Reclamă

Stresul de a fi părinte singur. Ce efecte poate avea asupra ta și cum îl poți combate 

Din nefericire, mulți părinți se confruntă cu tot felul de probleme după apariția copiilor. Având dificultăți în a-și gestiona problemele, mulți dintre ei decid să se despartă. Atunci când iau această decizie, fie unul dintre părinți preia copilul/copiii, fie, în cazul în care sunt mai mulți, aceștia sunt despărțiți și merg la ambii părinți, dacă au posibilitatea să aleagă. Stresul de a fi părinte singur poate duce la epuizare, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a evita acest lucru. 

Mamă singură, îmbrăcată cu o bluzaă albă cu dungi gri și jeanși, stă pe o canapea gri, cu picioarele ridicate, sprijinită cu mâna pe un genunchi și îți duce mâna la cap, iar pe fundal, în spate, se regăsește mobilier de bucătărie, ilustrând stresul de a fi părinte singur
Dacă te simți copleșită de faptul că te ocupi singură de îngrijirea copiilor și de responsabilitățile casei, este important să cauți sprijin / Shutterstock

Părinții singuri au toate anxietățile parentale normale cu care se confruntă orice părinte, doar că sunt amplificate de povara de a face alegeri dificile. Pentru a gestiona mai bine stresul, pornește de la ideea de a-ți face mai mult timp pentru tine și de a avea pauze regulate. 

Despre stresul de a fi părinte singur

Părinții singuri trebuie să jongleze cu roluri multiple, alături de alte provocări, cum ar fi acordurile de custodie comună, preocupările financiare și relații de familie complexe. Alți factori de stres cu care părinții singuri trebuie să se confrunte includ:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Lipsa sprijinului social. Părinții singuri se pot simți adesea izolați, în special dacă o mare parte din timpul lor este petrecut în îngrijirea copiilor, cu puțin timp pentru a interacționa cu alți adulți. Acest lucru poate duce la singurătate și depresie.
 • Acorduri de custodie partajată. Atunci când părinții singuri trebuie să împartă custodia copiilor lor, poate fi dificil să gestioneze timpul și responsabilitățile de co-parenting.
 • Stresul emoțional. Părinții singuri poartă adesea întreaga responsabilitate de a-și crește copiii. Pe lângă faptul că trebuie să facă față provocărilor de a crește copiii, părinții singuri se confruntă și cu alte probleme personale, pe care trebuie să le rezolve, fără sprijinul unui partener.
 • Preocupări financiare. Părinții singuri se confruntă cu gestionarea banilor, de multe ori fără contribuția celuilalt partener. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra bunăstării psihologice, crescând riscul de izolare, anxietate și depresie. 

Dacă părinții singuri nu sunt capabili să facă față stresului cauzat de creșterea copilului, riscă să se confrunte cu burnout-ul. Acesta poate duce adesea la creșterea anxietății, depresie și probleme de sănătate fizică. De asemenea, părinții care se confruntă cu burnout-ul pot să se lupte cu singurătatea sau cu probleme de relaționare.

Reclamă

Stresul de a fi părinte: posibile efecte

Lăsat necontrolat, stresul de a fi părinte singur poate deveni cronic și dăunător. Efectele acestuia sunt diferite pentru fiecare persoană, dar există câteva probleme comune cu care se pot confrunta mulți părinți singuri. Poți experimenta:

 • Iritabilitate, anxietate sau depresie.
 • Scăderea funcției imunitare, care duce la îmbolnăviri frecvente.
 • Scăderea motivației și a creativității.
 • Scăderea energiei și a productivității.
 • Simptome fizice, precum durerile de cap, tensiunea musculară, dureri fizice și amețeli.
 • Probleme gastrointestinale și digestive.
 • Probleme de somn.
 • Modificări ale dispoziției sau ale apetitului.

În cazuri mai grave, când stresul cronic este combinat cu alți factori de risc, precum fumatul sau consumul de alcool, crește predispoziția de a dezvolta probleme de sănătate. Acestea au fost asociate cu diabetul, bolile de inimă, obezitatea, ulcerul, hipotiroidismul și disfuncțiile sexuale.

Reclamă

În plus, stresul de a fi părinte singur se poate răsfrânge asupra sănătății mintale a copiilor, crescându-le riscul de a dezvolta simptome de anxietate și depresie.

Cum să gestionezi stresul de a fi părinte singur

Dacă te simți copleșită de faptul că te ocupi singură de îngrijirea copiilor și de responsabilitățile casei, este important să cauți sprijin. În plus, ai mai putea încerca următoarele:

Fă-ți timp pentru tine

Chiar dacă ți se pare complicat, încearcă să-ți faci timp pentru a face ce-ți place. De exemplu, poți ieși să te vezi cu prietenii, poți să citești sau să vezi un film.

Pentru a putea face asta, poți ruga un membru al familiei, o prietenă sau chiar pe tatăl copiilor să aibă grijă de cei mici, în timp ce iei o pauză. Este important să găsești o soluție care  funcționează pentru tine și familia ta, pentru a elimina stresul de a fi părinte singur.

Treci peste sentimentul de vinovăție

Încearcă să nu te simți vinovată de faptul că petreci timp și departe de copiii tăi. Găsirea unor activități distractive și relaxante te poate ajuta să te simți mai echilibrată și împlinită, în afara rolului lor de părinte. În plus, dacă tu nu ești ok, acest lucru afectează și sănătatea mentală a copiilor tăi. 

Fii pozitivă

Când vorbești urât despre tine, acest lucru are un impact negativ asupra încrederii tale ca părinte și îți poate submina bunăstarea mentală. În plus, anxietatea și negativitate se poate revărsa în interacțiunile cu copiii tăi.

Construiește-ți un sistem de sprijin

Este important să discuți cu cineva în care ai încredere despre ce te frământă. Poți apela la prieteni, membrii familiei sau la grupurile online. Grupurile online, dedicate părinților singuri, sunt o modalitate excelentă de a intra în contact cu alte persoane care au trecut deja prin experiențe similare.

Stabilește limite

Este important ca părinții singuri să stabilească limite cu privire la ceea ce pot și ce nu pot accepta. Este important să nu permiți ca alte persoane să profite de timpul sau energia ta. Părinții singuri pot fi judecăți mai mult în privința alegerilor și deciziilor lor parentale, așa că este important să le spui clar celorlalți ce te deranjează și ce nu.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă singură, îmbrăcată cu un pulover bleu și jeanși, care stă cu o mână la cap și un ape genunchi, pe o canapea gri cu perne cu buline și diferite motive geometrice, iar fetița ei are o rochie bej și ține în mâini o pernă cu motive florale gri cu alb, ilustrând 5 probleme cu care se confruntă mamele singure
5 probleme cu care se confruntă mamele singure
5 probleme cu care se confruntă mamele singure
Mamă, care stă pe un pat cu spătar maro, cu multe perne în spate, îmbrăcată cu o pijama bej, își ține o mână la cap și bebelușul în cealaltă mână, ilustrând burnout-ul mamei
Burnout-ul mamei. Care sunt simptomele și cum îl poți gestiona
Burnout-ul mamei. Care sunt simptomele și cum îl poți gestiona
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide