Primele luni și ani din viața unui copil aduc numeroase bucurii, dar și provocări pentru părinți. Un aspect comun care poate aduce îngrijorare și neliniște este pielea uscată de pe fața bebelușului. Sensibilă și delicată, pielea micuților poate fi supusă la uscăciune și iritații. Poate fi un semn de adaptare la mediul din afara uterului, o reacție la alergenii din haine sau produse de îngrijire sau o deshidratare.
Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele
De cele mai multe ori, pielea uscată la bebeluși este temporară și nu necesită tratament sau intervenții complicate. În plus, această condiție este una destul de comună în rândul nou-născuților și a sugarilor. Cauzele sunt multiple, susțin medicii, însă odată descoperite, ele pot fi ținute sub control.
Vernix caseosa
În uter, fătul este înconjurat de lichid amniotic, ceea ce împiedică pielea să se exfolieze așa cum o face de obicei după naștere. Prin urmare, este normal ca pielea nou-născutului să pară uscată și să prezinte descuamare în primele zile de la naștere. Acest fenomen poate persista uneori timp de până la două săptămâni, fiind un proces natural și comun în rândul nou-născuților.
În uter, pielea fătului este acoperită de un strat protector ceros numit vernix caseosa. Inițial, această substanță acționează ca un scut de protecție împotriva lichidului amniotic, iar pe măsură ce sarcina avansează, vernix caseosa contribuie la adaptarea pielii bebelușului la noul mediu din afara uterului.
Copiii născuți prematur au mai puțin vernix caseosa și tind să experimenteze o perioadă mai scurtă de descuamare a pielii în comparație cu cei născuți la termen. Pe de altă parte, copiii născuți după termen pot avea mai puțin vernix caseosa, dar pot experimenta o perioadă de descuamare a pielii mai îndelungată. Această descuamare a pielii poate oferi un aspect uscat, însă reprezintă un proces complet natural și normal care, de obicei, nu necesită tratament.
Supraexpunerea la apă
Băile lungi și apa foarte caldă pot elimina uleiurile naturale prezente pe pielea bebelușului. Tocmai de aceea, în primele luni de viață e recomandat ca baia bebelușului să dureze maxim 15 minute. Iar apa să nu fie foarte caldă, ci doar călduță. De asemenea, imediat după băiță, fața și corpul micuțului ar trebui tapotate ușor, cu un prosop moale.
Deshidratarea
Deseori, deshidratarea poate duce la uscarea excesivă a pielii bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până la șase luni, bebelușului să fie alăptat exclusiv la sân. Laptele matern îi oferă acestuia atât hrana necesară, cât și hidratarea optimă. După vârsta de șase luni, se recomandă să se introducă apa în rutina bebelușului. Mai mult, dacă încăperea în care stă bebelușul are un aer excesiv de uscat, poate ar fi recomandat să pui un umidificator.
Dermatita atopică
În unele cazuri, pielea uscată la bebeluși poate fi cauzată de dermatita atopică. La rândul ei, aceasta este cauzată de astm, alergii sezoniere, rinită alergică sau alergii alimentare. În principiu, acestea nu apar în primele luni de viață, însă există și situații în care se poate manifesta astfel:
- mâncărime intensă a pielii
- piele uscată sau descuamată
- roșeață, iritație sau îngroșare a pielii
- inflamații care apar și dispar
- erupții pe față, gât, încheieturi, genunchi, coate și glezne
Ihtioza
Ihtioza este un grup de afecțiuni genetice ale pielii care cauzează descuamarea și uscarea pielii. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, există mai mult de 20 de tipuri diferite de ihtioză. Ihtioza vulgară este cea mai ușoară formă a afecțiunii. Dacă boala este prezentă de la naștere, medicii pun diagnosticul pe baza istoricului medical al familiei și a unui examen fizic. De asemenea, ei pot solicita o probă de sânge sau de piele pentru a confirma afecțiunea. Pentru ameliorarea simptomelor, există câteva creme pe care le poți folosi. Din păcate, această boală nu are tratament.
Cum poți îngriji pielea uscată la bebeluși
Aplică loțiune hidratantă fără parfumuri sau coloranți pe pielea bebelușului după baie și ori de câte ori este necesar.
Redu durata băilor la aproximativ 5-10 minute și folosește apă caldă în loc de fierbinte. Evită săpunurile agresive și optează pentru produse de curățare blânde.
Alege haine fabricate din materiale naturale, moi și noniritante pentru a evita frecarea și iritarea pielii bebelușului.
Folosește un umidificator în încăperea în care se află bebelușul pentru a menține nivelurile de umiditate optime.
Dacă pielea uscată persistă sau devine severă, consultă medicul pediatru pentru recomandări specifice și tratament adecvat.