Reclamă

Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată

Pneumonia la copii este o infecție care afectează plămânii, provocând simptome ușoare până la severe. Când sacii de aer ai plămânilor se inflamează, se umplu cu lichid sau puroi, ducând la o tuse productivă, febră și dureri în piept. De obicei, copiii se recuperează după pneumonie atunci când primesc îngrijiri medicale adecvate.

Publicat: 26 octombrie 2023, 07:03
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
De obicei, pneumonia la copii este cauzată de o infecție bacteriană sau de un virus și poate fi prevenită prin vaccinare / shutterstock

Pneumonia este adesea cauzată de o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa, care se răspândește la plămâni, iar în cazul bebelușilor poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Cea mai bună modalitate de a o preveni este prin spălarea regulată a mâinilor și curățarea și dezinfectarea suprafețelor. 

Tipuri de pneumonie

De obicei, pneumonia la copii este cauzată de o infecție bacteriană sau un virus. În cazuri rare, copiii pot prezenta și pneumonie din cauza alimentelor, lichidelor, gazelor, prafului sau ciupercilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Pneumonie bacteriană

Este cauzată de o infecție bacteriană a plămânilor. Printre cele mai comune tipuri de bacterii care pot duce la pneumonie la copii includ:

  • Streptococcus pneumoniae, care poate provoca boli pneumococice.
  • Streptococul de grup B, o cauză comună a infecțiilor severe la nou-născuți.
  • Staphylococcus aureus, care poate provoca infecții ale valvelor cardiace și ale oaselor.
  • Streptococ din grupul A. 

Pneumonie virală

Aceasta începe ca o infecție a căilor respiratorii superioare, care, apoi, se răspândește la plămâni și provoacă pneumonie. Virușii care au potențialul de a provoca pneumonie includ:

  • Virusul respirator sincițial, cea mai frecventă cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii mai mici de 1 ani.
  • Virușii gripali.
  • Adenovirusul, care provoacă simptome asemănătoare răcelii.

Pneumonia la copii: factori de risc

Anumite afecțiuni pot pune copilul la un risc mai mare de a suferi pneumonie, cum ar fi fibroza chistică sau astmul. Copiii cu funcția pulmonară redusă sau căi respiratorii anormale, este mai probabil să sufere de pneumonie. La fel și cei expuși la fumatul pasiv sau cu antecedente de cancer sau imunosupresie.

În plus, faptul că în lunile de la sfârșitul toamnei, iarna și începutul primăverii copiii petrec mai mult timp în interior, la școală sau la grădiniță, face ca infecțiile să se răspândească mai ușor.

Simptomele pneumoniei la copii

Pneumonia se caracterizează în general printr-o tuse profundă, productivă. Bebelușii și copiii mici deseori vomită mucusul pe care l-au înghițit.

Reclamă

Alte semne comune ale pneumoniei la copii includ: 

  • Febră.
  • Durere în piept.
  • Oboseală.
  • Scăderea apetitului.
  • Frisoane.
  • Durere de cap.
  • Starea de rău.

În pneumonia bacteriană, aceste simptome par să apară destul de brusc, iar la cea virală apar treptat și se agravează lent. Cel mai probabil vei observa că bebelușul sau copilul este extrem de agitat, din cauza unei combinații de factori, care includ disconfortul cauzat de tuse și durere în piept, precum și oboseală și o stare proastă. 

Adesea, copilul cu pneumonie poate părea palid și moleșit și poate plânge mai mult decât de obicei. Copiii de vârstă școlară se vor simți obosiți, fără energie și fără poftă de mâncare. Este important să urmărești îndeaproape respirația copilului, care poate fi șuierătoare sau cu dificultăți. Dacă ești îngrijorată legată de acest lucru, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic. 

Suna medicul dacă:

  • Prezintă o respirație rapidă și grea, iar nările se măresc.
  • Devine foarte letargic, slabit sau deshidratat.  
  • Dacă buzele sau unghiile copilului par albastre (înseamnă că nu este capabil să-și oxigeneze în mod adecvat corpul). 

Pneumonia la copii: diagnostic

Medicul poate verifica cantitatea de oxigen din sânge cu ajutorul unui oximetru. Acest lucru îl ajută să determine cât de bine funcționează plămânii copilului.

De asemenea, medicul poate recomanda prelevarea unei mostre din mucusul pe care copilul îl tușește, care poate determina ce fel de infecție are copilul, și a unei radiografii pulmonare. Aceasta poate arăta dacă există lichid și inflamație în plămâni.

Tratarea pneumoniei

Pentru a trata pneumonia bacteriană este nevoie de antibiotice, iar pneumonia virală trebuie lăsată, de cele mai multe ori, să se rezolve de la sine. 

Dacă medicul pediatru prescrie un antibiotic, asigură-te că administrezi întreaga rețetă conform instrucțiunilor medicului. Poate că este tentant să îl oprești odată ce copilul începe să se simtă mai bine, dar acest lucru poate duce la rezistență la antibiotice și nu este recomandat.

Remediile pe care le poți încerca la domiciliu pe care trebuie să le încercați includ consumul de multe lichide clare, cum ar fi apă sau supe, utilizarea unui umidificator și desfundarea nasului cu un spray nazal salin sau picături.

Atunci când copilul are probleme severe de respirație, poate fi internat la spital pentru monitorizare și tratament suplimentar. Opțiunile de tratament pot include antibiotice intravenoase, fluide, terapie cu oxigen și tratamente cu nebulizator.

Nu este neobișnuit ca sugarii și copiii mici să fie internați în spital pentru monitorizare, deoarece pot dezvolta probleme de respirație foarte rapid. Copiii și adolescenții de vârstă școlară sunt mai susceptibili de a fi îngrijiți acasă, cu excepția cazului în care dezvoltă dificultăți de respirație.

Prevenirea pneumoniei la copii

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, toți copiii ar trebui să primească vaccinul pneumococic conjugat, care protejează împotriva infecțiilor pneumococice. Schema de vaccinare include doze la 2, 4 și 11 luni de viață. 

Infectarea căilor respiratorii superioare mai pot fi prevenite prin spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea nasului și gurii , atunci când apar strănutul și tusea. 

De asemenea, vaccinare împotriva gripei, în fiecare an, poate reduce riscul de a lua un virus care ar putea duce la pneumonie.

Te-ar mai putea interesa și
Un medic care îi face un test de gripă unui băiețel
Cazurile de pneumonie la copii s-au înmulțit în ultimele zile. Timpul de așteptare la camera de gardă e mare
Cazurile de pneumonie la copii s-au înmulțit în ultimele zile. Timpul de așteptare la camera de gardă e mare
Gravidă stă pe pat și își suflă nasul
Răceala în sarcină. 7 tratamente utile 
Răceala în sarcină. 7 tratamente utile 
Fetiță, îmbrăcată cu o rochie gri și părul strâns, care ține pumnul la gură pentru a tuși și o mână pe piept, având în spate un fundal verde, ilustrează bronșiolita
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Închide