Reclamă

Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 

Cînd se naște, bebelușul nu are cea mai curată piele, din cauza hormonilor mamei, care acționează și asupra acestuia. Acneea bebelușului este destul de frecventă și nu prezintă motive de îngrijorare, eliminându-se de la sine. În anumite cazuri, poate fi vorba despre altă problemă a pielii. Pentru a ști cum să acționezi, este important să poți face diferența între acnee sau alte afecțiuni cutanate la bebeluși. Asta mai ales că în anumite cazuri, mai severe, poate fi necesar un anumit tip de tratament. 

Publicat: 12 ianuarie 2024, 06:42
Bebeluș, care stă pe-o parte, în pat, cu o mână la obraz, și are acnee pe față, frunte și bărbie
Acneea bebelușului este mai frecventă pe față, dar poate apărea și pe gât, partea superioară a spatelui și pe piept / Shutterstock

Bebelușii au o piele foarte sensibilă și aspectul ei poate da de cap părinților sau persoanelor care îi îngrijesc. Pentru a fi sigură că acționezi corect, cel mai bine ar fi să mergi să vorbești cu un medic. Mai jos găsești câteva informații care să te ajute să diferențiezi câteva probleme cutanate ale bebelușului. 

Ce este acneea bebelușului (acneea neonatală)

Acest tip de acnee este frecventă și afectează aproximativ 20% dintre nou-născuți, înainte de a împlini 6 săptămâni, conform medicalnewstoday.com. Deși este mai frecventă pe față, acneea poate apărea și pe gât, partea superioară a spatelui și pe piept. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acneea bebelușilor este cauzată de hormonii materni, și poate fi prezentă la naștere sau o pot dezvolta la scurt timp după naștere, înainte să împlinească 6 săptămâni. 

Reclamă

În caul în care acneea apare după vârsta de 6 săptămâni, ar trebui să fie văzut de un dermatolog pentru diagnostic și tratament.

Apare sub formă de puncte albe sau comedoane închise, dar și sub formă de coșuri roșii și o ușoară inflamație a pielii. În cazuri rare, bebelușul poate dezvolta o acnee gravă care poate lăsa cicatrici sau se poate infecta.

De obicei, acneea bebelușului nu necesită tratament, dar când simptomele sunt severe, medicul poate alege să prescrie antibiotice sau alte tratamente.

Afecțiuni cutanate, care afectează bebelușul

Erupțiile cutanate și alte afecțiuni ale pielii pot afecta pielea sensibilă a bebelușului, iar unele dintre ele pot fi destul de asemănătoare cu acneea. Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate frecvente la bebeluși:

Reclamă

Dermatita de contact

Rezultă în urma contactului cu ceva care irită pielea, cum ar fi o loțiune, o cremă, un material sau un metal. Aceasta se poate prezenta ca niște umflături roșii sau zone aplatizate de iritație roșie.

De asemenea, alergenii, substanțele iritante, cum ar fi sucul de citrice și pielea umedă, din cauza salivării, pot provoca dermatită de contact. 

Acest tip de erupție cutanată este mai frecventă la bebelușii care au început să mănânce alimente solide, cu o prezență mai mare în jurul gurii.

De obicei, se vindecă de la sine. Dacă erupția se agravează, medicul poate prescrie o cremă cu steroizi sau un alt tratament.

Erupția cutanată cauzată de căldură

Erupția cutanată cauzată de căldură (miliaria) apare atunci când glandele sudoripare sunt blocate, iar transpirația irită stratul exterior al pielii. Printre cauzele comune ale erupției s numără supraîncălzirea prin  înfășat, hainele călduroase, ventilația slabă și apropierea de surse de căldură, cum ar fi caloriferul. 

Din fericire, erupțiile cutanate cauzate de căldură dispar de obicei de la sine.

Eritemul toxic

Este o erupție cutanată care începe la câteva zile după naștere și apare sub formă de pete roșii cu vezicule, care au un mic centru alb sau galben. Eritemul toxic este inofensiv și va dispărea de la sine în câteva zile.

Se estimează că între 48-72% dintre copiii născuți la termen vor prezenta eritem toxic. 

Eczema

Bebelușii cu eczeme pot avea mici pete de piele uscată sau îngroșată, care provoacă mâncărimi. În cazurile mai severe pielea poate să devină roșie și inflamată. 

Unii bebeluși se confruntă cu crize de eczemă din cauza mediul înconjurător, cum ar fi vremea uscată, dar poate fi vorba și despre un produs nou de îngrijire a pielii sau unele produse alimentare. 

Cu cât sunt identificați mai repede și evitați, poate fi de ajutor în combaterea apariției eczemelor.

Mulți bebeluși scapă de neplăcutele eczeme până împlinesc vârsta de 4 ani.

Există creme care ajută ca eczemele să nu mai provoace mâncărimi. De asemenea, cremele cu corticosteroizi, accelerează vindecarea, dar pentru a le folosi este bine să discuți cu un medic. 

Punctele de grăsime de pe față (milia)

Punctele de grăsime de pe față apar ca niște umflături mici, ferme și albe. Acestea pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta la scurt timp după și afectează aproximativ jumătate dintre nou-născuți. Sunt inofensive și dispar fără tratament. 

Se formează atunci când fulgii de piele sau cheratina rămân blocați sub piele.

Melanoza pustulară neonatală tranzitorie 

Este o afecțiune cutanată frecventă la nou-născuți și apare sub forma unor mici pete pline de puroi. Această afecțiune a pielii este mai frecventă la nou-născuții cu pielea închisă la culoare. Este inofensivă și va dispărea în termen de 5 zile de la naștere. Totuși poate lăsa urme întunecate pe piele timp de câteva luni pe frunte, gât, partea superioară a pieptului, piept, coapse, partea mică a spatelui.

Reacții alergice

Reacțiile alergice pot provoca apariția pe piele a unor umflături ridicate și umflate sau urticarie. Oamenii nu au tendința de a confunda alergia cu acneea. 

Acest lucru se datorează faptului că alergia este foarte puțin frecventă sub 6 săptămâni și, de obicei, nu este limitată la față, gât și partea superioară a pieptului și spatelui, așa cum este acneea bebelușului.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș cu erupție pe față stă în pat
Erupții pe fața bebelușului: ce le poate provoca
Erupții pe fața bebelușului: ce le poate provoca
Mama spală bebelușul pe cap
Ce cauzează scalpul uscat la bebeluși și cum se tratează
Ce cauzează scalpul uscat la bebeluși și cum se tratează
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Închide