Deși erupțiile cutanate care apar pe fața unui nou-născut sau bebeluș te pot speria, acestea nu sunt neobișnuite. Cauzele acestor erupții pe fața bebelușului variază de la iritații la infecții. Multe erupții faciale la bebeluși, cum ar fi eczema, milia și acneea neonatală, sunt în general inofensive. Totuși, cele cauzate de infecții, necesită o investigație mai amănunțită.
Erupții pe fața bebelușului: cum pot arăta
Erupțiile pe fața bebelușului pot varia ca aspect, mărime și severitate. Ele se pot manifesta sub formă de mici pete roșii, vezicule, pustule sau zone iritate și inflamate. Uneori, pielea poate deveni uscată și descuamată.
Erupția poate apărea într-o anumită parte a feței, cum ar fi lângă linia părului sau scalp, pe obraji, nas, frunte sau în jurul gurii. Dar, pot fi afectate și alte părți ale corpului.
O erupție cutanată poate apărea ca o zonă cu pete, pete separate (precum coșurile) sau într-un model dantelat.
Textura erupției poate fi cu denivelări sau plată și netedă, solzoasă, descuamată sau cu crustă. În funcție de culoarea pielii bebelușului, erupția cutanată poate avea un aspect roșu, roz, violet sau gri. Pot exista și alte culori, cum ar fi vezicule albe sau cruste galbene.
Este important să observi atent aceste erupții și să cauți semne de disconfort sau infecție. Dacă erupția persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic pediatru.
Ce tipuri de erupții pe fața bebelușului pot fi
Cei de la verywellheath.com enumeră cele mai frecvente tipuri de erupții pe fața bebelușului.
Eczema bebelușului și cum se tratează
Eczema, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este o afecțiune cronică a pielii care apare frecvent la bebeluși. Ea se manifestă prin pete roșii, mâncărime intensă și piele uscată. Tratamentul pentru eczema bebelușului include aplicarea regulată de creme hidratante fără parfum. De asemenea, în cazul eczemei, e indicată folosirea produselor de îngrijire blânde și evitarea detergenților agresivi. În cazuri severe, medicul poate prescrie creme cu corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare.
Acneea bebelușului și cum se tratează
Acneea bebelușului, sau acneea infantilă, apare de obicei între vârsta de 2 și 6 luni. Aceasta se manifestă prin mici coșuri roșii sau albe pe obraji, frunte și nas. Tratamentul pentru acneea bebelușului presupune spălarea zilnică a feței bebelușului cu apă călduță și un săpun blând. Atenție, în acest caz, nu este indicat să folosești loțiuni sau uleiuri pe fața bebelușului. Mai trebuie specificat faptul că acneea bebelușului dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni sau luni.
Acneea nou-născutului și cum se tratează
Acneea nou-născutului apare la scurt timp după naștere și poate dura câteva luni. Se manifestă prin coșuri roșii sau albe pe față și uneori pe scalp. Tratamentul pentru acneea nou-născutului presupune spălarea feței nou-născutului cu apă călduță și un săpun blând. De obicei, acneea nou-născutului nu necesită tratament și se rezolvă de la sine.
Milia la bebeluși și cum se tratează
Milia sunt mici chisturi albe care apar pe fața bebelușului, în special pe nas, bărbie și obraji. Ele sunt cauzate de blocarea glandelor sebacee. Tratamentul pentru milia include doar spălarea feței bebelușului cu apă călduță și un săpun blând. Nu încerca să storci milia, deoarece acest lucru poate provoca infecții. Milia dispar de obicei de la sine în câteva săptămâni.
Sindromul obrazului pălmuit și cum se tratează
Sindromul obrazului pălmuit, cunoscut și sub numele de eritem infecțios sau boala a cincea, este cauzat de parvovirusul B19. Se manifestă printr-o erupție roșie pe obraji, care poate fi însoțită de febră și simptome asemănătoare răcelii. Pentru tratament, medicii indică hidratarea adecvată și multă odihnă. Dacă bebelușul face febră, medicul îți poate recomanda să-i administrezi paracetamol sau ibuprofen. În cazul în care simptomele sunt severe sau persistă, este important să mergi la un consult cu el.
Crusta de lapte și cum se tratează
Crusta de lapte, cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică infantilă, este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal nou-născuții și sugarii. Se manifestă prin apariția unor zone de piele grasă, solzoasă și de culoare galbenă pe scalp. Dar poate afecta și alte zone cu glande sebacee, cum ar fi sprâncenele, pleoapele și zona din spatele urechilor. Crusta de lapte nu este dureroasă și de obicei nu cauzează mâncărime. Tratamentele pentru această afecțiune includ utilizarea de șampoane blânde, special formulate pentru bebeluși, și aplicarea de uleiuri minerale sau ulei de măsline pentru a înmuia și a îndepărta solzii. În cazurile mai severe, medicul poate recomanda un unguent cu corticosteroizi sau antifungic. Este important să se evite scărpinarea zonelor afectate pentru a preveni iritațiile sau infecțiile. Crusta de lapte dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni sau luni.