitor alimente.
Autorul principal al studiului, Dr. Alison Fildes, de la Universitatea din Leeds, a spus: „Deși mâncatul selectiv are o componentă genetică puternică, aceasta nu înseamnă că nu este ceva ce se poate repara. Părinții își pot sprijini copiii să mănânce o mare varietate de alimente de-a lungul copilăriei și până la adolescență. Prietenii ar putea deveni o influență mai importantă asupra dietei copiilor pe măsură ce ajung la adolescență.”
Cum poți ajuta un copil să nu mai fie pretențios la mâncare
În timp ce mulți copii refuză să consume fructe și legume cu frunze verzi, specialiștii recomandă mâncatul curcubeu.
Nu totul este despre verdeață. Include fructe și legume care au o gamă largă de culori în alimentația copiilor. Culorile diferite îi pot ajuta să fie mai entuziasmați în privința lor.
Adaugă fructele și legumele în preparate, dar fără a face mare tam tam în jurul lor. La mesele de dimineață, în salate și în deserturi, fructele și legumele sunt ușor de adăugat.
Fii inventivă atunci când vrei ca cei mici să accepte mai ușor fructele și legumele. Fă-i să înțeleagă mai multe despre texturile și aromele fructelor. Încearcă să transformi în smoothie-uri delicioase fructele sau să le tai în forme care ar putea să-i atragă.