Reclamă

Adenovirusurile. Ce le cauzează și cum se tratează

Adenovirusurile sunt un grup de virusuri comune care infectează mucoasa ochilor, căile respiratorii și plămânii, intestinele, tractul urinar și sistemul nervos. Acestea provoacă simptome ușoare de răceală sau de gripă caracterizate de febră, tuse, dureri de gât, diaree și conjunctivită.

Publicat: 21 iulie 2023, 10:23 / Actualizat: 21 iulie 2023, 12:25
Un băiețe în tricou alb cu dungi albastre care strănută
Adenovirusurile sunt frecvente în locurile cu grupuri mari de copii, cum ar fi grădinițele și școlile / Shutterstock

Sunt foarte contagioase și apar mai des la copii. Adenovirusurile sunt frecvente în locurile cu grupuri mari de copii, cum ar fi grădinițele și școlile. Se răspândesc cu ușurință când cineva care este infectat tușește sau strănută. Picăturile care conțin virusul zboară în aer, apoi aterizează pe suprafețele pe care copiii le ating.

Adenovirusurile: semne și simptome

Există mai multe tipuri de adenovirusuri, unele dintre ele găsindu-se și la animale, dar oamenii nu le contractează de obicei de la acestea. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adenovirusurile pot provoca o gamă largă de simptome din diverse boli, acestea incluzând următoarele:

 • Tuse.
 • Febră.
 • Curgerea nasului.
 • Dureri în gât.
Reclamă
 • Dureri de cap.
 • Glande umflate.
 • Conjunctită.
 • Vărsături.
 • Diareea care devine apoasă și începe brusc.
 • Crampe abdominale.
Reclamă

Simptome rare

Simptomele mai puțin frecvente ale infecțiilor cu adenovirus ar putea include infecții ale vezicii urinare sau infecții ale sistemului nervos.

Simptomele unei infecții urinare includ:

Urinare frecventă.

 • Arsuri sau dureri la urinare.
 • Sânge în urină.

Simptomele unei infecții a creierului sau a măduvei spinării (cum ar fi meningita și encefalita) pot include:

 • Greață și vărsături.
 • Febră.
 • Dureri de cap.
 • Rigiditate a gâtului.

Cauzele adenovirusurilor

Adenovirusurile sunt agenți infecțioși care se răspândesc de la o persoană infectată la alta. Acestea pot provoca boli ușoare (cum ar fi o infecție respiratorie) și, mai rar, boli grave (cum ar fi meningita). Sfârșitul iernii, primăvara și începutul verii sunt cele mai frecvente anotimpuri pentru infecțiile cu adenovirus, deși acestea pot apărea oricând în timpul anului. 

La copii, adenovirusurile se răspândesc în mod obișnuit prin:

 • Infecțiile respiratorii se răspândesc atunci când lichidul din gură, gât sau plămâni care conține virusul este expulzat prin tuse sau strănut asupra unei alte persoane.
 • Adenovirusurile pot trăi timp de mai multe ore pe jucării, blaturi, mânere de ușă și alte obiecte. Copiii le pot contacta prin atingerea obiectelor contaminate, apoi prin ducerea mâinilor la nas, gură sau ochi, fără a se spăla în prealabil. 
 • Infecțiile tractului digestiv se răspândesc prin transmitere orală-fecală. Asta înseamnă că cei mici nu se spală corect pe mâini după ce au folosit baia sau au mâncat alimente sau au băut apă contaminate.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani care se află în creșe și grădinițe sunt cei mai susceptibili de a contracta infecții cu adenovirus. La copiii cu vârsta sub 5 ani, infecțiile cu adenovirus afectează cel mai frecvent tractul digestiv. 

Cum se diagnostichează adenovirusurile

Atunci când copilul nu se simte bine, medicul ar putea cere probe din diferite regiuni ale corpului (cum ar fi ochii, gâtul, scaunul, sângele sau urina), pentru a identifica prezența adenovirusurilor. Pentru diagnosticarea adenovirusurilor recoltarea ar trebui să se facă în termen de șapte zile de la debutul simptomelor.

Infecții respiratorii

În acest caz, pentru a evalua agentul patogen (germenul) care stă la baza unei infecții respiratorii, se va obține o probă prin tamponarea părții din spate a gâtului, prin nas sau prin gură. 

De asemenea, medicul poate solicita o probă de spută. Acest lucru implică tusea cu mucus pentru evaluarea de laborator. 

În anumite circumstanțe, ar putea fi solicitată și o probă de sânge pentru a diagnostica adenovirusurile.

Infecții oculare cu adenovirusuri

Dacă există dovezi clinice ale unei conjunctivite sau ale unei infecții oculare ale corneei, se va lua o probă de tampon conjunctival, pentru evaluarea de laborator.

Tratarea adenovirusurilor la copii

Nu există un tratament medical specific (cum ar fi medicația antivirală) pentru a trata o infecție cu adenovirus. Tratamentul medical este de ajutor ameliorarea simptomelor, iar o bună hidratare prevenirea complicațiilor (cum ar fi deshidratarea).

Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine, prevenind complicațiile grave ale infecției. Aceste intervenții depind de vârsta, simptomele și starea generală de sănătate a copilului.

 • Încurajează consumul de lichide. Apa, laptele praf, laptele matern sau lichidele care conțin electroliți sunt recomandate pentru rehidratarea copiilor. Dacă vezi că nu poate reține lichidele, ar putea fi necesara spitalizarea, pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos. Evită să dai copiilor mici zaharuri, băuturi carbogazoase sau energizante și sucuri cu îndulcitori, pentru rehidratare.
 • Încurajează o alimentație sănătoasă, după cum sunt tolerate. Dacă are diaree, roagă medicul să îți dea o listă cu tipurile de alimente care ajută ca aceasta să se oprească.
 • Administrează medicamente prescrise de medic pentru a trata simptomele, cum ar fi inhalatoarele (bronhodilatatoare), care ajută la deschiderea căilor respiratorii și îmbunătățesc fluxul de oxigen în plămâni. Bronhodilatatoarele pot fi, de asemenea, administrate prin intermediul unui mini-nebulizator.

Prevenirea adenovirusurilor

Există câteva modalități obișnuite de a ajuta la prevenirea îmbolnăvirii din cauza virusului, acestea includ:

 • Spălarea meticuloasă a mâinilor (cel puțin 20 de secunde, apoi clătește-i mâinile cu apă cât mai caldă posibil).
 • Evitarea atingerii feței, ochilor, nasului sau gurii (cu excepția cazului în care tocmai mâinile sunt abia spălate).
 • Evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave.
 • Nu scoate copilul din casă acasă atunci când este bolnav. Roagă-l să-și acopere gura atunci când tușește sau strănută.
 • Evitarea împărțirii paharelor și a tacâmurilor (pentru a contribui la protejarea celorlalți de infecție).
Te-ar mai putea interesa și
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Închide