Reclamă

Cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane, potrivit specialiștilor

De-a lungul timpul au existat constant dezbateri pe tema cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane. Cu siguranță cei mici vor mereu să stea mai mult în fața ecranelor, dar adulții trebuie să gestioneze cu înțelepciune această relație dintre copii și tehnologie.

O fetiță care stă cu telecomanda în mână și e uimită
Tehnologia ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pentru copiii cum s-a crezut inițial / Shutterstock

Desigur, o mare parte a vieții noastre se învârte în jurul tehnologiei și este aproape imposibil de evitat. Acum ne bazăm pe ea pentru învățare și interacțiune socială, nu doar pentru distracție.

Cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane

Poate fi greu să găsești echilibrul potrivit. Negativitatea din jurul copiilor și timpul petrecut pe ecran se adaugă la vinovăție și incertitudine. Cât este prea mult? În ce moment devine tehnologia dăunătoare?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Noi studii arată că tehnologia ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pentru copiii cum s-a crezut inițial, iar calitatea, nu cantitatea, timpului la ecrane este cea care contează cu adevărat.

Care sunt efectele timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor

Părinții nu sunt singuri în acest subiect. Chiar și oamenii de știință sunt depășiți de acest subiect. S-ar putea să sune ca și cum există solidaritate pe această temă, dar nu este cazul. Mulți psihologi nu sunt de acord cu concluziile formate din studiile disponibile.

Cercetările nu au fost suficient de ample, rezultatele sunt contradictorii și există puține dovezi că timpul în fața ecranului este cauza reală a problemelor comportamentale și mentale. Pentru a afla cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane, află mai multe despre rezultatele cercetărilor recente.

Reclamă

Tehnologia este relativ nouă

Nu a fost suficient timp pentru a face studii concludente pe termen lung. Din păcate, timpul nu este singura problemă. Este greu să găsești părinți care să permită șase ore în fața ecranului pe zi sau să-l interzică pentru o perioadă lungă de timp.

Mai sunt si alte probleme. O mare parte din cercetări sunt transversale sau se bazează pe auto-raportare. Studiile s-au bazat pe observațiile și sentimentele părinților și copilului, ceea ce duce la un risc mai mare de date părtinitoare și denaturate.

Reclamă

Rezultatele contradictorii ale cercetărilor

De câte ori ai auzit că timpul petrecut pe ecran poate perturba somnul unui copil? Sau că prea mult timp în fața ecranului îl poate face pe copilul tău capricios sau să se simtă deprimat? Deși se bazează pe studii anterioare și sunt acceptate ca adevăruri, cercetătorii ajung acum la alte concluzii.

Cât de mult sunt de fapt afectate starea de spirit și somnul unui copil

Un studiu recent a constatat că perturbarea somnului la copii este minimă. În medie, e vorba de doar 3 până la 8 minute. Cu toate acestea, specialiștii recomandă renunțarea la ecrane cu o oră înainte de culcare. În general, este mai benefic ca părinții și copiii să se concentreze pe o rutină de somn și pe o oră constantă de trezire.

Potrivit unui studiu, ar fi nevoie de peste cinci ore în fața unui ecran înainte ca părinții să observe o schimbare în relațiile psihosociale.

Sănătatea mintală

Legătura dintre timpul petrecut pe ecran și sănătatea mintală a unui copil sau adolescent este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Studiile nu au adus rezultate consistente și nu reușesc să arate o relație cauzală, lăsând cercetătorii să pună la îndoială corelația. Copiii care se confruntă cu depresie și anxietate s-ar putea în schimb interioriza și mai mult din cauza tehnologiei și să se refugieze în lumea virtuală, unde nu au neapărat nevoie de validare.

De ce calitatea trece în fața cantității

Timpul pe ecran este adesea grupat într-o singură categorie, dar cercetătorii descoperă că nu este totul egal. Subiectul merge dincolo de relația „bun” – „rău”.

Deci, se ajunge la întrebarea ce fel de timp în fața ecranului este alegerea „mai sănătoasă”? Este împărțit în două categorii: activ și pasiv.

Timp activ în fața ecranelor

Programele și jocurile interactive vor antrena creierul și vor determina copilul să gândească. Pot fi jocuri video, videoclipuri, chat, aplicații de învățare activă sau orice altceva care încurajează gândirea, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Timp pasiv în fața ecranelor

Acesta este timpul inactiv în care copilul iese din lumea reală făcând lucruri precum rețelele sociale și vizionarea de emisiuni sau filme. Aceste lucruri nu fac rău din când în când, dar trebuie făcute cu moderație. Timpul pasiv în fața ecranelor este cel care poate afecta negativ copiii.

Beneficiile surprinzătoare ale timpului de expunere în fața ecranelor

Copiii sunt înconjurați de tehnologie și sunt obligați să interacționeze cu ea. A fi conștient de aspectele pozitive te poate ajuta să găsești echilibrul. Care sunt modalitățile prin care copiii beneficiază de timpul activ pe ecran?

Jocuri video

Jocurile video au o reputație proastă și sunt adesea considerate o pierdere de timp, dar pot intra în categoria activă. Beneficiile variază în funcție de jocul video, dar cele mai multe sunt asociate cu următoarele:

 • Prelucrare vizuală;
 • Atenţie;
 • Coordonarea mână-ochi;
 • Prelucrare spațială;
 • Rezolvarea problemelor;
 • Creativitate;
 • Autodirecționare;
 • Interacțiune socială;
 • Descoperire.

Programe educaționale

Unele emisiuni ar putea fi comercializate ca fiind educaționale, dar sunt insuficiente în realitate. Cu toate acestea, majoritatea se străduiesc să ofere conținut de calitate pentru copii și contribuie la:

 • Alfabetizare;
 • Recunoașterea culorilor, numerelor și literelor;
 • Imaginație;
 • Dezvoltarea caracterului;
 • Expunerea la locuri și culturi.

Utilizarea tehnologiei poate ajuta, de asemenea, un copil să devină expert în tehnologie, o abilitate neprețuită pentru viitor. Copiii se adaptează mai bine la lucruri noi. Faptul că ei cresc cu tehnologie le oferă șansa de a se familiariza cu ea în timp.

Când să pui stop timpului activ la ecrane

Copiii sub doi ani au nevoie de mai mult decât jocuri interactive și videoclipuri. Abilitățile lor simbolice, de memorie și de atenție nu sunt suficient de mature pentru a învăța din media digitală. Ei nu pot transfera ceea ce este pe ecran în viața reală. La această vârstă, abilitățile cognitive, de limbaj, motorii, sociale și emoționale ale unui copil sunt dezvoltate prin interacțiuni personale și jocuri practice.

Acest lucru nu înseamnă că copiii mici nu ar trebui să aibă niciodată timp în fața ecranelor, dar ar trebui să fie minim și să fie folosit ca un timp de conectare.

Impactul negativ al timpului în fața ecranelor

Desigur, trebuie să existe un echilibru. Deși timpul petrecut pe ecran ar putea să nu fie rău, există încă o mulțime de probleme de care trebuie să fim conștienți cu toții.

Obezitatea, starea de spirit, lipsa de somn și lipsa de concentrare devin probleme atunci când timpul în fața ecranelor înlocuiește obiceiurile și activitățile sănătoase. Nu tehnologia este periculoasă, ci ceea ce îi permitem să înlocuiască. Copiii sunt mai puțin activi, se culcă la ore târzii și sunt distrași. Adulții sunt vinovați de asta.

Copiii ar trebui încurajați să se joace, să fie activi și chiar să se plictisească. Plictiseala este un precursor al creativității.

7 pași pentru a micșora timpului în fața ecranelor

Dependența reală este rară, dar probabil va exista un moment în care copilul tău va avea nevoie să-i pui stop. S-ar putea să decizi la un moment dat că copilul trebuie să stea mai puțin în fața ecranelor. Cum poți face această tranziție mai ușoară?

Fă un plan. Discută cu copilul și încearcă să afli mai multe despre preocupările pe care le are.

Alege o dată de punere în practică a planului. Stabiliți împreună o dată viitoare, oferindu-i timp copilului să accepte planul.

