Reclamă

Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată

Pneumonia la copii este o infecție care afectează plămânii, provocând simptome ușoare până la severe. Când sacii de aer ai plămânilor se inflamează, se umplu cu lichid sau puroi, ducând la o tuse productivă, febră și dureri în piept. De obicei, copiii se recuperează după pneumonie atunci când primesc îngrijiri medicale adecvate.

Publicat: 26 octombrie 2023, 07:03
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
De obicei, pneumonia la copii este cauzată de o infecție bacteriană sau de un virus și poate fi prevenită prin vaccinare / shutterstock

Pneumonia este adesea cauzată de o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa, care se răspândește la plămâni, iar în cazul bebelușilor poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Cea mai bună modalitate de a o preveni este prin spălarea regulată a mâinilor și curățarea și dezinfectarea suprafețelor. 

Tipuri de pneumonie

De obicei, pneumonia la copii este cauzată de o infecție bacteriană sau un virus. În cazuri rare, copiii pot prezenta și pneumonie din cauza alimentelor, lichidelor, gazelor, prafului sau ciupercilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Pneumonie bacteriană

Este cauzată de o infecție bacteriană a plămânilor. Printre cele mai comune tipuri de bacterii care pot duce la pneumonie la copii includ:

 • Streptococcus pneumoniae, care poate provoca boli pneumococice.
 • Streptococul de grup B, o cauză comună a infecțiilor severe la nou-născuți.
 • Staphylococcus aureus, care poate provoca infecții ale valvelor cardiace și ale oaselor.
 • Streptococ din grupul A. 
Reclamă

Pneumonie virală

Aceasta începe ca o infecție a căilor respiratorii superioare, care, apoi, se răspândește la plămâni și provoacă pneumonie. Virușii care au potențialul de a provoca pneumonie includ:

 • Virusul respirator sincițial, cea mai frecventă cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii mai mici de 1 ani.
 • Virușii gripali.
 • Adenovirusul, care provoacă simptome asemănătoare răcelii.

Pneumonia la copii: factori de risc

Anumite afecțiuni pot pune copilul la un risc mai mare de a suferi pneumonie, cum ar fi fibroza chistică sau astmul. Copiii cu funcția pulmonară redusă sau căi respiratorii anormale, este mai probabil să sufere de pneumonie. La fel și cei expuși la fumatul pasiv sau cu antecedente de cancer sau imunosupresie.

În plus, faptul că în lunile de la sfârșitul toamnei, iarna și începutul primăverii copiii petrec mai mult timp în interior, la școală sau la grădiniță, face ca infecțiile să se răspândească mai ușor.

Simptomele pneumoniei la copii

Pneumonia se caracterizează în general printr-o tuse profundă, productivă. Bebelușii și copiii mici deseori vomită mucusul pe care l-au înghițit.

Alte semne comune ale pneumoniei la copii includ: 

 • Febră.
 • Durere în piept.
 • Oboseală.
 • Scăderea apetitului.
 • Frisoane.
 • Durere de cap.
 • Starea de rău.

În pneumonia bacteriană, aceste simptome par să apară destul de brusc, iar la cea virală apar treptat și se agravează lent. Cel mai probabil vei observa că bebelușul sau copilul este extrem de agitat, din cauza unei combinații de factori, care includ disconfortul cauzat de tuse și durere în piept, precum și oboseală și o stare proastă. 

Adesea, copilul cu pneumonie poate părea palid și moleșit și poate plânge mai mult decât de obicei. Copiii de vârstă școlară se vor simți obosiți, fără energie și fără poftă de mâncare. Este important să urmărești îndeaproape respirația copilului, care poate fi șuierătoare sau cu dificultăți. Dacă ești îngrijorată legată de acest lucru, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic. 

Suna medicul dacă:

 • Prezintă o respirație rapidă și grea, iar nările se măresc.
 • Devine foarte letargic, slabit sau deshidratat.  
 • Dacă buzele sau unghiile copilului par albastre (înseamnă că nu este capabil să-și oxigeneze în mod adecvat corpul). 

Pneumonia la copii: diagnostic

Medicul poate verifica cantitatea de oxigen din sânge cu ajutorul unui oximetru. Acest lucru îl ajută să determine cât de bine funcționează plămânii copilului.

De asemenea, medicul poate recomanda prelevarea unei mostre din mucusul pe care copilul îl tușește, care poate determina ce fel de infecție are copilul, și a unei radiografii pulmonare. Aceasta poate arăta dacă există lichid și inflamație în plămâni.

Tratarea pneumoniei

Pentru a trata pneumonia bacteriană este nevoie de antibiotice, iar pneumonia virală trebuie lăsată, de cele mai multe ori, să se rezolve de la sine. 

Dacă medicul pediatru prescrie un antibiotic, asigură-te că administrezi întreaga rețetă conform instrucțiunilor medicului. Poate că este tentant să îl oprești odată ce copilul începe să se simtă mai bine, dar acest lucru poate duce la rezistență la antibiotice și nu este recomandat.

Remediile pe care le poți încerca la domiciliu pe care trebuie să le încercați includ consumul de multe lichide clare, cum ar fi apă sau supe, utilizarea unui umidificator și desfundarea nasului cu un spray nazal salin sau picături.

Atunci când copilul are probleme severe de respirație, poate fi internat la spital pentru monitorizare și tratament suplimentar. Opțiunile de tratament pot include antibiotice intravenoase, fluide, terapie cu oxigen și tratamente cu nebulizator.

Nu este neobișnuit ca sugarii și copiii mici să fie internați în spital pentru monitorizare, deoarece pot dezvolta probleme de respirație foarte rapid. Copiii și adolescenții de vârstă școlară sunt mai susceptibili de a fi îngrijiți acasă, cu excepția cazului în care dezvoltă dificultăți de respirație.

Prevenirea pneumoniei la copii

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, toți copiii ar trebui să primească vaccinul pneumococic conjugat, care protejează împotriva infecțiilor pneumococice. Schema de vaccinare include doze la 2, 4 și 11 luni de viață. 

Infectarea căilor respiratorii superioare mai pot fi prevenite prin spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea nasului și gurii , atunci când apar strănutul și tusea. 

De asemenea, vaccinare împotriva gripei, în fiecare an, poate reduce riscul de a lua un virus care ar putea duce la pneumonie.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță, îmbrăcată cu o rochie gri și părul strâns, care ține pumnul la gură pentru a tuși și o mână pe piept, având în spate un fundal verde, ilustrează bronșiolita
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Fetiță care stă în pat, îmbrăcată cu o bluză de pijama gri și ține lângă ea un urs matro, tricotat, și duce pumnul strâns la gură pentru a ilustra tipuri de tuse
Tipuri de tuse. Când ar trebui să te îngrijoreze și când ar fi bine să mergi cu copilul la medic
Tipuri de tuse. Când ar trebui să te îngrijoreze și când ar fi bine să mergi cu copilul la medic
Un băiețe în tricou alb cu dungi albastre care strănută
Adenovirusurile. Ce le cauzează și cum se tratează
Adenovirusurile. Ce le cauzează și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide