Reclamă

Erupții pe fața bebelușului: ce le poate provoca

Deși majoritatea erupțiilor sunt inofensive și temporare, este important să știi cum să le recunoști și mai ales cum să te tratezi. Pentru că, în primul an de viață al micuțului s-ar putea să te confrunți cu diverse erupții pe fața bebelușului.  

Bebeluș cu erupție pe față stă în pat
Există mai multe tipuri de erupții pe fața bebelușului, dar majoritatea sunt forme ușoare / Shutterstock

Deși erupțiile cutanate care apar pe fața unui nou-născut sau bebeluș te pot speria, acestea nu sunt neobișnuite. Cauzele acestor erupții pe fața bebelușului variază de la iritații la infecții. Multe erupții faciale la bebeluși, cum ar fi eczema, milia și acneea neonatală, sunt în general inofensive. Totuși, cele cauzate de infecții, necesită o investigație mai amănunțită.

Erupții pe fața bebelușului: cum pot arăta

Erupțiile pe fața bebelușului pot varia ca aspect, mărime și severitate. Ele se pot manifesta sub formă de mici pete roșii, vezicule, pustule sau zone iritate și inflamate. Uneori, pielea poate deveni uscată și descuamată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Erupția poate apărea într-o anumită parte a feței, cum ar fi lângă linia părului sau scalp, pe obraji, nas, frunte sau în jurul gurii. Dar, pot fi afectate și alte părți ale corpului.

Reclamă

O erupție cutanată poate apărea ca o zonă cu pete, pete separate (precum coșurile) sau într-un model dantelat.

Textura erupției poate fi cu  denivelări sau plată și netedă, solzoasă, descuamată sau cu crustă. În funcție de culoarea pielii bebelușului, erupția cutanată poate avea un aspect roșu, roz, violet sau gri. Pot exista și alte culori, cum ar fi vezicule albe sau cruste galbene.

Este important să observi atent aceste erupții și să cauți semne de disconfort sau infecție. Dacă erupția persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic pediatru.

Ce tipuri de erupții pe fața bebelușului pot fi

Cei de la verywellheath.com enumeră cele mai frecvente tipuri de erupții pe fața bebelușului.

Reclamă

Eczema bebelușului și cum se tratează

Eczema, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este o afecțiune cronică a pielii care apare frecvent la bebeluși. Ea se manifestă prin pete roșii, mâncărime intensă și piele uscată. Tratamentul pentru eczema bebelușului include aplicarea regulată de creme hidratante fără parfum. De asemenea, în cazul eczemei, e indicată folosirea produselor de îngrijire blânde și evitarea detergenților  agresivi. În cazuri severe, medicul poate prescrie creme cu corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare.

Acneea bebelușului și cum se tratează

Acneea bebelușului, sau acneea infantilă, apare de obicei între vârsta de 2 și 6 luni. Aceasta se manifestă prin mici coșuri roșii sau albe pe obraji, frunte și nas. Tratamentul pentru acneea bebelușului presupune spălarea zilnică a feței bebelușului cu apă călduță și un săpun blând. Atenție, în acest caz, nu este indicat să folosești loțiuni sau uleiuri pe fața bebelușului. Mai trebuie specificat faptul că acneea bebelușului dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Acneea nou-născutului și cum se tratează

Acneea nou-născutului apare la scurt timp după naștere și poate dura câteva luni. Se manifestă prin coșuri roșii sau albe pe față și uneori pe scalp. Tratamentul pentru acneea nou-născutului presupune spălarea feței nou-născutului cu apă călduță și un săpun blând. De obicei, acneea nou-născutului nu necesită tratament și se rezolvă de la sine.

Milia la bebeluși și cum se tratează

Milia sunt mici chisturi albe care apar pe fața bebelușului, în special pe nas, bărbie și obraji. Ele sunt cauzate de blocarea glandelor sebacee. Tratamentul pentru milia include doar spălarea feței bebelușului cu apă călduță și un săpun blând. Nu încerca să storci milia, deoarece acest lucru poate provoca infecții. Milia dispar de obicei de la sine în câteva săptămâni.

Sindromul obrazului pălmuit și cum se tratează

Sindromul obrazului pălmuit, cunoscut și sub numele de eritem infecțios sau boala a cincea, este cauzat de parvovirusul B19. Se manifestă printr-o erupție roșie pe obraji, care poate fi însoțită de febră și simptome asemănătoare răcelii. Pentru tratament, medicii indică hidratarea adecvată și multă odihnă. Dacă bebelușul face febră, medicul îți poate recomanda să-i administrezi paracetamol sau ibuprofen. În cazul în care simptomele sunt severe sau persistă, este important să mergi la un consult cu el.

Crusta de lapte și cum se tratează

Crusta de lapte, cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică infantilă, este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal nou-născuții și sugarii. Se manifestă prin apariția unor zone de piele grasă, solzoasă și de culoare galbenă pe scalp. Dar poate afecta și alte zone cu glande sebacee, cum ar fi sprâncenele, pleoapele și zona din spatele urechilor. Crusta de lapte nu este dureroasă și de obicei nu cauzează mâncărime. Tratamentele pentru această afecțiune includ utilizarea de șampoane blânde, special formulate pentru bebeluși, și aplicarea de uleiuri minerale sau ulei de măsline pentru a înmuia și a îndepărta solzii. În cazurile mai severe, medicul poate recomanda un unguent cu corticosteroizi sau antifungic. Este important să se evite scărpinarea zonelor afectate pentru a preveni iritațiile sau infecțiile. Crusta de lapte dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș, care stă pe-o parte, în pat, cu o mână la obraz, și are acnee pe față, frunte și bărbie
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Bebeluș care stă întins pe pat și mama îl dă cu cremă pe față
Remedii pentru acneea bebelușilor
Remedii pentru acneea bebelușilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae este medic alergolog cu o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea bolilor alergice, prevenirea și influențarea evoluției lor pe termen lung. Este și președintele Asociației Române de Educație în Alergii. O......
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Mama și fetița citesc dintr-o carte
1 iulie, 09:05
Copil poliglot: cum ajuți copilul să învețe mai multe limbi străine
Copil poliglot: cum ajuți copilul să învețe mai multe limbi străine
Mama stă întinsă în pat lângă bebeluș
1 iulie, 06:59
Crampe postpartum: tot ce trebuie să știi despre ele
Crampe postpartum: tot ce trebuie să știi despre ele
Proaspăta mama este ajută de un consultant în lactație să atașeze bebelușul la sân
30 iunie, 08:29
Cum te poate ajuta un consultant în lactație să alăptezi
Cum te poate ajuta un consultant în lactație să alăptezi
Bebeluș stă pe pat în timp ce este curățat la buric
29 iunie, 10:21
Când cade cordonul ombilical și ce trebuie să faci
Când cade cordonul ombilical și ce trebuie să faci
Fetiță este în piscină cu un colac de salvare
29 iunie, 10:20
Reguli de siguranță la piscină
Reguli de siguranță la piscină
Mama își ține bebelușul în brațe și încearcă să-l calmeze din plâns
28 iunie, 08:55
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Închide