Reclamă

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele și cum o poți îngriji

Pielea uscată la bebeluși poate fi o preocupare constantă pentru mulți părinți. Fiind delicată și sensibilă, pielea bebelușilor, în special pielea feței, poate fi mai predispusă la uscăciune și iritații. Tocmai de aceea, e esențial să înțelegi care sunt factorii care pot contribui la această problemă. Dar și cum să abordezi și să gestionezi situația.

Bebeluș care stă întins pe pat și are cremă pe față
Pentru a evita uscarea feței bebelușului, folosește o cremă hidratantă fără alcool și fără parfum / Shutterstock

Primele luni și ani din viața unui copil aduc numeroase bucurii, dar și provocări pentru părinți. Un aspect comun care poate aduce îngrijorare și neliniște este pielea uscată de pe fața bebelușului. Sensibilă și delicată, pielea micuților poate fi supusă la uscăciune și iritații. Poate fi un semn de adaptare la mediul din afara uterului, o reacție la alergenii din haine sau produse de îngrijire sau o deshidratare.

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele

De cele mai multe ori, pielea uscată la bebeluși este temporară și nu necesită tratament sau intervenții complicate. În plus, această condiție este una destul de comună în rândul nou-născuților și a sugarilor. Cauzele sunt multiple, susțin medicii, însă odată descoperite, ele pot fi ținute sub control.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vernix caseosa

În uter, fătul este înconjurat de lichid amniotic, ceea ce împiedică pielea să se exfolieze așa cum o face de obicei după naștere. Prin urmare, este normal ca pielea nou-născutului să pară uscată și să prezinte descuamare în primele zile de la naștere. Acest fenomen poate persista uneori timp de până la două săptămâni, fiind un proces natural și comun în rândul nou-născuților.

În uter, pielea fătului este acoperită de un strat protector ceros numit vernix caseosa. Inițial, această substanță acționează ca un scut de protecție împotriva lichidului amniotic, iar pe măsură ce sarcina avansează, vernix caseosa contribuie la adaptarea pielii bebelușului la noul mediu din afara uterului.

Copiii născuți prematur au mai puțin vernix caseosa și tind să experimenteze o perioadă mai scurtă de descuamare a pielii în comparație cu cei născuți la termen. Pe de altă parte, copiii născuți după termen pot avea mai puțin vernix caseosa, dar pot experimenta o perioadă de descuamare a pielii mai îndelungată. Această descuamare a pielii poate oferi un aspect uscat, însă reprezintă un proces complet natural și normal care, de obicei, nu necesită tratament.

Supraexpunerea la apă

Băile lungi și apa foarte caldă pot elimina uleiurile naturale prezente pe pielea bebelușului. Tocmai de aceea, în primele luni de viață e recomandat ca baia bebelușului să dureze maxim 15 minute. Iar apa să nu fie foarte caldă, ci doar călduță. De asemenea, imediat după băiță, fața și corpul micuțului ar trebui tapotate ușor, cu un prosop moale.

Deshidratarea

Deseori, deshidratarea poate duce la uscarea excesivă a pielii bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până la șase luni, bebelușului să fie alăptat exclusiv la sân. Laptele matern îi oferă acestuia atât hrana necesară, cât și hidratarea optimă. După vârsta de șase luni, se recomandă să se introducă apa în rutina bebelușului. Mai mult, dacă încăperea în care stă bebelușul are un aer excesiv de uscat, poate ar fi recomandat să pui un umidificator.

Reclamă

Dermatita atopică

În unele cazuri, pielea uscată la bebeluși poate fi cauzată de dermatita atopică. La rândul ei, aceasta este cauzată de astm, alergii sezoniere, rinită alergică sau alergii alimentare. În principiu, acestea nu apar în primele luni de viață, însă există și situații în care se poate manifesta astfel:

  • mâncărime intensă a pielii
  • piele uscată sau descuamată
  • roșeață, iritație sau îngroșare a pielii
  • inflamații care apar și dispar
  • erupții pe față, gât, încheieturi, genunchi, coate și glezne

Ihtioza

Ihtioza este un grup de afecțiuni genetice ale pielii care cauzează descuamarea și uscarea pielii. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, există mai mult de 20 de tipuri diferite de ihtioză. Ihtioza vulgară este cea mai ușoară formă a afecțiunii. Dacă boala este prezentă de la naștere, medicii pun diagnosticul pe baza istoricului medical al familiei și a unui examen fizic. De asemenea, ei pot solicita o probă de sânge sau de piele pentru a confirma afecțiunea. Pentru ameliorarea simptomelor, există câteva creme pe care le poți folosi. Din păcate, această boală nu are tratament.

Cum poți îngriji pielea uscată la bebeluși

Aplică loțiune hidratantă fără parfumuri sau coloranți pe pielea bebelușului după baie și ori de câte ori este necesar.

Redu durata băilor la aproximativ 5-10 minute și folosește apă caldă în loc de fierbinte. Evită săpunurile agresive și optează pentru produse de curățare blânde.

Alege haine fabricate din materiale naturale, moi și noniritante pentru a evita frecarea și iritarea pielii bebelușului.

Folosește un umidificator în încăperea în care se află bebelușul pentru a menține nivelurile de umiditate optime.

Dacă pielea uscată persistă sau devine severă, consultă medicul pediatru pentru recomandări specifice și tratament adecvat.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care stă în brațele mămicii și are cremă pe față
Principalele modificări ale pielii bebelușilor. De ce sunt acestea normale
Principalele modificări ale pielii bebelușilor. De ce sunt acestea normale
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide