Reclamă

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele și cum o poți îngriji

Pielea uscată la bebeluși poate fi o preocupare constantă pentru mulți părinți. Fiind delicată și sensibilă, pielea bebelușilor, în special pielea feței, poate fi mai predispusă la uscăciune și iritații. Tocmai de aceea, e esențial să înțelegi care sunt factorii care pot contribui la această problemă. Dar și cum să abordezi și să gestionezi situația.

Bebeluș care stă întins pe pat și are cremă pe față
Pentru a evita uscarea feței bebelușului, folosește o cremă hidratantă fără alcool și fără parfum / Shutterstock

Primele luni și ani din viața unui copil aduc numeroase bucurii, dar și provocări pentru părinți. Un aspect comun care poate aduce îngrijorare și neliniște este pielea uscată de pe fața bebelușului. Sensibilă și delicată, pielea micuților poate fi supusă la uscăciune și iritații. Poate fi un semn de adaptare la mediul din afara uterului, o reacție la alergenii din haine sau produse de îngrijire sau o deshidratare.

Pielea uscată la bebeluși: care sunt cauzele

De cele mai multe ori, pielea uscată la bebeluși este temporară și nu necesită tratament sau intervenții complicate. În plus, această condiție este una destul de comună în rândul nou-născuților și a sugarilor. Cauzele sunt multiple, susțin medicii, însă odată descoperite, ele pot fi ținute sub control.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vernix caseosa

În uter, fătul este înconjurat de lichid amniotic, ceea ce împiedică pielea să se exfolieze așa cum o face de obicei după naștere. Prin urmare, este normal ca pielea nou-născutului să pară uscată și să prezinte descuamare în primele zile de la naștere. Acest fenomen poate persista uneori timp de până la două săptămâni, fiind un proces natural și comun în rândul nou-născuților.

În uter, pielea fătului este acoperită de un strat protector ceros numit vernix caseosa. Inițial, această substanță acționează ca un scut de protecție împotriva lichidului amniotic, iar pe măsură ce sarcina avansează, vernix caseosa contribuie la adaptarea pielii bebelușului la noul mediu din afara uterului.

Copiii născuți prematur au mai puțin vernix caseosa și tind să experimenteze o perioadă mai scurtă de descuamare a pielii în comparație cu cei născuți la termen. Pe de altă parte, copiii născuți după termen pot avea mai puțin vernix caseosa, dar pot experimenta o perioadă de descuamare a pielii mai îndelungată. Această descuamare a pielii poate oferi un aspect uscat, însă reprezintă un proces complet natural și normal care, de obicei, nu necesită tratament.

Supraexpunerea la apă

Băile lungi și apa foarte caldă pot elimina uleiurile naturale prezente pe pielea bebelușului. Tocmai de aceea, în primele luni de viață e recomandat ca baia bebelușului să dureze maxim 15 minute. Iar apa să nu fie foarte caldă, ci doar călduță. De asemenea, imediat după băiță, fața și corpul micuțului ar trebui tapotate ușor, cu un prosop moale.

Deshidratarea

Deseori, deshidratarea poate duce la uscarea excesivă a pielii bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până la șase luni, bebelușului să fie alăptat exclusiv la sân. Laptele matern îi oferă acestuia atât hrana necesară, cât și hidratarea optimă. După vârsta de șase luni, se recomandă să se introducă apa în rutina bebelușului. Mai mult, dacă încăperea în care stă bebelușul are un aer excesiv de uscat, poate ar fi recomandat să pui un umidificator.

Reclamă

Dermatita atopică

În unele cazuri, pielea uscată la bebeluși poate fi cauzată de dermatita atopică. La rândul ei, aceasta este cauzată de astm, alergii sezoniere, rinită alergică sau alergii alimentare. În principiu, acestea nu apar în primele luni de viață, însă există și situații în care se poate manifesta astfel:

  • mâncărime intensă a pielii
  • piele uscată sau descuamată
  • roșeață, iritație sau îngroșare a pielii
  • inflamații care apar și dispar
  • erupții pe față, gât, încheieturi, genunchi, coate și glezne

Ihtioza

Ihtioza este un grup de afecțiuni genetice ale pielii care cauzează descuamarea și uscarea pielii. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, există mai mult de 20 de tipuri diferite de ihtioză. Ihtioza vulgară este cea mai ușoară formă a afecțiunii. Dacă boala este prezentă de la naștere, medicii pun diagnosticul pe baza istoricului medical al familiei și a unui examen fizic. De asemenea, ei pot solicita o probă de sânge sau de piele pentru a confirma afecțiunea. Pentru ameliorarea simptomelor, există câteva creme pe care le poți folosi. Din păcate, această boală nu are tratament.

Cum poți îngriji pielea uscată la bebeluși

Aplică loțiune hidratantă fără parfumuri sau coloranți pe pielea bebelușului după baie și ori de câte ori este necesar.

Redu durata băilor la aproximativ 5-10 minute și folosește apă caldă în loc de fierbinte. Evită săpunurile agresive și optează pentru produse de curățare blânde.

Alege haine fabricate din materiale naturale, moi și noniritante pentru a evita frecarea și iritarea pielii bebelușului.

Folosește un umidificator în încăperea în care se află bebelușul pentru a menține nivelurile de umiditate optime.

Dacă pielea uscată persistă sau devine severă, consultă medicul pediatru pentru recomandări specifice și tratament adecvat.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Mama lucrează la laptop, iar copilul o urmărește de la joacă
5 surse de venit suplimentar pentru mame
Într-o lume în care prețurile cresc de la o zi la alta și cheltuielile sunt tot mai mari, multe mame sunt în căutarea unor surse de venit suplimentar. Asta în timp ce fie sunt în concediu de creștere a copilului, fie sunt casnice. Din......
5 surse de venit suplimentar pentru mame
4
Fetiță care își suge degetul și stă pe covor lângă jucării
Care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul. Consecințe și sfaturi
Toată lumea știe că micuții se nasc cu reflexul de a suge. Aceștia caută cu disperare acea sursă de hrană și alinare, indiferent că vorbim despre sân sau biberon. Află care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul, potrivit......
Care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul. Consecințe și sfaturi
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Fetița arată o postare pe Tik-Tok
07:19
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
05:07
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Un copil cu pieptul pronunțat din cauza rahitismului
1 martie, 07:39
Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament
Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament
O femeie care stă lângă o canapea, pe jos, cu o jucărie de pluș în mână
1 martie, 07:03
Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate
Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate
Fetiță prezintă preparatele din pește
1 martie, 06:20
10 alimente care îmbunătățesc atenția și concentrarea copilului
10 alimente care îmbunătățesc atenția și concentrarea copilului
Închide