Bebelușii au o piele foarte sensibilă și aspectul ei poate da de cap părinților sau persoanelor care îi îngrijesc. Pentru a fi sigură că acționezi corect, cel mai bine ar fi să mergi să vorbești cu un medic. Mai jos găsești câteva informații care să te ajute să diferențiezi câteva probleme cutanate ale bebelușului.
Ce este acneea bebelușului (acneea neonatală)
Acest tip de acnee este frecventă și afectează aproximativ 20% dintre nou-născuți, înainte de a împlini 6 săptămâni, conform medicalnewstoday.com. Deși este mai frecventă pe față, acneea poate apărea și pe gât, partea superioară a spatelui și pe piept.
Acneea bebelușilor este cauzată de hormonii materni, și poate fi prezentă la naștere sau o pot dezvolta la scurt timp după naștere, înainte să împlinească 6 săptămâni.
În caul în care acneea apare după vârsta de 6 săptămâni, ar trebui să fie văzut de un dermatolog pentru diagnostic și tratament.
Apare sub formă de puncte albe sau comedoane închise, dar și sub formă de coșuri roșii și o ușoară inflamație a pielii. În cazuri rare, bebelușul poate dezvolta o acnee gravă care poate lăsa cicatrici sau se poate infecta.
De obicei, acneea bebelușului nu necesită tratament, dar când simptomele sunt severe, medicul poate alege să prescrie antibiotice sau alte tratamente.
Afecțiuni cutanate, care afectează bebelușul
Erupțiile cutanate și alte afecțiuni ale pielii pot afecta pielea sensibilă a bebelușului, iar unele dintre ele pot fi destul de asemănătoare cu acneea. Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate frecvente la bebeluși:
Dermatita de contact
Rezultă în urma contactului cu ceva care irită pielea, cum ar fi o loțiune, o cremă, un material sau un metal. Aceasta se poate prezenta ca niște umflături roșii sau zone aplatizate de iritație roșie.
De asemenea, alergenii, substanțele iritante, cum ar fi sucul de citrice și pielea umedă, din cauza salivării, pot provoca dermatită de contact.
Acest tip de erupție cutanată este mai frecventă la bebelușii care au început să mănânce alimente solide, cu o prezență mai mare în jurul gurii.
De obicei, se vindecă de la sine. Dacă erupția se agravează, medicul poate prescrie o cremă cu steroizi sau un alt tratament.
Erupția cutanată cauzată de căldură
Erupția cutanată cauzată de căldură (miliaria) apare atunci când glandele sudoripare sunt blocate, iar transpirația irită stratul exterior al pielii. Printre cauzele comune ale erupției s numără supraîncălzirea prin înfășat, hainele călduroase, ventilația slabă și apropierea de surse de căldură, cum ar fi caloriferul.
Din fericire, erupțiile cutanate cauzate de căldură dispar de obicei de la sine.
Eritemul toxic
Este o erupție cutanată care începe la câteva zile după naștere și apare sub formă de pete roșii cu vezicule, care au un mic centru alb sau galben. Eritemul toxic este inofensiv și va dispărea de la sine în câteva zile.
Se estimează că între 48-72% dintre copiii născuți la termen vor prezenta eritem toxic.
Eczema
Bebelușii cu eczeme pot avea mici pete de piele uscată sau îngroșată, care provoacă mâncărimi. În cazurile mai severe pielea poate să devină roșie și inflamată.
Unii bebeluși se confruntă cu crize de eczemă din cauza mediul înconjurător, cum ar fi vremea uscată, dar poate fi vorba și despre un produs nou de îngrijire a pielii sau unele produse alimentare.
Cu cât sunt identificați mai repede și evitați, poate fi de ajutor în combaterea apariției eczemelor.
Mulți bebeluși scapă de neplăcutele eczeme până împlinesc vârsta de 4 ani.
Există creme care ajută ca eczemele să nu mai provoace mâncărimi. De asemenea, cremele cu corticosteroizi, accelerează vindecarea, dar pentru a le folosi este bine să discuți cu un medic.
Punctele de grăsime de pe față (milia)
Punctele de grăsime de pe față apar ca niște umflături mici, ferme și albe. Acestea pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta la scurt timp după și afectează aproximativ jumătate dintre nou-născuți. Sunt inofensive și dispar fără tratament.
Se formează atunci când fulgii de piele sau cheratina rămân blocați sub piele.
Melanoza pustulară neonatală tranzitorie
Este o afecțiune cutanată frecventă la nou-născuți și apare sub forma unor mici pete pline de puroi. Această afecțiune a pielii este mai frecventă la nou-născuții cu pielea închisă la culoare. Este inofensivă și va dispărea în termen de 5 zile de la naștere. Totuși poate lăsa urme întunecate pe piele timp de câteva luni pe frunte, gât, partea superioară a pieptului, piept, coapse, partea mică a spatelui.
Reacții alergice
Reacțiile alergice pot provoca apariția pe piele a unor umflături ridicate și umflate sau urticarie. Oamenii nu au tendința de a confunda alergia cu acneea.
Acest lucru se datorează faptului că alergia este foarte puțin frecventă sub 6 săptămâni și, de obicei, nu este limitată la față, gât și partea superioară a pieptului și spatelui, așa cum este acneea bebelușului.