Reclamă

Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice

Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. Atunci când copilul este selectiv la mîncare și nu acceptă orice i se pune în farfurie, părinții ajung să simtă că au greșit undeva și pun foarte multă presiune pe ei.

O fetiță care stă cu capul pe masă și refuză să mănânce
Experții dezvăluie vârsta la care un copil este cel mai selectiv în privința mâncării / Shutterstock

Dacă și copilul tău mănâncă doar anumite preparate, nu tu ești de vină, spun specialiștii. Deși există multe sfaturi că anumite alimente trebuie reintroduse în alimentație după un timp de la prima încercare, se pare că refuzul nu este doar o fază pentru anumiți copii.

Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați

Experții dezvăluie vârsta la care un copil este cel mai selectiv în privința mâncării și când părinții se pot aștepta ca cei mici să mănânce normal, așa cum e considerat de societate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetările sugerează că a fi pretențios cu mâncarea este în mare parte ceva legat de moștenirea genetică. Vestea proastă este că un copil poate rămâne selectiv la capitolul alimentație până la adolescență.

Reclamă

Un studiu pe 2.400 de perechi de gemeni a constatat că este mult mai probabil ca ambii frați să fie selectivi la mâncare dacă sunt identici decât dacă nu sunt.

Acest lucru înseamnă că ADN-ul lor joacă un rol cheie în consumul de alimente. Gemenii care nu sunt identifici sunt crescuți în același mod, dar mănâncă diferit. Ceea ce au descoperit oamenii de știință de la University College London ar putea „atenua vina părinților”.

Cu toate acestea, deși ADN-ul este extrem de important, părinții pot reduce riscul de a avea un copil pretențios, luând mesele în familie și introducându-le o gamă largă de alimente din primele etape ale diversificării.

Mâncatul selectiv se poate menține pe o perioadă mare de timp

Autorul principal, dr. Zeynep Nas, a spus: „Selecția la mâncare este ceva obișnuit în rândul copiilor și poate fi o sursă majoră de anxietate pentru părinți. Aceștia iau adesea vina asupra lor sau sunt învinovățiți de alții. Sperăm că descoperirea noastră poate ajuta la atenuarea acestei învinuiri. Acest comportament nu este un rezultat al educației parentale. Studiul nostru arată, de asemenea, că mâncatul selectiv nu este doar o „fază”, ci poate avea o traiectorie persistentă.”

Reclamă

Părinții din studiu, publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, au răspuns la întrebări despre obiceiurile gemenilor lor la vârsta de 16 luni, trei ani, cinci, șapte și 13 ani.

Ei au descoperit că gusturile gemenilor care nu sunt identici erau mult mai puțin asemănătoare decât la cei identici, demonstrând că genetica a jucat un rol important în preferințele alimentare.

Gemenii identici au dezvoltat preferințe diferite pe măsură ce au crescut, arătând că influența genelor s-a estompat în timp și stilul lor de viață a jucat un rol mai important.

Ceea ce trebuie să facă părinții este să-și îndrume copiii să mănânce o gamă variată de alimente.

Copiii care sunt selectivi la mâncare tind să consume mai multă mâncare care nu e tocmai sănătoasă. Ei refuză adesea fructele și legumele. De cele mai multe ori, acești copii selectivi la mâncare au crize de furie. Ei nu vor să încerce lucruri noi sau pretind că nu le place gustul sau textura anumitor alimente.

Autorul principal al studiului, Dr. Alison Fildes, de la Universitatea din Leeds, a spus: „Deși mâncatul selectiv are o componentă genetică puternică, aceasta nu înseamnă că nu este ceva ce se poate repara. Părinții își pot sprijini copiii să mănânce o mare varietate de alimente de-a lungul copilăriei și până la adolescență. Prietenii ar putea deveni o influență mai importantă asupra dietei copiilor pe măsură ce ajung la adolescență.”

Cum poți ajuta un copil să nu mai fie pretențios la mâncare

În timp ce mulți copii refuză să consume fructe și legume cu frunze verzi, specialiștii recomandă mâncatul curcubeu.

Nu totul este despre verdeață. Include fructe și legume care au o gamă largă de culori în alimentația copiilor. Culorile diferite îi pot ajuta să fie mai entuziasmați în privința lor.

Adaugă fructele și legumele în preparate, dar fără a face mare tam tam în jurul lor. La mesele de dimineață, în salate și în deserturi, fructele și legumele sunt ușor de adăugat.

Fii inventivă atunci când vrei ca cei mici să accepte mai ușor fructele și legumele. Fă-i să înțeleagă mai multe despre texturile și aromele fructelor. Încearcă să transformi în smoothie-uri delicioase fructele sau să le tai în forme care ar putea să-i atragă.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
05:36
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Închide