Reclamă

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele și cum o poți îngriji

Pielea uscată la bebeluși poate fi o preocupare constantă pentru mulți părinți. Fiind delicată și sensibilă, pielea bebelușilor, în special pielea feței, poate fi mai predispusă la uscăciune și iritații. Tocmai de aceea, e esențial să înțelegi care sunt factorii care pot contribui la această problemă. Dar și cum să abordezi și să gestionezi situația.

Bebeluș care stă întins pe pat și are cremă pe față
Pentru a evita uscarea feței bebelușului, folosește o cremă hidratantă fără alcool și fără parfum / Shutterstock

Primele luni și ani din viața unui copil aduc numeroase bucurii, dar și provocări pentru părinți. Un aspect comun care poate aduce îngrijorare și neliniște este pielea uscată de pe fața bebelușului. Sensibilă și delicată, pielea micuților poate fi supusă la uscăciune și iritații. Poate fi un semn de adaptare la mediul din afara uterului, o reacție la alergenii din haine sau produse de îngrijire sau o deshidratare.

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele

De cele mai multe ori, pielea uscată la bebeluși este temporară și nu necesită tratament sau intervenții complicate. În plus, această condiție este una destul de comună în rândul nou-născuților și a sugarilor. Cauzele sunt multiple, susțin medicii, însă odată descoperite, ele pot fi ținute sub control.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vernix caseosa

În uter, fătul este înconjurat de lichid amniotic, ceea ce împiedică pielea să se exfolieze așa cum o face de obicei după naștere. Prin urmare, este normal ca pielea nou-născutului să pară uscată și să prezinte descuamare în primele zile de la naștere. Acest fenomen poate persista uneori timp de până la două săptămâni, fiind un proces natural și comun în rândul nou-născuților.

În uter, pielea fătului este acoperită de un strat protector ceros numit vernix caseosa. Inițial, această substanță acționează ca un scut de protecție împotriva lichidului amniotic, iar pe măsură ce sarcina avansează, vernix caseosa contribuie la adaptarea pielii bebelușului la noul mediu din afara uterului.

Copiii născuți prematur au mai puțin vernix caseosa și tind să experimenteze o perioadă mai scurtă de descuamare a pielii în comparație cu cei născuți la termen. Pe de altă parte, copiii născuți după termen pot avea mai puțin vernix caseosa, dar pot experimenta o perioadă de descuamare a pielii mai îndelungată. Această descuamare a pielii poate oferi un aspect uscat, însă reprezintă un proces complet natural și normal care, de obicei, nu necesită tratament.

Supraexpunerea la apă

Băile lungi și apa foarte caldă pot elimina uleiurile naturale prezente pe pielea bebelușului. Tocmai de aceea, în primele luni de viață e recomandat ca baia bebelușului să dureze maxim 15 minute. Iar apa să nu fie foarte caldă, ci doar călduță. De asemenea, imediat după băiță, fața și corpul micuțului ar trebui tapotate ușor, cu un prosop moale.

Deshidratarea

Deseori, deshidratarea poate duce la uscarea excesivă a pielii bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până la șase luni, bebelușului să fie alăptat exclusiv la sân. Laptele matern îi oferă acestuia atât hrana necesară, cât și hidratarea optimă. După vârsta de șase luni, se recomandă să se introducă apa în rutina bebelușului. Mai mult, dacă încăperea în care stă bebelușul are un aer excesiv de uscat, poate ar fi recomandat să pui un umidificator.

Reclamă

Dermatita atopică

În unele cazuri, pielea uscată la bebeluși poate fi cauzată de dermatita atopică. La rândul ei, aceasta este cauzată de astm, alergii sezoniere, rinită alergică sau alergii alimentare. În principiu, acestea nu apar în primele luni de viață, însă există și situații în care se poate manifesta astfel:

  • mâncărime intensă a pielii
  • piele uscată sau descuamată
  • roșeață, iritație sau îngroșare a pielii
  • inflamații care apar și dispar
  • erupții pe față, gât, încheieturi, genunchi, coate și glezne

Ihtioza

Ihtioza este un grup de afecțiuni genetice ale pielii care cauzează descuamarea și uscarea pielii. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, există mai mult de 20 de tipuri diferite de ihtioză. Ihtioza vulgară este cea mai ușoară formă a afecțiunii. Dacă boala este prezentă de la naștere, medicii pun diagnosticul pe baza istoricului medical al familiei și a unui examen fizic. De asemenea, ei pot solicita o probă de sânge sau de piele pentru a confirma afecțiunea. Pentru ameliorarea simptomelor, există câteva creme pe care le poți folosi. Din păcate, această boală nu are tratament.

Cum poți îngriji pielea uscată la bebeluși

Aplică loțiune hidratantă fără parfumuri sau coloranți pe pielea bebelușului după baie și ori de câte ori este necesar.

Redu durata băilor la aproximativ 5-10 minute și folosește apă caldă în loc de fierbinte. Evită săpunurile agresive și optează pentru produse de curățare blânde.

Alege haine fabricate din materiale naturale, moi și noniritante pentru a evita frecarea și iritarea pielii bebelușului.

Folosește un umidificator în încăperea în care se află bebelușul pentru a menține nivelurile de umiditate optime.

Dacă pielea uscată persistă sau devine severă, consultă medicul pediatru pentru recomandări specifice și tratament adecvat.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care stă în brațele mămicii și are cremă pe față
Principalele modificări ale pielii bebelușilor. De ce sunt acestea normale
Principalele modificări ale pielii bebelușilor. De ce sunt acestea normale
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Închide