Cercetările efectuate de cei de la Harvard Graduate School arată că timpul petrecut împreună la masă și conectarea reală pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a tuturor membrilor familiei implicați. Mai mult, aceștia susțin că mesele în familie pot fi o metodă excelentă de educație parentală.
Mesele în familie: ce beneficii au în dezvoltarea copilului
Scopul unei mese în familie poate fi diferit pentru fiecare familie. Pentru unii sunt importante bunele maniere pe care copiii le-ar putea învăța. Pentru alții, importante sunt comunicarea, conectarea și ascultarea fiecăruia. Experții, însă, susțin că pentru dezvoltarea armonioasă a copilului sunt importante toate aceste aspecte ce pot fi dezbătute sau promovate de o astfel de activitate.
Mesele în familie ajută la dezvoltarea stimei de sine a copilului
Un astfel de obicei oferă o oportunitate unică de a construi o bază solidă pentru stima de sine a copilului prin intermediul comunicării pozitive, a aprecierii, a conexiunii sociale și a exemplelor pozitive. Siguranța oferită de o masă în familie îl poate ajuta pe copil să se simtă mai încrezător în el însuși, potrivit experților de la Stanford Medicine Children’s Health. De aceea, e important ca în timpul meselor să-l încurajezi să vorbească despre cum se simte, cum și-a petrecut ziua și ce probleme a întâmpinat.
Mesele în familie îmbunătățesc abilitățile de comunicare
Un studiu efectuat în 2017 de către cercetătorii canadieni a relatat că interacțiunea și discuțiile din timpul meselor au avut o serie de beneficii asupra copiilor. Spre exemplu, aceștia susțin că obiceiul de a lua masa împreună le-a oferit copiilor din studiu șansa de a comunica mai bine. Concluzia este bazată pe faptul că micuții se simt confortabil să împărtășească gânduri, sentimente și experiențe.
Mesele împreună ajută la depășirea problemelor legate de bullying
Un alt studiu efectuat în 2014 a arătat că adolescenții care au lua constant masa în familie au raportat mai puține probleme ca urmare a faptului că au fost hărțuiți. Autorii studiului notează că menținerea unui contact regulat cu familia facilitează o comunicare deschisă între copii și părinții. Iar acest lucru îi ajută pe copii să gestioneze mai eficient problemele legate de bullying.
Mesele în familie îmbunătățesc performanțele școlare
Studiile au arătat că micuții care au parte de mese în familie regulate au tendința de a avea rezultate mai bune la școală. Această interacțiune și comunicare constantă cu părinții îi ajută să dezvolte abilități de învățare. În plus, vor avea un suport mai bun în ceea ce privește temele școlare.
Mesele în familie promovează o alimentație sănătoasă
Mesele în familie oferă ocazia de a prepara și savura mâncăruri sănătoase împreună. Când membrii familiei mănâncă împreună, există tendința de a alege alimente mai sănătoase. Astfel că alimentația va fi mai echilibrată și va include o varietate de alimente nutritive. De asemenea, părinții pot oferi copiilor exemple pozitive legate de alegerile alimentare sănătoase.
Iată de ce un astfel de obicei de familie este atât de important pentru dezvoltarea copilului. Dar și pentru întărirea relațiilor familiale.