Fă o listă cu lucruri alternative. Fii pregătită pentru inevitabilul „M-am plictisit”. Coșurile de jucării, jocurile, abilitățile practice și cărțile pot încuraja jocul.

Ține dispozitivele departe. Va exista mai puțină tentație dacă nu vor fi văzute.

Joacă-te cu copilul tău. Unii copii au nevoie de un impuls, iar implicarea ta îi va face să-și dorească și mai mult să se joace.

Fii un model bun. Copiii îți vor imita comportamentul, așa că limitează-ți și tu timpul la ecran.

Creați noi rutine. Copiii folosesc adesea timpul de ecran din obișnuință. Indentifică momentele în care copilul cere ecrane și ajută la completarea spațiului respectiv cu altceva.

Cum să găsești un echilibru potrivit pentru familia ta

Familiile sunt diferite, așa că ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa neapărat pentru altcineva. Nu crede că trebuie să-ți bazezi liniile directoare pe ceea ce fac alții. Îți cunoști copilul mai bine decât oricine.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi echilibrul potrivit. Ține însă cont de faptul că va trebui să faci ajustări pe măsură ce copilul crește.

Implică-te. Copilul învață mai multe atunci când un părinte interacționează activ cu el în timpul expunerii la ecrane. Este o modalitate excelentă de a intra în legătură cu copilul tău. În plus, veți ști ce vizionează, iar aest lucru îți va oferi și o perspectivă mai bună și un control mai bun.

Impune limite. Acest lucru poate fi în timp ce copilul mănâncă, înainte de culcare sau după școală. Găsește anumite ore și locuri în care timpul de utilizare al ecranelor nu este permis.

Evită multi-tasking-ul. Forțarea creierului să facă mai multe lucruri simultan are ca rezultat o muncă de proastă calitate. Încurajează copiii să se concentreze pe un singur lucru.

Oferă-i control. Pare contra-intuitiv, dar acest lucru îl va învăța pe copil ce înseamnă responsabilitatea și va diminua sentimentul că timpul petrecut pe ecran este „special”. Dacă este folosit ca recompensă sau răsfăț, copiii își vor dori mereu mai mult.

Cere sfaturi de specialitate. Multe resurse utile te pot ajuta să stabilești un plan pentru familia ta. Află mai multe depre politicile și recomandările actuale formulate de pediatri și psihologi.

Ține minte, nimeni nu cunoaște copilul mai bine decât tine. Echilibrul și controlul vor veni de la sine dacă îi oferi celui mic un exemplu bun, ești implicată și găsești activități alternative în familie.

Te-ar mai putea interesa și
Băiețel, îmbrăcat cu tricou galben, hanorac roșu pe deasupra și o șapcă cu dungi albe și negre, ține într-o mână, pe care o duce la gură, o felie de pizza, stând pe un scaun la restaurant, iar pe masă mai sunt niște pahare cu apă și un bol cu cartofi prăjiți
Conviețuirea dintre adulți și copii. De ce adulții ar trebui să înțeleagă mai bine comportamentul copiilor
Conviețuirea dintre adulți și copii. De ce adulții ar trebui să înțeleagă mai bine comportamentul copiilor
O sală de clasă cu bănci individuale
Mașina de pâine e transportul pe care unii profesori îl folosesc pentru a le oferi copiilor din satul Chiojdu o șansă la educație
Mașina de pâine e transportul pe care unii profesori îl folosesc pentru a le oferi copiilor din satul Chiojdu o șansă la educație
Băiețel își prezintă robotul construit cu ajutorul activităților STEM
Educația STEM: ce beneficii are pentru copil
Educația STEM: ce beneficii are pentru copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
19 iunie, 10:20
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Gravidă stă întinsă pe pat cu mâna pe burtă
19 iunie, 09:40
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
Mama îi arată fetei cum să scrie în agendă
19 iunie, 06:07
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Medicul analizează burta gravidei
18 iunie, 08:44
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Bebeluș care stă cu spatele, în genunchi, cu mâinile sprijinite de perete și își lovește capul, îmbrăcat cu o cămașă albă, pantaloni bleumarin și șosete albastre cu dungi bleumarin
18 iunie, 06:55
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
18 iunie, 06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Închide