Erupția poate apărea sub formă de umflături sau bășici pe piele. De obicei, trece de la sine, dar este nevoie de puțin ajutor din parte ta. Află din rândurile următoare mai multe detalii despre tratamentele și remediile pe care le poți folosi.
Tipuri de erupție cutanată cauzată de căldură
Erupția cutanată cauzată de căldură apare atunci când pielea reține transpirația și aceasta irită stratul exterior. Conform medicalnewstoday.com, medicii împart erupția cutanată cauzată de căldură în trei tipuri, în funcție de gravitatea lor.
Miliaria rubra
Miliaria rubra sau „căldura înțepătoare“, este cel mai frecvent tip de erupție cutanată provocată de căldură. Aceasta afectează în mod obișnuit nou-născuții cu vârste cuprinse între 1-3 săptămâni. Se dezvoltă atunci când există un blocaj la nivelul glandelor sudoripare de lângă suprafața pielii (epidermă) și al stratului de țesut de dedesubt (derma). Miliaria rubra este caracterizată de umflături sau vezicule mici, roșeața pielii, mâncărime puternică.
Dacă erupția are pete care conțin puroi, acest lucru poate indica o infecție bacteriană, care se numește miliaria pustulosa.
Miliaria crystalline (Sudamina)
Miliaria crystallina este frecventă la nou-născuți, în special la cei cu vârsta de 2 săptămâni sau mai mici. Este cea mai puțin severă formă de erupție cutanată din cauza căldurii și apare atunci când există un blocaj la nivelul glandelor sudoripare din epidermă.
Singurul simptom al miliariei cristaline este reprezentat de mici vezicule clare sau albe care seamănă cu picăturile de apă. Acestea nu par roșii sau inflamate și dispar de obicei în decurs de o zi.
Miliaria profundă
Miliaria profunda este cel mai sever tip de erupție cutanată din cauza căldurii și este mai puțin frecvent. Apare atunci când transpirația se scurge în mod repetat în dermă, provocând înroșire intensă și arsuri. Bebelușii cu miliaria profunda pot da semne de epuizare din cauza căldurii, deoarece glandele sudoripare blocate nu mai produc transpirație.
Simptomele miliariei profunda includ pete ferme, mari, de culoarea cărnii, care pot arăta ca niște coșuri. Aceasta poate provoca mâncărimi ușoare până la intense, care prin scărpinare pot să se infecteze.
Erupția cutanată cauzată de căldură: cauze
Așa cum îi spune și numele, această erupție iubește căldura. Înfășatul, hainele călduroase, ventilația slabă și apropierea de surse de căldură, cum ar fi radiatorele, pot crește riscul apariției erupției cutanate de căldură.
Erupția cutanată cauzată de căldură este susceptibilă să apară în zona pliurilor pielii, cum ar fi gât sau în zona inghinală. În cazul în care nu ești sigură în legătură cu o erupție cutanată, ar fi bine să iei legătura cu un medic pentru a primi un diagnostic corect.
Tratamente și remedii pentru erupția cutanată cauzată de căldură
Miliaria dispare de obicei de la sine în câteva zile, fără tratament, dar poți ajuta la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării. Iată ce poți face:
- Mută bebelușul într-o loc răcoros, la primul semn de erupție de căldură.
- Păstrează-i pielea răcoroasă și uscată.
- Aplică o compresă rece pe zona afectată.
- Curăță transpirația cu apă rece, apoi usucă ușor zona.
- Curăță periodic pliurile pielii, pentru a te asigura că transpirația nu se acumulează și nu agravează erupția cutanată.
- Lasă bebelușul să stea dezbrăcat pentru a menține pielea rece.
- Folosește aerul condiționat sau ventilatorul pentru a menține o temperatură optimă în casă.
- Hidratează bebelușul prin alăptare, la cerere, iar dacă este mai mare, oferă-i acces constant la apă.
- Nu folosi creme pentru erupții cutanate pe piele, cu excepția cazului în care un medic recomandă acest lucru.
- În cazul în care erupția cutanată cauzată de căldură este severă sau nu dispare de la sine, ar putea fi tratată cu o cremă cu steroizi, la recomandarea medicului.